All the gear, no idea.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Janet, 22 okt 2015.

  1. Janet

    Janet New Member

    Hallo,

    Ik ben Janet Jager, woon in Amsterdam en ben 41 jaar.

    Omdat ik echt iets te rond aan het worden ben, had ik me bijna ingeschreven bij een afval guru. Ik pas mijn kleren niet meer, en heb nu opeens maat 44-46.

    Gelukkig bedacht ik me net op tijd, dat ik eigenlijk dol ben op schaatsen. Ik kan mijn geld beter aan schaatslessen en schaaten besteden zodat ik in ieder geval iets doe waar ik veel plezier in heb. En als ik veel ga schaatsen en trainen voor het schaatsen, dan val ik vanzelf af.

    Dus ik ga as zondag beginnen met de Weissensee training bij de Jaap Edenbaan. Ik heb ook nieuwe schaatsen gekocht bij de skate dump. Dit zijn de Raps Jay met V8 Inline ijzers geworden (waren in de aanbieding voor 200,- euro). En natuurlijk veel beschermers en een helm, zodat ik niet bang ben om te vallen als ik ga beginnen met de lessen.

    Ik sta al heel lang ingeschreven bij een sportschool, en daar ga ik nu super core en RPM trainingen doen.

    De zool van de Raps Jay is gemaakt van een mix van glasvezel, kevlar en carbon. De buitenste laag is van zilverkleurig carbon. En de schoen thermoplastisch; door hitte te vervormen.

    Alleen weet ik niet hoe dat moet. Ik vind de schoen bij mijn enkel nogal strak zitten (Ik heb ook aan de binnenkant van mijn enkel een uitstekend bot bobbel). Ik heb wel de binnenkant met een fohn verwarmt, maar het zit nog steeds strak. Ik dacht er aan om de schaats er onder af te halen, een plastic zak in de schoenen te doen, die met water vullen en de schoen in de vriezer te leggen. Het water bevriest dan en zet uit, waardoor de schoen ook een beetje oprekt.

    Maar ik weet niet of ik dan zelf de ijzers er wel weer goed strak op krijg, dus ik heb het nog niet aangedurfd.
    Frank65 vindt dit leuk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Welkom Janet,

    in een schaatswinkel kun je de schoenen naar je voeten laten vormen. Ze gaan in de oven en daarna krijg je een plastic zak om je voeten en wordt de boel vacuüm gezogen. De drukplekken moeten dan weg zijn.
    Janet vindt dit leuk.
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het beste plaats je 1 schaats in de oven op de laagste stand. Het liefst niet heter dan 70-80 graden, maar de meeste ovens gaan minimaal 100 graden. Dan moet je gewoon even goed opletten en hem eruit halen zodra die zacht is. plaats stukjes plat karton of papier over de schroefgaatjes en bij je tenen. Ga op een comfortabele stoel zitten, trek de schaats aan en trek de veters lichtjes strak aan. Niet zo strak als wanneer je gaat schaatsen maar ook weer niet zo los als je gewone schoenen. Ontspan nu je voet en houd je enkel recht met je knie net voorbij de punt van je schoen. Nu kneed je de schoen gelijkmatig om je voet. Begin daarbij bij de voorvoet en zorg dat die mooi gespreid en plat in de schoen staat - dus niet te smal wordt geduwd. Besteed daarna vooral aandacht aan de voetholte, de wreef en rond de enkels. Ga net zo lang door met kneden en vrijven totdat je nergens meer een drukpuntje of ruimte voelt - dus tot de schoen overal helemaal mooi aansluit. Blijf daarna nog een kwartier helemaal stil en ontspannen zitten. Maak daarna de veters helemaal los (dus volledig ontrijgen) en haal je voet er voorzichtig uit. Laat de schaats daarna nog een paar uur goed afkoelen. Het beste zet je hem rechtop in je slijpblok (dus naar boven staand i.p.v. hangend). Herhaal dit voor de andere schaats. Trek ze na het afkoelen weer aan en voel goed of je drukpuntjes voelt. Deze kun je eventueel met de föhn verwarmen om ze eruit te duwen. Het gebeurd ook wel dat de schoen tijdens het afkoelen weer terug is geveerd. Dan moet je ze nogmaals helemaal verwarmen en vormen. Meestal zitten ze na de tweede keer verwarmen nog beter.
    Succes!

