WK Skeeleren 2016 (Nanjing)

Discussie in 'Skeeleren' gestart door De Goudsche Doorloper, 11 sep 2016.

  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    WK Skeeleren 2016 (Nanjing)
    [​IMG]

    Gisteren is het wereldkampioenschap inline-skaten begonnen in Nanjing, China (zie hier een filmpje van de bizarre openingsceremonie). Deze metropool van 8,8 miljoen mensen heeft zich na de Jeugd Olympische Spelen (YOG) 2014 officieel benoemd tot skeelerhoofdstad van de wereld. Na een demonstratie door ’s werelds beste atleten op wieltjes (o.a. onze eigen Manon Kamminga) was de stad helemaal verkocht. Sindsdien is het snel gegaan. Twee jaar na die demonstratie hebben ze het al voor elkaar gebokst om het WK binnen te hengelen (ten koste van Nederland) en volgend jaar zullen de Wereld Rollerspelen er plaatsvinden.

    [​IMG]

    Dit multi-sportevenement van anderhalve week zal de WK’s van alle rolsporten samenvoegen tot één massaal event. Origineel stond Barcelona gepland als eerste organisator van de World Roller Games, maar een gebrek aan financiering heeft de FIRS doen kiezen voor het enthousiaste Nanjing. In essentie betekent dit dat het WK twee jaar achter elkaar op dezelfde plek is. Afijn, kan onze Nederlandse équipe alvast kennis maken met de baan en de faciliteiten aldaar.

    Het WK bestaat net als het EK uit drie onderdelen: er is een baantoernooi dat van zondag t/m dinsdag op de piste wordt verreden en er is een wegtoernooi dat van woensdag t/m vrijdag op het asymmetrische wegparcours plaatsvindt. Zaterdag is er een rustdag en zondag wordt de afsluitende marathon nog verreden. Anders dan op het EK is er geen rustdag meer tussen het baan- en wegprogramma. Dit gaat zeker gevolgen hebben voor de keuzes die skaters gaan maken. Maar goed, ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.

    WK Baan
    [​IMG]
    Het baantoernooi bestaat uit zes onderdelen voor mannen, vrouwen en junioren, verdeeld over drie dagen. Omdat de programma’s van de junioren en senioren niet helemaal gelijk lopen, zal ik focussen op het programma van de senioren. Op zondag wordt er gestart met een 300 meter tijdrit voor de sprinters, waarna de rijders van de lange adem aan de bak mogen in de 15 km afvalkoers. Vaak duurt het hier lang voordat de strijd ontbrandt en de echte favorieten bovendrijven, maar zodra dat gebeurt, wordt de afvalkoers een hectische mêlee van demarrages en tactiek.

    Op de maandag wordt het koningsnummer van het baantoernooi verreden: de 500 meter inline. In de finale wordt er gestart met 4 rijders in één lijn (vandaar de naam inline) en het is veel meer dan alleen de snelste tijd rijden. Positiespel en tactiek zijn minstens zo belangrijk. En in dit onderdeel worden vaak topsnelheden behaald van de boven de 60 per uur. Voor de lange afstandsrijders is er de 10 km punten/afvalkoers. Dat is een soort puntenkoers waarbij je om de ronde punten kunt krijgen, maar in de puntloze ronde kunt afvallen. Rijders die ontsnappen zullen dus uit moeten kijken dat ze niet door hun reserves heen zijn wanneer ze worden teruggepakt. Als je afvalt, verlies je namelijk ook in één keer al je punten.

    De dinsdag is de dag van de 1000 meter inline: een bijzonder lastige, maar juist daarom wel interessante afstand. Er wordt gestart met 8 rijders tegelijk en meestal volgt er dan een hele tactische race. 1000 meter op die piste is immers 5 hele ronden: best een eind. En je wilt niet meteen al je krachten verspillen. Maar een verrassingsaanval werkt soms juist ook wel heel goed. Door de tactische aard van de discipline is hij geschikt voor sprinters én stayers. Meestal zijn de pure sprinters in het nadeel. Gelukkig kunnen die nog aan de bak in de 3 km aflossing. Hierbij hoeft geen stokje worden overgegeven, maar er moet wel in het vak gewisseld worden. En dat is soms lastig met 6 of 7 teams naast elkaar op die krappe piste. Voor het publiek is dit misschien wel de leukste wedstrijd om te zien. Er gebeurt overal in de koers wel wat en de aflossingen zelf zijn natuurlijk spectaculair.

    De junioren hebben in essentie exact hetzelfde programma, maar met een iets andere verdeling. Zo rijden zij de 10 km punten-afvalkoers op zondag, de 1000 meter en 15 km afvalkoers op maandag en de 500 meter op dinsdag.


    WK Weg
    [​IMG]
    Anders dan op het EK (en andere jaren van het WK) is er nu geen rustdag meer tussen het baan- en het wegprogramma. Dit betekent dat rijders waarschijnlijk keuzes moeten maken in welke wedstrijden ze wel en niet zullen starten. Ik weet niet precies wat de organisatie hiermee probeert te bereiken, maar het zal zeker effect hebben op het toernooiverloop.

    Op de vroege woensdagochtend (NLe tijd) wordt als eerst de 20 km afvalkoers afgewerkt. Die gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werk als de afvalkoers op de piste, maar is vanwege die 5 kilometer extra nog iets meer een uitputtingsslag. Hier komen de sterkste rijders echt naar boven drijven. Daarna is het tijd voor het klapstuk van het toernooi: de 100 meter sprint. Een discipline die vorig jaar met heel veel enthousiasme werd ontvangen. Bij de 100 meter moet je via een knockoutsysteem in de finale zien te komen. Van steeds drie rijders gaat de snelste door. Voor het publiek veel makkelijker te volgen dan een individuele tijdrit en vaak ook veel spectaculairder om te zien.

    Op donderdag hebben we eerst de 15 km puntenkoers. Mede vanwege de lengte is er vaak meer sprake van vluchters en demarrages. Dit is tevens de afstand waar Chris Huizinga vorig jaar volledig uit het niets wereldkampioen werd. Daarna is het woord aan de sprinters in de Lap Circuit Sprint. Net als de 100 meter een nieuw onderdeel die de 500 meter op de weg (waar Michel Mulder wereldkampioen op werd) heeft vervangen. In plaats van 500 meter doen de rijders één rondje over het wegparcours, dat naar verluidt 720 meter lang is. Bijna 2 keer zo lang als dat van het EK in Heerde (380 meter). Zo'n afstand zou de 1000-meterrijders beter moeten liggen.

    Vrijdag is er voor de senioren alleen nog de 5 km relay. Een relatief rustig dagje dus, wat ongetwijfeld hard nodig is na een volle week arbeid op het hoogste niveau. Maar voordat de rijders van hun welverdiende rust mogen genieten, moeten ze eerst nog de publieksfavoriet afwerken. Nederland is de afgelopen jaren behoorlijk succesvol gebleken op dit onderdeel. In 2012 werden de dames wereldkampioen op de weg en in 2014 mochten de heren na een zeer close fotofinish het hoogste podium beklimmen.

    Zondag is er na een rustdag nog de traditionele afsluiter: de marathon. Ondanks dat Nederland een echte marathoncultuur heeft, zijn we niet enorm succesvol gebleken op dit onderdeel. Ja, Crispijn Ariëns won natuurlijk goud op het WK in 2013, maar tussen hem en Erik Hulzebosch in 1992 was er geen enkele andere Nederlander die won op een WK. En zonder echte marathonklepper (nouja, Bianca Roosenboom heeft een buitenkansje op een medaille) in Nanjing zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen. De junioren rijden geen marathon, maar de masters wel. Het WK Masters vindt namelijk gelijktijdig plaats. Namens Nederland doen Karen Teuling (dames 40+), Robert Wierts en Wim Kwakkel (heren 40+), Ad de Kort (heren 50+) en Bauke Meijer (heren 60+) mee.

    Hieronder is het volledige programma te zien. Haal voor de Nederlandse tijd 6 uur van de getoonde tijd af:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    Laatst bewerkt: 11 sep 2016
  2. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    #TeamNL
    Omdat de KNSB maar budget heeft voor 10 rijders, zijn er een paar harde keuzes gemaakt in de selectie van TeamNL. De gebroeders Mulder hadden in ieder geval al bedankt voor het WK, in verband met de voorbereiding op het schaatsseizoen. Datzelfde geldt ook voor Irene Schouten, Crispijn Ariëns, Gary Hekman, Ingmar Berga en nog een paar marathonners die ongetwijfeld wel benaderd zijn, maar die geen zin hebben om twee weken in Azië aan hun reisschema toe te voegen, ongeveer een maand voordat ze echt aan de bak moeten. Maar wie gaan er dan wel?

    Junioren
    • Chris Huizinga – Won vorig jaar op sensationele wijze de wereldtitel op de puntenkoers in een kletsnat Taiwan. Dit jaar werd hij Europees kampioen op dezelfde afstand. Met afstand ons grootste talent.
    • Louis Hollaar – Belangrijke helper van Huizinga, maar kan zelf ook goede uitslagen rijden. Ook op de ijzers is hij een groot talent.
    • Gerrie van Lingen – Als alles perfect gaat en hij in topvorm is, heeft deze sprinter absoluut medaillekansen.
    • Berber Vonk: IJzersterk tijdens het EK. Kan lang alleen rijden, aanval na aanval pareren en beschikt zelfs over een eindsprint. Kan een leuke verrassing worden op dit WK.
    Senioren
    • Luc ter Haar – Prima rijder die op een goede dag voor een top 10-klassering kan gaan. Eremetaal lijkt me niet haalbaar.
    • Ruurd Dijkstra – Talentvolle lange afstandsrijder waar het mede door blessures er nooit helemaal uit is gekomen. Of dat op dit WK wel gebeurt, is nog maar de vraag.
    • Remon Kwant – Snelle sprinter die de afgelopen jaren heeft laten zien mee te kunnen op internationaal niveau. Een podiumplek lijkt helaas buiten bereik.
    • Rick Schipper – Van origine pure sprinter die zich steeds meer heeft ontwikkeld in de marathons. Reed een bijzonder sterk EK met een zeer knappe bronzen plak op de sterk bezette 500 meter. Het zou een enorme prestatie zijn om de finale te halen op het WK.
    • Kay Schipper – Die andere Schipper. Net als de Mulders zijn de twee onafscheidelijk en eigenlijk even goed. Toch heeft de één de prijzen (brons op het EK) en grijpt de ander er net naast (DQ). Welke broer gaat een medaille op dit WK halen?
    • Bianca Roosenboom – Onze enige sprintdame. Komt pure snelheid tekort op de pure sprintafstanden en zal zich vermoedelijk volledig focussen op het wegtoernooi. En dan met name op de lange afstanden. Als ze er niet wordt afgereden, is ze zeer gevaarlijk in de eindsprint.
    Live
    De finales zijn uiteraard gewoon live te volgen op http://www.njrollersports.org//jspview/zb/zb1.jsp. Het leuke aan deze site is dat je gemiste wedstrijden gewoon kunt terugkijken (zo lijkt het, tenminste). Zelfs de openingsceremonie kun je er bekijken, mocht je dat willen.

    Ik zal proberen af en toe een streampje mee te pikken, maar als ik de wedstrijden echt meteen terug kan kijken, zal ik dat waarschijnlijk ook vaak doen. Als ik genoeg tijd heb zal ik ook weer uitslagen met een kort verslagje posten. Misschien volgt er ook nog een kleine voorbeschouwing morgen. Veel plezier!
    Laatst bewerkt: 11 sep 2016
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  4. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dag 1 Baan

    300 meter
    Colombia is een echte sprintnatie. Jarenlang hebben ze alle sprintafstanden gedomineerd door al het goud te pakken. Dat tijdperk lijkt nu definitief ten einde. Oké, zowel Geiny Pajaro als Jaime Uribe hebben hun titels succesvol verdedigd bij de junioren, maar ook daar is de dominantie tanende. De concurrentie begint het Colombiaanse sprintblok aan alle kanten in te halen. Bij de dames junioren was er geen Colombiaans één-tweetje, maar een één-drietje, met een Taiwanese ertussen. Bij de heren hetzelfde verhaal, met een Koreaan.

    Maar bij de senioren ging het heel anders. Bij de dames ging de zege zeer verrassend naar de jonge Chileense Maria Jose Moya. Jazeker, dat is diezelfde Moya die zich ook op de ijzers heeft gewaagd. Vorig jaar was zij al verrassend de snelste op de 100 meter. Dit jaar zou ze wel eens heel wat meer goud kunnen binnenslepen. De tweede plek ging ook niet naar Colombia, maar naar Korea. De eerste Colombiaanse, 22-voudig wereldkampioen Jercy Puello, vinden we pas terug op plek drie. Vorig jaar greep ze ook al naast het goud, toen de Koreaanse Soyeong Shin een wereldrecord reed. Dit jaar is het dus opnieuw niet gelukt.

    Bij de heren ongeveer hetzelfde verhaal. De beste Colombiaan, titelverdediger en wereldrecordhouder Andres Jimenez, vinden we pas terug op plek 3. Het zilver ging verrassend naar een Chileen (Chili lijkt bijzonder sterk dit WK) en het goud naar Duitsland. Jawel, Simon Albrecht wint eindelijk die prijs waar hij al jaren recht op heeft. Europees en Wereldkampioen op de 300 meter. Albrecht heeft verreweg de beste techniek van het hele veld en staat al jaren te boek als het grootste sprinttalent op wielen. Nederland speelde in de kwalificaties geen rol van betekenis. De beste klassering was voor Gerrie van Lingen, die de 14e tijd wist te noteren. Helaas gingen alleen de beste 12 door naar de finale.

    10 km Punten-afvalkoers (Junioren)
    Bij de junioren haalt Colombia toch 4 van de 4 keer goud op de eerste dag. Doordat er in de finale niet 5, maar 10 rijders overblijven is het relatief gemakkelijker om niet geëlimineerd te worden en je punten te behouden. Hierdoor wordt aanvallend rijden beloond en dat weten de Colombiaanse dames dondersgoed. Daniela Mendoza verdedigt met succes haar titel, ondanks veelvuldige aanvallen van de Aziatische concurrentie.

    Bij de heren was het wederom Colombia dat met de zege aan de haal ging. Een nieuwe naam ditmaal: Saul Herreña. Onze eigen Chris Huizinga reed een zeer sterke race, maar begon door het gedrang voorin helaas helemaal in de achterhoede, waar ook helper Louis Hollaar al vroeg terechtkwam. Het kostte erg veel kracht om naar voren te rijden, maar hij wist toch nog een keer weg te rijden en een paar punten te pakken. Uiteindelijk eindigde hij op de vijfde plek. De sterke Italiaan Daniele di Stefano eindigde knap op de tweede plaats. Het Franse supertalent Martin Ferrié werd derde.
    Laatst bewerkt: 11 sep 2016
    EenBrabander vindt dit leuk.
  5. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dag 1 Baan (vervolg)
    15 km Afvalkoers (Senioren)
    Het leek er even op dat Colombia alle lange afstanden ging winnen van dag 1. Dat zou ook een primeur zijn. Bij de senioren dames werd het toch een Colombiaans één-tweetje. Luz Garzon wist als eerstejaars seniore haar derde wereldtitel op de 15 km afvalkoers te behalen, na twee jaar op rij hetzelfde kunstje te flikken bij de junioren. Sandrine Tas kwam relatief vroeg in de finale in de problemen en viel buiten de top 10. Francesca Lollobrigida wist wel tot het einde bij de kop te blijven, maar de ultieme versnelling die de twee Colombiaanse dames plaatsten in de laatste ronde was haar toch te machtig. De Chinese Guo Dan greep net naast de medailles en werd vierde.

