Over het lijntje .... echt voordeel?

Discussie in 'Lange baan' gestart door ducati996, 11 jan 2009.

  1. Hitman

    Hitman New Member

    Ja das ook iets. Finishen met de schaats op het ijs zoals op de meeste banen omdat ze daar geen fotofinish hebben. Ipv allerlei capriolen die ook nog eens gehonnoreerd worden door tijdaanpassing.
    Wat kan het leven toch simpel zijn en moeilijk gemaakt worden.
     
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Bij shorttrack is 't al lang verplicht (puur vanwege de veiligheid)
     
  3. Thijs K

    Thijs K New Member

    Natuurlijk zijn er allerlei voors en tegens. Met name moeten we vooral wennen aan de veranderde situatie, en dat kan best als men daar goed op gaat trainen enzo.

    Maar toch, als ik de regels zou maken dan zou ik 1x per race door de vingers zien. Dat is administratief niet moeilijker dan nu. Dat geeft bij de start van de 3000m, 5000m of 10000m iets meer lucht. Dat zijn de afstanden waar het vaak gebeurt, en dan ook nog afstanden waar het verschil/voordeel ook nog relatief veel kleiner is. Gebeurt je het vaker in 1 bocht, of in meerdere bochten per race, dan mag je van mij DQ krijgen.

    Overigens, met je schaats over de lijn in de bocht vind ik iets anders dan met je schaats aan de verkeerde kant van de pion langs, of als de de pion wegschopt bij het inrijden van de bocht. Dat is wel een directe DQ, dan zit je gewoonweg niet ver genoeg naar buiten bij het inrijden van de bocht.
     
  4. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    dat is niet waar, starten in de buitenbocht vlak voor de bocht is een nadeel omdat je op gang moet komen en daar juist schaatsslagen voor nodig hebt en geen bochtpassen
     
  5. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik dacht dat de regel niet geldde voor de eerste bocht van de afstanden waarbij de vlak voor de bocht start, of heb ik dat nu helemaal mis?
     
  6. Hitman

    Hitman New Member

    ja dat heb je helemaal mis. Maar de startlijn van de binnen bocht ligt verder terug. Bij alle regels blijven de bochten hetzelfde of je bij allebei mag raken of niet. Van dit jaar of van 5 jaar geleden. Het blijft gelijk. De buitenbocht heb je meer snelheid nodig maar dat ligt aan de bocht en niet aan de regel.
     
  7. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    en anders was Fabris niet gedisqualificeerd geweest, want het gebeurde in de 1e bocht aangezien hij een schaatsslag maakte en geen bochtpas
     
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Misschien een idee voor een nieuw topic. De start en finish voor alle "even" afstanden (3000, 5000, 10000) verhuizen naar de 1000-meterlijn?
     
  9. Hitman

    Hitman New Member

    Geen reacties? Ik vind het een te overdenkenwaardig voorstel. Is overigens wel vaker genoemd.
    Ik weet eigenlijk niet wat er op tegen is.
     
  10. Hitman

    Hitman New Member

    Ligt het aan mij of is er inderdaad bijna niemand door een blokje onderuit gegaan? Gezien de verwondingen aam Wennemars lijkt deze regel dan toch een grote winst?
     
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Een van de nadelen dat is dat het een ander soort race wordt waardoor "oude" tijden en PR's niet helemaal vergelijkbaar zijn. Bovendien moeten mensen hun trainingen omgooien, niet zo drastisch natuurlijk omdat je alleen nog maar op rechte starts hoeft te oefenen. Als iemand op een speciale ijsbaan een 500 meter zou rijden helemaal rechtuit en zonder bochten zou het ook een andere race worden. Natuurlijk is dat laatste iets overdreven, maar ergens is het vergelijkbaar.
     
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik zie nog een nadeel: veel ijsbanen hebben een lekker warm hokje boven de finishlijn voor de handklokkers. Onder andere in Kardinge moeten de klokkers vanuit het warme hokje op de koude tribune om nog fatsoenlijk te kunnen klokken bij een 1000m, omdat je dan recht boven de finish zit.
     
  13. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Bij de meeste nieuwe banen is dat wél goed geregeld. Kardinge is niet gebouwd door mensen met schaatskennis, men wilde het juryhok bij de 500m start plaatsen... :roll:
     
  14. Hitman

    Hitman New Member

    dan weet ik er ook één: de VIP tribune wordt korter. :?
    In Haarlem hebben we een speciaal 1000 meter uitbouw en die wordt op dit moment zelfs bij de 1000 meter niet gebruikt ?!?!

    Maar dat zijn toch zaken die aan te passen zijn ten behoeve van de rijder die de bocht goed wil aansnijden na de start van 3000-5000 en eventueel 10.000
     
  15. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dat zijn inderdaad zaken die aan te passen zijn, maar dat moet nog wel gedaan worden. Je kunt een regel dus niet van de ene op de andere dag invoeren wat dat betreft. Het lijkt mij beter (om nog veel meer schaatstechnische redenen) om de starts gewoon zo te houden en de regel iets te versoepelen, bv eerst een waarschuwing geven voordat er geDQt wordt.
     
  16. Hitman

    Hitman New Member

    Welke? ; dat lijkt me nu intressant
     
  17. Tjark

    Tjark Active Member

    Hetgeen natuurlijk niet mag omdat de ISU een ijsbaan omschrijft als een baan met een lengte van 333 1/3 of 400m met 2 bochten van 180 graden waarbij de binnenbaan een circel van 25, 25,5 of 26m is met een breedte van 4 meter...

    ja ok, je kan idd een 500m baan bouwen, maar die is niet geldig en zullen dus ook geen tijden opleveren :)
     
  18. Hitman

    Hitman New Member

    Het idee was helemaal niet een baan van 500 meter (hoewel in Nijmegen dit volgens mij ook geen 400 meter is) maar de start van de 3000/5000 op de 1000 meter startplek.
    Het aantal rondjes etc blijft allemaal gelijk.
     
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar waar de start en de finish van de 3, 5 en 10km zijn, staat waarschijnlijk in hetzelfde reglement. :wink:
    Het punt is dat de start/finish verplaatsen betekent dat je een andere race krijgt met een andere volgorde aan rechte stukken en bochten. Dus wordt het een andere wedstrijd.
     
  20. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Wat Leenstrafan ook al zegt: de race wordt anders. Ik weet niet wat schaatsers ervan zouden vinden als de race opeens veranderd gaat worden.
     

Deel Deze Pagina