WK afstanden 2019 7-10 feb Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Lijkt er op dat Nederlands kampioen De Vries invloed heeft gehad op de keus?

    Ik noemde van te voren 4 opties. De Vries+Huizinga was een optie, de anderen waren Bergsma-De Vries, Bergsma-Schouten en De Vries-Schouten. Aangezien Bergsma niet wil, was er dus wat mij betreft de keus tussen De Vries-Huizinga en De Vries-Schouten. Beide 'sprinters' die je dan mee zou nemen winnen nooit de sprint. De keus voor Huizinga is verdedigbaar, ik hoop dat ze gaan aanvallen.

    Stroetinga moet niet zeuren. Wint al nauwelijks meer op de marathon en de zeer snelle massastarts van tegenwoordig zal hij niet aan kunnen volgens mij. De internationale marathons zijn nou eenmaal zwaarder dan de nationale. Verder zijn er 2 massastarts geweest met een vol deelnemersveld in Nederland. De ene was de finale van de nationale competitie (gewonnen door Huizinga) en de andere het NK (gewonnen door De Vries).
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Helemaal mee eens, erg vreemde keuze voor Huizinga.

    Maar de reactie van Stroet ("Ik win haast alles") volg ik ook niet helemaal. Bij de twee belangrijkste nationale wedstrijden, met alle ploegen aan de start, wonnen Huizinga en De Vries. En internationaal reed Stroetinga nog niet. Wat won hij dan? Voor zover ik kan zien alleen een competitiewedstrijd in zomer met een erg mager veld buiten de Anema-mannen.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik denk dat bij Stroet vooral een hoop frustratie uit de afgelopen drie seizoenen dwarszit toen hij een hoop won (MS competitiewedstrijden, marathons en telkens podium op het NK), maar alsnog niet geselecteerd werd voor de belangrijke toernooien. Nu wint hij voor de tweede keer op rij de nationale competitie. Hij won ook het NK Marathonschaatsen. Daar was de bondscoach nog bij aanwezig, dus importantie heeft het kennelijk en terecht wel. Maar ook nu geen selectie. Voor die frustratie valt wat te zeggen. Zoveelste teken dat je die hele nationale competitie beter aan je voorbij kunt laten gaan (waar hij nu ook op hint). Persoonlijk denk ik dat hij de snelheid nog wel heeft om internationaal te winnen, waarbij een belangrijk punt is dat snelheid ook niet alles is. Ruslan Zakharov rijdt in de internationale MS hele snelle rondjes met 24-ers en zelfs een 23,7 in Heerenveen (Swings, Wenger, Mantia, Semerikov - allemaal explosieve mannen die daar niet aan te pas komen), maar het podium heeft hij nog niet gehaald. Er komt meer bij een sprint kijken dan alleen snelheid en dat is bijvoorbeeld positionering, tactiek voor de laatste binnen-buitenbocht, behendigheid en natuurlijk hoe je een harde snelle wedstrijd verwerkt. Een marathonrijder als Stroet (die wel heerlijk sluw kan rijden) kan dat wel en dat zal hij zelf van zijn eigen des te meer vinden. Hij is nu niet geselecteerd, en dat is een bittere pil voor hem. Ja, logisch. Dat nu iemand als Huizinga geselecteerd wordt, die nog niet heeft kunnen overtuigen, en De Vries (wiens selectie ik wel terecht vind) die nog geen internationale wedstrijd heeft gereden (nadat Kramer vorig seizoen werd gekozen - ironisch genoeg nadat hij alleen een competitiewedstrijd in klein deelnemersveld reed) zal hem nog meer steken.

    Desniettemin had Schouten toch echt geselecteerd moeten worden naast De Vries. Die heeft zichzelf in elke internationale wedstrijd laten zien en werd tweede in de nationale competitie. Won in Minsk, tweede in Obihiro (reed net als Um 24,8, maar wist zichzelf beter te positioneren), 5e in Heerenveen (waarbij hij, met Zakharov, de 3e snelste slotronde liet zien in 23,7 - de Koreanen reden 23,3, maar hadden voor zichzelf ook meer ruimte gecreëerd om door te versnellen. Dat kan een volgende wedstrijd weer anders zijn) en reed een mooie aanvallende wedstrijd tijdens het EK Afstanden waarna Blokhuijsen de eindsprint won. Iemand die het internationaal en nationaal zo goed heeft gedaan er buiten laten. Tsja.
    Laatst bewerkt: 17 jan 2019
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De bondscoach doet iig alles om het de ploeg met het meeste geld naar de zin te maken.
    alexander79 en De Keizer vinden dit leuk.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat vind ik een onzinnige opmerking. Waarop is de aanname dat het iets met het budget van Jumbo-Visma te maken heeft gebaseerd?

    Je kunt ook objectief zeggen: we hebben 2 grote massastarts gehad in Nederland dit seizoen en hij heeft de beide winnaars geselecteerd.

    En inderdaad, ik had ook op Bergsma gehoopt. Maar blijkbaar heeft hij afgezegd (wat denk ik ook betekent dat hij benaderd is, anders hoef je niet af te zeggen... Bergsma zat dus bij de eerste keus van de bondscoach?). Vervolgens is de keus tussen Schouten en Huizinga. En van Schouten hebben we nog geen reactie, misschien heeft die ook wel gemeld dat hij niet wil? Als Schouten wel wil zou ik ook voor Schouten kiezen, maar de afweging Schouten of Huizinga is niet één die 100% duidelijk is.
    chicagodude vindt dit leuk.
  6. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    We hebben wellicht 2 grote massastarts gehad in Nederland, maar het WK Afstanden is geen nationale wedstrijd. Ik vind het gek dat er een duo wordt geselecteerd bestaande uit iemand dit seizoen (wanneer was uberhaupt de laatste keer?) nog geen internationale massastart heeft gereden, samen met iemand die wel reed in een internationaal veld maar daar niet echt goed voor de dag kwam. Simon Schouten reed 2x bij de wereldbekers, eindigde twee keer ruim boven Huizinga en is ook gewoon een van de twee Nederlanders die het ticket naar Inzell hebben veilig gesteld met zijn resultaten. Dat leek mij de eerste keus. Als bijvoorbeeld Douwe de Vries had willen meedoen, had deze maar aan de start moeten verschijnen in een wedstrijd die ertoe deed.

    Maar misschien wordt Schouten hier wel gestraft voor dat gedoe met Hekman.

    Dat de bondscoach eventueel zijn oren laat hangen naar het team met het meeste geld, was te verwachten met zo'n achternaam. Dat is geen dominee.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Mja, ik wacht wel een uitgebreide toelichting van de bondscoach af bij de NOS. Het artikeltje dat we hebben is te kort om veel conclusies te trekken omtrent eventueel achterliggende motivaties van de betrokkenen.

    Bergsma lijkt mij inderdaad bij de eerste keuze te hebben gezeten, maar hij kan zich ook bij voorbaat niet-beschikbaar hebben gesteld. Opzich niet 'des Bergsma's', aangezien de MS pas op de laatste dag van het toernooi is en zodoende individuele afstanden niet minder prioriteit krijgen. Anderzijds hebben de teamonderdelen Bergsma een hoop negatieve stress gegeven vorig seizoen, aldus Anema tijdens de presentatie van easyJet, dus wellicht heeft hij toch bij voorbaat afgezegd. Of als voorwaarde gesteld; ik rijd alleen voor een ploeggenoot als ik daarvoor nodig ben (ook onwaarschijnlijk). Who knows? Dat blijft doorgaans binnenkamers. Bij de TP is een gouden plak in potentie mogelijk, dus wellicht dat hij zich daar nog wel beschikbaar voor stelt, maar ook dat vraag ik mij af. Hij heeft dit seizoen een reële kans om zowel op de 5- als de 10km wereldkampioen te worden. Een TP tussendoor kan erin hakken (ik denk terug aan Zuid-Korea 2017).

    Rijdt hij de TP wel, dan is zijn schema ook gewoon vol. 5/10km + TP + 2 MS wedstrijden. Meer wedstrijden dan dagen kan titelkansen in gevaar brengen.
    Laatst bewerkt: 17 jan 2019
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Toch een primeurtje voor Omroep Friesland. Ik weet niet of de KNSB er zo blij mee is dat deze informatie lekt.

    De selectie bij de dames is volstrekt logisch, die bij de heren is bij gebrek aan interesse van Bergsma begrijpelijk. Wat de reden is dat Bergsma niet rijdt, is onduidelijk. Mijn hypothese is dat Bergsma voor het begin van het seizoen de KNSB al heeft laten weten dat ze hem nergens voor hoeven te vragen. Schouten had wel willen rijden, die is namelijk speciaal naar Japan gegaan daarvoor. Hij moest daarheen omdat de KNSB hem anders al zou uitsluiten voor deelname aan de Mass-Start. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat Bergsma niet rijdt. Ik verwacht Bergsma in ieder geval ook niet op de TP.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dit dus: wel rijden en dan als het erop aan komt toch gepasseerd worden. Komt me bekend voor … Slechte start voor de bondscoach. Zou hij het niet aan gedurfd hebben om Schouten met De Vries te laten rijden na de uitspraken van De Vries over Schouten na het NK ?
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat laatste zou best kunnen. Kan best zijn dat de heren geen zin hebben om met elkaar te rijden. Schouten is ook niet opgeroepen als sub, terwijl hij dat weekend niets te doen heeft (WK valt precies goed tussen Weissensee en Zweden). Marcel Bosker (nog een onervaren kracht) is aangewezen als sub. Wat er ook weleens op zou kunnen duiden dat hij de sub is voor de TP.

    Ach, van alles kan. We wachten de persconferentie wel af (of doen we daar niet aan bij het schaatsen? ;) )
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik herinner me in elk geval een meerderheid op dit forum die na het NK voor het uitsluiten van Schouten was. Ik wilde hem nog wel opnemen (alhad ik het liefst Bergsma en De Vries), maar daarin was ik één van de weinigen. Met het afvallen van Bergsma (om welke reden dan ook en wanneer dan ook gecommuniceerd) zou toch de meerderheid van dit forum voor De Vries-Huizinga moeten zijn?

    Misschien gaan De Vries en Schouten inderdaad niet goed samen. En dat er dan voorrang wordt gegeven aan onze beste aanvaller die ook Nederlands kampioen is vind ik niet gek.
  12. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Douwe heeft inmiddels ook gereageerd bij Omrop Fryslân:
    "Douwe de Vries had wel enigszins verwacht dat hij zou worden geselecteerd. "Ik heb twee selectiewedstrijden gereden, één keer gewonnen en één keer tweede. Dan moet het wel gek gaan wil de bondscoach mij niet selecteren." De Vries weet niet precies waarom Jorrit Bergsma niet meedoet. "Maar ik had graag met hem geschaatst. Dan heb je twee sterke aanvallers, want in de sprint winnen van Seung-hoon Lee is niet zo makkelijk. Maar nu met Chris is het net zo mooi."

    Goed dat ie weet dat Lee niet meedoet. Oh, wacht... :D
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Hij noemt die andere Koreaan (Chung, dacht ik) ook gewoon Lee... wel zo makkelijk :D
  14. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Vreemde reactie, heb je ook nog aanwijzingen waarom de nieuwe bondscoach dan volgens jou op de hand zou zijn van Jumbo-Visma? Of is het onderbuikgevoel?

    Vwb Stroetinga: ik snap zijn frustratie wel, maar zijn reactie slaat nergens op door meteen maar te beweren dat de bondscoach op de hand van Jumbo zou zijn en 'geen ballen' heeft. Hij gaat hiermee meteen al in de complot-hoek zitten zoeken, niet charmant. Bovendien is de uitspraak dat hij alles wint ook onzin. Ik had een keuze voor Stroetinga zeker wel verdedigbaar gevonden (persoonlijk mijn voorkeur), maar Huizinga is niet per se een rare keuze.
    Camila vindt dit leuk.
  15. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

  16. Camila

    Camila Well-Known Member

    Nee er staat Jan Coopmans in het artikel
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Paar kanttekeningen. Dat er naar het NK marathon gekeken zou moeten worden, vind ik niet. 16 ronden of 150 ronden is echt iets heel anders. Dat Coopmans bij het NK marathon aanwezig was, was alleen maar goed. Om te netwerken en kennis in te winnen. Maar geen signaal dat die wedstrijd waarde had voor de selectie, lijkt me.

    Dat de ploeg Anema net zo goed maar helemaal niet mee kan doen aan selectiewedstrijden vind ik geen terechte conclusie. Dat geldt wel voor de tussendoorwedstrijden. Die hebben blijkbaar weinig waarde. Maar naar de wedstrijden waarbij alle ploegen present zijn wordt juist heel sterk gekeken. (Te sterk, als je het mij vraagt.) Eerlijk is eerlijk: bij de belangrijkste meetmomenten vorig en dit seizoen (na het OKT vorig seizoen, na de WC kwali's en na het NK Afstanden) heeft de ploeg Anema ondanks een enorm overwicht qua deelnemers steeds niet gewonnen. De winnaars (Verweij, Huizinga, De Vries) kregen de tickets.

    Met de rest van je betoog meer dan eens. Want internationale ervaring en prestaties zouden naar mijn mening belangrijker moeten zijn dan een nationale wedstrijd. Schouten was de logische keuze geweest. Stroetinga had ook zeker een grote rol kunnen spelen en zou voor mij absoluut ook voor Huizinga zijn gekomen in de pikorde. We gaan het zien in Inzell. Uiteindelijk gaat het om het resultaat. De keuze voor Verweij/Kramer heb ik fel veroordeeld, maar die bleek achteraf helemaal niet zo slecht.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Vries en Huizinga zitten in dezelfde ploeg, hebben verder niks meer om handen, en kunnen dus zich de komende weken volledig richten op deze massastart om tot een perfecte samenwerking te komen.
    Lijkt me beter dan 2 mensen uit verschillende ploegen die elkaar een dag voor de wedstrijd een keer ontmoeten. En ik neem aan dat Schouten nu vooral op natuurijs gaat rijden?
    mi en fransvanbakel vinden dit leuk.
  19. mi

    mi Well-Known Member

  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Wat leren we: de Anema mannen vooral NIET vallen... want dan is de keuze zo gemaakt richting de Jumbo ploeg.
    Er is nooit sprake van voordeel van de twijfel als het om de Anema mannen gaat: zie Bergsma en TP. één slechte dag en je wordt meteen uit de ploeg gepest/geweerd door de Jumbo blok.

    Nu weer: Douwe de Vries wint met best veel geluk, maar dan is het meteen einde oefening voor de Anema mannen.

Deel Deze Pagina