    Zoals gezegd was het dus niet alleen maar Colombia dat het goud pakte op de lange afstanden. Al scheelde het bijna niks. De afvalkoers bij de heren was hectisch en vol gebeuk en getrek, dat maar minimaal werd bestraft. Er mag echt wat strenger worden opgetreden in deze wedstrijden. Anders blijft het toch een beetje het geniepigst beukende team dat voor de winst gaat. Peter Michael werd als absolute topfavoriet continu geduwd en afgestopt, maar daar trok de Kiwi zich niets van aan. Michael kwam geen enkel moment echt in de problemen en ging in de laatste ronde als eerste de sprint aan. Tot en met de laatste bocht leek hij onbedreigd naar de zege te gaan, maar de Colombiaanse Alex Cujavante kwam toch gevaarlijk dichtbij. Zo dichtbij zelfs dat hij eerst dacht dat hij had gewonnen. Een fotofinish moest uitwijzen dat het toch geen Colombiaans feestje ging worden. Hiermee pakte Peter Michael alweer zijn vijfde titel op de afvalkoers. Van 2011 t/m 2014 won hij elke editie. Ook op de World Games in 2013 was hij Bart Swings nét te snel af. Vorig jaar deed Michael echter niet mee, omdat hij de sterren van de hemel aan het schaatsen was in schitterende World Cup-wedstrijden tegen Erik-Jan Kooiman. Nu is de Kiwi dus gewoon weer de beste, al zal het niet vaak zo close zijn geweest.

    -------------------------------

    En dat was alweer de eerste dag van het WK in Nanjing. Voor het eerst sinds 2011 was er geen Colombiaans seniorengoud op de 300 meter. Vorig jaar zorgde de Koreaanse Soyeong Shin met een razendsnel wereldrecord bij de dames al voor een kentering in het Colombiaanse bolwerk. En dit jaar is er zelfs geen goud meer voor de heren. Dat is vergelijkbaar met een niet-Nederlander die de 5 of 10 kilometer wint op het WK. Absoluut ondenkbaar. Er gaan vast koppen rollen in het Colombiaanse kamp. Dit is een schande van de hoogste orde.

    Aan de andere kant begint Colombia nu langzaam de lange afstanden te domineren. Ze lijken te hebben getraind op uithoudingsvermogen, want twee jaar geleden was het zeldzaam als er een Colombiaan überhaupt ook maar in de buurt kwam van een medaille op de afvalkoers. Maar wat Fabriana Arias, Alex Cujavante, Manuel Saavedra en Luz Garzon de afgelopen twee jaar hebben laten zien, is dat ze dat lange duurwerk steeds beter beginnen te beheersen. Een beetje net zoals Nederland ineens het sprinten begon te domineren in het schaatsen. Het is dus niet zozeer een vermindering van de Colombiaanse dominantie, maar meer een verschuiving ervan. Een verbreding. Of dat de internationaliteit van de skeelersport ten goede komt is natuurlijk maar zeer de vraag.

    Hoe dan ook: de stand na dag 1 is 5 keer goud (van de 8) voor Colombia als we de junioren meetellen en slechts 1 keer goud (van de 4) als we puur kijken naar de senioren. Ook leuk is dat alle vier de gouden seniorenmedailles door een ander land zijn gewonnen. Op de 300 meter gingen Chili en Duitsland met de titel aan de haal en op de afvalkoers waren het Colombia en Nieuw-Zeeland. Op zich best internationale uitslagen, al kun je er na één dag nog niets van zeggen. Bij de junioren wint Colombia vooralsnog alles wat er te winnen valt.

    Morgen staan voor de junioren de afvalkoers en de 1000 meter op het programma. Daar zal naar goede traditie wel weer een hoop Colombiaans goud uit komen. De senioren mogen zich opmaken voor de punten-afvalkoers en de 500 meter. Op de punten-afvalkoers heeft Peter Michael opnieuw goede kansen, al zullen de Colombianen hier ook wel zeer actief zijn. En vergeet ook de Spanjaard Patxi Peula niet. Of de Fransman Ewen Fernandez. Bij de dames punten-afvalkoers was er vorig jaar zeer verrassend een volledig Aziatisch podium. Dat zal dit jaar waarschijnlijk niet gebeuren, al zal Guo Dan er alles aan doen om die wereldtitel binnen te halen. Verder kunnen we uitkijken naar spannende gevechten tussen Sandrine Tas en Francesca Lollobrigida. En natuurlijk mogen we de Colombiaanse dames zeker niet uitvlakken.

    Op de 500 meter mogen we Europees kampioen Gwendal le Pivert verwachten in een gevecht tegen een Colombiaans blok. Simon Albrecht heeft dan wel de hoogste topsnelheid, hij is toch enigszins in het nadeel als het echt op racen aankomt. Bij de dames zullen we waarschijnlijk een paar Aziatische dames zien (wellicht Soyeong Shin en Yiseul An), die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, terwijl Colombia er met het goud vandoor gaat. Jercy Puello zou hier haar zoveelste gouden medaille kunnen pakken.

    Míngtiān jiàn!
    Laatst bewerkt: 12 sep 2016
    EenBrabander vindt dit leuk.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik lees toch echt overal dat Luz Karime Garzon de 15 km heeft gewonnen en dat Fabriana Arias slechts zilver won (voor haar naamgenote Mayra Yaquel Arias uit Argentinië).
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat klopt inderdaad.

    Uitslagen eerste dag piste, met ook de beste Europeaan, Nederlanders en Belgen.

    300m

    Junioren A dames:
    1. Geiny Pajaro (Col) 26.202
    2. Kerstinck Sarmiento (Col) 26.508
    3. Yen Yu Ting (Tai) 27.023
    6. Nymphe Keuleers (Bel) 27.387

    Senioren dames:
    1. Maria Jose Moya (Chl) 26.135
    2. Yiseul An (ZKo) 26.188
    3. Jercy Puello (Col) 26.198
    7. Erika Zanetti (Ita) 26.588
    15. Stien Vanhoutte (Bel) 27.163
    19. Anke Vos (Bel) 27.546
    22. Bianca Roosenboom (Ned) 27.802

    Junioren A heren:
    1. Jaime Uribe (Col) 24.584
    2. Giwon Lee (ZKo) 24.814
    3. Steven Villegas (Col) 24.816
    6. Marco de Flavis (Ita) 24.874
    14. Gerrie van Lingen (Ned) 25.408
    15. Tibo Vanhove (Bel) 25.454

    Senioren heren:
    1. Simon Albrecht (Dui) 23.869
    2. Emanuelle Silva (Chl) 23.972
    3. Andres Jiminez (Col) 24.101
    15. Mathias Vosté (Bel) 25.032
    19. Rick Schipper (Ned) 25.286
    22. Kay Schipper (Ned) 25.380

    Punten/afvalkoers:

    Junioren A dames:

    1. Daniela Mendoza (Col) 9 16:03.294
    2. Suijin Lee (ZKo) 8 15:57.781
    3. Huiyan Fang (Chn) 8 15:58.774
    4. Martina Zanini (Ita) 6 15:56.180
    31. Berber Vonk (Ned)

    Junioren A heren:
    1. Saul Herreno (Col) 19 14:49.992
    2. Danielle di Stefano (Ita) 13 14:56.397
    3. Martin Ferrie (Fra) 12 14:49.098
    5. Chris Huizinga (Ned) 4 15:01.535
    23. Indra Médard (Bel)
    24. Thomas Vosté (Bel)
    28. Louis Hollaar (Ned)

    Afvalkoers:

    Senioren dames:
    1. Luz Karime Garzon (Col) 23:51.346
    2. Fabriana Arias (Col) 23:51.459
    3. Mayra Yaquel Arias (Arg) 23:51.987
    5. Francesca Lollobrigida (Ita) 24:15.103
    10. Sandrine Tas (Bel)

    Senioren heren:
    1. Peter Michael (NZl) 21:55.915
    2. Alex Cujavante (Col) 21:55.923
    3. Ewen Fernandez (Fra) 21:56.376
    15. Luc Ter Haar (Ned)
    24. Karel Meulders (Bel)
    29. Tim Sibiet (Bel)
    32. Ruurd Dijkstra (Ned)
  8. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik zie het nu ook inderdaad. Toch werd Fabriana Arias eerst omgeroepen als winnaar. Zij ging dus blijkbaar de vlag halen voor haar teamgenootje.
    Laatst bewerkt: 12 sep 2016
  9. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dag 2 Baan
    15 km Afvalkoers (Junioren)
    Zoals verwacht zet Colombia de 100% score bij de junioren voort. Zowel bij de dames als de heren onder de 20 jaar wordt er gewonnen door het Zuid-Amerikaanse land. Echt spannend voor het goud werd het ook niet echt. Colombia had in beide races alles continu onder controle en hoefde niet eens veel kopwerk te doen. Daniela Mendoza pakt hier al haar tweede goud van het toernooi, nadat ze afrekende met een Chinese die de sprint een ronde te vroeg aanging. Bij de heren was er weer een nieuwe naam: Carlos Pedro. Giuseppe Bramante en Martin Ferrié konden hem niet verslaan in de sprint.

    10 km Punten-afvalkoers (Senioren)
    Maar zoals ook gisteren het geval was, is die totale dominantie op de lange afstanden nog niet helemaal doorgeslagen bij de senioren. Bij de dames was de Argentijnse Maira (of Mayra, het wordt steeds anders geschreven) Arias de sterkste. Zij had het meeste over en wist pas in de slotfase genoeg punten te verzamelen om een leeggestreden Fabriana Arias voor te blijven.

    Bij de heren was er veel tumult nadat een vroege valpartij zorgde voor een neutralisatie en uiteindelijk zelfs herstart van de race. Op dat moment had de Fransman Ewen Fernandez echter een halve baan voorsprong en hij dacht al een hoop punten te hebben verzameld (ook al had er een hele tijd geen bel geklonken). Uiteraard was hij woest toen hij te horen kreeg dat de hele race opnieuw moest worden gereden. Persoonlijk begreep ik niet helemaal waarom er een herstart nodig was. De gevallen rijder lag niemand in de weg, maar bleef wel even liggen op de baan. Net voordat hij van de baan was geholpen werd omgeroepen dat de race zou worden stilgelegd. Maar niemand trok zich er echt iets van aan. Anderhalve minuut nadat de baan weer vrij was werd de race pas echt stopgezet. Fernandez schoot meteen woedend het juryhok in om verhaal te halen. Hij kreeg geen gelijk. Tien minuten later volgde er een herstart en Fernandez, die al zijn krachten had verspild in zijn ontsnapping, was uiteraard kansloos. Meteen vanaf de start was de race één grote chaos. Nieuw-Zeelander Peter Michael wist in het begin even weg te rijden met twee Colombianen in zijn kielzog. Maar ze werden al snel teruggepakt. In de slotfase reed er onbekende Argentijn weg, wat absoluut geen reactie in het peloton opleverde.

    Zijn voorsprong groeide al snel naar een halve baan en ook toen de groep echt tempo begon te maken, bleef Kevin Kumada stug doorrijden. In de beslissende eindsprint finishte hij zelfs nog als derde en won hij zijn allereerste grote prijs ooit. En meteen op het hoogste podium. Goud op het WK. Colombia greep opnieuw naast het hoogste podium en Manuel Saavedra moest genoegen nemen met zilver. Peter Michael kreeg het brons omgehangen. Luc ter Haar reed een prima race en eindigde als 15e.

    1000 meter (Junioren)
    Vandaag is misschien wel een historische dag voor de skeelersport. Voor het eerst wordt er namelijk streng opgetreden tegen afstoppen: een ‘tactiek’ waarbij de teamgenoot van de uiteindelijke winnaar opzettelijk de concurrentie blokkeert door ervoor te skaten en snelheid in te houden. Deze methode wordt al jaren geëxploiteerd door met name Colombiaanse rijders en is zeker verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel in de medailles die de afgelopen jaren door het land zijn behaald. Nu is daar bij de junioren voor het eerst tegen opgetreden. De 1000 meterfinale leek een gemakkelijk één-tweetje te worden met twee Colombiaanse rijdsters die opzichtig afstopwerk leverden tegen een machteloze Italiaanse. Normaliter wordt de afstoppende teammaat dan gediskwalificeerd, maar blijft de teamgenoot die daarvan heeft geprofiteerd als winnaar staan in de uitslag. Nu is afstopper Valeria Gonzalez gediskwalificeerd én haar teamgenoot Kerstinck Sarmiento teruggezet in de uitslag. Dat betekende dat de oorspronkelijke nummer drie, Giulia Bonechi, alsnog het goud krijgt omgehangen. Sarmiento moet het doen met zilver en brons is er voor de oorspronkelijke nummer vier.

    Bij de heren stond er verrassend genoeg geen enkele Colombiaan in de finale. Wel was er een volledig Aziatisch podium. Even leek het erop dat de Chinese Chi Zhang voor het thuispubliek een gouden medaille zou halen, maar hij verloor met een millimeter de eindsprint van de Koreaanse Hyeonwoong Park. Zijn teamgenoot Gwangho Song pakte het brons.

    500 meter (Senioren)
    De 500 meter is het koningsnummer van het baantoernooi en is sinds 2010 bij zowel de dames als heren onafgebroken gewonnen door Colombia. Paola Segura en Jercy Puello hadden dus een behoorlijke eer hoog te houden. En die eer hebben ze met verve verdedigd. De Amerikaanse Erin Jackson zat goed in tweede positie, maar maakte een foutje bij het ingaan van de voorlaatste bocht. Dat resulteerde in wederom een één-tweetje voor Colombia met dit keer Paola Segura die op het hoogste treetje mag staan.

    Bij de heren stond er maar één Colombiaan en twee Fransen in de finale. Verder was er nog een ijzersterke Koreaan, Suchul Jang, die er meteen hard vandoor ging. Elton de Souza moest vol in de achtervolging om hem terug te halen, waarna Gwendal le Pivert in de eindspurt het karwei nét af kon maken. Goud op de 500 meter piste: een lang gekoesterde droom van Le Pivert die eindelijk in vervulling ging. Colombia is eindelijk verslagen op hun beste afstand. Het sprintbolwerk Colombia is (bij de senioren in ieder geval) eindelijk gebroken.

    --------------------------------------------------------------------------------------

    En dat was dag 2 op de piste. De 100% score van Colombia bij de junioren kon niet worden vastgehouden, maar met 2 van de 4 gouden juniorenmedailles is het alsnog geen slechte dag geweest voor het Zuid-Amerikaanse land. Bij de senioren is 1 van de 4 goud ook zeker niet slecht, maar het is niet wat we van Colombia gewend zijn. In totaal staat het land na twee dagen nu op 8 keer goud. Elk ander land zou daarvoor tekenen, maar Colombia is in het skeeleren de laatste jaren nou eenmaal van de buitencategorie (net zoals Nederland in het schaatsen). Het is vooral opvallend dat er maar weinig goud is gewonnen bij de senioren.

    Van de 8 gouden plakken zijn er 6 gewonnen bij de junioren. Vorig jaar stond Colombia na 2 dagen op 10 keer goud (van de 16 in totaal te winnen gouden medailles). Daarvan werden er ook slechts 3 gewonnen door een senior. De trend is dus in principe niet nieuw, maar de doorbreking van de jarenlange gouden reeks op de 300 en 500 meter bij de heren senioren is behoorlijk opzienbarend. Zoals ik al zei: de 500 meter is het koningsnummer en zeker voor Colombia een hele belangrijke afstand. Een discipline die al jarenlang door het land werd gedomineerd. Tot nu.

    We zien ook dat er strenger wordt opgetreden tegen smerige teamtactieken, zoals afstoppen. De nieuwe regels die beide teamgenoten aanpakken bij dit soort praktijken moeten toch wel effectief zijn. Het zal in ieder geval een hoop Colombiaanse medailles schelen op de 500 meter en de 1 Lap, waar afstoppen het verschil kan betekenen tussen brons en goud voor de benadeelde concurrent. Het neutralisatie-incident op de Punten-afvalkoers liet echter zien dat het skeeleren nog een lange weg te gaan heeft, voordat een eventuele Olympische status kan worden overwogen. Wat me verder opviel is dat rijders die worden geëlimineerd in een (punten-)afvalkoers vaak erg laat reageren voordat ze de race verlaten. Daardoor worden de wedstrijden snel chaotisch en onoverzichtelijk. Daar moet nog een oplossing voor worden gevonden. Misschien een systeem met oplichtende armbanden bij een eliminatie. Dan kan het publiek ook goed zien wie er al lang uit de race ligt. Eventueel zou je een andere kleur licht kunnen gebruiken voor verdiende punten. Blauw voor 1 punt en geel voor 2 punten bijvoorbeeld.

