Bizarre nieuwe schaatstechniek Rus Kuznetsov

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 15 okt 2018.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Artyom Kuznetsov probeert iets nieuws. Hij rijdt de sprintafstanden met beide handen op de rug. Ook in de bochten!
    We hebben wel eens vaker wat technische experimenten gezien. Roger Schneider was niet zo succesvol. Kramer met zijn handen op de rug wel.
    En Kuznetsov? Voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfel. Hij reed bij de Russia Cup prompt 1:09.77 en dat is meer dan een seconde onder zijn laagland-PR.

    https://vk.com/videos-171485704?z=video-171485704_456239055/765a18237e5982ba73
    ChefSpijker, G1ant, leenstrafan en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Dat ziet er veelbelovend uit! Ik denk dat er sowieso niet veel schaatsers zijn die die tijd kunnen rijden met bijde handen op hun rug, laat staan wanneer ze in de bochten zijn. Als het ook nog een pr is mogen we hier wel wat van gaan verwachten.

    Als je je armen op je rug houdt, ben je waarschijnlijk wel aerodynamischer en je zult minder energie verbruiken met het zwaaien met je armen. Je moet technisch wel heel sterk zijn om alles goed te houden , maar als je hier inderdaad zo veel watts winst mee maakt, zou het zomaar kunnen dat er binnenkort een paar wereldrecords zullen gaan sneuvelen.

    Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
  3. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ik denk zelf altijd dat de grote sprongen in een sport gemaakt worden bij een andere techniek of tactiek. Bij een andere aanpak in de basis dus al.
    Of dit ook sneller is zullen we moeten afwachten, maar in ieder geval ben je aerodynamischer, zoals Schaatsdaan al zegt, en ligt ook meer nadruk op het tweede deel van de race en het volhouden. Voor welke afstanden dit precies zal gaan gelden is ook nog af te wachten.
    Bovendien....het zal pas blijken of een techniek echt sneller is als er mensen zijn die volop hieraan werken, dit blijven doorontwikkelen, specifiek erop trainen, en wellicht zelfs mensen die zich uitselecteren.

    Laten we niet vergeten dat de klapschaats eerst ook met hoongelach werd verwelkomd, zélfs toen de junioren er al onmogelijke records mee reden.
    In het zwemmen heeft het ook heel lang geduurd voordat men onder water ging bewegen (totdat dat weer verboden werd).
    In de jaren 80 kwamen in het fietsen na rijp beraad nog de ossenkopsturen, terwijl men toen al met ligsturen bezig was.

    Een nieuwe techniek heb je niet zomaar onder de knie en geperfectioneerd. Ja, iedereen die een beetje kan schaatsen kan ook wel met de handen op de rug door de bocht, maar echt sneller...?
  4. Sasha_Krotov

    Sasha_Krotov Active Member

  5. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Even off-topic, maar dit vind ik altijd een beetje een vermoeiend misverstand. Kramer die met zijn handen op zijn rug ging schaatsen op de 1500 was geen vernieuwing, allerlei andere topschaatsers deden het al, Mantia deed het zelfs als op de 1000. Kramer deed gewoon iets wat anderen ook al deden. Dus, Erik van Dijk, geen reden om dit de Kramertechniek te noemen of zeggen dat anderen het zijn gaan overnemen omdat Kramer het deed. Nee. Als Kramer nu ineens een downstart gaat gebruiken is dat ook geen vernieuwing die Kramer populair heeft gemaakt.
  6. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Zijn de rondetijden ook ergens terug te vinden? Ik ben wel benieuwd of hij inderdaad vlakker reed dan normaal als het klopt dat de nadruk nu meer op het volhouden komt te liggen.

    Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
  7. Sasha_Krotov

    Sasha_Krotov Active Member

    25.3 lap in 1000m
  8. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Is dat alles.
    Toen ik dit draadje opende dacht ik iets revolutionairs tegen te komen. Bijvoorbeeld iemand die achertuit rijdend over het ijs gaat. Misschien geen gek idee om weer een nieuwe , nonsens, discipline op de Winterspelen in te voeren?
    Sasha_Krotov vindt dit leuk.
  9. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    25.3 dat is toch verrekte hard.

    Ik denk dat het een experiment is geweest van Kuznetsov. Iedere schaatser zal wel eens experimenteren met de opbouw. Een keer met beide handen op de rug (zoals Mantia wel vaker doet) is zeker in deze fase nog geen conclusie op te trekken.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar Mantia doet dat niet in de bochten.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    In de jaren 50-60 van de vorige eeuw was het heel normaal om met beide handen op de rug bochten te rijden, maar juist niet op de 500 meter.
    Sasha_Krotov vindt dit leuk.
  12. Sasha_Krotov

    Sasha_Krotov Active Member

    Joey Cheek made it 10 years before Mantia.
    26.0 first lap
    strawbale, ZeeKoei en Eelco vinden dit leuk.
  13. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Good memory! Great to see the skate fast turn left guy again!
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Cheek rijdt elke keer een paar meter met zijn handen op de rug. Geen hele ronde incl de bochten. Dat is volgens mij wel echt nieuw en misschien wel revolutionair.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  15. Sasha_Krotov

    Sasha_Krotov Active Member

    Not best 1000m, 25.9 lap
    don't try this at home :)

    Eelco, EenBrabander en Camila vinden dit leuk.
  16. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Als ik dan een rondje 25.9 rijd wil ik het best thuis proberen hoor...

    Blijkbaar is de nieuwe schaatstechniek al bij meer mensen opgevallen, ik zag dit filmpje ook al langskomen in het Instagram verhaal van Havard Bøkko.
    Het viel me wel op dat de schaatser met zijn handen op zijn rug veel meer met zijn bovenlichaam beweegt dan zijn tegenstander met losse handen. Dat lijkt me minder efficiënt, maar misschien compenseer je op die manier het zwaaien met je armen?

    Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik dit thuis zou proberen zou dat betekenen dat ik mijn privé-400mbaan heb. Prima... Wie levert me een schip met geld? :p
    Camila en EenBrabander vinden dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Gewoon je huis verkopen, een weiland kopen en daar een dun laagje water op leggen als het snachts gaat vriezen... eventueel nog een hutje daarbij om in te wonen :p

    Ik vind het er eigenlijk heel stabiel uit zien, minder kans op misslagen. Dus wat dat betreft is het voor een recreatieve schaatser misschien wel veiliger. En we hebben ook geen idee wat hij had gereden met losse armen, is hij normaal sneller?
    ZeeKoei en Camila vinden dit leuk.
  19. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Dat hangt af van de timing van de zwaai. Kramer en Bergsma doen het ook op de langere afstanden maar ondervinden er niet heel veel hinder van. Als je te vroeg het bovenlichaam van je afzet af draait, staat je heup niet meer loodrecht op je rijrichting en wordt het al moeilijker een goede zijwaartse afzet + inzet rechtdoor (dit gaat hand in hand agv stand heup tov rijrichting) te krijgen. Dit is ook iets dat kan ontstaan door de armzwaai. Is de armzwaai te vroeg, zwaai je het bovenlichaam mee van de afzet af. Dit zou een overweging kunnen zijn alleen op een filmpje op youtube (500m) was voor mij niet duidelijk dat hier sprake van was. Wel kan ik me voorstellen dat het stabieler voelt, want als bij mijn training de steigerungs een keer slecht lopen gooi ik ook altijd even één hand op de rug en gevoelsmatig heb ik daar wel baat bij.
    Sasha_Krotov vindt dit leuk.
  20. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    De meeste schaatsers zullen de zwaaiende arm in de bochten vooral gebruiken voor de balans, zeker op de 500m zal beide armen op de rug voor velen een hele uitdaging worden, denk ik zo.

Deel Deze Pagina