Tonnen voor Teampursuit

Discussie in 'Lange baan' gestart door Icespeedskater, 11 mei 2011.

  1. Davey

    Davey Active Member

    3.40??? Stel dat de Bammers in staat zijn er een opening van 18.0 uit te persen, dan zullen ze vervolgens 7.5 rondjes gemiddeld 26,9 moeten rijden (dit verhoudt zich tot rondjes 28.0 per 400 meter). Dan kun je mooi 12 rondjes lang 29-30 of 25 rondjes 30-32 rijden maar dan mis je toch de pure snelheid. De snelle opening (minstens 1,5 seconden sneller dan tijdens de 5 km) alleen al zal de gemiddelde Bam'mer iets meer in het rood stuwen dan ze gewend zijn. Dan moeten ze daarna nog 7-8 rondjes lang 1-2 seconden sneller schaatsen dan ze normaliter gewend zijn. Heel misschien benaderen ze die tijd als ze alle 3 tegelijk in maximale bloedvorm verkeren, maar de kans om dat te bereiken lijkt mij een utopie.
  2. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Precies, zo denk ik ook. Niks niemand voortrekken, je vriendjes opstellen. Gewoon de snelsten laten rijden. Klaar! 8)
  3. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Dus?! TVM trio rijdt ook niet consequent 3.40 volgens mij.
  4. RobertJ

    RobertJ Member

    Niet iedereen is gebouwd voor de TP, zie Bob de Vries, die lag in het rood na de eerste 10 slagen bij de start toen hij meereed met de allrounders. Om de een of andere reden heb ik het idee dat dat bij Jorrit Bergsma anders zal zijn. Die laat op de 5000m toch wel zien goed snelheid te maken. Maar goed, zoveel worldcups worden er nou ook weer niet gereden op de TP dus we zullen moeten afwachten.
  5. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    precies wat davey hierboven aangeeft, is volgens mij een reden waarom het geen nut heeft om een kwalificatie te houden over 3.000m of welke afstand dan ook. dat zou dan in een baan zijn, misschien met wel of niet wisselen, maar tis meer de vraag of de andere kunnen profiteren van jouw slag (stel bob de jong zit erbij omdat hij snel zou kunnen zijn- maar heeft de rest daar voordeel van? niet echt, te afwijkende slag) en dat je in staat moet zijn om te starten met snelle rondes en langzaam opbouwen, of juist stabiel te rijden of langzaam af te bouwen- whatever de strategie van dat moment gaat zijn, afhankelijk van de andere 3 rijders (want in mijn ogen is het teampursuit team, een team van 4 man, die ongeacht met welke samenstelling allemaal even sterk zouden zijn)
    allemaal subjectieve meetpunten, en dus niet in een toernooi of klassement te vangen.

    ik zeg, de geinteresseerden moeten per olympische cyclus hun hand opsteken dat ze interesse hebben, de coach is verplicht deze rijder(s) minimaal 1x op te stellen (hoeft niet per se bij worldcups maar kan ook op andere momenten) en afhankelijk van de individueel geplaatsten voor de OS, wordt er een keuze gemaakt uit minimaal 4, max 5 rijders. zitten die er individueel niet bij, dan kijken naar de 4e plek 500m/1.000m/1.500m. en de teampursuiter in vorm die 4e of 5e is geworden op de 1.500m/5.000m/10.000m (mits binnen zoveel % van de 4e dan wel 3e tijd)
  6. RobertJ

    RobertJ Member

    Is dat niet een goede beschrijving van wat er zo'n beetje aan het gebeuren is en gaat gebeuren?
  7. Davey

