Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    In het interview heeft hij het bijvoorbeeld over 'fysiologisch weinig voordeel' (mbt Armstrong).
    Dat zal best, maar wat is 'weinig' - 1 promille, 1 procent? Bij het schaatsen kan zelfs 1 promille verschil in tijd doorslaggevend zijn in de medailleverdeling.
    Ik heb geen moeite met zijn standpunt(en) als medicus, wel als verantwoordelijke in dopingbestrijding. De verantwoordelijke vd AA moet ook niet zeggen "een beetje alcohol is niet schadelijk" (ook al is dat medisch wellicht best te verdedigen), een huisarts in bepaalde gevallen (misschien) wel. Kuipers zit (zat) gewoon op de verkeerde plek, vind ik.
    ZeeKoei, mi en G1ant vinden dit leuk.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Inmiddels antwoord van Harm Kuipers gehad - zéér attent:

    "In het gesprek met de verslaggevers van de Volkskrant heb ik genoemd dat ik me betreffend voorval herinner van een wereldbeker in Heerenveen. Of dat precies in 2004 was weet ik niet meer en doet feitelijk ook niet zoveel ter zake. Ik herinner me 100% zeker dat het een wereldbeker in Heerenveen was waar in elk geval ook niet-sprinters aan mee deden.
    Ze hebben op allerlei manieren geprobeerd te achterhalen wie die schaatser was maar dat kon en kan ik vanwege privacy (en onnodige opschudding achteraf) niet zeggen. Ik weet ook nog dat er een wedstrijd was het volgende weekend of in elk geval binnen de termijn van het toenmalige startverbod (dat is later bij de komst van het biologisch paspoort afgeschaft).
    Dat er mogelijk enige onduidelijkheid in het stuk is ontstaan doet niets af aan de boodschap waar het om gaat: dat er per situatie genuanceerd werd gekeken werd, waarbij ook oog was voor de menselijke maat.
    Ik hoop hiermee iets van de mogelijke onduidelijkheid hebben weggenomen en zoals gezegd, het doet niets af aan de eigenlijke boodschap in het verhaal."

    PS: Zelf denk ik, hoewel het er niet echt toedoet, dat het de WB van 3/4 dec 2005 in Heerenveen betrof, met een week erna een WB in Turijn. (ook een vermoeden wie het zou kunnen betreffen)
    Laatst bewerkt: 9 mrt 2019
    Duif vindt dit leuk.
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    Kuipers was al vaag en nu maakt hij een vaag verhaal nog vager.
  4. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    idd, en wel zeer bewust, omdat zijn boodschap ondergesneeuwd raakte en er in plaats een whodunnit kwam, langs zijn kant snap ik het wel
  5. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Douwe de Vries is nog een beetje zoekende op het WADA-congres, als kersvers lid van de atletemcommissie: “Het was wel pittig, de helft van de tijd vroeg ik me af waar een afkorting voor stond.”
    >>> Trouw
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Er zou ook een Duitse schaatser, die in Pyeongchang meedeed, betrokken zijn bij Operation Aderlass, jeweetwel, van die schrikbarende beelden van de Oostenrijker en die naald in zijn arm. (Bron: @robbertderijk op Twitter).
    De dopingarts komt uit Erfurt. Dan lijkt me een schaatser die daar traint of trainde de meest logische persoon zijn, als de geruchten kloppen. Aangenomen dat Pechstein niet weer...

    Mannen

    - Nico Ihle uit Chemnitz, traint in Erfurt
    - Joel Dufter uit Traunstein, bij Inzell
    - Patrick Beckert uit Erfurt
    - Moritz Geisreiter uit Bad Reichenhall, bij Inzell

    Vrouwen
    - Judith Dannhauer uit Erfurt
    - Gabriele Hirschbichler uit Inzell
    - Michelle Uhrig uit Berlijn
    - Roxanne Dufter uit Traunstein, bij Inzell
    - Claudia Pechstein uit Berlijn

