Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

  1. mi

    mi Well-Known Member

    T ligt aan de intentie waarmee het wordt voorgeschreven? Hele volksstammen aan sporters hebben een astma attest? Krijgen salbutamol voor ‘aandoening’ waarvan je je kunt afvragen of die niet normaal is als je doet wat sporters doen? Maw zijn normaalwaarden ook normale waarden voor sporters?
    Als er nooit een schildklierfunctie is geprikt en een dokter schrijft het voor is de intentie natuurlijk niet om het te geven om een aandoening te behandelen, dat mag duidelijk zijn!
    Overigens: ook gwoon via ebay te koop!
  2. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

  3. Camila

    Camila Well-Known Member

    Michel Mulder bij het nieuws op npo2 over het thyraxgebruik in het schaatsen.
  4. Camila

    Camila Well-Known Member

  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    precies. Ik vind het heel apart dat er met vingertjes naar doktoren gewezen wordt, terwijl dit spul gewoon via internet te krijgen is.
  6. Elina

    Elina Well-Known Member

    Je gaat echt niet voor de lol schildklierhormoon slikken, zie ook de reactie van Marije Joling. Het heeft invloed op heel veel processen in je lichaam en de bijwerkingen en instellen van de juiste doses is niet eenvoudig. 1 op de 4 vrouwen heeft een te trage schildklier, dus het is niet zo vreemd dat er schaatsers zijn in NL die dit gebruiken. Verschil is misschien dat er nu sneller word getest op de schildklierfunctie dan 20/30 jaar terug.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik vraag me af hoe wanhopig iemand moet zijn om dit via internet te kopen. Dan ben je echt wel heel dom. Er zullen best doktoren zijn die het wel willen voorschrijven ook al weten ze dat iemand het medicijn niet nodig heeft.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Michel Mulder heeft natuurlijk wel een punt dat door de openhartigheid van de KNSB - die te prijzen is - nu elke schaatser een vraagteken boven zijn hoofd heeft hangen of hij/zij niet het hormoon gebruikt heeft zonder medische reden.
    Aan de andere kant zie ik de schaatsers ook niets doen om dat te doorbreken. Ik zie op sociale media nog geen schaatsers die harde veroordelingen uitspreken, of zo. Of zelf ontkennen. Alleen degenen die gebruikt hebben om medische redenen, laten zich horen.

    En dus blijft het gissen: welke schaatser was vorig jaar eng mager? wie liet heel graag zijn six-pack zien? op wie doelden Jelena Peeters en Margo van Dijk nou eigenlijk? gaat het alleen over de langebaan?

    Wat ik ook wel interessant vind, is dat blijkbaar heel veel buitenlandse coaches en schaatsers er van af wisten dat Nederlanders dit namen. Een gebruiker heeft blijkbaar opgeschept dat hij/zij dit wondermiddel gebruikt? En hoe geloofwaardig is het dat de brief dan voor Michel Mulder een complete verrassing was?
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    Als sporters massaal naar een bepaald medicijn grijpen dan is het voor mij per definitie verdacht en dus zou ik het op de verboden lijst zetten. Vraag is wel hoe massaal massaal nou eigenlijk is. Ik ben achterdochtig genoeg om bij iedereen een vraagteken te zetten maar er zullen er heus ook zijn die dit middel niet gebruiken. Aan het uiterlijk kan je het ook niet aflezen want iedereen is afgetraind. Het doet me wel een beetje aan de Meldonium affaire denken.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    wanhopig? dom? of op zoek naar die ene extra procent die je nodig hebt. Zoals ik al eerder zei: in als die sportdrankjes en speciale maaltijden zit ook ander spul dan dat jij en ik eten/drinken.

    waar ligt de grens? Waarom is het ene normaal en het andere schandalig?
  11. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Dit thyrax-verhaal van Jelena Peeters werd destijds door sommigen nog afgedaan als gefrustreerd en zuur, want dat zouden onze leuke schaatsers en schaatsters nooit doen he. Maar ja, dat doen ze natuurlijk gewoon wel.

    EDIT: Ah, ja, er was ook in het 'Doping in het schaatsen'-draadje al wat discussie over. http://www.schaatsforum.nl/index.php?threads/doping-in-het-schaatsen.7795/page-62#post-275953
    Laatst bewerkt: 3 aug 2018
    FuGeE_Volkova vindt dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het klinkt misschien wat bot, maar is het niet zo dat een gezonde sporter die Thyrax neemt, eigenlijk niet veel anders doet dan een Rus die meldonium neemt?
    Je neemt een medicijn dat niet op de dopinglijst staat en dat je absoluut niet nodig hebt omdat je meent harder ervan te gaan schaatsen.

    En als Thyrax dan z.s.m. op de dopinglijst komt, kunnen schaatsers er dan alsnog retro-actief voor geschorst worden?
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat slecht is/ waar misbruik voorkomt moet benoemd worden en daar passen geen heilige huisjes.
    Dus we mogen doktoren op hun verantwoordelijkheid wijzen. Zij zouden dit absoluut moeten tegenhouden. Rood licht. Gelukkig hebben ze de KNSB een duidelijk signaal af gegeven en moet er nu actie worden ondernomen.

    Mark Tuitert‏Geverifieerd account @marktuitert
    De arts die schildklierhormoon voorschrijft aan volkomen gezonde sporters is knetter maar dan ook echt knettergek.

    In sportdrankjes zal ook wel allerlei rommel zitten die er niet thuis hoort. Net zoals in veel levensmiddelen veel te veel suiker, vet en zout zit. Wat ook slecht voor de gezondheid is. Wat dat betreft is de macht van farmaceuten/levensmiddelen industrie veel te groot.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Weet je wel hoe nauw de dosering van Thyrax steekt en wat de gevolgen kunnen zijn?
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik heb in de reportage van Nieuwsuur gezien dat die heel nauw steekt. Een beetje te veel kan grote gevolgen hebben, heb ik begrepen. Nu weet ik niet precies hoe dat bij meldonium zat, dat was meer een soort van Russische paracetemol, dus in feite een minder zwaar medicijn dat niet zulke precieze doseringen vereist. (Al moet je daar ook niet mee gaan zitten klooien - dat moet überhaupt niet met medicatie).

    Op basis daarvan trek ik - helaas - de conclusie dat Thyrax nog erger is dan het middel meldonium, waarbij een overdosering minder zware gevolgen zou kunnen hebben.
    FuGeE_Volkova vindt dit leuk.
  16. Elina

    Elina Well-Known Member

  17. frederica

    frederica Active Member

    De berichtgeving blijft wat vaag, want doet voorkomen dat bijna alle schaatser ‘pakken’. Maar om hoeveel gaat het nou werkelijk? Zijn dat er 2 of 20?
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat is het lastige aan de huidige situatie: we weten niet om wie het gaat en ook niet om hoeveel schaatsers. Dat zet een vraagteken boven nagenoeg de hele Nederlandse schaatswereld, in plaats van boven de schuldigen.
  19. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Nee want dan is het net als meldonium. Er zal een x tijd voor staan voordat het uit je bloed is. Dat wat nu niet verboden is kan-/ mag je nemen.

    Ik sluit me volkomen aan bij de uitspraak van Mark en zou hem willen aanvullen met: "Iedere sporter die wat voor medicatie dan ook neemt om beter te presteren is knetter, maar dan ook echt knettergek".

    Wat de sportdranken betreft zie ik op de labels van de middelen die ik nog wel eens gebruik alleen suikers, zouten en eiwitten staan. Dat zijn (hopelijk) producten die wel mogen, zonder deze voedingsstoffen wordt leven wel erg lastig;).
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zoals in het AD stuk van Lisette van der Geest staat:
    De praktijk leert dat het meestal erger is dan men aanvankelijk dacht. Je moet dus nergens van opkijken.
    Als ik wat puzzelstukjes bij elkaar leg, kom ik al snel bij zeker vijf namen waar iets mee aan de hand zou kunnen zijn. Echter blijft dit allemaal speculatie en zal iedereen nu keihard ontkennen. Het zal denk ik nog wel even duren voordat iemand open kaart wil spelen.
    Laatst bewerkt: 3 aug 2018

Deel Deze Pagina