ISU Congres 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 25 apr 2018.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Twee jaar geleden bij het ISU congres trad Cinquanta af, die meer dan 20 jaar voorzitter was geweest van de ISU. Er was een flinke strijd om zijn opvolging, en uiteindelijk werd onze eigen Jan Dijkema het, omdat hij als tussenpaus zou fungeren. De periode 2016-2018 was namelijk een overgangsperiode qua verkiezingen. Normaliter worden het bestuur en de commissies voor 4 jaar verkozen. Maar om in de pas te gaan lopen met de Olympische Spelen, zijn er nu na 2 jaar al weer verkiezingen.

    Het bleef al angstvallig stil, en wat blijkt nu: Dijkema gaat gewoon 4 jaar verder. Er zijn geen tegenkandidaten, dus de benoeming van de bijna 74-jarige is een hamerstuk geworden. Dat geldt ook voor beide vice-voorzitters (de Noor Espeli voor het hardrijden, en een Rus voor het kunstrijden).
    Wel is er nog enige keus voor het bestuur en voor de technische commissies. Waarbij Nederland overigens niemand naar voren schuift voor de TC langebaan (wel voor shorttrack en kunstrijden (?!). Dat betekent dus
    - vernieuwing in het langebaanschaatsen komt in ieder geval niet doordat nieuwe personen er zich mee bemoeien
    - Nederland praat niet mee over veranderingen in het langebaanschaatsen op de plek waar dat zou kunnen.

    Vanavond meer.
    Kristian en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik begreep dat er door de personen die worden afgevaardigd wel moet worden geïnvesteerd uit eigen zak. Je hebt wat verplichtingen, krijg een bescheiden vergoeding maar je bent veel op pad en moet ook zelf bijleggen op zo'n trip. Misschien is er geen animo voor..
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Even door het lijstje met de kandidaten gegaan voor de diverse functies met betrekking tot het langebaanschaatsen.

    Voorzitter van de ISU blijft dus Jan Dijkema uit Nederland (73 jr)
    Vice-voorzitter namens de hardrij-tak (langebaan en shorttrack samen) blijft Tron Espeli uit Noorwegen (67 jr)
    Er zijn 5 plekken in het bestuur voor de hardrij-tak. Alle 5 de huidige bestuursleden zijn herkiesbaar. Dat zijn Jae Youl Kim (?) uit Zuid-Korea, Roland Maillard (72) uit Zwitserland, Stojtsjo Stoitsjev (65) uit Bulgarije, Yang Yang (40) uit China en Sergio Anesi (?) uit Italie. De laatste is de vader van Matteo en schoonvader van Marrit. Er zitten dus geen oud-top-langebaners bij. Er zijn 2 uitdagers, Stefanie Teeuwen uit Duitsland (hardrijdster in de jaren '80) en de voorzitter van de Thaise schaatsbond, ene Suwanna Silpa-Archa.

    Dan de Technische Commissie langebaan. De voorzitter heeft geen tegenkandidaten en die mag dus zeker door. Dat is Aleksandr Kibalko uit Rusland. Daarnaast mag het congres nog 3 leden kiezen, waarvoor zich 5 kandidaten hebben gemeld. Dat zijn zittende leden Jae-Seok Choi uit Zuid-Korea en Nick Thometz uit de USA. Ook zittend lid Øystein Haugen is kandidaat. Hij zit nu in de TC namens de coaches, maar wil dus als echt lid gekozen worden. Niet meer herkiesbaar is de Duitser Christian Breuer, maar voor Duitsland is nu Samuel Schwarz kandidaat. De laatste is de Wit-Rus Aleksej Khatylev. Naast deze 4 hebben in de TC nog zitting het lid uit de atletencommissie. Dat is Luiza Zlotkowska. En iemand namens de coaches. Dat was tot nu toe dus Haugen.

    Maar dus geen Nederlanders.

    Na de poppetjes verwacht ik nu binnenkort de inhoud. Welke voorstellen zullen tijdens het congres behandeld gaan worden. Dat overigens gehouden wordt in ijsparadijs Sevilla...
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Uiterlijk 30 april zou de ISU-communicatie over het komende congres naar buiten moeten komen, en dat gebeurde dus aan het eind van de middag. In die communicatie alle voorstellen voor regelveranderingen die op het Congres behandeld gaan worden. 135
    bladzijden dik. https://www.isu.org/communications/17037-isu-communication-2156/file
    Nogal wat tekstuele wijzigingen of verduidelijkingen; dat geloof ik (en jullie waarschijnlijk ook) allemaal wel.

    Voorstellen kunnen gedaan worden door de Technische Commissie van de ISU of door de afzonderlijke leden/landen. Voorstellen van die laatste hebben meestal minder kans, omdat die landen zelf steun moeten zoeken van andere landen, terwijl voorstellen van de ISU zelf al wat meer bediscussieerd zijn. Bij elk voorstel van een afzonderlijk land, staat ook een advies van de ISU.

    De belangrijkste voorstellen, wat mij betreft:
    - Omgekeerd huldigen: eerst de nummer 3, dan de nummer 2 en dan pas de nummer 1. Nu doen we dat nog andersom. (ISU voorstel)
    - Dan weer het zoveelste pleidooi van Nederland om tijdens Wereldbekers niet met het nationale pak te hoeven schaatsen. En weer de zoveelste weerlegging van de ISU dat het tot verwarring leidt. Gezien het feit dat er nauwelijks nog commerciele teams zijn, ook niet echt zinvol meer.
    - Een aantal pleidooien voor veranderingen in de WKs.
    1. Een voorstel van Nederland om de WK afstanden af te schaffen, en de WKs allround en sprint niet meer te houden in Olympische jaren. De winnaar van de Wereldbeker zou zich dan wereldkampioen mogen noemen. Hiermee zouden wel 2 extra Wereldbekers een plek kunnen krijgen. De ISU vindt het geen goed voorstel: het gaat regelrecht in tegen alle discussies die in 2016 gevoerd zijn, en het WK afstanden is voor de meeste landen het aantrekkelijkste kampioenschap.
    2. Een voorstel van Noorwegen om WKs afwisselend te houden : in even jaren allround/sprint en in oneven jaren WK afstanden.
    3. Een voorstel van Nederland om alle schaatsonderdelen (kunst- en hardrij) samen te organiseren in een Winterfestival. De ISU vindt dat onhaalbaar vanuit logistieke overwegingen (waar laat je iedereen?), maar is er niet op tegen als vrijwillig bepaalde onderdelen kort na elkaar op dezelfde plek worden georganiseerd.
    4. Een voorstel van de ISU om per jaar nog maar 1 WK te organiseren, met daarbij alle onderdelen (dus zowel allround/sprint als de afzonderlijke afstanden). Hoe dat precies moet (hoe lang duurt zo'n WK, bijvoorbeeld?) is voor de discussie.

    En dan nog het gezamenlijke voorstel van Japan, China, Zuid-Korea, de USA, Canada, Australie, Kazakhstan en Singapore om te komen tot een Viercontinentenkampioenschap, dwz een niet-Europees kampioenschap voor zowel short track als de langebaan. Inclusief het bijbehorende budget. De landen wijzen er fijntjes op dat Europa niet langer meer de dominerende macht is in het hardrijden, en dat een exclusief Europees Kampioenschap daarom niet meer geëigend is. De ISU sputtert tegen dat zo'n 4continenten-kampioenschap waarschijnlijk weinig geld aan TV-rechten zal opleveren, dat het nu al moeilijk is om buiten Europa Wereldbekers georganiseerd te krijgen, en dat schaatsers nog meer zullen moeten reizen. Maar ze staan open voor een discussie hierover.

    Dat laatste voorstel lijkt mij niet meer dan terecht, en bovendien weer eens gericht op groei in plaats van op krimp.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Voorstel 2 van de Noren bevalt mij wel. Het viercontinentenkampioenschap niet. Ik zie niet in hoe dat levensvatbaar zou zijn.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    geeft het feit dat er nauwelijks nog sponsoren zijn niet juist aan dat het wél een zinvol voorstel is?
    chicagodude vindt dit leuk.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maakt mij niet zo heel veel uit, alleen staat de nummer 3 in het nieuwe geval langer op het podium dan de nummer 1. Wel mooi voor de climax;
    Die buitenlandse kernploegen hebben toch ook sponsors? Mogen die niet wat meer in beeld dan? Kun je alsnog een beetje nationale pakken hebben met grotere sponsornamen;
    Het WK allround in Amsterdam was een toernooi dat we allemaal heel lang gaan onthouden door de gekke gebeurtenissen, de prachtige ambiance en de verrassende winnaars.
    En wat zegt Nederland?
    Weg met het WK allround in Olympische jaren.

    Uhhh, wat?????

    KNSB-logica.
    Dat is dus niet mijn logica.
    Al mag de WB wel belangrijker worden.
    Maar moet je dan het WK afstanden afschaffen?
    Hmm, lastig..............
    Da's toch al eens eerder gezegd? Ik ben er geen fan van. Als we minder WK's houden, doe dan allround en sprint in de oneven jaren en het WK afstanden in de even jaren. Anders heb je maar 1x in de vier jaar een belangrijk allround/sprinttoernooi.
    Lastig voor plekken met wel een shorttrackbaan maar geen langebaan of vice versa.
    Dan is het seizoen in een week voorbij. Dat is in mijn optiek het probleem met veel van die voorstellen: zoveel concentratie in een week dat de andere 51 weken van het jaar er niet toe doen. Voor de fans is het ook niet leuk: stel dat je net tentamenweek hebt in die ene week...
    Dat vind ik wel een mooie. Goed voor de internationale ontwikkeling van het schaatsen en het geeft niet-Europese schaatsers eenzelfde kans als Europese. Maar wordt het dan afstanden, sprint, allround, of alles, of gaan ze ook afwisselen?
    In Japan en Korea zal er in ieder geval wel gekeken worden. In China ook, want "hun" Winterspelen komen eraan. En als andere landen kunnen winnen, zal er ook aandacht komen in die landen. Toen Herzog Europees kampioen kwam, haalde dat de Oostenrijkse nieuwspagina's en kranten. Als dat nou met Pedro Causil op de 500m van de Aziatische Spelen gebeurt... #dromen
    Juist, een toernooi erbij, een weekend erbij, internationale ontwikkeling en verbreding zonder tradities kapot te maken. En bovendien gelijkheid tussen continenten. Mooi voorstel van al die landen samen. Dat ze dat voor elkaar hebben gekregen met zijn allen! Was wereldpolitiek ook maar zo makkelijk... dan had de NOS niet veel meer te doen.

    Yuskov, het schaatsen in Japan leeft, in China leeft het richting de Winter-OS daar, in Korea zinderen de OS nog na. In de USA is er weinig aandacht voor buiten de OS om maar dat is altijd al zo geweest, Canadezen zijn geïnteresseerd als ze kunnen winnen, en datzelfde geldt voor de andere landen.
    Het kan in ieder geval geprobeerd worden. Toernooien zoals de Aziatische Spelen bestaan toch ook al een hele tijd?
    Zo vol zaten de tribunes van de lelijke betonbak in Obihiro bij dat toernooi in 2017:
    Schermafbeelding 2018-04-30 om 22.31.55.png


    En in Japan keken 50 miljoen mensen naar de OS-achtervolging, dus als alleen een klein deel daarvan kijkt naar het nieuwe toernooi plus nog een paar mensen in China, Korea en Canada, heb je al best veel mensen bereikt. Zeker omdat schaatsen in Europa ook niet veel verder gaat dan Nederland, Noorwegen en Rusland (helaas). Duitsland zendt weinig meer uit, want winnen doen ze niet meer. Ik weet niet hoeveel Polen 1 normaal uitzendt, maar daar hebben we @Lisan voor.

    Constructief redeneren! :)
    Laatst bewerkt: 30 apr 2018
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @EenBrabander: misschien is een 4continententoernooi wel levensvatbaar, ik zou alleen niet met de Aziatische Spelen vergelijken. De zomervariant daarvan is na de OS en het WK voetbal het grootste evenement ter wereld. Er kijken tijdens zo'n Aziatische Spelen allerlei mensen die normaal niet kijken, net als tijdens de OS.

    Ik zelf zie wel wat in die WK week, dat zou meer publiciteit voor het WK Allround opleveren. Helemaal mooi is zo'n winterfestival, maar inderdaad lastiger te realiseren. Niet alleen door de ijsbanen (dat gaat nog wel, desnoods smijt je een tijdelijke baan in een conferentiecentrum of nog liever: buiten op een plein), maar het WK Kunstrijden heeft meestal al een gebrek aan hotels op de plekken waar ze rijden (één van de redenen waarom de ISU niet het schaatsen uit Rusland kon halen, het WK Kunstrijden is niet te verplaatsen en was ook in Rusland). Dat probleem zpu alleen maar groter worden met shorttrack en langebaan er bij. Ik denk wel dat vooral langebaan zou profiteren van zo'n winterfestival.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik wist eerlijk gezegd niet dat die Asian Games zo groot waren. Feit is dat er aandacht is voor het schaatsen in enkele landen met veel inwoners buiten Europa en dat zo'n nieuw kampioenschap die aandacht niet zal verkleinen, door het simpele feit dat die landen nu meer schaatsprijzen kunnen winnen en medailles = aandacht. Toch geloof ik er wel in dat zo'n wedstrijd wel tot volle bak kan leiden in Obihiro en op sommige plekken ook wel tot volk op de tribunes. Je kan ook alternatieve plekken uitproberen, zoals Ürümqi of Fort Saint John. Of een mooie buitenbaan ergens in de bergen.

    Nee, juist minder. Het WK allround kan dan verzuipen in alle stroom schaatsnieuwtjes die er die week over de iets minder actieve fanbase heen komen. Het is geen manier om het WK allround te redden (want dat hoeft niet gered te worden; er zijn ook geen voorstellen meer om de 10km af te schaffen! Is er toch iets bereikt?)
    Ik ben niet voor ieder jaar een combinatietoernooi, maar misschien kan het eens in de vier jaar, in het tussen-Olympische jaar, voor meer cachet. Door de omvang van het toernooi gaan mogelijk meer mensen kijken.
    We doen nu alsof de langebaan de kleinste sport van de drie is, maar toch is er meer budget voor het EK langebaan dan voor het EK shorttrack en de ISU geeft toe dat het EK langebaan een belangrijk toernooi is. [​IMG]
  10. Kristian

    Kristian Active Member

    Think proposal 88 has a chance. A kind of yes or no-proposal where the details will be elaborated later.
  11. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Een aantal jaren geleden is er een commerciële Poolse zender geweest die alles live uit zond van het schaatsen. Ze hebben ook werkelijk de Poolse ploeg overal gefilmd. Uiteindelijk zijn zelfs de Poolse Kampioenschappen live uitgezonden op de nationale zenders na OS 2014 en ging deze zender ook de internationale wedstrijden uitzenden. Zelfs de worldcups.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Op pagina 28 van het Proposal Document staat een interessante tabel. Het betreft het voorstel van Nederland om het WK afstanden af te schaffen en te vervangen voor een belangrijkere WB. Je krijgt dan uiteindelijk het volgende:
    - ieder jaar een WK allround :D
    - ieder jaar een WK sprint :D
    - een belangrijkere WB :)
    - geen WK afstanden meer :eek:
    - winnaar WB = wereldkampioen afstand o_O
    - dezelfde EK-situatie als nu
    - als de Four Continents Cup erdoorheen komt, daar ook dezelfde EK-situatie als nu

    De ISU is tegen het afschaffen van het WK afstanden.

    Schermafbeelding 2018-05-01 om 20.04.19.png

    Ook een interessante: " In Speed Skating the champion and in Figure Skating the medal winners skate a lap of honor once around the ice surface. " (voorstel 82)
    Verplicht maken van ererondjes.

    Ook staat ergens in het document een voorstel om namen of afkortingen van landen verplicht te stellen op de rug van langebaanpakken voor herkenbaarheid.
    Dan krijg je dus dit: een Nederlander in een Nederlands oranje pak met Nederland achterop en een Nederlands vlaggetje in beeld aangekondigd als een Nederlander, Nederlands kampioen en Nederlands recordhouder... :rolleyes:

    In voorstel 113 zien we een nieuwe puntentelling van de massastart (net als onderwijs, 't moet iedere paar jaar vernieuwd worden). Volgens het nieuwste plan wordt het 60/40/20/10/6/3 op de eindsprint en 3/2/1 bij de tussensprints. Die worden dus nog minder belangrijk...
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Die landen zitten allemaal aan een budget, dus het toevoegen van een toernooi leidt allemaal maar tot verdringing. Dan rijden ze dit viercontinentoernooi wel, maar slaan ze een WB extra over. Ik zie liever dat de verschillende landen hun geld steken in reizen naar toernooien die wel op tv komen, dan dat we de uitslagen via twitter tot ons laten komen. Bovendien hebben we op veel onderdelen de hele wereld nodig om tot een competitief deelnemersveld te komen.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Na de voorseizoen World-Cups reizen Aziaten/Amerikanen terug naar Azië/Amerika en Europeanen gaan weer naar Europa om daar hun NK's te rijden. Europeanen rijden hun continentale toernooi in Europa en Aziaten/Amerikanen in een van die twee continenten. Dat betekent dat Aziaten/Amerikanen misschien een keertje vaker naar het andere continent van de twee moeten, maar als je World Cup 5 op hetzelfde continent plant als het Four Continents toernooi hoeft dat geen probleem te zijn.

    Voorbeeld dmv hypothetische seizoensplanning. FC=Four Continents
    nov: WB 1&2 in Astana en Urumqi
    dec: WB 3&4 in Stavanger en Berlijn
    nu gaat bijna iedereen trainen en dan NK's rijden
    jan: EK Helsinki, FC Seoul, WB 5 Obihiro
    feb: WKafs Calgary, WKspr. SLC
    maa: WKall Heerenveen, WB 6 Tomaszów Mazowiecki

    In december en januari moeten de volgende personen dan zoveel reizen:
    Kai Verbij: Na WB 3 en 4 blijft Kai in Europa voor het NK en EK. Vervolgens gaat hij naar Azië voor de WB in Obihiro en daarna richting Noord-Amerika voor de WK's.
    Jonathan Garcia: Na WB 3 en 4 gaat Jonathan terug naar Noord-Amerika voor zijn NK. Daarna op en neer naar Azië voor de FC en WB en dan weer terug op eigen grond voor het WK sprint.
    Tsubasa Hasegawa: Na WB 3 en 4 gaat Hasegawa naar Azië waar hij heel lang kan blijven voor zijn NK, FC en WB. Dan op naar Noord-Amerika voor de WK's.

    En dat de één meer moet reizen dan de ander? Dat is normaal. Peter Michael is al jaren niet meer in Nieuw-Zeeland geweest terwijl de Noren ieder jaar wel een internationale competitie thuis hebben.

    Nog een dingetje:
    Dat ze niet in NL op tv komen, betekent niet dat ze nergens op tv komen.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik vind de naam Four Continents wel interessant eigenlijk. Azië, Noord-Amerika en Oceanië kan ik bedenken. Wie is de vierde? Ik vermoed Zuid-Amerika, vanwege een verdwaalde Colombiaan. Maar zijn Afrikanen dan bij voorbaat uitgesloten? Of telt met Noord- en Zuid-Amerika als 1?
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Vergeet niet dat we tot enkele jaren terug al een Amerikaans en Aziatisch kampioenschap hadden. Van die toernooien zijn nooit beelden genomen. Je fictieve programma is echt dodelijk voor de Amerikanen en Canadezen. Die gaan dat programma echt niet afwerken. Jonathan Garcia is gestopt overigens...
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Amerikanen en Canadezen zijn mede-initiatiefnemers van het idee, hoor. In vergelijking met de regionale kwalificatietoernooien uit het verleden waar jij op doelt, willen ze nu wel een volwaardig budget ervoor.
    Garcia ook gestopt? Zijn er dan uberhaupt nog Amerikanen over?
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Daar was toen geen interesse voor en het niveau was te laag. Nu krijg je één toernooi voor beide continenten (dus een hoger niveau) en bovendien zijn er nu meer/betere schaatsers buiten Europa.
    Eens zien... in december moeten ze dus achtereenvolgens EUR>AM>AZ>AM. Dat is volgens mij niet meer dan in de meeste afgelopen jaren. Dit seizoen was het AM>(EUR)>AZ, het jaar daarvoor EUR>AM>AZ>AM, in 2016 was het EUR>AM>EUR>AZ, in 2015 EUR>AM>EUR>AZ en in 2014 AZ>EUR>AM>(AZ)>EUR.
    Dit betreft het reizen van de plek van de 3e WB naar de 4e WB, en daarna naar Noord-Amerika voor het betreffende NK, dan naar de 5e WB, dan naar het WK afstanden en het WK sprint.
    Het wordt niet minder, maar dat is logisch met een toernooi erbij.
    Hij ook al? Dat was ik even kwijt. Ik dacht "ik zal Whitmore maar niet nemen, die is gestopt". Dan blijft er niet veel over in Amerika. Mantia en Davis zijn ruim voorbij de 30, Todd gaat stoppen, Acker stopt, Bergsma wordt moeder... Wie is er dan nog wel? Brittany Bowe, Emery Lehman, Carlijn Schoutens,. En nog een paar jongelingen zoals Tandiman, Cepuran en Kleba en een enkeling uit het skeeleren zoals Jackson. Of Hansen en Manganello doorgaan is nog niet bekend. En Boutiette nog. Allemaal niet veel meer, helaas zagen we dat al aankomen. Bij veel landen zie ik een positieve ontwikkeling, maar in Amerika is het enige positieve dat Milwaukee 5 dagen uitverkocht was tijdens de U.S. Olympic Trials...


