Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Met name het allrounden is zwaar ziek en de enige remedie is toch echt het aanpassen van de afstanden... Maar op het forum kijkt men hier liever naar Wielgat-Mally op de 10km dan naar Yuskov-Kramer op de 3km.
  2. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Het internationale schaatsen reduceert haar sport tot 2 weken Olympische Spelen en in de drie tussenliggende jaren 3x 4 dagen WK Afstanden. Hoeveel sporten die zich zelf zo extreem klein maken, zijn interessant voor publiek, media en sponsoren?

    De animo voor WK Allround, WK Sprint, EK Allround en World Cups was dit seizoen al bedroevend, kun je nagaan hoe dat volgende seizoen in een Olympisch jaar is.... De bezetting van enkele World Cups zal i.v.m. plaatsing voor de Spelen wel goed zijn, maar tegelijkertijd zal er wederom 0 aandacht zijn voor de klassementen.
    Duif en Mjøsaman vinden dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Tijd voor een grondige herziening van de klassementswedstrijden dus.
  4. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Eerlijk gezegd ben ik het grotendeels met je eens. Het ontbreekt de ISU al lange tijd aan een echte visie om de sport er bovenop te helpen. In plaats daarvan lijken ze vooral aan kortzichtig denken te doen (meer toernooien = meer geld of zo).

    Hoe mooi ik de sport ook vind, de tijd dat ik uitkeek naar elk weekend wedstrijdschaatsen is al een tijdje voorbij, en dat komt vooral doordat de deelnemersvelden zelden echt top meer zijn.
    Het is maar goed at Japan zo loyaal is dat hun beste schaatsers 'gewoon' voor dit WK worden afgevaardigd, want als die ook na de AS thuis waren gebleven dan was het helemaal bedroevend geweest.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Veel gereden???? Hij heeft dit seizoen in totaal maar 19x aan de start gestaan. Dat halen wielrenners in 3 weken.
    Kosten??? Als je al niet eens een ticket Zwitserland-Oslo kunt betalen, dan is deze sport echt heel zwaar ziek. En verdient het de Olympische status te verliezen.

    Het is gewoon een kwestie van niet willen rijden. Prima hoor, maar laten we het allrounden dan gewoon afschaffen. Volgend jaar, terug in Amsterdam waar het 125 jaar begon, bij het afscheid van de grootste aller tijden, Sven Kramer, lijkt me dat een mooi moment.
  6. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Maar dan kun je alle afstanden afschaffen in 't schaatsen. Volgens mij waren er op het WK Sprint afgelopen week ook enkele wereldtoppers niet.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, het is hier al vaker aangedragen, maar er moet gewoon veel meer van de WC afhangen. Bijvoorbeeld plaatsing voor de WKs/OS en/of een flinke prijzenpot voor de top-3 van elk klassement. Maar ja, dan moet er wel eerst een paar jaar vrij veel geld in de WC gestopt worden wat er nu niet is.
    Qua WC als plaatsing voor WK/OS is een probleem natuurlijk dat je als schaatser al vroeg in het seizoen overal naast kan zitten als je je niet voor de WC plaatst, of, erger nog, geblesseerd bent tijdens die plaastingswedstrijd.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het is al veel vaker gezegd, maar de enige echte oplossing lijkt me om het WK afstanden en WK klassmenten (sprint en allround) te rouleren per jaar. En weg met de EKs, of hooguit een tijdje een EK allround met een 3k ipv 10k als experiment (of wellicht voor schaatsers onder 23 jaar?).

    Als er slechts 1 echte WK kans is in een seizoen, dan krijg je de toppers er vanzelf wel warm voor.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Hier ben ik het niet mee eens, ik voorzie vooral veel sabbaticals in het jaar zonder WK Afstanden. Zeker als dat een na-Olympisch jaar is. Dat WK Afstanden zorgt er nog voor dat de toppers jaarlijks pieken en niet, zoals bij zwemmen en atletiek al gebeurt, maar 1x in de 2 of zelfs 4 jaar.
    Duif vindt dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is de weg van de minste weerstand kiezen. Het mag vooral geen extra moeite kosten om iets te winnen wat niet je eerste voorkeur is. Het is een inktzwart scenario wat je hier schetst.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar wel het meest realistische. Bedenk dat de meeste sporers helemaal niet de grootste sportfans zijn die bijvoorbeeld weten hoe historisch groot het WK Allround is. Voor de sporter telt maar één ding: olympische spelen. Waarom denk je bijvoorbeeld dat bij andere sporten het ook zo gaat? De topatleten slaan indoor steeds vaker over, de topzwemmers de 25 meter baan en baanrenners rijden het misschien wel meest legendarische nummer de kilometer niet meer.

    Als beleidmakers moeten ze bij de ISU realistisch zijn. En niet romantisch. Het WK Afstanden soms niet houden en dan hopen dat men gaat allrounden hoort daar niet bij.
    G1ant vindt dit leuk.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Mwoa, niet echt een goede vergelijking. Waarom doen atleten indoor niet? Omdat ze in hetzelfde jaar ook outdoor hebben. Zwemmen? Hebben ook 50 meter grote wedstrijden elk jaar. Baanrenners hebben andere onderdelen, dat is hetzelfde als wanneer ineens onze 1000m weer niet-olympsch wordt gemaakt, dan boet die ook aan populairiteit in.

    Bovendien ga je voorbij aan het feit dat allen ook fulltime sporters zijn en aan de sponsorbelangen. Je denkt echt dat als er maar 1 wk is in het seizoen dat schaatsers 'gewoon ' het seizoen over zouden slaan? Sorry maar dat gaat er bij mij echt niet in.

    Mocht de WC sterk aan prestige winnen, ja dan kan ik me wel voorstellen dat echte specialisten zich alleen daar op richten en een klassement wk links laten liggen, maar dat is momenteel niet bepaald ter sprake.
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik heb heel lang gedacht dat het nog wel goed zou komen met het langebaanschaatsen. Maar sinds de afgelopen 1-2 jaar denk ik dat het langebaanschaatsen het kritische punt gepasseerd is, en dat het in de huidige vorm geen toekomst meer heeft. Hoe jammer ook.
    Wat ik zie, is de overal aanwezige mentaliteit dat schaatsen vervelend is, wat je het liefst zo weinig moet doen. Schaatsers zeggen af wanneer dat mogelijk is, al dan niet gedwongen door begeleiders die denken/hopen dat ze zo meer kans maken in de wedstrijden die ze dan wel rijden. Misschien nog wel te begrijpen uit individueel standpunt, maar dodelijk voor de sport als geheel.

    Zoals ook het eeuwige pleidooi voor steeds maar minder. Minder wereldbekers, minder deelnemers, minder toernooien. Alsof het dan automatisch exclusiever en begerenswaardiger wordt. Nou, niet dus. Het maakt je als sport alleen maar minder zichtbaar, minder aantrekkelijk voor sponsors, minder aantrekkelijk voor tv-kijkers, en minder aantrekkelijk voor jonge talenten die het leuk vinden om te sporten. En die dus wat anders gaan doen, wat ze wel elk weekend kunnen doen.

    Dit beleid van minder, minder wordt al jaren gevoerd, en het gaat alleen maar slechter met het schaatsen. In de traditionele schaatslanden loopt het niveau en de aantallen jonge schaatsers waaruit geput kan worden, zienderogen terug, en de internationale velden worden meer en meer gevuld met exoten uit landen zonder ijsbaan, zonder follow-up, dwz zonder dat in die landen opeens een schaatscultuur gaat ontstaan. Die exoten zien het schaatsen als lollige bijzaak in de winter en pakken na februari hun eigenlijke sport weer op.

    Zolang die mentaliteit niet verandert, hebben allerlei cosmetische ingrepen in afstanden op toernooien of invoeren van kermisonderdelen geen enkele zin.

    Wat dat betreft zie ik voor de lange termijn meer in de plannen die Cinquanta bij zijn afscheid nog heeft achtergelaten: zorg dat short track en langebaan bij elkaar komen, op veel goedkoper aan te leggen banen van 250m, en houd dan gezamenlijk massastarts en tijdritten.
    De Keizer en Hakkie2 vinden dit leuk.
  14. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Dat topatleten indoor overslaan is al heel erg lang, zelfde dat topzwemmers de kortebaan overslaan. Incidenteel doen daar wel toppers mee, maar meestal niet en dat is al tig jaar zo.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Jij gaat met je fulltime schaatsers er aan voorbij dat buiten Nederland de meesten er nauwelijks de kosten mee kunnen dekken. Ik voorzie veel schaatsers die jaren zonder WK Afstanden inderdaad bijvoorbeeld aan de studie gaan. Het WK Afstanden is voor de meesten belangrijk om een status mee te verdienen.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En het is inmiddels ook normaal dat toppers de allround en ook steeds meer de sprinttoernooien overslaan.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ik denk juist wel dat het invoeren van 'kermisonderdelen' zin heeft, het grote publiek loopt niet warm voor de tijdritten. Een 500m waar bijvoorbeeld de ritwinnaar door gaat naar een volgende ronde zou veel aantrekkelijker zijn voor de meesten. Nu rij je naast elkaar en niet tegen elkaar, eigenlijk niet uit te leggen. Maar zolang tijden heilig zijn bij een stel ouderwetse mensen zal dat er niet van komen. Want de tijden op de laatste 500m zullen niet meer geweldig zijn.



    Dat laatste van samenvoegen met shorttrack is lastig: dan verdwijnt de langebaan gewoon. Ik zie meer toekomst in schaatsen met de volgende onderdelen: een 1500m tijdrit (misschien zonder tegelijk te starten of met 2 deelnemers elk aan de andere kant van de baan aan de start?), een 500m met ritten tegen elkaar, TP, Teamsprint en 2 varianten van een massastart: 1 met belangrijke tussensprints zoals de puntenkoers bij baanwielrennen en 1 zonder tussensprints met een allesbeslissende eindsprint. Heb je gewoon nog 6 volwaardige onderdelen. Of dat ook op 250m banen kan weet ik niet.
  18. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Geloof me als het zo gaat veranderen zal ik in ieder geval nooit meer schaatsen kijken.
    Duif, Mjøsaman en EenBrabander vinden dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat zeiden langlauffans volgens mij ook over het onderdeel sprint... Ik ben niet zo bang voor het Nederlandse publiek, dat blijft wel. We moeten een internationaal publiek zien te vinden. Ik verwacht het trouwens nog niet op korte termijn, het zal wel een jaar of 20 kunnen duren.
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2017
  20. Harwi

    Harwi New Member

    Ik denk dat dit idee inderdaad wel meer toeschouwers trekt. Misschien in eerste instantie niet in Nederland, maar internationaal is het een goede kans op het langebaan schaatsen aantrekkelijker te maken. Naast de al voorgestelde 'nieuwe onderdelen' zou ik ook iets van een estafettevorm invoeren. Ook bij sporten als biathlon en langlaufen is dit een succes gebleken.
    En geloof me... als het zo gaat veranderen zal ik nog vaker schaatsen kijken :).
    G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina