NK Allround en Sprint, 26 - 27 januari 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door JaapvdB, 18 jan 2019.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Niet heel gek, het EK heeft er denk ik fysiek (en mentaal) wel ingehakt, logisch dat ze dan voor rust kiezen, NK sprint was sowieso niet meer dan een trainingswedstrijd voor haar geweest.
  2. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Ik snap helemaal niets meer van de schaatsers/sters. Die ene verbazing na de andere met afzeggingen of deelname zoals Esmee Visser of Thomas Krol. Hoeveel weekenden moeten ze schaatsen alles bij elkaar. Zes worldcups waarvan er ook nog één of twee worden afgezegd. Een NK afstanden. Een plaatsing voor de worldcups en/of wk afstanden of wk sprint/allround. Dan kom je nog lang niet aan de acht weekenden. En daar train je dan het hele jaar voor.
    Ik vind dit echt bedroevend. Maar goed dat ze geen wielrenner zijn.
    stijnsportgek, fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het gaat om het pieken in momenten, je kunt wel alles gaan rijden, maar je kunt niet overal in topvorm zijn. Ga je lekker keihard iedereen van de baan rossen in november om vervolgens op het WK afstanden aan alle kanten voorbij gereden te worden. Wielrenners pieken trouwens ook, Dumoulin heeft ook een hoofddoel, dat is de Giro, hij gaat echt een week daarvoor niet een super zware wedstrijd rijden omdat het kan. Een allround toernooi bij schaatsers heeft ook gewoon een flinke impact, de tijd tussen afstanden is miniem en je rijdt na een dag met een 500 en 3/5km ook nog even een 1500m en een 5/10km, dat is niet niks.
    strawbale vindt dit leuk.
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nope. Die selectie is een tijdje geleden al aangekondigd, maar daar zat ze niet bij. https://www.schaatsen.nl/nieuws/201...gen-mee-naar-de-world-cup-en-landenwedstrijd/

    Ik had daarom verwacht dat ze mee zou doen tijdens het NK Allround. Ik hoop niet dat ze geblesseerd is geraakt; haar laatste oefenritten zijn alweer van een paar weken geleden, waar haar generatiegenoten wekelijks uitslagen rijden :(
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    3 goud op de eerste WB, ze is dus vast niet gepasseerd. Maar wie weet is het zoiets simpels als schoolverplichtingen?
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    er is toch een regel dat je bij de eerste 16 moet staan na 3 afstanden?

    ik denk dat ze dat ook wel haalt...
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat gaat ze wel halen ja. Vorig jaar had de nummer 16, Sandra Dekker, een puntentotaal van 131,893. Uitgaande van haalbare tijden van 4:04 en 2:02 voor Visser, moet ze een 500 meter rijden in... 50.56. Dat klinkt wel als te doen.
    Met vaste schaatsen.
    Op natuurijs.
    In een wollen trui.

    Nu was dat toernooi nogal zwak bezet. Het jaar ervoor reed de nummer 16 nog 126,851. Dat was de andere verdieping van de dubbel-Dekker: namelijk Miranda Dekker. Visser mag dan nog altijd een 500 meter van boven de 45 seconden rijden.

    Visser zelf deed 3x mee aan het NK allround:
    2015: 17e met 42.4, 4:16 en 2:04
    2016: 12e met 41.7, 4:12 en 2:02
    2017: 9e met 42.2, 4:12 en 2:02

    Dus die top-16 na 3 afstanden moet ze wel kunnen halen, ja, dat lijkt me een understatement.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  8. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik vrees dat het einde van de carrière van Floor van den Brandt in zicht komt. Ze was toch één van de snelste Nederlandse dames ooit over de eerste 100m. Helaas heeft ze nooit de Spelen gehaald. In de schaduw van legendes als Gianni Romme en Ireen Wüst, toch één van de betere Brabantse schaatsers van de laatste decennia.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Femke Kok heeft zich niet geplaatst voor het NK Sprint of NK Allround en daar overigens ook geen poging toe gedaan. Het is wel het luxeprobleem van de succesvolle junioren, dan heb je opeens heel veel wedstrijden om uit te kiezen. Dat geldt voor Kok en Beuling. Deze week het NK Sprint of de WC Junioren, volgende week de WB Hamar of het NK Junioren, de week daarna de WB Junioren in Baselga en de week daarna het WK Junioren in Baselga. Er is kennelijk voor gekozen nu even pas op de plaats te maken en dat begrijp ik wel.
  10. fransvanbakel

    fransvanbakel Member

    Vorig seizoen reden maar 8 dames de 5000m toch!!
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Slechts acht vrouwen rijden de laatste afstand, waarbij iedereen die top acht staat in het klassement én top acht reed op de lange afstand sowieso geplaatst is, aangevuld, met de beste in het klassement of op de lange afstand die nog niet geplaatst is. Maar als je wint op de 3000 meter, maar 17e in het klassement staat, dan val je er toch buiten omdat je geen rol van betekenis meer speelt in het klassement.

    Ja, Esmee Visser op het NK allround, ik denk dat dat het toernooi zeker wat meer smaak geeft, zeker gezien veel toppers hier en daar ontbreken. Geen Wüst en AdJ, geen Kramer en Roest, geen Verbij, Nuis, Krol, geen Leenstra...
    G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ah oke, die regel heb ik altijd een beetje vaag gevonden, maar zo klinkt het wel logisch. Anyway, Visser zou met een 4,02 heel veel goed moeten kunnen maken op de andere dames en kijkend naar het deelnemersveld denk ik niet dat het zo'n probleem wordt. Van alle dames die meedoen reed bijv. alleen Reina Anema onder de 2 min op de 1500m bij het NK en op de 3km reed geen van de deelnemers onder de 4.10 op de 3km bij het NK. Visser zou dus met een 2,01 op de 1500m (ik ga wel uit van een beetje progressie ten opzichte van vorig jaar aangezien ze in oktober (Inzel) al 2,00 reed en ze traint met twee uitgesproken 1500 meter specialisten) waarschijnlijk helemaal niet zoveel tijd verliezen op de anderen, op haar 3km kan ze 8 of meer seconden goed maken dat is ruim 1,5 seconde op de 500m, terwijl de andere deelnemers ook geen uitgesproken 500m rijdsters zijn. En zelfs dan mogen (buiten de logische top 3) nog 5-7 vrouwen voor haar eindigen.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Misschien is het zelfs interessanter om te kijken of Esmee Visser, als ze een goed weekend heeft, richting het podium kan gaan denken? Martina Sablikova heeft toch ook een onafgebroken reeks van elf overwinningen op de 5000 meter WK afstanden/OS van (2007-2017) gecombineerd met vijf EK-allround en vier WK-allround-titels.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Sablikova kan ook behoorlijke 1500 meters rijden en werd zelfs derde op de 1500 in Vancouver en ook haar 500 meters zijn aanzienlijk beter dan die van Visser. Vissers specialiteit lijkt nog meer lange-afstand dan Sablikova. Als de vrouwen de 10 km reden denk ik dat Visser daar beter in was geweest dan Sablikova. Ik denk dat Visser zeker om het pudium zou kunnen komen als ze bijvoorbeeld het baanrecord op de 5 verbeterd, maar om internationaal mee te gaan doen zullen haar korte afstanden een stuk beter moeten worden en dat zou wel eens ten koste kunnen gaan van haar lange afstanden.
  15. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dat Visser nog meer specialist is in lange afstanden dan Sablikova betekent natuurlijk niet dat ze ook beter is in dat specialisme. Visser verliest regelmatig tijd in de laatste rondes op zowel de 3 als de 5, ze pakte het baanrecord op de 5 ook niet omdat ze een te slechte laatste ronde had, Sablikova bleef in haar goede jaren vlak tot de laatste ronde. Qua de 10 kilometer weten we in ieder geval dat Sablikova in 2007 op haar 19e 13.48 reed. Het aantal mannen die dat sindsdien op hun 19e hebben gereden is ook niet eindeloos... Sablikova was echt ongekend goed op de langste afstanden. De vergelijking tussen haar en Visser wordt wel erg makkelijk gemaakt (net zoals de vergelijking Roest-Kramer trouwens).

    Qua allroundpotentieel is het natuurlijk wel zo dat Sablikova aan het begin van haar carrière slechter was op de korte afstanden dan later, Visser kan die stap misschien ook nog zetten. Aan de andere kant was Sablikova tijdens het brons op de 1500 in 2010 een paar maanden jonger dan Visser nu is, dus die vergelijking begin carrière Sablikova/begin carrière Visser gaat ook niet helemaal op, omdat Sablikova veel jonger was toen ze al begon met winnen.
    strawbale en mi vinden dit leuk.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    ja, maar dat was niet wat ik zei.

    Een goede 3km kan zorgen dat je van buiten de top8 toch de 5km mag rijden. Maar dat kan alleen als je in de top 16 van het klassement staat.
  17. sysya

    sysya Well-Known Member

    Sablikova was in het begin van haar carrière ook nog niet goed op de 500 en 1500, toen was het eerder toeval dan regel als ze een goede reed. De reden waarom zij wel zo lang dominant is geweest in het allrounden is omdat Wust de 5km (en in mindere mate de 3km) niet onder controle had, net als Sablikova haar 500 (en in mindere mate haar 1500m) niet onder controle had. Die twee hebben de afgelopen 11/12 jaar gedomineerd en zijn in die jaren steeds dichter bij elkaar gekomen, Sablikova heeft haar 1500 en 500 verbeterd, Wust heeft haar 3 en 5km verbeterd. In het begin van haar carrière reed Sablikova bij uitzondering soms een hele goede 1500m, zoals in Vancouver (wat Wust had bij de 3km). Visser heeft die kans nog helemaal niet gehad om te laten zien of ze dat wel of niet zou kunnen want ze rijdt pas een jaar echt mee.
  18. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Volgens mij gaat Krol gewoon naar Hamar. En is er daarom gekozen om met oog op WK dit te laten schieten. Vergeet niet dat Krol geen rassprinter is, hij zich richt op 1000 en 1500. Zo'n weekend sprinten hakt er ook in en wordt nu deze keuze gemaakt.
  19. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Visser rijdt al jaren mee. Zie bijvoorbeeld haar uitslagen van de afgelopen 5 jaar, met daarin ook resultaten op de NKs.
  20. sysya

    sysya Well-Known Member

    Daarin richtte ze zich helemaal niet op de 1500 meter en al helemaal niet op de 500m. Haar PR op de 500m stamt ook uit 2015. Je kunt haar niet afrekenen op deelnames in de tijd waarin ze nog niet was doorgebroken, in 2016 en 2017 reed ze 4,12 op de 3km, nu 4,02 die tijden uit 2016/2017 betekenen dus vrij weinig.

Deel Deze Pagina