Sven Kramer en de 10km: wat is er aan de hand?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Eelco, 11 mrt 2018.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Dat zou kunnen verklaren dat hij zijn beste 10 km's bijna nooit op de OS heeft gereden... Richmond was natuurlijk best prima en Sochi was niet verkeerd.. maar toch.
  2. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Misschien kunnen we dit soort discussies beter voeren in een apart Kramer-draadje? Sowieso verbaast het me dat er eigenlijk geen aparte topics zijn voor specifieke schaatsers (of een apart subforum voor topics over specifieke schaatsers - dit zie je op heel veel sportforums/clubforums). Nu is het vaak zo dat veel discussies gevoerd worden in wedstrijdtopics, omdat er verder niet echt plek is, en dat zorgt voor best veel ruis.
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    In het cafe bestaat het grote Sven Kramer topic.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    We zijn nu inderdaad wel van Kramer op het WK afgedwaald. Ik kan me bijvoorbeeld ook niet voorstellen dat @Eelco denkt dat Kramer op dit WK nou zo'n druk ervoer. Of op het OKT de 5km.

    Dat hij deze twee wedstrijden slecht reed, zegt mij dat het niets met druk te maken heeft, dat het ook niet mentaal is, maar gewoon fysiek. En wat het dan precies is, dat zullen we wel horen denk ik.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat gaat meer om allerlei algemeen nieuws over hem. Ik heb er nu een apart topic van gemaakt.
    Koen en strawbale vinden dit leuk.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Nog even als reactie op de stelling dat Kramer niet voor zilver of brons zou willen rijden: ik geloof dat niet zo. Tuurlijk is hij gewend om voor goud te kunnen gaan en is dat zijn insteek, maar als ik hem zag zwoegen bij het WK dan denk ik dat hij niet kón vechten voor zilver of brons.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Op het WK was hij gewoon op, in slechte vorm. Dat was op de 5000m al prima te zien.
  8. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik denk wel dat Kramer op dit WK een grote druk heeft ervaren. Hij was niet in topvorm. Dat wist hij. Iedereen (ik ook) had de verwachting dat hij wel even Wereldkampioen zou worden. Dat geeft sowieso een enorme druk. Als je dan niet lekker start en een beroerde 5k rijdt wordt de druk nog groter. Na de 1500 moest er 16 seconden op de 10k goed gemaakt worden. Kramer had al twijfels over zijn 10k van de Spelen en moest het nu na een mislukte 5k even laten zien. Dat noem ik wel maximale druk.

    Overigens kan iets wat mentaal is ook een fysieke weerslag krijgen.
  9. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Er is duidelijk iets aan de hand. Dat het enkel mentaal is geloof ik inmiddels niet meer. Zeker als je kijkt naar de rest van z'n seizoen. Hij won in het begin wel alles, maar overtuigend was het niet. Laten we even zijn seizoen analyseren in de aanloop naar de Spelen.

    NK Afstanden
    Het moeizame begon al op de NK Afstanden waar hij grote moeite had om 6:16 neer te zetten. Dat verweten we destijds aan zware omstandigheden, maar wellicht was daar al meer aan de hand. De 10 kilometer verloor hij immers van Jorrit Bergsma. Interessant detail: zijn rit tegen Erik-Jan Kooiman won Kramer wel. Het was een typische Kramer-race met een kat die wacht tot de muis bijna bij de finish is en dan toeslaat. Rond de 6800 meter versnelt hij en laat Kooiman achter. Je ziet dan eigenlijk al dat het niet heel soepel bij hem loopt. Het is werken. Ik denk dat hij op dat moment niet veel harder kon. De tijd: 12.58. Uiteindelijk niet genoeg voor de winst.