    Vier schaatsers uit de buurt van Inzell, twee uit de buurt van Erfurt, twee uit Berlijn en eentje uit Chemnitz waar wel een ijsbaan is maar geen overdekte. Zo zie je maar weer dat het belangrijk is om overal ijsbanen te bouwen. Zolang je in de buurt woont, is er kans dat je gaat schaatsen... maar daar gaat het nu niet om. :(
    Ik wil niemand verdacht maken, slechts hypotheses maken op basis van de schaarse data.

    https://www.sportschau.de/doping/vi...utmasslich-kunde-des-erfurter-arztes-100.html
    https://nos.nl/artikel/2277430-ard-duitse-schaatser-was-klant-van-bloeddopingdokter-schmidt.html

    Edit: er is nu ook een NOS-artikel over deze zaak en de schaatser in kwestie is een man. Dan houden we dus twee ietsje meer waarschijnlijke en twee ietsje minder waarschijnlijke kandidaten over. Bloeddoping is het meest effectief bij lange afstanden, dus het zal toch niet...
    Laatst bewerkt: 24 mrt 2019
  7. sysya

    sysya Well-Known Member

    Hoeft niet perse een schaatser te zijn die uit Erfurt komt of daar traint denk ik, schaatsers reizen geregeld en Berlijn/Inzell naar Erfurt is echt geen wereldreis. Kans is natuurlijk groter dat iemand in contact komt met zo'n dopingarts als je traint waar hij opereert, maar als je doping zoekt dan vind je het wel, ook als je daarvoor naar een andere stad moet. Wel een ernstige zaak als het waar is, die schaatser kan een flinke schorsing verwachten en dan is het waarschijnlijk einde carrière.
  8. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Grappig..en dan werd dit gezegd over de Russen een tijdje terug;

    Ihr Teamgefährte Patrick Beckert fordert den Ausschluss aller Dopingsünder von allen Rennen, also auch bei den Weltcups. Er musste über 5000 Meter gegen Alexander Rumjanzew antreten, der vom IOC gleichfalls aus dem Verkehr gezogen wurde. Es gebe kein Vertrauensverhältnis mehr zu Rumjanzew, unterstrich Geisreiter. "Seit ich öffentlich meine Meinung über die Russen gesagt habe, grüßen wir uns nicht mehr", teilte er mit.
    Camila vindt dit leuk.
  9. sysya

    sysya Well-Known Member

    Mijn Duits is niet best, maar Beckert en Geisreiter zeggen dus dat de vriendschap met Alexander Rumjanzew weg is sinds ze zich hebben uitgesproken tegen de Russen? Dat is op zich logisch, zolang 1 van hun tenminste niet de Duitser is die nu bedoeld wordt, dan zou het wel heel hypocriet zijn.
  10. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wie het ook is van de Duitsers, het heeft iig weinig geholpen op de OS.
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Vrouwelijke schaatssters worden ook regelmatig gewoon schaatsers genoemd dus denk niet dat het zeker een mannelijke schaatser is
  13. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Het gaat over een man
  14. Camila

    Camila Well-Known Member

    Er staat ook 'Hij zou voorafgaand aan de Spelen...'
    Als het ook een vrouw kon zijn was denk ik 'de schaatser' gebruikt.
  15. sysya

    sysya Well-Known Member

    Heb het artikel nu idd ook gelezen. Bijzonder dat ze die informatie dus wel geven, geef dan gewoon de naam. Blijven nu maar 4 namen over, leuk voor de drie die niks hebben gedaan.
    Nogevendit en ZeeKoei vinden dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Kristian vindt dit leuk.
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  19. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Daar houd ik me daar maar aan vast. Rommelaars houd je toch, maar als de controle zo streng is, dat je alleen in de marge wat kunt rommelen, is het effect zo gering, dat er ook hele groepen er dan maar helemaal van afblijven.

    "Die ARD-Dopingredaktion...."
    Zo dan. Die hebben dus nog een team daar op zitten? Of is dat wat overtrokken, meer zo van 'ik verbind u even door met onze specialist", en dat het dan gewoon Heinz is die daar ook op de redactie zit.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Nada kon niks vinden? :p

    Maar, kan het ook een shorttracker zijn? In hoeverre maakt het Duits woordelijk onderscheid tussen schaatsers en shorttrackers? Of zijn er geen Duitse shorttrackers?
    strawbale en Svenfan1 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina