WK afstanden 2019 7-10 feb Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Terugkijkend op het weekend is het ook wel leuk om te zien dat JV niet meer de absolute overmacht heeft. Bij het NK en de wb's leek het alsof zij de dienst gingen uitmaken op het WK, maar ze winnen net als de drie andere grote ploegen (met uitzondering van IKO, maar die missen ook hun kopvrouw) 1 keer individueel goud en goud op een teamonderdeel. Ze winnen wel de meeste medailles, maar de andere ploegen doen echt niet onder voor JV.
    G1ant, alexander79 en strawbale vinden dit leuk.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Het is natuurlijk wel afwachten hoe goed het ijs in Calgary & SLC is geprepareerd.
  3. Spruit

    Spruit Active Member

    Pfoe eindelijk alles teruggekeken. Wat een middag was het gisteren. Hoe onwaarschijnlijk is die tijd van Ireen, ik zag laag 1.53 aankomen maar 1.52 :eek: En same voor Krol, wat ben ik blij voor die kerel! Eindelijk op het goede moment gepiekt en Nuis voorbij gegaan.

    Side note: volgens mij stond Lotte ergens naast een microfoon of heeft ze zich echt de longen uit haar lijf geschreeuwd, want ik hoor haar op de 1500m constant op de achtergrond volgens mij:p
    Camila vindt dit leuk.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    We gaan een prachtig WK allround krijgen als iedereen zich er serieus op gaat voorbereiden. Bij de heren leek Roest een paar maanden terug bijna onklopbaar te gaan zijn daar, maar nu lijkt Pedersen toch de grote favoriet. Wat kan Kramer nog? En wordt de winnaar ook de nieuwe nummer 1 op de Adelskalendern?

    Bij de vrouwen ligt het misschien nog wel meer open. Uiteraard met Wüst, De Jong en Takagi. Maar ik heb ook een Sablikova in de vorm van haar leven gezien. Bij de drie eerste vrouwen ben ik niet heel zeker van hun 5 kilometer en Sablikova kan daar wel eens flink gaan uithalen (met een wereldrecord?). En Sablikova is op hooglandbanen vaak goed. Zeg het maar.
    Khlebnikov, alexander79 en strawbale vinden dit leuk.
  5. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik denk Pedersen-Roest-Kramer. Bij de vrouwen weet ik niet hoeveel Sablikova op de 500 en ook de 1500 gaat verliezen, maar bij een goede 1500 kan ze het klassement winnen.
  6. sysya

    sysya Well-Known Member

    Dit kan wel eens het leukste WK allround in jaren worden, vooral bij de vrouwen, met zoveel kanshebbers. Takagi gaat flink tijd pakken op de 500 meter, Sablikova op de 5km en ADJ en Wust komen vanuit de 1500-3km, 3 verschillende tactieken in een allround toernooi dat zien we niet vaak zeker niet in combinatie met 4 top favorieten. Takagi lijkt nog niet in absolute topvorm (hoewel de 1500 meter echt wel indrukwekkend was), maar rijdt natuurlijk nog steeds hoog in de top mee en kan veel pakken op de 500m. Sablikova is in topvorm en kan een WR rijden op de 5km als ze maar niet te veel verliest op de 500 meter. ADJ is in vorm, verliest hier eigenlijk goud omdat ze "te" allround is, dat is een goed voorteken voor het WK allround. En bij Wust is het afwachten of ze fysiek en mentaal een heel weekend aankan en in hoeverre haar 5km geleden heeft onder haar focus op de 1500 meter dit jaar. Maar het is glij ijs, een Takagi en Wust zullen een 5km dan een stuk makkelijker doorkomen dan op een laaglandbaan met vaak veel zwaarder ijs.
    G1ant vindt dit leuk.
  7. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Sablikova een wereldrecord lijkt me inderdaad in de lijn der verwachting, als Calgary weer een keer fatsoenlijk ijs heeft. Het enige wereldrecord bij de vrouwen dat ik echt niet geklopt zie worden komende maand is, hoe kan het ook anders, de 3 kilometer van Klassen. 3.58 van Sablikova is natuurlijk een prima tijd, maar dat kunnen de beste dames ook al jaren en toch is er nog nooit iemand ook maar een klein beetje in de buurt van de 3.53 gekomen. Bij de mannen maakt de 10 denk ik de kleinste kans om gebroken te worden.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Gelukkig ben ik de enige die dit ook dacht. Wust is niet de enige die een bijzondere prestatie dit toernooi heeft neergelegd. Kai was prima, Sablikova die 2e tijd ooit rijdt.

    Ik snap de emotie wel van de prestatie van Wust, maar we moeten het wel objectief blijven bekijken.
    mi vindt dit leuk.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Voor Jumbo.... Krol heeft hun toernooi toch gered. Ze hadden veel paarden in de strijd, maar..uiteindelijk heeft alleen Krol echt gepiekt. de Jong was op zich ook goed, maar net dat extra ontbrak.
  10. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    De 3:53 van Klassen was gewoon fenomenaal. Sablikova heeft 3:55, dus 3:53 gaat heel lastig worden. De 6:42, denk ik als ze de vorm kan vasthouden zou er wel aan moeten kunnen.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    De Jong heeft de beste papieren... Wust is op dit moment toch meer 1.500 m vrouw.. al kan ze op kampioenschappen altijd iets extra. Takagi ?? Mwah, ze lijkt het dit jaar niet echt te hebben.

    Sablikova: als ze niet te veel verliest op het korte werk, dan zou zomaar de whole enchilada kunnen winnen.
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Sablikova reed 3.55.10 in maart 2015, dus waarom zou nu 1.8 sec harder onmogelijk zijn?
  13. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Takagi rijdt gewoon dezelfde uitslagen als op de Spelen vorig jaar he. 1500 net verliezen van Wüst, de 3 nu 6e vorige keer 5e. Wat mij betreft blijft Takagi gewoon de topfavoriet.
  14. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ze hebben de afgelopen jaren ook niet heel vaak een 3km gereden op hoogland en als het gebeurde was het aan het begin van het seizoen waarin schaatsers nou niet bepaald in topvorm waren. Het baanrecord van Wust in Thialf werd door een heel aantal oud schaatsers/kenners toch echt wel gezien als een serieuze aanval op het WR als die race in Noord-Amerika had plaatsgevonden. Toen Klaasen dat WR reed werd zelden onder de 4,03 gereden op een laaglandbaan. Sterker nog het baanrecord in Thialf was toen een tijd boven de 4,02 volgens mij (kan zo snel de precieze tijd niet terugvinden). Tegenwoordig hebben Sablikova en Wust toch echt al een flink aantal keren onder de 4 minuten gereden op laagland en ADJ onderhand dus ook.
  15. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Maar vorig jaar deden ADJ/Sablikova/Wust/Takagi ook al mee - ok, Sablikova was niet in goede doen - en was het ook al een driestrijd Roest/Kramer/Pedersen. Maar dat vergeet iedereen om de maand lijkt het wel. Laatst ook weer bij het EK, 'zo ontzettend spannend is het al tijden niet geweest na twee afstanden'. Maar dat is gewoon niet waar, want dat was het op het WK Allround ook al. En bij de vrouwen viel ADJ dan uiteindelijk tegen destijds in Amsterdam, maar zoiets kan dit toernooi - bij een van de grote namen, niet per se ADJ - ook gebeuren. En dan kunnen we het jaar erna ons weer gaan verheugen op 'het spannendste WK in jaren' omdat er weer, vooraf, op papier 4 grote kanshebbers zijn.

    In dat opzicht is het dus leuker om te kijken naar de groep erachter. Die lijkt breder dan in voorgaande jaren. Bij de mannen, wat gaat een Trofimov nog doen? Ichinohe (als hij mee had mogen doen) had volgens mij best voor een kleine verrassing kunnen zorgen. Semerikov kan ook nog wel een aardige 1500 rijden en de Canadezen rijden in eigen huis en Swings moet zijn seizoen proberen te redden. En bij de vrouwen, Voronina lijkt gevaarlijker dan ooit, Lollobrigida heeft nu al twee allroundtoernooien op rij laten zien dat ze zeer allround is, wat kan een Blondin - ook allround, maar was ziek destijds in Amsterdam - op haar thuisbaan, etcetera etcetera.
  16. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, Wust heeft ook al 10 jaar de kans gehad om een wereldrecord te rijden en het is haar toch nog nooit gelukt. Zelfs niet bijna. Ze moet ook nog steeds 2 seconden harder rijden dan haar Inzelltijd - das 2/3e punt. Zoiets zou Pedersen ook moeten doen om een wereldrecord te rijden op de 1500m, en niemand lijkt te denken dat die een wereldrecord gaat rijden (ik ook niet). Waarom niet? Omdat je voor dat wereldrecord - bij de mannen maar nog meer bij de vrouwen - heel veel snelheid nodig hebt en Wust lijkt die snelheid elke keer net niet te hebben. Je kunt niet 1-op-1 de laaglandtijden/Inzelltijden voor elke schaatser doorberekenen naar hoogland op dezelfde manier, op elke afstand. Een Bowe, die de 1500 vanuit meer snelheid schaatst, kan veel beter doorglijden in SLC dan in Thialf/Inzell, terwijl het duurvermogen van Wust in Amerika veel minder van pas komt. En Bowe zat maar een halve seconde achter Wust op dit WK, dus voor Bowe eindigen lijkt me de eerste horde om te nemen bij de Worldcupfinale. Daarnaast, dat wereldrecord bij de vrouwen staat belachelijk scherp dus het is sowieso maar de vraag of iemand het kan aantikken.

    Wat wel zo is, is dat kanttekeningen plaatsen bij Wust hier door sommigen steevast worden gepareerd met 'ja maar ze heeft het nog nooit geprobeerd (in 15 jaar!)' of 'kijk dan hoe snel ze reed in Thialf in 2011' of 'vormpiek dit en dat' etcetera. Wat dat betreft kan je soms gemakkelijker met Nadal-fans in discussie gaan, hoewel die altijd beweren dat Rafa zonder blessures nog nooit verloren heeft.

    De afstand tot het wereldrecord was, in punten, het grootst op de 10km, dan op de 3km en daarna op de 1500m voor vrouwen.

    Edit: nog even over dat van Klassen, Gunda Niemann had toen al 4.00 gereden in Hamar. Bijvoorbeeld. Op de OS van SLC reden er al 4 vrouwen onder de 4 minuten, winnende tijd 3.57. Zo absurd veel sneller was het nou ook weer niet.
    alexander79 vindt dit leuk.
  17. sysya

    sysya Well-Known Member

    WK in Amsterdam was in alle opzichten een raar toernooi, alleen al omdat het buiten was en na de spelen, vermoeidheid speelde dus ook een rol. Het EK was daarin niet anders en Takagi deed daar uiteraard niet mee. Momenteel lijken alle vier in goede doen en rijden ze op een snelle baan met allemaal dezelfde omstandigheden, oftewel heel anders dan bij het WK vorig jaar.
  18. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Wust reed wat beter dan verwacht, ADJ slechter, Sablikova was het hele jaar niet echt goed en dus ook niet op dat WK. Verder was het precies zoals je vooraf zou denken dat het zou gaan.
  19. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik zie ook Bowe het eerder doen dan Wüst, als het al lukt, en Krol eerder dan Nuis/Yuskov/Pedersen - op de 1500m.
  20. sysya

    sysya Well-Known Member

    Natuurlijk kun je de tijden niet zo doorberekenen, maar dat is het enige referentiekader dat we hebben, waar moet ik anders naar kijken? Het feit is dat het de afgelopen jaren steeds sneller gaat en we moeten zien of dit gaat door werken op de hoogland banen. Overigens valt die snelheid wel mee, met een rondje 27,3, 28,5 en 29,7 en een opening van 25,0 rijdt je een WR. Qua verval is dat ongeveer gelijk aan dit weekend. Als ze in Inzel een rondje 27,7 en in Thialf een opening van 25,3 kan rijden dan moet bovenstaande mogelijk zijn in Amerika (mits er goed ijs ligt).

    Ik zeg niet dat het gaat gebeuren en ja misschien wordt het wel Bowe (is haar ook gegund trouwens, is niet vaak gezegd maar zij is echt een sympathieke sportvrouw), maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd, dit seizoen alleen al.
    mi vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina