Elfstedentocht 2015-2016

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ijsfan, 12 jul 2015.

  1. ijsfan

    ijsfan Member

    We moeten blijkbaar nog even geduld hebben, maar er is hoop op lange termijn volgens dit wetenschappelijk onderzoek :

    We krijgen in de loop van de komende vijftien jaar te maken met een nieuwe Kleine IJstijd. Dat stellen wetenschappers op basis van nieuwe modellen van de zonnecyclus.
    Een nieuw model van de zonnecyclus kan meer accuraat dan ooit voorspellen wanneer er zich onregelmatigheden zullen voordoen in de cyclus van de zon. Het model gaat uit van niet één, maar twee zogenoemde dynamo-effecten in twee lagen van de zon: één vlak onder het oppervlak en één diep in de kern. Dat nieuwe model laat voorspellingen toe die 97 procent accuraat zijn, stelt professor Valentina Zharkova van de universiteit van Northumbria. Zij presenteerde de resultaten van haar onderzoek tijdens de National Astronomy Meeting in het Welshe Llandudno.

    Het nieuwe model voorspelt dat de activiteit van de zon met 60 procent zal dalen tegen 2030. Dat zal zorgen voor weersomstandigheden die niet meer zijn waargenomen sinds de 'Kleine IJstijd' die in 1645 begon.

    172 jaar geleden stelden wetenschappers voor het eerst vast dat de activiteit van de zon varieert in een cyclus van ongeveer 10 tot 12 jaar. Geen enkele zonnecyclus is echter hetzelfde en geen enkel model kon tot nog toe verklaren waarom de activiteit schommelt. Wetenschappers weten de zonnecyclus aan een zogenoemde dynamo veroorzaakt door de convectie van bepaalde vloeistoffen diep in de kern van de zon. Professor Zharkova en haar collega's voegden daar nog een tweede dynamo aan toe, met een verrassend nauwkeurig model tot gevolg.

    "We ontdekten dat componenten van magnetische golven in paren voorkwamen, afkomstig van twee verschillende lagen in de zon. Ze hebben beide een frequentie van ongeveer 11 jaar, maar die frequentie verschilde licht. Door de twee golven te combineren en te vergelijken met echte data van de huidige zonnecyclus ontdekten we dat onze voorspellingen voor 97 procent accuraat zijn", legt Zharkova uit.

    Uit de voorspellingen blijkt dat de twee golven steeds verder uit elkaar komen te liggen tijdens Cyclus 25, die piekt in 2022. In de cyclus daarna, die valt tussen 2030 en 2040, lopen beide golven exact tegenovergesteld van elkaar, wat een aanzienlijke daling in de activiteit van de zon tot gevolg heeft. "In Cyclus 26 zullen de twee golven een exact spiegelbeeld zijn van elkaar. Ze pieken op hetzelfde moment, maar in tegenovergestelde hemisferen van de zon. We voorspellen dat dit zal leiden tot een 'Maunderminimum'", stelt Zharkova. Maunderminimum is de naam die werd gegeven aan de Kleine IJstijd die tussen 1645 en 1715 voor extreem strenge winters zorgde.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat klinkt interessant. Niet alleen gunstig voor een elfstedentocht, maar ook voor het de mond snoeren van klimaatsceptici en het vermijden van hittegolven met temperaturen van 38˚C.
    In 2030 WK allround op natuurijs? ;)
    Oh nee, het allrounden is dan allang afgeschaft natuurlijk. Stom, niet aan gedacht.*

    *: Laten we hopen dat het allrounden gewoon blijft, net als de 10 kilometer. De 10 kilometer bij het hardlopen wordt ook niet afgeschaft en die duurt toch een stuk langer dan bij het schaatsen. Toegegeven, er lopen wel meer mensen in de baan, maar toch.
  3. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Interessant onderzoek. Ik ben heel benieuwd hoezeer de temperatuur inderdaad zal dalen, zeker met het oog op de huidige klimaatverandering. Maar een andere factor mogen we ook niet vergeten: we naderen een nieuw zonneminimum. Het laatste minimum was ergens tussen 2008 en 2010 (de laatste Elfstedentocht was in 1997, had al in 1996 kunnen worden verreden), dus het nieuwe minimum zal waarschijnlijk ergens tussen 2018 en 2022 zijn.

    Grappig om de reacties te lezen op dit onderzoek. Gelijk een stel apen die beginnen te brullen dat Global Warming een hoax is, terwijl de theorie gestoeld is op jarenlange fundamentele klimaatwetenschap waar 97% van de klimaatonderzoekers achter staat. Dat betekent uiteraard niet dat dat het volledige plaatje is. Het klimaat is zo complex en in de global warming-theorie zijn uiteraard een heleboel factoren versimpeld of niet meegenomen. Het hoeft eveneens niet te betekenen dat die IJstijd daadwerkelijk gaat aanbreken of net zo streng zal zijn als die uit het Maunderminimum.

    Het is niet met volledige zekerheid te voorspellen, maar dat maakt het zo interessant. Er kan nog van alles gebeuren en er zal zeker nog een Elfstedentocht worden verreden. Wie weet zelfs binnen vijf jaar.
  4. ijsfan

    ijsfan Member

    het volgende zonne-minimum zou eerder beperkt zijn, het is nog 1,5 cyclus wachten op een echte dip in de zonneactiviteit

    dit staat natuurlijk volledig los van het CO2 gebeuren, global warming zal een deel van die mini ijstijd ook afzwakken (jammer voor de tocht, maar wel goed nieuws voor mijn energiefactuur ;) )

    ik denk dat we eigenlijk wel iets extern nodig hebben om nog een tocht te kunnen krijgen, en dit is dan natuurlijk zoiets, echt wel benieuwd of de voorspelling van dat onderzoek gaat uitkomen
  5. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    global warming zorgt voor een hoger gemiddelde, maar ook voor meer extremen. Een tijdje ijslekker steenkoud is helemaal niet uitgesloten owv een gemiddelde temp die elk jaar wat stijgt, integendeel, mss komt die Russische beer wel wat vaker op bezoek.
  6. De stoemp

    De stoemp Member

    Het schijnt dat 'El Nino' op bezoek komt in Europa. Dit wil zeggen veel sneeuw in de Alpen, en koudere temperaturen in NW Europa. Andere keren dat dat gebeurde was bijv in 1986,87,97.
    Global warming zorgt er natuurlijk voor dat die El Nino net iets minder koud wordt dan voorheen denk ik. We hebben in ieder geval een klein sprankje hoop ;-)

    Bron:
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.html

    Wat is El Niño?
    El Niño (het kerstkind in het Spaans) is de benaming voor een fenomeen dat zich afspeelt voor de westkust van Zuid-Amerika. Normaal is het zeewater hier relatief koud (tussen de 16 en 20 °C in (winter/zomer)), maar er zijn ook jaren dat het water hier warmer is. Een opwarming die consequenties heeft voor de verdeling van de luchtdruk in de wereld. Het meest opvallende resultaat daarvan zien we op de Grote Oceaan.

    Vanwege de veranderingen in de temperatuur van het zeewater en de bijbehorende golfstromen zien we dat de drukverdeling in de bovenlucht zich ook (met een vertraging van enkele maanden) wijzigt. Concreet heeft dit tot gevolg dat je vaker dan normaal een lagedruk gebied voor de kust van Canada aantreft die met een zuidwestelijke stroming warmere lucht het continent in duwt.

    'Double peak' El Niño; dubbel zo warm?
    Wat het huidige event zo bijzonder maakt is dat we afgelopen winter al te maken hadden met een (zwakke) El Niño en in het westelijk deel van Noord-Amerika kampen ze nog steeds met de gevolgen van de milde en vooral ook droge winter. Na deze zwakke El Niño volgt volgens de voorspellers een tweede piek en deze zou misschien wel eens de krachtigste El Niño ever kunnen worden. De krachtigste El Niño ooit gemeten dateert van 1997 en het event van 2015 zou nog eens krachtiger kunnen zijn.