    Ah, was dat destijds het probleem? Geen budget? Nooit in verdiept.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Tja, wat moeten we er van zeggen, de ISU Council is toch al vrij duidelijk in hun argumentatie en geeft valide argumenten waarom het four continents championship geen goed idee is. Ik zal ze hier nog even herhalen:

    Voor de Europese kampioenschappen is grofweg het volgende begroot door de ISU.

    Kosten
    EK langebaan: $500.000
    EK shorttrack: $380.000
    Totaal: $880.000

    Opbrengsten
    EK langebaan: $400.000
    EK shorttrack: $60.000
    Totaal: $460.000

    De ISU moet dus elk jaar $420.000 neerleggen om de EK's te kunnen organiseren.

    De redenering van de bonden van de ingediende landen is als volgt: van het totaal aantal actieve schaatsers wereldwijd komt een bepaald percentage niet uit Europa. Dat betekent dat de ISU een relatief bedrag gerelateerd aan dat percentage aan 'ons' four continents championships zou moeten uitgeven. Ze gaan daarbij echter volledig voorbij aan het feit dat er voor de ISU veel minder opbrengsten te halen zijn vanwege minder belangstelling voor TV rechten. De ISU verwacht daarom voor het fcc $550.000 tot $600.000 te moeten bijleggen.

    Die 4 ton voor het EK zijn natuurlijk relatief ook veel minder dan die 6 ton voor het FCC. Het EK komt in verschillende landen op tv, waardoor er ook niet-financiële baten zijn: namelijk aandacht voor de schaatssport. Die niet-financiële baten zijn in de rest van de wereld dus ook niet te behalen, omdat de verwachting is dat het niet wordt uitgezonden.

    Verder heeft de ISU nog een ander goed argument: het is voor de ISU nu al heel moeilijk om US Speedskating of Speed Skating Canada een world cup te laten organiseren. Volgens eigen regels mag de ISU geld bijleggen voor de organisatie van die world cups en dat doen ze ook bij de Canadese en Amerikaanse bond. Bij de KNSB doen ze dat niet. Als die een WC organiseren, moeten ze zichzelf bedruipen. De verwachting van de ISU is dan ook dat met de komst van een FCC het nog moeilijker gaat worden om World Cups te organiseren in Noord-Amerika.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Als je naar de cijfertjes kijkt, blijkt vooral het EK shorttrack de grote verliesgever. En het lijkt me dan ook meer dan terecht dat de niet-Europese landen daar niet meer aan willen meebetalen, zeker gezien het feit dat Europa op shorttrack-gebied een dwerg is. Dan kun je 2 dingen doen: de uitzonderlijke positie van Europa schrappen of er een toernooi naast zetten. Dan zou ik voor het laatste kiezen. Kost dat geld? Voor de langebaan misschien wel, maar ik verwacht voor een Aziatisch-Amerikaanse shorttrackkampioenschap echt wel belangstelling in die landen.
    EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina