NK sprint 2013 (Groningen, 5-6 januari)

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 10 dec 2012.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Op zaterdag 5 en zondag 6 januari 2013 worden in het Groningse IJsstadion Kardinge de Nederlandse kampioenschappen voor sprinters verreden. Dit is uiteraard de plaatsing voor WK sprint (26-27 jan in SLC) waarvoor Nederland twee keer het maximum van vier startbewijzen heeft. Ook zal het gelden als selectiewedstrijd voor de 500 en 1000 meter voor de tweede serie wereldbekers. Op schaatsen.nl staat "1000 ook selectie World Cup" wat er op zou wijzen dat er voor de niet-sprinters misschien een mogelijk is om een 1000 meter te rijden voor wereldbekerplaatsing. Misschien dat Rhian Ket, Koen Verweij, Maurice Vriend, Diane Valkenburg of Ireen Wüst daar gebruik van zou willen maken.

    Plaatsing voor dit NK sprint gaat dan weer via de Utrecht City Bokaal komend weekend (15-16 december).

    Premature voorbeschouwing mannen
    Bij de mannen ging de titel vorig jaar naar Groothuis en samen met Stefan Groothuis (goud op het WK!) gingen ook Otterspeer (7e), De Vries (16e) en Schipper (18e) naar het WK. Nuis viel op het NK en Michel Mulder was de eerste reserve.

    Stefan Groothuis was niet goed op het NK afstanden en het is dus de vraag of hij goed genoeg is om zijn titel te verdedigen. Er is een drietal uitdagers dat heeft laten zien zowel de 500 en 1000 aan te kunnen. Hein Otterspeer (35,10 + 1.09,11 = 69.655), Kjeld Nuis (35,23 + 1.09,05 = 69.755) en Michel Mulder (34,95 + 1.09,63 = 69.765). Het NK is op een semi-buitenbaan en het WK op een supersnelle hooglandbaan, dus wat het waard is is de vraag, maar als je deze beste seizoenstijden pakt, optelt en met twee vermenigvuldigt dan zit je rond hetzelfde puntentotaal als de medaillewinnaars van het WK sprint 2011 in Heerenveen.

    Als je mij vraagt wie ik hoop dat er naar Salt Lake City gaan, dan noem ik deze vier namen, omdat ik denk dat het dit jaar de vier beste sprinters zijn van Nederland. Daar zullen Sjoerd de Vries (gaat nog iets laten zien in Harbin), Ronald Mulder (niet indrukwekkend in Nagagno), Pim Schipper (vrij slecht in Nagano), Mark Tuitert (claimt weer in vorm te zijn), Jan Smeekens (maar die 1000...), Jesper Hospes (maar die 1000...) en Rhian Ket (maar die 500...) wel anders over denken. En dan vergeet ik nog Kai Verbij, Lars Elgersma en andere rijders die het toernooi zeker nog leuker en spannender kunnen maken.
     
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Premature voorbeschouwing vrouwen
    Bij de vrouwen ging de titel vorig jaar naar Margot Boer, die Thijsje Oenema ruim voorbleef. Leenstra en Gerritsen hielden Wüst en Van Riessen net achter zich en reden het WK. Het verschil tussen de nummers 2 en 6 was toen slechts ,205 punt en er was nog enige controverse vanwege de duizendsten waarin Wüst sneller dan Gerritsen zou zijn geweest. Op het WK werd Boer 4e, Gerritsen 5e, Leenstra 8e en Oenema 10e.

    Of Margot Boer haar titel gaat prolongeren is nog maar de vraag. Het is misschien veelzeggend dat haar beste seizoenstijd op de 1000 meter staat van een trainingswedstrijd (1.16,37) terwijl ze in de drie competitieve wedstrijden niet verder kwam dan 1.16,71. Ze rijdt gewoon nog erg wisselvallig. Op basis van competitie-seizoenstijden is de eveneens wisselvallige Laurine van Riessen de favoriet die dit seizoen al 38,52 en 1.16,02 reed. Rij je op een toernooi vier van zulke races dan sta je op het podium of daar toch zeker heel dichtbij.

    Wie minder wisselvallig zijn en daardoor zeker tot de kanshebbers voor een NK-medaille (en WK ticket) moeten worden gerekend zijn de meiden van Van Veen. Lotte van Beek reed in de wereldbekers 1.15,83, 1.16,15 en 1.15,87. Marrit Leenstra reed in diezelfde wedstrijden 1.15,89, 1.16,24 en 1.16,09. Daarbij zijn ze ook nog eens een stuk sneller geworden op de 500 meter met 38,63 (Leenstra) en 39,01 (Van Beek) als beste seizoenstijden. Van Beek heeft geen wereldbekerwedstrijden op de 500 gereden, maar moet toch zeker ook in staat worden geacht om een tijd equivalent aan 38,80 te rijden.

    Zouden deze vier vrouwen naar Salt Lake City gaan dan zouden voornamelijk Oenema, Van Riessen, Wüst, Das en Bruintjes buiten de boot gaan vallen. Gerritsen weet dat ze enorm aan de bak zal moeten om een volledig verloren seizoen te voorkomen, Oenema zal haar 1000 meters van vorig jaar moeten terugvinden, Das zal haar vorm van het NK terug moeten vinden en voor Natasja Bruintjes, Mayon Kuipers en dergelijke vrouwen is het hopen op een wonder. Van Wüst is het maar de vraag of ze na het missen van de eerste serie worldcups door ziekte de last op zich gaat nemen om de dubbel sprint+allround te rijden en ik schat zo in dat ze zich beter op het allrounden kan gaan richten.
     
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Baanrecords
    Omdat we de laatste jaren natuurlijk weinig buiten hebben gereden, is ons zicht op de tijden die daar gereden worden misschien een beetje verwaterd. In analyses zoals bovenstaande tel ik tijden van Heerenveen, Nagano en soortgelijke banen doodleuk bij elkaar op, maar ze zijn natuurlijk niet zomaar over te zetten naar de tijden van Groningen of Salt Lake City. Hoewel ik meen dat er een soort richtlijn was dat een plaatsingstoernooi voor een WK op een soortgelijke baan als het WK moet zijn, gaat deze natuurlijk totaal niet op dit keer. Of de baanrecords er aan zullen gaan zal grotendeels afhangen van wind- en temperatuursomstandigheden.

    • 500 meter dames: Annette Gerritsen: 39,04 (4 januari 2009, NK sprint 2009). Scherp, maar niet onmogelijk.
    • 1000 meter dames: Marianne Timmer: 1.19,14 (30 december 2004, NK sprint 2005). Zou aan flarden moeten kunnen.
    • 500 meter heren: Jan Smeekens: 35,84 (4 januari 2009, NK sprint 2009). Scherp, maar goed te doen.
    • 1000 meter heren: Stefan Groothuis: 1.10,12 (4 januari 2009, NK sprint 2009). Zeer scherp, wordt lastig.
     
  4. Danou

    Danou Active Member

    Ik gok dat Wust het NK enkel zal gaan rijden om zich te kunnen plaatsen voor de 1000m. Wie er dit jaar met de titel aan de haal gaat? Géén idee, vooral bij de vrouwen niet. Van Riessen rijdt beide afstanden degelijk en misschien dat ze voor het eerst een nationale titel binnen weet te slepen. Boer moet goed zijn voor een podiumplek maar is nog weinig indrukwekkend dit seizoen. Voor Gerritsen is het erop of eronder. Leenstra en van Beek geven de voorkeur boven het NK Allround en vooral die laatste is een gevaarlijke outsider voor de tickets.

    Bij de mannen verwacht ik veel van de Beslist ploeg. Otterspeer en Mulder gaan voor het podium. Ik ben benieuwd wat Groothuis kan en ook naar Nuis.
     
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Omdat Groningen overdekt is verwacht ik weinig invloeden van wind ;)
     
  6. fnc

    fnc New Member

  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik zie in Leenstra en Van Beek wel meer dan "gevaarlijke outsiders voor de tickets". Als de vrouwen in hun huidige vorm naar het NK sprint gaan, dan winnen de dames van Van Veen goud en zilver.

    Het is niet ondenkbaar dat bij de mannen de hele top tien (of iets realistischer, top acht) gaat bestaan uit mannen van ófwel Brand L'Orie ofwel Gerard Beslist. Beide ploegen zullen toch minstens twee WK-tickets proberen te halen.

    Maar Groningen wordt op de internets toch maar als semi-overdekt gerekend. De tijden zijn er meestal toch beduidend minder dan in Heerenveen.
     
  8. klopgeest90

    klopgeest90 Member

    Na 3 afstanden 2x500m en de beste 1000m maak daar een klassement van en je hebt de beste schaatsers die Nederland kan vertegenwoordigen in Salt Lake.
     