    Enfin, morgen is de laatste dag van het baantoernooi, met de 1000 meter en de aflossing voor de senioren. De junioren rijden morgen de 500 meter, waar Colombia waarschijnlijk orde op zaken gaat stellen. Op de 1000 meter kunnen we zeker wat gaan zien van Sandrine Tas, de titelhouder op die afstand. Ze zal het waarschijnlijk moeten opnemen tegen twee Colombianen, de Duitse Mareike Thum, een paar Aziaten en natuurlijk Francesca Lollobrigida. Bij de heren is het afwachten of Simon Albrecht genoeg inhoud heeft om die 5 volle ronden vol te houden. Verder hebben we nog Andres Jimenez, die zijn mislukte 500 meter ongetwijfeld wil revancheren, Ewen Fernandez, die waarschijnlijk nog steeds in zijn maag zit met die verduivelde punten-afvalkoers, een paar Aziaten en wellicht Peter Michael, die best wel goede benen lijkt te hebben.

    De aflossing op de piste was tot vorig jaar eveneens het domein van Colombia. Maar vorig jaar ging het helemaal mis. Colombia won in Taiwan geen enkele gouden medaille op de relay. Ze zullen zich dus ongetwijfeld willen revancheren voor die enorme mislukking vorig jaar. Nee, 3 van de 4 aflossingen gingen vorig jaar naar Zuid-Korea, die dit jaar daardoor de enorme topfavorieten zijn. Ik verwacht veel van de Koreaanse teams, maar ook Frankrijk en Italië zijn altijd erg sterk in deze discipline. Nederland zal waarschijnlijk niet veel in het stuk voorkomen, maar ik hoop daar van harte helemaal naast te zitten. Ik ga ervoor zitten morgen. De races beginnen om 11 uur in de ochtend, Nederlandse tijd.

    Míngtiān jiàn!
    EenBrabander vindt dit leuk.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Op het wedstrijdformulier heeft Zuid-Koreaan Son Geun-seong de derde plaats behaald, waarom heeft Peter Michael dan het brons omgehangen gekregen?

    Zou je bepaalde afstanden niet kunnen beperken tot één renner per land? Dat is bij het omnium in het baanwielrennen ook.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In de uitslag staat de Koreaan inderdaad op plek 3 omdat hij eerder over de finish kwam dan Peter Michael, wat bij een gelijke stand beslissend is. Overigens heb ik met verbazing gekeken naar het opnieuw laten rijden van die puntenkoers. Na zo'n 5 minuten is er een valpartij met 3 rijders waarvan er één langere tijd blijft liggen bij de boarding. De jury maant iedereen een aantal keren om langzamer te rijden maar Ewen Fernandez die ver voor ligt en er makkelijk langs kan, trekt zich daar begrijpelijkerwijs niets van aan. Vervolgens wordt dan toch de race gestopt en volgt een herstart. Als reden melden ze dat de rijders niet de aanwijzingen van de jury opvolgden... Tja, formeel hebben ze gelijk maar hier wordt gewoon 1 rijder zwaar benadeeld. En waarom kon men de ongelukkige rijder niet z.s.m. van de baan weghalen?

    Overigens was er verder nog een diskwalifikatie van Dan Guo bij de dames puntenkoers. Ik heb niet meegekregen wat precies de overtreding was, video terugkijken is lastig omdat ie om de haverklap vastloopt.

    EDIT: inmiddels gezien: op 9.24 probeert Guo aan de binnenkant te passeren. Vervolgens springt een Colombiaanse wel heel opzichtig uit het treintje rechts om haar er niet langs te laten. Guo wringt zich er langs en moet een stukje over de binnenlijn rijden. Om 10.10 wordt er omgeroepen dat ze DQ is en verlaat op 10.50 de race. Guo had op dat moment 5 punten verzameld.

    Bij de diskwalifikatie bij de 1000m junioren dames kon ik niet goed zien om welk moment het precies ging. Op de Colombiaanse site fedepatin.org.co wordt er gesproken over een duel met een Koreaanse. Maar het leek mij logischer dat het om het moment op 1.15 ging, vlak voor het ingaan van de laatste ronde: de tweede Colombiaanse trekt daar iets naar binnen waardoor de Italiaanse er niet langs kan en moet inhouden. Op het laatste rechte stuk lijkt ze net iets van haar lijn af te wijken waardoor de Italiaanse niet vol sprinten.
    Laatst bewerkt: 13 sep 2016
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Uitslagen tweede dag piste:

    Afvalkoers:

    Junioren dames:
    1. Daniela Mendoza (Col) 24:18.855
    1. Chang Yu Hsin (Tai) 24:19.312
    2. Huiyan Fang (Chn) 24:18.868
    2. Karen Bermudez (Col) 24:19.348
    6. Veronica Luciani (Ita)
    19. Berber Vonk (Ned)

    Junioren heren:
    1. Carlos Franco (Col) 22:41.892
    2. Giuseppe Bramante (Ita) 22:41.983
    3. Saul Herreno (Col) 22:41.992
    24. Indra Médard (Bel)
    36. Thomas Vosté DQ

    Punten/afvalkoers:

    Senioren dames:

    1. Mayra Yaquel Arias (Arg) 14 15:19.599
    2. Frabriana Arias (Col) 12 15:39.988
    3. Garam Yu (ZKo) 10 15:26.588
    4. Mareike Thum (Dui) 8 15:17.411
    5. Sandrine Tas (Bel) 6 15:18.182
    19. Bianca Roosenboom (Ned)
    29. Dan Guo (Chn) DQ

    Senioren heren:
    1. Kevin Kumada (Arg) 15 14:36.538
    2. Manuel Saavedra (Col) 11 14:50.913
    3. Geunseong Son (ZKo) 9 14:32.506
    6. Diogo Marreiros (Por) 3 14:32.111
    15. Luc Ter Haar (Ned)
    18. Karel Meulders (Bel)
    34. Ruurd Dijkstra (Ned)

    1000m:

    Junioren dames:
    1. Giulia Bonechi (Ita) 1:32.799
    2. Kerstinck Sarmiento (Col) 1:32.252 (terug gezet)
    3. Mayu Goto (Jap) 1:33.796
    QF Nymphe Keuleers (Bel) 1:34.059

    Junioren heren:
    1. Chi Zhang (Chn) 1:24.687
    2. Hyeonwoong Park (Zko) 1:24.673 (terug gezet)
    3. Gwangho Song (Zko) 1;24.777
    6. Nicolo Greguoldo (Ita) 1:25.339
    QF Indra Médard (Bel) 1:25.547
    QF Tibo Vanhove (Bel) 1:26.260
    QF Gerrie Van Lingen (Ned) 1:27.386

    500m:

    Senioren dames:

    1. Paola Segura (Col) 43.346
    2. Jercy Puello (Col) 43.447
    3. Erin Jackson (Vst) 43.680
    4. Erika Zanetti (Ita) 43.680
    11. Stien Vanhoutte (Bel) 44.500
    18. Anke Vos (Bel) 44.357

    Senioren heren:
    1. Gwendal Le Pivert (Fra) 40.752
    2. Suchul Jang (Zko) 40.812
    3. Elton De Souza (Fra) 41.015
    15. Rick Schipper (Ned) 42.346
    18. Kay Schipper (Ned) 41.906
    20. Mathias Vosté (Bel) 42.262

    EDIT: junioren dames afvalkoers twee nummers 1 en twee nummers 2.
    Laatst bewerkt: 13 sep 2016
  13. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ja, die videospeler werkt niet ideaal. Je kan hem even laten bufferen, maar dat gaat erg traag en soms houdt hij er zelfs helemaal mee op.

    Er worden toch wel relatief vaak de verkeerde namen omgeroepen. Zondag werd Fabriana Arias bijvoorbeeld als winnaar benoemd, terwijl het toch echt haar teamgenoot was die won. Gisteren werd Elton de Souza door elkaar gehaald met zijn teamgenoot en de rest van het podium is ook niet altijd even duidelijk. Peter Michael stond eerst echt als nummer 3 aangegeven op de punten-afvalkoers, Hyeonwoong Park was naar mijn weten gewoon de winnaar van de 500 meter, etc.

    @leenstrafan Als je dan toch alle onderdelen van het baanwielrennen jat, doe het dan goed! ;) Maar één rijder per land laten starten op de afvalkoers of punten-afvalkoers is helemaal geen gek idee, maar ik ben bang dat het peloton dat je overhoudt niet groot genoeg is. Met name bij de dames junioren is er toch al vaak een klein peloton. Op deze manier maak je dat groepje wel erg klein. Maar eigenlijk ben ik wel voor. Het zou deze afstanden op de WK een heel ander karakter geven dan dezelfde disciplines op het EK. Op het EK zijn de lange afstanden toch meer een teamprestatie, doordat er maximaal 3 rijders per land meedoen. Het WK met één rijder zou een heel andere race geven die niet te controleren valt en nog chaotischer is. Ik ben benieuwd hoe dat zou uitpakken.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De sport is stiekem dus best amateuristisch; volgens mij heb ik dat al vaker gezegd. De jeugd van tegenwoordig heeft geen zin om op een of andere obscure website een haperende stream in lage resolutie te kijken. Als je als sport groot wil worden, dan zet je alles op een makkelijk vindbare HD-stream en -terugkijkservice. Nu zit ik elke keer op Spaans en Chinees-talige website een beetje te klikken in de hoop iets van een uitslag, of god verhoede/deo volente/inshallah, een samenvatting te vinden.

    Een klein peloton, maar wel een peloton dat makkelijk kan dromen. Voor veel populaire sporten geldt dat er altijd een waterkansje bestaat dat je een medaille haalt, ook als je niet de beste bent. Het inline-skaten heeft toch al 24 onderdelen op een WK, niet zo moeilijk om een deel daarvan dan te beperken lijkt me. Als je per se alles wil winnen dan rij je ook deze afstand en anders ja, dan spaar je je voor de meer tactische onderdelen.
  15. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dag 3 Baan
    500 meter (Junioren)
    Vooraf voorspelde ik al dat dit waarschijnlijk een Colombiaans feestje zou worden. Dat werd het inderdaad, met bij de junioren dames een ouderwets Colombiaans één-tweetje. Deze keer kon Kerstinck Sarmiento op een eerlijke manier haar klasse laten zien. De Amerikaanse Francesca Bell kwam er gewoon niet aan te pas en moest op een gegeven moment ook de andere Colombiaanse voor zich laten.

    Bij de heren werd het Jaime Uribe wel heel gemakkelijk gemaakt door een moeilijke start van de Amerikaan Tanner Worley, die bijna zijn Taiwanese tegenstander meenam en zelf ook bijna viel. Na herstel had de Colombiaan een enorm gat geslagen, dat niet meer kon worden gedicht door de tegenstanders. Worley pakte nog wel het zilver, waar hij erg blij mee was.

    1000 meter (Senioren)
    Maar Colombiaans goud bij de senioren zou geen sinecure worden. Bij de dames had Francesca Lollobrigida nog wat recht te zetten en dat deed ze voortreffelijk door haar eerste titel van dit WK te pakken. In de slotfase werd Fabriana Arias zelfs nog gepasseerd door Mareike Thum, die uitzinnig van vreugde was met haar zilveren plak. Ik had Sandrine Tas eigenlijk wel verwacht in de finale, maar België werd daar vertegenwoordigd door haar landgenote Anke Vos, die helaas net te kort kwam voor een medaille.

    Het affiche van de 1000 meterfinale bij de heren was er één om je vingers bij af te likken. Veelvoudig wereldkampioen Andres Muñoz, Peter Michael, Andres Jimenez, Ewen Fernandez en de schaatstalenten Livio Wenger en Mathias Vosté stonden er bijvoorbeeld op. De koers werd van meet af aan gecontroleerd door het Colombiaanse duo, met Peter Michael in derde positie. Het tempo lag erg hoog en niemand kon het kopduo passeren. Net voor het ingaan van de laatste ronde plaatst de Nieuw-Zeelander zich tussen de twee Colombianen in. In de laatste bocht passeert hij Munoz aan de binnenkant en pakt zo zijn eerste niet-afvalkoerstitel. Goud nummer 2 voor Nieuw-Zeeland.

    3000 meter Aflossing
    Zoals ik gisteren al zei, had Colombia wat recht te zetten op de aflossing. Vorig jaar was voor de gele équipe een enorme deceptie. Bij de dames junioren begonnen ze in ieder geval al goed, door continu de race te controleren en uiteindelijk de winst te pakken. Bij de junioren heren ging het echter weer anders dan gepland. In de laatste ronde nam Frankrijk de kop over en stond die niet meer af. Colombia moest het doen met het zilver. Brons was voor Italië.

    Bij de senioren dames zag het er lang goed uit voor de Colombiaanse équipe, maar Zuid-Korea zat hen op de hielen in de laatste bocht. Even daarachter zat Francesca Lollobrigida voor Italië, die in extremis nog een bizarre eindsprint eruit perste en haar been net voor die va de andere twee dames wist te schuiven. Goud voor Italië. Lollo kan haar dag niet op. Vandaag was er al individueel goud voor haar op de 1000 meter en nu komt daar nog eens aflossingsgoud bij. Het kwam er bij de Italiaanse niet helemaal uit op de punten-afval- en afvalkoers, maar hier laat ze weer eens zien van absolute wereldklasse te zijn.

    De relay van de senioren heren was bloedstollend spannend. Elk team heeft tijdens de race weleens eerste of laatste gelegen. Ook Colombia. Twee ronden voor het eind lagen ze ergens rond de vierde of vijfde positie. Maar we mogen dat land eigenlijk nooit afschrijven. Andres Muñoz gebruikte zijn ervaring om in één keer de sprong naar voren te maken, waarna zijn teamgenoot na een hele goede wissel het karwei kon afmaken. Frankrijk en Argentinië konden er niet meer voorbij. Colombia haalt het derde seniorengoud op de baan.

    -----------------------------------------------------------------

    Het baantoernooi zit erop. De skaters zullen zich nu verplaatsen naar het Youth Olympic Park, waar morgen het wegtoernooi zal beginnen. Het baantoernooi is niet bijzonder succesvol verlopen voor de Colombianen. Met name bij de senioren lijkt de dominantie nu echt af te nemen. Toch mag je met 3 van de 12 gouden seniorenplakken nog steeds niet spreken van een mislukt toernooi. Als je naar het totaalplaatje kijkt lijkt er met 12 van de 24 gouden plakken in ieder geval geen vuiltje aan de lucht. Al zullen de Colombianen daar vast anders over denken. Vorig jaar stond Colombia na het baantoernooi op 13 goud, waarvan 5 keer een senior won. Niet echt sprake van een enorme vermindering sinds vorig jaar, maar toch een lichte daling.

    Interessanter wordt het als je gaat kijken naar het WK van 2014 in Rosario. Daar stond Colombia na 3 dagen op de piste namelijk op 7 keer goud bij de senioren. De junioren haalden daarnaast 6 gouden plakken binnen. In totaal dus 13 plakken, evenveel als het jaar daarna, maar met een hele andere verhouding tussen junioren en senioren. Dus in 3 jaar van 6 naar 9 gouden juniorenmedailles op de baan. Of Colombia heeft een enorm goede lichting bij de junioren, of andere landen hebben juist een veel minder goede lichting. Ik denk eigenlijk aan een combinatie van beide.

    Als vorig jaar enige indicatie is, zal Colombia zeker niet minder presteren op de weg, dus er zal nog wel een hoop goud voor het land bij komen. Of dat opnieuw voornamelijk bij de junioren terecht komt zullen we de komende 3 dagen zien. Morgen is er in ieder geval geen rustdag, maar mogen de rijders weer gelijk aan de bak. Voor de junioren staat de 15 km puntenkoers als eerste op het programma. Ik verwacht toch wel iets van titelverdediger Chris Huizinga. Hij zou zeker voor een medaille kunnen gaan al zal hij het waarschijnlijk erg moeilijk krijgen tegen de Colombianen. Die schrijf ik dan ook alvast op bij de junioren dames.

    De senioren beginnen met de 20 km afvalkoers. Bij de dames wordt dat waarschijnlijk weer een Colombiaans feestje, maar bij de heren zijn er meerdere kandidaten voor goud. Peter Michael kan zijn derde titel pakken, maar ook Ewen Fernandez zal gebrand zijn om voor goud te gaan. Daarna staan de 100 meters op het menu voor de sprinters. Vorig jaar ging daar de helft van het goud naar Colombia. Nu zie ik dat bij de junioren ook weer gebeuren, maar bij de senioren ben ik er niet zo zeker van. Zowel bij de dames als bij de heren waren er op de snelle sprintafstanden toch een aantal sneller dan de Colombianen. Ik verwacht veel van Maria Jose Moya en Yiseul An bij de dames en Simon Albrecht, Ioseba Fernandez en die verrassende Argentijn Emanuella Silva bij de heren. En verder zullen we snelle tijden zien van Jercy Puello en Andres Jimenez. Het wedstrijdprogramma begint iets eerder dan de vorige dagen. Om 9 uur in de ochtend Nederlandse tijd kunnen we genieten van de puntenkoers.

    Míngtiān jiàn!
    Laatst bewerkt: 13 sep 2016
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Uitslagen derde dag piste:

    500m:

    Junioren dames:
    1. Kerstinck sarmiento (Col) 43.788
    2. Geiny Pajaro (Col) 44.700
    3. Franchesca Bell (Vst) 44.886
    4. Giorgia Bormida (Ita) 45.059
    10. Nymphe Keuleers (Bel) 45.126

    Junioren heren:
    1. Jaime Uribe (Col) 40.910
    2. Tanner Worley (Vst) 41.346
    3. Lin Ping Hung (Tai) 41.438
    5. Marco de Flavis (Ita) 40.747
    8. Gerrie van Lingen (Ned) 41.517
    22. Tibo Vanhove (Bel) 43.117

    1000m:

    Senioren dames:
    1. Francesca Lollobrigida (Ita) 1:27.686
    2. Mareike Thum (Dui) 1:28.292
    3. Fabriana Arias (Col) 1:28.403
    5. Anke Vos (Bel) 1:28.581
    11. Sandrine Tas (Bel) 1:30.094
    19. Bianca Roosenboom (Ned) 1:29.790

    Senioren heren:
    1. Peter Michael (NZl) 1:21.638
    2. Andres Munoz (Col) 1:21.782
    3. Andres Jiminez (Col) 1:22.163
    4. Livio Wenger (Zwi) 1:22.681
    8. Mathias Vosté (Bel) 1:23.227
    27. Rémon Kwant (Ned) 1:24.079
    32. Karel Meulders (Bel) 1:24.310
    36. Kay Schipper (Ned) 1:24.562

    3 km aflossing:

    Junioren dames:
    1. Colombia 4:21.680
    2. Zuid Korea 4:21.866
    3. Frankrijk 4:26.382

    Senioren dames:
    1. Italië 4:12.933
    2. Colombia 4:12.954
    3. Zuid Korea 4:12.961
    5. België 4:13.490

    Junioren heren:
    1. Frankrijk 4:03.662
    2. Colombia 4:03.763
    3. Italië 4:03.866
    5. België 4:04.198
    7. Nederland 4:08.063

    Senioren heren:
    1. Colombia 3:59.714
    2. Frankrijk 3:59.759
    3. Argentinië 3:59.764
    9. Nederland 4:01.879
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Livestream/terugkijken:
    http://firs.rollersports.tv/live/?liveId=A217BCEBB2594BDF8FE2E65131DBF663029 of http://www.njrollersports.org//jspview/zb/zb1.jsp

    Uitslagen:
    http://www.rollersports.org/discipl...ller-speed-skating-championships-nanjing-2016 of http://www.njrollersports.org//match2016/htmldata/ej/match2016_en_ej_lb_104.html

    En allemaal in het Engels! Woooooooh!!!


    Nog wat terzijde opmerkingen:
    - de vrouwelijke speakers hebben nogal wat moeite met de Europese namen. Bij de Fransen werd eerst de achternaam genoemd. Mareike Thum werd Mariek Dum. Grootste tongbreker was Francesca Lollobrigida. De Engelstalige kwam er met moeite nog uit, de Spaanstalige hield het maar bij Lollo.
    - bij de huldigingen wordt er continu dezelfde (bombastische) tune afgespeeld. Ook tussen de medaillewinnaars door. Voor mij een beetje teveel van het goede.
    Laatst bewerkt: 13 sep 2016
    De Goudsche Doorloper vindt dit leuk.
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Uitslagen eerste dag weg:

    100m:

    Junioren dames:

    1. Geiny Pajaro (Col) 10.953
    2. Giulia Bonechi (Ita) 11.263
    3. Elisabeth Baier (Dui) 11.422
    14. Nymphe Keuleers (Bel) 11.819

    Senioren dames:
    1. Maria Jose Moya (Chl) 10.870
    2. Yesenia Escobar (Col) 10.904
    3. Laethisia Schimek (Dui) 10.951
    12. Stien Vanhoutte (Bel) 11.038

    Junioren heren:
    1. Wilfredo Valbuena (Ven) 10.003
    2. Lukas Lida (Zwi) 10.088
    3. Giacomo Serena (Ita) 10.121
    16. Tibo Vanhove (Bel) 10.545
    21. Gerrie van Lingen (Ned)

    Senioren heren:
    1. Jorge Luis Martinez (Mex) 9.820
    2. Joseba Fernandez (Spa) 9.837
    3. Simon Albrecht (Dui) 9.921
    21. Mathias Vosté (Bel) 10.622
    30. Rémon Kwant (Ned) 10.657
    36. Rick Schipper (Ned) 10.853

    10 km puntenkoers:

    Junioren dames:

    1. Gabriela Vargas (Ecu) 7 16:08.566
    2. Huiyan Fang (Chn) 6 16:05.702
    3. Maria Fernanda Barros (Col) 6 16:16.731
    5. Laura Lorenzato (Ita) 4 16:09.387
    20. Berber Vonk (Ned) 16:09.994

    Junioren heren:
    1. Saul Herreno (Col) 6 14:25.087
    2. Daniele Di Stefano (Ita) 6 14:37.812
    3. Caleb Wakefield (Vst) 6 15:00.202
    7. Indra Médard (bel) 3 14:35.317
    8. Chris Huizinga (Ned) 3 14:41.754
    17. Louis Hollaar (Ned) 14:26.375
    24. Thomas Vosté (Bel) 14:38.078

    20 km afvalkoers:

    Senioren dames:
    1. Fabriana Arias (Col) 32:52.761
    2. Francesca Lollobrigida (Ita) 32:52.818
    3. Mayra Yaquel Arias (Arg) 32:52.866
    6. Sandrine Tas (Bel)
    21. Bianca Roosenboom (Ned)

    De wedstrijd bij de heren werd wegens de invallende duisternis verplaatst naar vrijdag.
  20. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dag 1 Weg
    10 km Puntenkoers (Junioren)
    Gisteren voorspelde ik een Colombiaanse aangelegenheid bij de dames junioren. Colombia heeft zo’n brede selectie dat ze speciaal voor de weg andere patinadores hebben meegenomen. Die zijn nog fris en dat zou op de vierde dag van een toernooi een voordeel moeten opleveren. En inderdaad, Maria Barros was erg actief in de sprintjes om de punten. Maar het tempo lag hoog, waardoor je je krachten goed moet doseren en niet voor elke punt volle bak moet rijden. Van tactiek hebben de Colombiaanse juniores in ieder geval weinig kaas gegeten en aan het einde van de race was bij de dames de tank leeg. Gabriela Vargas uit Ecuador pakte het een stuk beter aan. Ze sprintte af en toe mee en zat uiteindelijk ook in de beslissende ontsnapping. Aan het eind ging de Italiaanse Laura Lorenzato er namelijk vandoor en die had onder meer de Nederlandse Berber Vonk in haar kielzog. Die kon het moordende tempo echter niet bijbenen en moest toch al vroeg afhaken. Pas in de laatste ronde werden Lorenzato en Vargas teruggebracht. In de eindsprint kwam de Chinese Huyian Fang één puntje tekort om de Ecuadoriaanse van het goud te beroven. Maria Barros moest het doen met brons.

    Bij de junioren heren was het razend spannend. De Amerikanen voelden zich goed en besloten gelijk de wedstrijd hard te maken. Een vroege vlucht van Caleb Wakefield resulteerde in 6 punten voor de US of A in het begin. Daarna waren er elke ronde weer andere rijders weg (onder andere de Belg Indra Médard), waardoor de kansen per ronde stegen voor de Amerikaan. Ook Chris Huizinga wist een paar punten te pakken, maar hij was helaas niet sterk genoeg om echt door te zetten en de twee punten voor zijn medevluchter Daniele di Stefano weg te grissen. Pas in de slotronde werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Colombia. Saul Herreño, winnaar van de punten-afvalkoers op de baan, werd tweede in de eindsprint, kwam op 6 punten en pakte het goud. Daarachter zat Di Stefano die eveneens op 6 punten kwam. En Wakefield had zijn kruit al verschoten en bleef op 6 punten staan. De top 3 met allemaal 6 punten. Bizar! Chris Huizinga werd 8e.

    20 km Afvalkoers (Alleen Senioren Dames)
    De 20 km afvalkoers bij de dames is net zoiets als een vlakke etappe in de Tour. Onderweg gebeurt er niet zoveel, de wedstrijd wordt gecontroleerd en je weet gewoon dat je aan het einde een massasprint gaat krijgen. In de slotfase gebeurde er wel iets. Sandrine Tas werd als laatste geëlimineerd en zo kregen we een finale met Team Colombia, Francesca Lollobrigida, Mareike Thum en Maira Arias. Luz Garzon trok de sprint aan voor haar teamgenote Fabriana Arias die het goed af wist te maken om zo haar eerste goud op dit WK veilig te stellen na een hoop brons en zilver. Bianca Roosenboom had het moeilijk en eindigde buiten de top 20.

    De senioren heren waren al hun rondjes aan het inrijden toen werd omgeroepen dat de 100 meter finales eerst zouden worden verreden. Na die finales werd er om mij onduidelijke redenen besloten om de wedstrijd helemaal niet meer te rijden en naar morgenochtend te verplaatsen. Hopelijk wordt die wedstrijd wel gewoon gefilmd en geüpload. Zeker op de FIRS-site (firs.rollersports.tv) heb ik niets te klagen over de snelheid waarmee video’s worden gepost. De kwaliteit is niet altijd even best, maar ach. Er is beeld en het staat er snel op.

    100 meter sprint
    Deze wedstrijden waren al voorbij voordat je er erg in had. Finalisten werden niet voorgesteld aan het publiek, maar gewoon gelijk weggeschoten. Bij de junioren dames was de Colombiaanse Geiny Pajaro met afstand de snelste. Zij eindigde ver voor Giulia Bonechi en Elisabeth Baier. Bij de junioren heren was de Venezolaan Wilfredo Valbuena verrassend sneller dan twee Colombianen in de halve finale. In de finale rekende hij ternauwernood af met de Zwitser Lukas Lida (die vorig jaar een bronzen medaille misliep door overschrijding van de lijn in de finale) en de Italiaan Giacomo Serena.

    De wedstrijd bij de dames stond al op scherp nadat de Chileense Maria Moya in de halve finale met een paar duizendsten afrekende met topfavoriete Jercy Puello. In de finale wist de regerend kampioene Moya het dan ook af te maken door Yesenia Escobar en Laethisia Schimek achter zich te houden en succesvol haar titel te verdedigen. Bij de heren bestond de finale uit Simon Albrecht, Ioseba Fernandez en de verrassende Mexicaan Jorge Martinez. Die laatste wist in de halve finale al de Colombiaanse titelverdediger Juan Perez en de Argentijnse verrassing Emmanuel Silva te verschalken. In de finale rekende de Mexicaan vervolgens af met de Duitser en de Spanjaard (die nog héél dichtbij kwam) om zo het allereerste Mexicaanse goud ooit veilig te stellen. Een historische overwinning dus voor Martinez.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Dag 1 van het wegtoernooi leverde Colombia weer 3 gouden medailles op, maar ik vermoed dat er op meer was gerekend. Zeker op de 100 meter, wat voor sprintland Colombia toch wel een hoge prioriteit heeft. Toch zie je op de 100 meter dat er andere namen naar boven komen drijven dan op de 300 meter tijdrit. Sprinters die geen bochten kunnen lopen of beter zijn in het racen tegen anderen komen hier veel beter tot hun recht. En dan krijg je verrassende namen die hoge klasseringen behalen. Met als toppunt natuurlijk de Mexicaan Jorge Martinez, met historisch goud voor dat land.

    De Nederlanders doen het tot nu toe redelijk naar verwachting. Knappe toptienklasseringen zijn er wel behaald, maar een medaille wordt een hele lastige zaak. Onze grote troef Chris Huizinga mist gewoon net die punch die hij vorig jaar wel had. Daarom denk ik dat hij het ook niet waar zal maken op de afvalkoers. Jammer genoeg rijden de junioren geen marathon meer op het WK. Anders had hij daar serieus kans gehad. De rest van de oranje patinadores zie ik helaas ook niet zomaar een medaille pakken. Er is nog een waterkansje op de relay bij de senioren, maar het lijkt erop dat Nederland voor het eerst sinds 2009 zonder eremetaal naar huis zal gaan.

    Morgen staat voor de senioren heren nog de 20 km afvalkoers op het menu en later op de dag ook nog de 15 km puntenkoers. Als je als senior beide koersen moet rijden (en je hebt al een heel baantoernooi) in je benen, dan wordt dat een loodzware opgave. Ik vermoed dat veel rijders toch één van beide onderdelen laten schieten. Colombia heeft de luxe om rijders te sparen en is daar dus zeker in het voordeel. Verwacht bij de heren de usual suspects, zoals Peter Michael (die zeker voor de afvalkoers gaat en wellicht de puntenkoers laat schieten), Ewen Fernandez (die het precies andersom doet), Juan Sanz, Alex Cujavante en wellicht opnieuw de verrassende winnaar van de punten-afvalkoers Kevin Kumada. Bij de dames kunnen we weer kijken naar Luz Garzon (die vandaag moest knechten), Maira Arias (die een toptoernooi beleeft), Guo Dan (die wat tegenvalt dit toernooi), Sandrine Tas (die ook niet helemaal top is), Mareike Thum en natuurlijk Francesca Lollobrigida.

    Op de 1 Lap won Colombia vorig jaar al het goud. Een hoop van dat goud werd echter via afstoppen behaald en dat wordt nu niet meer door de jury getolereerd. Daarnaast is er sterke concurrentie met Maria Moya, die werkelijk in bloedvorm verkeert, Erin Jackson en natuurlijk Erika Zanetti, die je nog altijd niet af kunt schrijven. Bij de heren heb je de natuurlijk de Colombianen, maar ook de kersverse wereldkampioen 500 meter Gwendal le Pivert, Simon Albrecht, Suchul Jang en natuurlijk die Mexicaan Jorge Martinez, die blijkbaar niet is gestart op de 300 en 500 meter op de piste.

    De junioren rijden morgen de 20 km Afvalkoers. Dat zal bij de dames waarschijnlijk weer een slaapverwekkend schouwspel worden met een Colombiaanse winnares. Bij de heren zullen we waarschijnlijk dezelfde namen zien als bij de afvalkoers op de baan. Misschien kan Chris Huizinga voor een medaille gaan, maar ik geef hem geen hele grote kans. Hoe dan ook, het belooft weer een mooi skeelerdagje te worden.

    Míngtiān jiàn!

Deel Deze Pagina