    Sommige schaatsen kun je ook vacuum laten zuigen. Ik weet niet of dat bij de Raps ook kan. Sommige schaatsen zijn hiervoor te slapen en zullen dan compleet vervormen. Als dit wel kan, dan is het een goed idee om dit in een schaatswinkel te laten doen.
    Janet vindt dit leuk.
  4. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Hup Janet,

    Zet 'm op en ja een helm aanschaffen en dragen. Afgelopen week was ik op de Vechtsebanen weer eens ooggetuige van een beginnend schaatser die geen hoofdbedekking droeg, viel en met een hoofdwond op de brancard van het ijs gedragen werd. Later nieuws leerde dat hij er met een hersenschudding van afgekomen is.
    Janet vindt dit leuk.
  5. Janet

    Janet New Member

    Dank jullie wel voor de reacties. Echt heel fijn.

    Ik ga het eerst bij een schaatswinkel proberen, aangezien ik van nature nogal onhandig ben. Ik weet dat, het per ongeluk kapot maken van dingen een sterk ontwikkeld talent is van me, dus ik durf het niet aan om het zelf te gaan doen.

    Ik ga wel de reactie van DS de Vries uitprinten en meenemen naar de schaatswinkel. Want dat is heel fijn duidelijk uitgelegd hoe ik het moet aanpakken. Bedankt daarvoor.


    De helm was wel een investering, maar ik ben ook blij dat ik 'm heb. Hij is speciaal ontworpen voor het schaatsen en er kunnen brilglazen aan geklikt worden. Die heb ik nog niet besteld, maar dat ga ik zeker nog doen.

    Ik heb wel veel op kunstschaatsen geschaatst (als kind ook tochten), maar ik ben van plan om nu ook echt een goede techniek te gaan ontwikkelen. Dus ik moet niet bang zijn om te vallen, want dan durf ik niet pootje over te leren. Vandaar dat ik ook een bumprotector en pols beschermers heb gekocht.

    Het voelt wel een beetje overdreven hoor zo'n heupbroek, overal beschermers en een helm. Het is niet zo mooi, maar ik moet altijd lachen als ik mensen door de stad zie fietsen met een helm op. Maar goed, als ik het bericht van Schaatstinus lees, ben ik blij dat ik gewoon verstandig ben en ik ga dus met alle bescherming de baan op.
  6. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik zie nu op de ijsbaan hetzelfde gebeuren als een paar jaar geleden met wielrennen. Vorig jaar reed zo'n 10% met hoofdbescherming. Nu toch zeker de helft en bij de jeugd is het nog meer! Bovendien, nu het bij de masters verplicht is gesteld wordt het ook geassocieerd met snelheid en professionaliteit. Ik vind het iig niet zo gek meer staan. Ribcaps nog wel uiteraard ;-p
    Tsuki en Janet vinden dit leuk.
  7. Janet

    Janet New Member

    Ik las dat vanaf dit jaar, een schaatshelm verplicht is bij marathons. Dat hielp mij over mijn laatste beetje twijfel heen, que fashion statements is schaatsen vooral bedoeld voor de slanke types onder ons.