    Een dergelijke dubbele piek met een sterke tweede piek komt niet vaak voor. Enkel van 1986-1987 zijn er meetgegevens voorhanden. En juist dat was een sneeuwrijke winter in de Noordalpen en ook zeer koud in Nederland en België. Het is dat er in de tweede week van januari een halve meter sneeuw in Noord-Nederland viel, anders was die Elfstedentocht er zeker gekomen.(Bron: Meteo Morris)
    Tuttifrutti, fransvanbakel en EenBrabander vinden dit leuk.
  7. jaap

    jaap Active Member

    Even aanhaken op El Nino, in Engeland wordt gewaarschuwd voor de koudste winter in 50 jaar!
    Dus hou er maar rekening, HET gaat misschien wel weer gebeuren.
    Ja, de 11-stedentocht!!
    proeme en Tuttifrutti vinden dit leuk.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik hoop dat jullie gelijk krijgen, maar ben zelf altijd wat sceptisch als weersvoorspellingen langer dan twee weken vooruit gaan.
    De stoemp en jaap vinden dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    "Ik hoop dat jullie gelijk krijgen, maar ben zelf altijd wat sceptisch als weersvoorspellingen langer dan twee weken dagen vooruit gaan."

    ;)

    Nee, serieus, het mag wel eens een keer. De grootste periode tussen 2 11-stedentochten is 22 jaar tussen '63 en '85. We zitten nu op 18 jaar sinds '97...
    De stoemp vindt dit leuk.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    het mag van mij al jaren...

    wel graag op een maandag, anders moet ik op mijn werk kijken... ;)
    jaap vindt dit leuk.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als het koud genoeg is voor een Elfstedentocht, is het koud genoeg om ergens een griepje op te doen.
    EenBrabander en proeme vinden dit leuk.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik zet het gewoon in de klas aan. Doen we ondertussen rekensommen over gemiddelde snelheid en tijdsverschillen. :p
  13. ijsfan

    ijsfan Member

    tja, aan zoiets hecht ik wel weinig tot geen belang, El Nino is natuurlijk wel een gekend fenomeen, maar hoe dat ons weer volgende winter gaat beïnvloeden is een ander paar mouwen ;) behalve die zonnecyclus zie ik weinig valabele info om een winter in te schatten, er zijn wel wat pogingen tot seizoensvoorspellingen door ECMWF (wordt trouwens redelijk wat geld tegenaan gesmeten) maar meer dan een onzekere uitkomst qua voorspelling zit er meestal niet in, op meer dan een trend wordt ook niet ingezet

    ik ga het volgende winter sowieso terug opvolgen, maar met weinig/realistisch optimisme
  14. ijsfan

    ijsfan Member

  15. Remco

    Remco Member

    Vanaf vandaag kun je op de site van De Vereniging je startgroep of wachtlijstnummer opvragen.
    Tot mijn verbazing zit ik er al bij, waar ik had gedacht dat er nog een paar honderd wachtenden voor me zouden zijn.
    OK, groep 20 wordt een latertje en mogelijk op baggerijs maar dat interesseert me nu even gewoon geen fluit. Ik ben erbij en dat is prima (en dat kunnen de voetballers van Oranje niet zeggen) :)
    Laat maar vriezen nu............
    ZeeKoei, De stoemp en EenBrabander vinden dit leuk.
  16. Joost s

    Joost s New Member

  17. Joost s

    Joost s New Member

    Hallo Remco, ik had ook iets van 400 wachtenden voor mij maar ben nu rijdend lid geworden met startgroep 20. Het eerste jaar mag je toch nog niet starten. Pas in het tweede jaar ?
  18. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Startgroep-startnummer: 03-004177 meldt zich.
    Na de voorgaande posts gelezen te hebben heb ik net nieuwsgierig ingelogd en gekeken. Confronterend! Ik wordt oud. Vanaf starten om 10.00 in 19985 en een kwartier eerder in 1986, gepromoveerd naar een een uur of 8 in 1997 zit ik nu, door leeftijd en daardoor lang lidmaatschap in de 3e startgroep. Gelukkig ben ik gewend om vroeg op te staan.
  19. Remco

    Remco Member

    :)
  20. De stoemp

    De stoemp Member

    Zo ik mag ook starten! Met startnummer 29.165 dat zal geen goed ijs meer zijn

Deel Deze Pagina