    Davey Active Member

    Tsja, jij begon over 3.40, niet ik. Maar maak er maar 3.42 of zelfs 3.43, dan nog volgt het verhaal van pure snelheid. Bij de KNSB hebben ze het allang door dat je met een PR van boven de 1.50 op de 1500 niet snel genoeg bent voor de TP. Jammergenoeg zien sommigen dat nog niet, die denken dat iemand met een goed 10km eventjes een goede TP kan neerzetten. Gebasseerd op resultaten met oa Bob de Jong en Bob de Vries is het tegendeel in het verleden al ruimschoots bewezen. Nu wil men 3 stayers laten starten, de kans van slagen daarmee lijkt mij zeer klein to niet aanwezig.
    De beste 1500-meter tijden van de Marathonners in de laatste 5 seizoenen in verhouding tot de eerste 4 rondjes van de TP (ong. 1536 meter):
    4 rondjes TP eindtijd 3.43.00 Heerenveen 1.52.00
    Bob de Jong Heerenveen 1.51.24
    Jorrit Bergsma Tsjeljabinsk 1.52.35
    Arjan Stroetinga Tsjeljabinsk 1.53.01
    Douwe de vries Erfurt 1.54.72
    Bob de Vries - -
  8. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    dit is een nieuwe os cyclus en dit seizoen hebben er op 6 mogelijke posities maar 3 schaatsers gereden. bovendien is de matrix nog niet opgesteld en wordt er ook niet geexperimenteert met vlakke race, oplopend schema, aflopend schema. bovendien wordt er telkens uitgegaan van 3 man ipv 4 en, nog het meest belangrijke, heeft de hele club nog steeds (naar mijn weten) niet een keer samen getraind. (vergeten te noemen, iedereen die in ogenschouw genomen wil worden- moet minimaal x keer meedoen aan een training)
  9. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Volgens mij is er vrij serieus wel met 4 man of vrouw bezig geweest als het dan eenmaal zo ver was.

    En tja, hoe kunnen wij nou weten of ze samen getraind hebben?
  10. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En ook toen de beste 1500m rijders NIET bij TVM zaten, was een niet=TVM toch geen optie, dus..er zal altijd wel een reden te verzinnen zijn.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Davey zegt niet dat je de beste 1500-meters rijdens moet selecteren. Hij zegt (in een sterk verhaal) dat je nooit een goede achtervolger kunt zijn zonder dat je een goede 1500 meter kunt rijden. Maar zeker ook niet zonder een goede 3 of 5km. Ik deel zijn mening. Ik wil er zelfs van maken dat je in de 1:48 moet kunnen rijden. (Ik denk overigens dat Bergsma in deze vorm dat misschien wel kan, maar hij zal dat moeten bewijzen).

    Dat in het verleden niet goed selecteerd is, en dat er naar de pijpen van TVM gedanst is, ben ik het met je eens. (Hoewel ze meestal we de beste kandidaten voorhanden hadden). Maar dat wil niet zeggen dat je daar nu je beleid op aan moet passen. Nieuwe bondscoach, schone lei. De geschikte rijders met een goede 1500 en 5000 zijn op dit moment: Kramer, Blokhuijsen, Verweij, Olde Heuvel, Bloemen.

    De combi van die afstanden moet wel de sleutel zijn, vind ik. Als de marathonners ploegenachtervolging willen rijden: graag. Maar moeten ze wel laten zien dat ze ook de 1500 aankunnen. Als ze dan van gelijk niveau zijn, verdienen ze voordeel van de twijfel omdat ze iets meer ervaring hebben met in een groep rijden. Als Tuitert of Nuis of Kuipers mee willen rijden, prima, laat maar eens een goede 3 of 5 kilomter in een trainingswedstrijd zien.
  12. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Kijk...the voice of reason. Zo zou het moeten zijn in een perfecte wereld. We zullen zien of dit ook een werkelijkheid kan worden.
  13. Davey

    Davey Active Member

    De vraag is natuurlijk of dit ook daadwerkelijk zo is. Zoals jezelf al zegt moet een combi van 1500 en 5000 de norm zijn en dan kom je inderdaad al gauw bij de TVM-ers terecht. Daarnaast ben je afhankelijk van wie aanwezig is en ook daadwerkelijk wil. Verder is de animo voor de TP buiten TVM sinds 2006 nooit echt hoog geweest. Behalve in het Olympisch jaar, dan heeft iedereen er ineens een mening over en wil men een kans om zich te laten zien. Probleem is dat je maar 2-3 wereldbekers per jaar hebt en ik het aan de hand van eerdere resultaten logisch vind dat TVM een kans krijgt. In het Olympische jaar kreeg Blokhuijsen (toen nog geen TVM), de Vries, Remco Olde Heuvel en Verweij (toen nog wel TVM) een kans naast de "grote vier" (verantwoordelijk voor 4 wereldtitels). Kuipers en Tuitert hadden al jaren geen (fatsoenelijke) 3 of 5km meer gereden en waren daardoor "logischerwijs" niet in de picture. Daarnaast hadden ze in de voorgaande jaren minstens 1x afgezegd terwijl ze wel aanwezig waren. de Vegt heeft dus gewoon de "handleiding" gevolgd en 8 man die voor hem het meest in aanmerking kwamen een kans gegeven. Volgens mij waren er niet veel anderen die destijds aan de eisen voldeden en veel meer ruimte was daar trouwens ook niet voor.
  14. Mark79

    Mark79 New Member

    Je moet dus een goede allrounder zijn wil je een goede TP kunnen rijden?
    Verder ben ik het met bovenstaande helemaal eens al zou ik in een 1.000 meter specialist als Nuis geen potentie zien. Dan zou ik Groothuis nog een betere optie vinden. Nuis inruilen voor Rhian Ket?
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    TVM heeft sinds 2006 een verdeel- en heers spel gespeeld m.b.t. de TP. Zij hadden altijd wel 3 mensen achter de hand (Kramer-WOH-Verheyen-Wennemars) om een TP te rijden. En die macht hebben ze steeds weer gebruikt om een trio van hun aan de start te krijgen of niet. Want wat doe je als bondscoach als Kramer dreigt niet te rijden als er niet een TVM trio wordt opgesteld ? .... Vergeet ook niet dat wanneer het Kramer planningstechnisch niet uitkwam om een TP te rijden, vaak zijn teamgenoten ook niet reden. Daardoor kreeg je dat er nauwelijk nog een fatsoenlijk team was te vormen en reed er vaak een B-formatie. Dan krijg je ook scheve gezichten bij de andere rijders die alleen mogen opdraven als TVM even geen zin heeft.
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Precies! Dat was jarenlang het beeld: Kramer was de de facto bondscoach! Hij ( en dus ook zijn vriendjes) mochten rijden wanneer het hem/hun uitkwam, maar als de anderen maar EEN keer afzegden...was het meteen over en sluiten?! Belachelijk.
  17. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Als ik de spaarzame informatie in dit bericht (http://schaatsen.nl/topsport-langebaan/ ... am-pursuit) goed interpreteer dan wordt de kwalificatie voor de OS van 2014 mbt de ploegenachtervolging omgedraaid in vergelijking met de kwalificatie voor Vancouver. De deelnemers voor de ploegenachtervolging worden eerst aangewezen op basis van de prestatiematrix terwijl in 2010 de deelnemers werden gekozen uit degenen die zich al eerst individueel geplaatst hadden (technisch gezien is dit niet helemaal correct, aangezien er in 2010 ook al een plek op de matrix gereserveerd werd voor de ploegenachtervolging, daar werd destijds alleen geen gebruik van gemaakt, en Mulder mocht naar de OS. De KNSB vond destijds dat genoeg goede schaatsers voor de TP zich individueel geplaatst hadden).

    Ik ben benieuwd wat dit in de praktijk inhoudt. Betekent dit dat er drie schaatsers en schaatsters al op voorhand worden geselecteerd (of is het er maar 1)? En op basis waarvan precies? Een gecombineerd 1500/5000 klassement? Of de prestaties op de TP tijdens de WB's? En hoeven zij zich dan niet meer individueel te bewijzen (vormbehoud tonen op het AKT?) En welke individuele startposities krijgen zij (ik neem aan dat zij verdeeld worden over de 5k en de 1500, zo niet dan zijn er amper nog startplekken voor de niet-TP'ers op de 1500 of de 5k)?
  18. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Dit gaat weer een aantal interessante discussies opleveren.
  19. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik ben ook benieuwd wat dat nou in praktijk gaat betekenen. Discussies zullen er sowieso komen, Orie is bijvoorbeeld bang dat het ten koste zal gaan van sprinters.
  20. naomie70

    naomie70 Active Member

    Tja, en dat is ook wel weer begrijpelijk. Zullen inderdaad nog wel discussies over komen ja.

Deel Deze Pagina