    WC1 Heerenveen
    Dit was denk ik één van zijn beste races van het seizoen. 6:12 is voor Thialf een fantastische tijd. Sven reed ook hier weer heel erg op z'n directe tegenstander Bloemen, die nog verrassend taai blijkt maar uiteindelijk toch breekt. Goed te zien is dat Sven wel erg hoog zit en echt op kracht rijdt. Nu deed ie dat altijd al, maar het valt hier best wel op. Als ie gaat versnellen vanaf 54:20 zie je echter wel dat hij dieper gaat zitten en ineens soepeler begint te bewegen. Op dat moment zet hij dan ook een sensationeel rondje 28.9 neer. Iets dat we verder het hele seizoen niet meer hebben gezien, maar wat hij voorheen regelmatig deed. Na deze race zou je kunnen zeggen dat hij fysiek tiptop in orde is.


    WC2 Stavanger
    Achteraf is deze 10 kilometer van Sven razend knap. Ligt meer dan de helft van de race ongeveer 3 seconden achter Bloemen, maar weet met een zinderende versnelling alsnog erop en erover te gaan. Vanaf het moment dat ie de versnelling inzet zien we wat Sven Kramer Sven Kramer maakt. Vanaf wederom 6800 meter zet hij een versnelling in met maar één doel: Ted-Jan Bloemen vernederen. Sven the man kan solo fantastische 5 kilometers rijden, maar op de 10 kilometer is het toch vooral een racer. Ook op basis van deze race kun je niet echt zeggen dat er iets aan de hand is. Ik geloof dan ook niet dat het probleem hier al bestond. Hij zit hoog, maar beweegt wel soepel.


    Olympisch Kwalificatie Toernooi
    Allereerst de 5 kilometer. Vanaf de start zit hij al behoorlijk hoog. De rondjes komen niet makkelijk en het is werken vanaf de eerste meters. Het oogt zeker niet soepel en dat blijkt. Hij verliest van Bob de Vries die misschien wel de race van z'n leven rijdt. Dan de 10 kilometer. Hij rijdt tegen Jouke Hoogeveen waar hij absoluut niets aan heeft. Solo rijden dus. Hier hetzelfde verhaal. Het is werken vanaf de eerste meters. Hij smijt z'n lichaam heen en weer en rijdt allesbehalve soepel. Maar om op de Spelen te mogen rijden móet hij bij de beste 2 zitten, dus hij geeft alles.


    Olympische Spelen
    Op de 5 kilometer zie je Kramer wel blazen en echt op de macht rijden, maar tot halverwege ziet dat er niet per se heel slecht uit. Hij gaat echt tot de limiet, dat kun je wel goed zien. Maximaal gereden en 'maar' 2 seconden voorsprong op de nummer 2. Een wereld van verschil met vier jaar geleden. Voordeel was voor Sven wel dat hij pas na zijn grootste concurrenten mocht starten. En als er iets is wat hij als geen ander kan, dan is het wel schema's rijden.
    Dat is, tot hij zelf inziet dat het gewoon niet haalbaar is. Zoals op de 10 kilometer, die we ons allemaal waarschijnlijk nog goed kunnen herinneren. Helaas kan ik nergens de volledige race terugvinden. Ik zou graag willen zien waar hij de lage 30'ers los begint te laten en hoe hij de race precies reed. Hij had in ieder geval vrij weinig aan Beckert.

    WK Afstanden 2017
    Natuurlijk kun je alleen iets vergelijken als je iets hebt om ertegenaan te houden, dus heb ik de 10 kilometer van het WK Afstanden uit 2017 erbij gepakt. Ten eerste zit hij veel dieper en ten tweede beweegt hij vele malen soepeler. Daarnaast is zijn ritme ook veel hoger. Hij blijft 8 slagen doen op het rechte eind, ongeacht zijn rondetijd. Vergeleken met 2018 oogt hij gewoon veel kwieker. Een stuk lichter. Heeft ie weer á la Vancouver teveel in het krachthonk gestaan?


    Over de bank genomen oogt het dit seizoen allemaal wat moeizaam. Het doet me denken aan seizoen 2009/2010 waar Sven veel te veel op kracht reed. En dat terwijl het de afgelopen paar jaar juist zo goed ging. Ik kan me herinneren dat ik dikwijls aan het begin van de afgelopen jaren zei: volgens mij rijdt Sven soepeler dan ooit. Dat heb ik dit jaar geen moment gedacht. Is het een mysterieuze blessure of een lichaam dat gewoon op is? Tekenend vond ik dat Orie er in ieder geval niets vanaf wist. Toch moet ook hem zijn opgevallen dat Sven dit seizoen niet zo soepel rijdt, lijkt me.
    Nogevendit, mi, G1ant en 8 anderen vinden dit leuk.
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Precies dit. Er wordt door onder andere Hakkie te zwart-wit gedacht. Druk komt niet alleen voort uit zenuwen omdat iets belangrijk is. Het kan ook een soort faalangst zijn, en daarvoor hoeft het belang niet groot te zijn. Zijn mislukte 10km in Korea kan ervoor zorgen dat hij deze 10km ook met angst tegemoet zag. Dat hij er al negatief instapte.

    En daarnaast zijn mentaal en fysiek ook niet twee gescheiden werelden met een dikke muur ertussen. Het staat voor mij vast dat het een combinatie van beiden is en dat beiden elkaar versterken.

    Situatie van Wüst was heel anders. Die haalde een goed niveau, zeker op de lange afstanden. En Takagi gold vooraf al als favoriete, minimaal als mede-favoriete. Dat was bij de mannen heel anders. Kramer gold als favoriet en verloor omdat hij zijn niveau niet haalde. Wüst zit bovendien beter in haar vel omdat zij haar doel op de Spelen wel heeft gehaald en Kramer niet. Bovendien is Wüst inderdaad een betere verliezen. Vooral, denk ik, omdat ze in haar carrière veel vaker heeft verloren dan Kramer.
    JohnZero, Duif en Eelco vinden dit leuk.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @G1ant: ik denk best dat er wat druk was op het WK, maar toch geen enorme druk. Eerder een druk die Kramer al tientallen keren heeft bewezen aan te kunnen. De gigantische druk, die zat op de 10km op de OS. Zelden zat er zoveel druk op een sportwedstrijd. Maar als het aan die druk lag, dan zou hij na die 10km er vanaf moeten zijn geweest. Dan had hij NL à la Pedersen naar TP goud kunnen slepen. Op die TP zat zeker bij Kramer nauwelijks druk, die druk lag eerder bij Verweij en Roest.

    Ik denk echt dat het iets volledig fysieks is. En ik hoop maar dat hij daar overheen kan komen.
    Duif vindt dit leuk.
  12. mi

    mi Well-Known Member

    Maar met druk omgaan of hiervoor compenseren is wel veel eenvoudiger als je je goed voelt en blaakt van het vertrouwen dan wanneer je voelt dat je niet top bent...eens dat fysiek dan vanzelf mentaal wordt!

    Zie hem zitten in de kleedkamer na de 1500m: een heel ongelukkig mens...geen spoor van de bravoure die we zo goed van hem kennen!
    chicagodude vindt dit leuk.
  13. Eelco

    Eelco Well-Known Member

  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Goede analyse van de goudse doorlopert. Daar wil ik nog wel één ding aan toevoegen:
    Naar analogie van wat o.a. Giant ook schrijft.
    Du moment dat het allemaal nét wat losser zit en wat beter gaat, en je merkt dat je de beste bent, dus zeker in een onderlinge confrontatie, dan kun je die ontspanning houden. En rijd je dus ontspannen naar de winst, met zoveel over dat je er desgewenst nog wel even een (paar) goede ronde uit kunt knallen.

    Rijd je daarentegen net wat te verkrampt rond, en geeft die man met dat rondebord aan dat het eigenlijk drie tiende harder moet, dan versterkt dat het moeten, de druk, en de gespannen houding. het is ook precies de reden dat vele lange afstanden zonder rondebord gecoacht worden,en omdat je altijd wel wat meekrijgt, het haast een voordeel is om in de eerste ritten te starten. Bergsma heeft dat ook zo.

    Daarbij zie je gewoon dat Kramer wel degelijk last heeft van een niet lekker bewegende (onder?) rug, maar de druk van de wedstrijd zal dat zeker versterken.
    Bijna jammer dat we hem in de twee belangrijke 10kms dit jaar, de Spelen en het WK allround, niet in de eerste rit mochten zien. Nu reed hij steeds in de laatste rit en gooide hij het bijltje er al bij neer. Ik had graag in één van beide gezien wat hij nu waard is.

    Daarbij was het (@EenBrabander) absoluut niet zo dat hij voor de 10km favoriet was. Zie ook het schaatsVSS, hij was geen Olympisch kampioen, geen WR houder, etc.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar wel de wereldkampioen, WR-houder laagland, NR-houder, BR-houder in Gangneung, OKT-winnaar en de winnaar van de enige WB 10km dit seizoen. Én de 10 km van Gangneung zou de wedstrijd worden waar hij definitief af ging rekenen met het verleden, volgens iedereen. Inclusief Erben Wennemars, merkt Arjen Lubach terecht op.
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Je blijft de druk relateren aan het belang van het WK allround, maar dat is niet de enige factor die een rol speelt. Hij heeft zeker vaker belangrijke wedstrijden gereden, veel belangrijker nog, maar hij heeft nog nooit een belangrijke wedstrijd gereden vlak nadat hij op dezelfde afstand compleet door het ijs was gezakt.

    Een voetballer die een penalty mist in een WK finale kan makkelijk bij een penalty daarna in oefenwedstrijd een bepaalde extra druk voelen omdat die ene misser in zijn hoofd zit.

    Een presentatie voor tien mensen kan heel spannend zijn als de presentatie daarvoor helemaal mis ging en je niet lekker in je vel zit. Terwijl misschien een jaar daarvoor een presentatie voor duizend man geen enkel probleem was.

    Kjeld Nuis bezwijkt mentaal op het NK afstanden op de 1500 meter. Gaf hij zelf toe. Hij kreeg negatieve gedachtes na een snelle misslag. Terwijl hij op een veel belangrijker moment, de Spelen, er mentaal wel helemaal staat.

    Als het puur fysiek is, hoe verklaar je dan dat zijn 5 kilometers die jaar wel regelmatig van hoog niveau zijn. Misschien iets minder dan vorig jaar, maar 6.09 op een laaglandbaan is nog steeds gewoon megasnel. De verhouding tussen 5 en 10 kilometer was op de Spelen x 2 +42 seconden en op de WK allround x2 + 57 seconden. Terwijl hij in het verleden heel vaak rond de +25 heeft gezeten. Ik geloof absoluut dat een bepaalde angst voor de 10 kilometer daarin een rol kan spelen. Zoals bijvoorbeeld Dan Jansen later toegaf dat hij in zijn carrière heel lang een mentale angst voor de 1000 meter heeft gehad.
  17. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik geloof ook wel dat het een combi van fysiek en mentaal zou kunnen zijn. Zie het een beetje als een sneeuwbal effect: als je bevestigt wordt dat het niet meer lukt ga je je er ook naar gedragen. Maar er zal zeker fysiek iets niet jofel zitten, en ik hoop echt dat we binnenkort duidelijkheid hebben. Het kan natuurlijk ook gewoon pure slijtage zijn, topsport is niet gezond en hij doet het al een flink tijdje.
  18. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Sven wist overigens al vrij snel dat hij de Olympische 10 niet ging winnen. Hij komt aan het einde van Bergsma's race het middenterrein op en schrikt zichtbaar van zijn rondetijden:
    Svenschrikt.png

    Dit gezicht na de rit van Jorrit spreekt boekdelen. Hier zit een man die wist dat ie nooit ging winnen.
    Svenshoofdnajorrit.png
    chicagodude, mi en SprintMaster vinden dit leuk.
  19. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En dan moest Bloemen nog rijden.
  20. mi

    mi Well-Known Member

    Precies dit, je hebt het mooi gevangen, het was al klaar voor hij zijn schaatsen aan had, na 2-3 rondjes voelde hij dat dat inderdaad zo was en toen gaf hij t helemaal op...

Deel Deze Pagina