  9. Danou

    Danou Active Member

    Ik ga er vanuit dat Leenstra zeker een medaille op gaat halen en inderdaad misschien wel goud. Ik weet niet hoe het met de 500m van Van Beek zit maar zij gaat het de huidige sprintorde zeker moeilijk maken.

    In hoeverre is een buitenbaan eigenlijk in het voordeel van de "allrounders" of misschien 1500m specialisten, of zal ik zeggen, de mensen die meer kunnen dan de sprintafstanden en daar ook nog voor de prijzen op meedoen. Kortom mensen als van Beek, Leenstra en Wust. Mijn eerste ingeving is dat een buitenbaan zwaarder is en daarom mensen met een beter uithoudingsvermogen in het voordeel kunnen zijn. Of dit waar is weet ik natuurlijk niet
     
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dit fabeltje is nog nooit met cijfers bewezen. Vorig jaar op het NK sprint in Heerenveen was 500-meter-specialiste Oenema sneller dan 1000-meter-specialiste Leenstra. Op het WK sprint in het razendsnelle Calgary was Leenstra juist beter. Op het NK sprint was het verschil tussen Groothuis en Otterspeer klein (0,175 punt), op het WK sprint was Groothuis (meer een 1000-meter-specialist) ineens een ruim (0,700 punt) beter dan de gebalanceerde 500/1000-sprinter Otterspeer.
     
  11. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Het is altijd wel fris in Groningen, maar het is toch echt volledig overdekt.
     
  12. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Als een persoon een hernia heeft, kan hij dus niet schaatsen, überhaupt niet sporten, en zeker niet op dit niveau. Lars Elgersma is er niet bij in Groningen. Sterker nog, we zien hem helemaal nooit meer op dit niveau in actie.
     
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een leuke contradictio in terminis. :wink:

    Niet helemaal waar, in het dak zitten nog openingen waardoor er soms wat water naar binnen druppelt. De gevoelstemperatuur is binnen meestal zo'n 5 graden kouder dan buiten.
     
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    dit kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Dat water kan heel irritant zijn. Die gevoelstemperatuur is vooral vervelend als het buiten al -8 is ofzo, maar meestal kun je dan ook al wel buiten schaatsen en heb je kardinge dus niet nodig :p
     
  15. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Niet helemaal waar ;) Door de openingen in het dak komt geen water binnen, slecht buitenlucht. Het water wat naar binnen komt, komt op andere manieren naar binnen. Deels is het dak niet geheel en al waterdicht maar er is wel iets last van condensvorming.
    Van bovenaf gezien is het dak volledig, aan de zijkant zitten de openingen.

    Juist daardoor is het mogelijk om voor iedereen gelijke omstandigheden te houden en toch gevoel te houden met de buitensport die schaatsen eigenlijk is :)
     
  16. Sinds 1993 bestaat het Sportcentrum Kardinge met een volledig overkapte ijsbaan maar die mag de titel indoor niet dragen, omdat de hal niet compleet afgesloten kan worden van de buitenlucht. Zo zijn er in het dak nog openingen, zodanig dat er als het regent nog water op het binnenterrein kan komen
     
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    Is er niet bij een of ander toernooi een keer gestart met vertraging omdat men eerst nog sneeuw van de baan moest halen? Dat was 's nachts naar binnen gekomen...
     
  18. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    NK sprint 2010 was dat ja. In de nacht van zaterdag op zondag kwam er nogal wat sneeuw naar beneden en hebben een aantal medewerkers op het dak staan vegen om grotere problemen te voorkomen. Toen kwam er inderdaad wel wat sneeuw naar binnen gezeild ja.

    Maar goed, vergelijk het even met niet echt overdekte banen als Assen of Den Haag en kom dan nog eens terug ;)
     
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zijn er tegenwoordig niet ook overdekte banen in Hoorn, Enschede en Tilburg? Zijn die als dichte baan zonder publiek niet representatiever voor Salt Lake City?
     
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Fris vind ik nog wel een understatement. Stervenskoud, eerder. En dan ben ik echt geen kou-kleum.

    Niets tegen Groningen... Maar waarom gaan de niet-Heerenveen toernooien vaak daar naar toe en niet naar nieuwere (en snellere) banen als Enschede of Hoorn? Meer plek voor toeschouwers?
     

Deel Deze Pagina