    Ik heb een Marchese Aeorspeed gekocht. Nog niet die extra klep en ook nog niet de oogkleppen, maar ik heb ook nog geen pak. Dus ik weet nog niet welke kleur ik mijn outfit ga stylen ;-)
  8. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    "Slanke types onder ons"? Janet dat valt wel mee. In zijn schaatsbijbel het boek Wedstrijdschaatsen schrijft Henk Gemser iets in de geest van, dat een trainer het potentieel van nieuwe schaats(t)ers kan herkennen aan de billen, de ontwikkeling van de gluteus maximus (de grote bilspier). Overigens, snelle gladde schaatspakken hebben pas effect bij rondjes beneden de 36 sec. Af en toe zie ik buikige oudere heren (leeftijdsgenoten) in gladde snelle pakken hun rondjes 45 draaien en dan denk ik.......
  9. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik denk dan... het zal wel het meest comfortabel zijn.
  10. Janet

    Janet New Member

    Ja, ik heb ook een schaatspak gekocht omdat het comfortabel is, om vrij te bewegen en het niet ijskoud te krijgen, maar niet om mijn snelheid te verhogen.


    Nou ja, ik hoop maar dat mijn gluteus maximus potentie heeft ;-)


    De schaatsen die ik had besteld pasten niet. Dus ik ben naar de schaatswinkel op de Middenweg gegaan en heb daar (hele dure) nieuwe schaatsen gekocht.

    Zondag beginnen de lessen, ik kan echt niet wachten!
  11. Elina

    Elina Well-Known Member

    Succes @Janet en vooral veel plezier.
    Janet vindt dit leuk.
  12. yoda

    yoda Member

    wat voor schaatsen zijn het geworden
    wand niet elke schoen kun je warm maken en vervormen naar de voet
    Janet vindt dit leuk.
  13. Janet

    Janet New Member

    Uiteindelijk zijn het Salomon schaatsen geworden. Ik ben er heel blij mee.
  14. Janet

    Janet New Member

    Ik dacht dus dat ik op zich wel redelijk kon schaatsen. Maar dat blijkt niet zo te zijn ;-)

    Iedere les heb ik ontzettende last van mijn rug. Ik slik Ibuprofen voordat ik aan de les begin, maar dat helpt niet echt. Deze week ga ik naar een fysiotherapeut.
    Het schaatsen vind ik wel geweldig, ook al kan ik het nog niet zo heel goed. Ik merk dat ik wel vooruit ga, en daar gaat het om.

    Vorige week ben ik de hele week ziek geweest, dus ik heb de sportschool overgeslagen, maar ben wel naar schaatsles gegaan. Ik ben zelfs in de regen op Zondag middag nog even een extra uurtje gegaan.

    En ik ben echt zo ontzettend blij dat ik een goede helm heb! Ik ben al drie keer gevallen. De eerste keer naar voren, dus toen viel ik op mijn kin/gezicht. Op zich niet zo heel erg, maar wel nog steeds gekneusd. Zondag viel ik achterover. En toen knalde ik dus keihard met mijn helm op het ijs (met laagje regenwater er op). Ik kon gewoon weer opstaan, niets aan de hand. Maar als ik die helm niet op had gehad, had ik een gat in mijn hoofd gehad.


    Ik ben dus echt heel erg blij met mijn helm en bum protector!
  15. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ibuprofen moet je gelijk mee stoppen! Pijn is een reactie van je lichaam om je te vertellen dat je iets verkeerd doet. Ga je deze pijn bestrijden doormiddel van pijnstillers dan maak je de boel alleen maar erger! De pijn in je rug is een bekende kwaal bij beginnende schaatsers en treed soms ook op bij gevorderde schaatsers. Het is een vorm van overbelasting van de onderrugspieren. Deze overbelasting heeft een aantal oorzaken.

    1. De onderrugspieren zijn simpelweg nog niet sterk genoeg. Bij de meeste dagelijkse beweging zoals lopen, rennen, fietsen etc. hebben de onderrugspieren slechts een ondersteunde functie. Ze zorgen gedeeltelijk voor lichaamspanning, maar houden voornamelijk door microbewegingen je bovenlichaam in balans. Als je in de schaatshouding gaat zitten komen er veel grotere spanningen op deze spieren te staan dan normaal en hier moeten ze gewoon aan wennen. Zoals met het trainen van elke spieren moet je dit gewoon langzaam opbouwen. Krijg je tijdens een training pijn in je spieren, stop dan en ga iets anders doen. Zorg ook voor voldoende rust tussen trainingen in. Minimaal 48 tot 72 uur. Train ook weer niet te weinig. Als je op wilt bouwen moet je minstens 2 tot 3 keer per week trainen. Een gezonde lichte spierpijn na een training is dan helemaal niet verkeerd, maar pijn door overbelasting wel! Luister naar je eigen lichaam.

    2. Een andere oorzaak van de pijn is een verkeerde houding tijdens het schaatsen. De meeste beginnende schaatsers rijden met een rechte, platte rug. Hierdoor moeten je onderrugspieren het volledige gewicht van je bovenlichaam dragen. Hier zijn deze spieren niet voor gemaakt. Je lost dit op door je bekken naar achtere te kantelen en je rug bol te maken. De zogenoemde kattenrug. Een boog is sterker dan een hoekverbinding. Hierdoor wordt het gewicht van je bovenlichaam verdeeld over al je spieren in je rug en je buik. Het trainen van je buikspieren kan dus ook helpen.

    3. Een laatste oorzaak is het ontbreken van ontspanning in je schaatsslag. Je rugspieren zijn via myofasciale meridianen verbonden met je been- en nekspieren. Anders gezegd: als je je beenspieren aanspant, dan span je automatisch ook je rug en nekspieren aan. Dit principe heet co-contractie. Als je tijdens het schaatsen dus je been- en nekspieren ontspant, dan ontspan je ook je rugspieren. Hou tijdens het schaatsen je hoofd in een neutrale positie en kijk door je wenkbrauwen heen een paar meter vooruit. Ga niet proberen naar het einde van het rechte stuk te kijken, want je hebt er niets aan om te weten wat er 100m verderop gebeurt. Probeer daarnaast ontspanning in je slag te vinden. Ga niet lopen harken om je voorganger bij te houden, maar focus op je bijhaal en een goede valbeweging.

    Het kan ook zijn dat je spieren gewoon nog te kort zijn. Een goede warming-up en cooling-down en daarnaast goed rekken en strekken van de been en rugspieren voor en na elke training is ook zeer aan te raden.

    Punten 2 en 3 vereisen behoorlijk wat training voor je dit goed onder de knie hebt. Ik neem aan dat jouw trainer hier wel aandacht aan besteedt. Hou er desondanks toch rekening mee dat dit een aantal jaar kan duren. Als je eenmaal vanuit ontspanning kan schaatsen wordt het een heel stuk leuker. Doe tot die tijd gewoon rustiger aan, maar hou het wel leuk. Als je alleen maar in opperste concentratie met je schaatsoefeningen bezig bent op de buitenbaan ga je echt niet beter schaatsen. Zo af en toe achter de snelle jongens in de binnenbaan aan proberen te schaatsen moet ook gewoon kunnen. Zolang je maar blijft luisteren naar je lichaam.

    Suc6!
    Tsuki en Janet vinden dit leuk.
  16. Janet

    Janet New Member

    Dank je!

    De trainer heeft inderdaad precies hetzelfde gezegd. En het is goed om te weten dat hij dus echt gelijk heeft. Ik verwacht dat de fysio ook nog wel wat kan helpen.


    Tot nu toe ben ik alleen de oefeningen aan het doen op de buitenbaan. De schaatsers op de binnenbaan gaan heel snel, en ik durf niet zo goed tussen hen in te schaatsen. Ik kan ook nog geen pootje over, waardoor ik niet echt vaart maak. Als ik snel ga schaatsen, dan ben ik zo weer aan het einde van de baan en moet ik afremmen, omdat ik nog niet goed door de bocht kan. En dan ben ik dus bang om weer te vallen.

    Vorige week ben ik ook de baan opgegaan zonder de lessen en dat vond ik heel fijn. Dus dat moet ik gewoon vaker doen. Ook dat zegt de trainer iedere keer ;-)

    Dat die rugspier een paar jaar nodig heeft om sterker te worden, vind ik wel een tegenvaller. Maar ja, ik weet dat het tijd nodig heeft.

    Ik verwacht wel dat ik de komende tijd mijn schaats-houding beter onder de knie ga krijgen. Maar zolang dat nog niet het geval is, doet het gewoon pijn. Heel soms zit er wel eens een rondje tussen waarbij ik geen pijn heb. Dat is voor mij dan ook echt een overwinning.

    Gek genoeg vind ik het vreselijk tijdens de les, maar het ont neemt niet mijn lol in schaatsen. Ik vind het nog steeds echt heel erg leuk.

    En ik ga yoga oefeningen doen, en iedere dag planken. Dat schijnt ook een goede training te zi
  17. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Waarom schaats je dan niet wat rechterop? Heb je ook last van je rug als je gewoon rechtop schaatst?
    Janet vindt dit leuk.
  18. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Geheel met DSde Vries en zijn tips eens. Met nadruk op de ontspanning. In het begin zijn wel je enkel en kniehoek van belang om goed te kunnen afzetten en bijhalen, de gekromde rug is echter nog lang niet nodig. Gewoon de rug recht houden (letterlijk). Ook ik denk dat je rugpijn veroorzaakt wordt doordat je nog te gespannen schaatst, hierbij span je spieren aan die je in het schaatsen niet nodig heb en dat gaat zeer doen. Vraag je instructeur om je met meer ontspanning te leren schaatsen.
  19. dsdevries

    dsdevries Active Member

    P.S. Kijk even goed naar het onderstaande filmpje. De schaatsers staan bijna volledig rechtop, maar zetten wel heel goed zijwaarts af, hebben een mooie valbeweging en komen helemaal over en dat alles vanuit volledige ontspanning. Je ziet het er misschien niet direct aan af, maar deze schaatsers bereiken hiermee toch een behoorlijke snelheid.
    Janet vindt dit leuk.
  20. Janet

    Janet New Member

    Ik heb altijd last van mijn nek en schouders en nu ook van mijn onderrug.
    Dus ik ben gewend aan pijn. Het is gewoon mijn zwakke plek.
    Het was een paar jaar geleden veel erger. Toen had ik zoveel pijn, ook in mijn polsen en armen dat ik nog geen tomaat kon snijden.
    Die tijd is nu gelukkig voorbij. Dus het is ook een kwestie van weer opbouwen, en inderdaad niet forceren.

    Ik zal voortaan ook voor de les gaan strekken en rekken. En iedere ochtend oefeningen doen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat niet heb gedaan.

    En ik verwacht niet dat ik de hele 200 km ga schaatsen, hoor. Dat is gewoon niet realistisch met mijn gestel. Maar ik hou wel van schaatsen, dus het is een goede manier om mijn conditie op te bouwen.

    Als ik opsta is meestal het eerste wat ik denk: Kan ik vandaag gaan schaatsen?

    Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt, al helemaal niet als het om een sport gaat.


    Ik denk dat het wel beter gaat worden als ik vanaf nu iedere dag oefeningen ga doen en naar de fysio ga.

    En mijn houding beter oefenen.


    Ik ben wel blij met jouw reactie, want daardoor realiseer ik me dat ik het wel serieus moet nemen. Soms vergeet ik dat en wil ik meedoen met de mensen die geen klachten hebben. Dat moet ik niet willen. De trainers zijn ook heel aardig, hoor. Ondanks mijn gepiep blijven ze wel heel aardig en geven ze me het gevoel dat het me ooit heus wel gaat lukken.
    Tsuki vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina