WK afstanden 2019 7-10 feb Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Bergsma gaat echt niet tempo rondjes rijden voor Schouten. Rondjes 29 en 30 zijn niet snel genoeg voor Schouten
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    In dit geval leverde het succes op. Maar met het duo Bergsma/Hekman zorgde de aanwezigheid van Anema langs het ijs voor problemen en irritatie. Als bij de mannen het koppel De Vries/Schouten was geselecteerd, had je Anema dan ook langs de ijsbaan gezet en de tactiek laten bepalen? Je kunt niet per keer ad hoc gaan bepalen of je wel of geen gebruik van Anema gaat maken, daar moeten duidelijke richtlijnen voor zijn. En die moeten gewoon zijn: niet doen. Als Anema bondscoach van de massastarters wil worden, dan moet ie daarvoor solliciteren en zijn job bij EasyJet beëindigen. Mark van Bommel gaat ook niet naast Ronald Koeman zitten, zelfs niet als er elf PSV'ers in de basis van het Nederlands Elftal zouden staan.

    Het onderliggende probleem is natuurlijk dat Coopmans bij lange na niet de tactische kennis heeft van Anema op dit onderdeel. Anders zou hij Anema nooit naast zich dulden. En daarom is hij, voor de massastart in ieder geval, niet geschikt als bondscoach.
    mi vindt dit leuk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat eerste weet je niet, je kent hem niet. Hij heeft wel ervaring in Duitsland. Dat hij hier in overleg gaat met de coaches van zijn kopmannen vind ik niet zozeer een teken van zwakte, eerder van sterkte. Ik denk dat hij ook met Orie heeft gesproken over de massastart. Prima.
    Schouten is geen schrijvend wonder, ik zou niet teveel belang hechten aan de omschrijving dat Anema de tactiek heeft bepaald. Ik denk meer dat er overleg is geweest en dat ze het snel eens waren over de tactiek. Iedereen zou trouwens voor dit plan zijn gegaan. Een lange sprint, hard aangetrokken door Wijfje.

    En daarnaast: er gaat geen BC komen per onderdeel, de massastart is maar 1/3e van de onderdelen van de bondscoach. En met het winnen van 4 van de 6 onderdelen, waar bij bijvoorbeeld de TS vrouwen de tactiek duidelijk doorslaggevend was, heeft hij het goed gedaan.
    Camila vindt dit leuk.
  4. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Uiteindelijk moet hij ook selecties maken en dat ging toch niet geweldig.
    Bij de mannen TP had hij weinig (eventueel Schouten/Krol? (of Huizinga haha)) keuze en bij de vrouwen MS eigenlijk ook heel weinig.
    Bij de MS mannen kunnen we wel stellen dat de selectie het niet heeft waargemaakt - zoals velen vooraf voorspelden.
    Bij de TP vrouwen stonden twee namen redelijk vast, de derde was eigenlijk de joker (Beune, Wijfje of vBeek). Tweede worden is niet per se slecht, maar ook niet geweldig - het Japanse team was niet in supervorm dit WK - en je kunt je altijd blijven afvragen of er met een andere opstelling niet meer in had gezeten.

    Er zijn 4 onderdelen waar je je als bondscoach op kunt onderscheiden (bij de teamsprint is het enkel van belang 3 schaatsers zo gek te krijgen aan de start te verschijnen en dan doe je het al beter dan de meeste landen), waarbij de meest directe invloed de selectie is. Ik zie een bondscoach die, naast de 100%-logische selecties, toch wel een steek heeft laten vallen op dat gebied.
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik denk dat je prima een parttime functie kunt maken voor de bondscoach massastart. Of misschien nog zelfs voor minder fte. Of in combinatie met een bondscoach van het inlineskaten, wat ook onder de KNSB valt. Het is gewoon een compleet ander onderdeel dan de ploegenachtervolging.

    Ik weet inderdaad niet hoe tactisch slim Coopmans is. Maar hij mist hoe dan ook ervaring voor dit onderdeel. Massastarts bij de junioren zeggen me niets, die zijn tactisch compleet anders dan bij de senioren. Je hebt, vind ik, iemand nodig met vlieguren in het marathonschaatsen en/of het skeeleren. Daar zitten gewoon enorm veel raakvlakken. Vlieguren als rijder of als ploegleider/coach. En die heeft Coopmans niet.

    Maar goed, wellicht heb je gelijk over hoe de tactiek is bepaald. En wellicht stond Anema ook niet langs het ijs, maar kwam hij alleen naar beneden voor de knuffel. Dan trek ik mijn woorden terug.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @VorstM: dan heb jij de TeamSprint Dames niet bekeken. Daar wereldkampioen worden met Smit, Leerdam en De Jong is echt wel voor een groot deel toe te wijzen aan een perfecte uitvoering van een hele goede tactiek.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat eerste ben ik het niet mee eens. Massastart is geen marathon en al helemaal geen skeeleren. Die ervaring lijkt me nauwelijks van belang. Ervaring bij de junioren is belangrijker, want met hetzelfde onderdeel.


    En tijdens de MS werd nog genoemd dat het bijzonder was dat Anema van Coopmans niet langs het ijs mocht staan, voor het eerst.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het lijkt me trouwens al met al nog steeds erg vroeg om al vergaande conclusies te trekken over zijn beleid, tactisch inzicht, en algehele uitvoering van het bondscoachschap. De man is net 6 weken in dienst! Bovendien pas ingestapt toen het seizoen al half om was en er al een heel zwik TP, TS, en MS wedstrijden waren geweest.
    Zowel de negatieve aspecten die we denken gezien te hebben als de relatief positieve resultaten op het WK zou ik nog niet zeer zwaar aan Coopmans toe willen schrijven op dit moment. Volgend jaar is i.m.o. pas het eerste jaar dat we hem echt kunnen beoordelen. Qua uitspraken/argumentatie kwam hij echter niet sterk over tot nu toe, daar kunnen we hem wel op beoordelen natuurlijk.
    Monique, Camila, VorstM en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En in the end beoordelen we zo'n coach vooral op de resultaten. We mogen niet klagen met 4x goud en 1x zilver! Dat is gewoonweg de helft van "ons" goud!

    Op de TP en de MS was geen goud op de OS en nu is er 2x goud. Prima gedaan zou ik zeggen.
    Camila en Hakkie2 vinden dit leuk.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Daar komt nog bij dat we bij de ploegenachtervolging bij de vrouwen sowieso bijna geen kans hadden op goud en bij de MS van de mannen de kans zelfs met een Bergsma en Schouten in topvorm niet supergroot was geweest.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Grotendeels eens met @VorstM. Vijf van de zes onderelen gingen goed, gewoon omdat we de beste selectie hadden (heren TP en heren TS) en door verkeerde opstellingen bij tegenstanders (dames TS). Wat niet goed ging was de communicatie: Roest die in een keer afzegde, Beune die voor haar beurt sprak. Bij de mass start heren heeft hij gewoon een foute keuze gemaakt, waarschijnlijk omdat hij vanuit een langebaan visie tegen het onderdeel aankijkt. Eens kijken hoe dat volgend seizoen gaat, of hij iedereen daar op 1 lijn kan krijgen. Heb het idee dat er wel wat wrijving zit tussen team JV en team easyJet.
    VorstM vindt dit leuk.
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Nou dat sowieso. Die wrijving is altijd al wel aanwezig geweest en is nu een belangrijke schakel in de samenwerking voor de MS.
  13. PietjeBell

    PietjeBell Active Member

    Ik heb helemaal nx met Bergsma, maar ik heb wel een zwak voor Heather (mooie beelden met haar stralende lach op de tribune met die kleine!). Nu lees ik de discussie hierboven en ik kwam toevallig vorige week een filmpje tegen waarin Heather geeerd word op de universiteit in The States. Heel geinig om te zien in dat filmpje, precies waar jullie het over hebben hierboven dat Jorrit nou eenmaal niet zo spontane prater is. Hij word op het podium gehaald en ze moeten maar om hem lachen omdat het zo'n droogkloot is met zijn antwoorden :)
    Lorca en ZeeKoei vinden dit leuk.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    heerlijk filmpje!! En plezante madam idd, Heather.
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    - "Tel us about your gold medal on the 10k".

    "Yeah, I won the 10k... I had the best time"

    lol :D
    Laatst bewerkt: 14 feb 2019
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    wrijving is nog zacht gedrukt
  17. Duif

    Duif Well-Known Member

    Zonder wrijving geen glans :)
  18. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    :).. is true.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het WK afstanden in Inzell is al anderhalve week afgelopen, maar toch wil ik er nog wat over zeggen. Wat betreft de landen die de medailles opraapten, was dit namelijk een vrij bijzonder toernooi. Ga maar na. Bij de "klassieke afstanden" (die al in het vorige decennium Olympisch waren), waren er precies drie landen die de medailles verdeelden. Allemaal uit Europa. En iedereen die twijfelt an het niveau van het schaatsen in Europa buiten Nederland, moet die podia nog even terugkijken. Want we hebben op de afstanden 500m, 1000m, 1500m, 5000m, 10000m en TP de volgende podia: RUS-NOR-RUS, NED-NED-NED, NED-NOR-RUS, NOR-NED-NED, NED-NED-RUS, NED-NOR-RUS. Op de 1000 meter mannen kaapten deze drie landen zelfs de complete top-7! Azië komt net tekort met plaats 4 en 5 op de 500m (Cha en Murakami), 4 en 6 op de 1500m (Ichinohe en Ning), op de TP (Japan). Het ooit zo goede Noord-Amerika haalt precies drie individuele top-10 plaatsen (Bloemen en Belchos op de 5km, Fish op de 10km) en dat is er maar één meer dan Oceanië, dat twee keer Peter Michael in de top-10 heeft. En inderdaad, de Verenigde Staten van Amerika haalt dus maar één top-10 plek bij de mannen en dat gebeurt op de massastart.

    ÉÉN !!!!!!!!

    Wel een gouden plak, maar toch. Op een onderdeel dat sinds 2015 pas op het WK-programa staat.

    ÉÉN top-10 plek. Voor het land van Heiden. Van Davis en Hedrick. Van Kuck, Hansen en Marsicano. Van Jansen. Van Fredricks en Whitmore. Van Parra. Van Flaim. Van ....

    Goed. Jullie kennen me. Ik wil hier het fijne van weten en schakel dus over naar speedskatingnews.info. Ik verzamel wat gegevens over top-10 plaatsen en dit is het resultaat:

    upload_2019-2-21_16-7-0.png
    (in het Engels, want hij gaat ook naar mijn grotendeels Engelstalige twitteraccount)

    Ha, heerlijk, mag ik eindelijk eens een supermoeilijk afleesbare grafiek gebruiken, in plaats van die praktische maar doodsaaie designs in wetenschappelijke onderzoeken. Nu ja, de belangrijkste conclusies die we kunnen trekken, zijn:
    - Het WK afstanden in 1999 was het slechtste ooit voor Amerika, met NUL !!! top-10 plaatsen bij de mannen en twee bij de vrouwen
    - In 1998 hadden de vrouwen de meeste top-10 plaatsen (8)
    - In 2003 waren de mannen het beste met 10 top-10 plaatsen, gevolg van het Olympische SLC-programma?
    - Richardson en Bowe trokken na 2010 het vrouwenschaatsen uit het slob
    - De malaise van Sotsji kon je al zien aankomen in deze grafiek
    - Het Amerikaanse mannenschaatsen is op het slechtste niveau sinds 1999
    mi, Camila, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina