Seizoen 2019-2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 23 apr 2017.

  1. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Wordt de 1500 bij de dames dan net zo competitief als bij de heren? Het zou heel erg leuk zijn!
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik kijk vooral uit naar het WK afstanden in Salt Lake City. Ik ben heel erg benieuwd wie als eerste onder de zes minuten gaat schaatsen op de vijf kilometer en ik gok dat dat volgend seizoen gaat gebeuren. De kanshebbers zijn Pedersen, Roest, Bloemen, en Kramer, alhoewel daar natuurlijk altijd iemand bij kan komen of af kan vallen.
    fransvanbakel en EenBrabander vinden dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Als de elfstedentocht komt dan gaat Kramer hem denk ik echt wel rijden, voor een spelen zeggen ze nog wel eens nee, maar Kramer werkt naar eigen zeggen niet meer perse toe naar 2022, als het goed blijft gaan zal hij misschien de spelen nog doen, maar als je hem nu de keus geeft dan denk ik toch hij voor de tocht gaat.
  4. sysya

    sysya Well-Known Member

    Nou qua competitie vond ik het vorig seizoen bij de vrouwen spannender, op het wk de nummer 2, 3 en 4 binnen 1 tiende. Bij de vrouwen hebben we komend seizoen (mits ter Mors er weer boven op komt) 5 vrouwen van vergelijkbaar niveau die allemaal kunnen winnen. Bij de mannen hoop ik dat SLP, Roest, Nuis, Krol en Yuskov allemaal ongeveer aansluiten op elkaars niveau want dat was in SLC niet zo.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat zal waarschijnlijk bij het WK afstanden ook niet gebeuren. Op hooglandbanen zijn rijders als Yuskov, SLP, en Roest in het nadeel omdat ze topsnelheid missen. Op de laaglandwedstrijden zou het wel een dondersspannend kunnen worden, zeker als rijders als Kramer en Mantia een uitschieter hebben.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Bij de mannen wonnen Yuskov (3x), Krol (2x), Nuis (2x), Kramer en Lunde Pedersen de internationale 1500 meters. Bij de vrouwen waren dat Wüst (3x), Takagi (3x), Bowe (2x) en De Jong, want Shikhova won geen 1500 meter. Qua aantal winnaars waren de mannen gevarieerder, maar dat komt omdat de specialisten geen allroundtoernooien meer rijden. Gevoelsmatig waren de wedstrijden bij de vrouwen mooier, omdat je in de WB's en bij het WK afstanden vier kemphanen had uit vier landen met ieder een heel ander karakter: de succesvolle veterane met het emotionele seizoen, de doorbijtende basketbalster die eindelijk weer topfit is, de olijke duizendpoot die niet kan kiezen en de technisch mooiste, maar o zo wisselvallige. Bij de vrouwen groeide de subtop gedurende het seizoen, bij de mannen waren er meer ups en downs te bekennen, met op het WK afstanden bijvoorbeeld Ning (waar komt die ineens vandaan?) en Kim (eindigt gek genoeg bijna achteraan).
    Hierdoor, en mede door het wereldrecord van Takagi en de ontroerende overwinning van Wüst zou ik het 1500m-seizoen 18/19 bij de vrouwen als mooier bestempelen dan bij de mannen.

    Ik bedacht ondertussen dat het 1500m-seizoen 17/18 bij de vrouwen een enorme parallel vertoont met de 500m vrouwen in 18/19: een Japanse wint alles behalve de belangrijkste wedstrijd, die een Europese wint, en verbreekt net niet het wereldrecord.

    Yuskov en Roest missen op het moment ook de bochtentechniek om rondjes 24 aan te kunnen, Pedersen simpelweg de snelheid. Toch zou ik een Yuskov in topvorm zeker niet uitvlakken in SLC. Daar reed hij immers als eerste onder de 1500m-"baby" van Davis.

    Een tijd onder de 6 minuten staat trouwens volgens Evert Stenlund op het programma voor seizoen 22/23: http://evertstenlund.se/Millennium.htm
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Yuskov mag misschien de techniek missen, maar ik vind zijn bochten wel altijd prachtig om naar te kijken. Je ziet gewoon de kracht die erin zit. Roests bochten op hoge snelheid zien er daarentegen niet uit.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik denk ook wel dat hij hem gaat rijden. Maar of dat met zijn rug als wedstrijdrijder lukt of dat hij toch liever gaat toeren? Misschien moet hij gewoon het 2e doen. En dan genieten van alle publiek die hem echt wel aanmoedigt.

    maar goed, dat is wel heel erg hypothetisch. Als die tocht echt komt maakt het me eigenlijk niet uit wat Kramer doet. Dan ben ik al lang blij dat de tocht er is.

    Kramer op de Weissensee ben ik echter wel nieuwsgierig naar. Maar ik vrees dat dat niet meer gaat gebeuren.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ben ik helemaal met je eens. Yuskov is zeker een stylist die zijn surplus aan kracht op een stijlvolle manier op het ijs brengt.

    ---

    Voor wie de afgelopen maand in een arcade-hal zat opgesloten: vandaag is de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat festival wordt gehouden in het land waar de winnaar van het jaar daarvoor vandaan komt. In 2018 won Israël: daarom is editie 2019 in Tel Aviv. Gedachtenspinsel: hoe zou de WK-allround-locatiekalender eruit hebben gezien als we dat daar ook mee hadden gedaan?
    Voor het schaatsen stel ik wat aanvullende eisen:
    R1: als een land een WK organiseert, komt het WK minimaal 4 jaar later pas weer terug in het land
    R2: ik ga uit van de winnaar bij de mannen
    R3: levert R2 een plek op die volgens R2 niet kan, dan pak ik de winnaar bij de vrouwen
    R4: levert ook R3 iets op dat volgens R1 niet kan, dan pak ik de nummer 2 bij de mannen (en anders de nummer 2 bij de vrouwen, enz.)

    Stel dat dit was ingevoerd in 2002, dan kregen we:
    2002: Heerenveen
    2003: Berlijn (obv V1: Friesinger)
    2004: Calgary (obv V1: Klassen)
    2005: Salt Lake City (obv M1: Hedrick)
    2006: Heerenveen (obv M3: Kramer)
    2007: Collalbo (obv M2: Fabris)
    2008: Berlijn (obv V2: Friesinger)
    2009: Hamar (obv M2: Bøkko)
    2010: Heerenveen (obv M1: Kramer)
    2011: Salt Lake City (obv M2: Kuck. V1 Sablikova komt uit land zonder ijsbaan)
    2012: Kolomna (obv M1: Skobrev)
    2013: Calgary (obv V3: Skobrev. V2 Sablikova komt uit land zonder ijsbaan)
    2014: Heerenveen (obv M1: Kramer)
    2015: Hamar (obv M4: Lunde Pedersen)
    2016: Kolomna (obv M2: Yuskov. V1 Sablikova komt uit land zonder ijsbaan)
    2017: Calgary (obv M5: Bloemen. Het riedeltje over Tsjechië kennen we)
    2018: Amsterdam (obv M1: Kramer)
    2019: Nagano (obv V1: Takagi)
    2020: Hamar (obv M2: Lunde Pedersen. Riedeltje Sablikova)
    2021: oowww ehhh is er niet.

    Zou al met al een mooi gevarieerd palet hebben opgeleverd met iets meer hooglandbanen. In 2008, 2009, 2010, 2014, 2018 en 2020 komt het land ook daadwerkelijk overeen met het land waar het toernooi was. 2003 en 2016 leveren het land van het WK afstanden op; 2004, 2005, 2006, 2017 dat van het WK sprint en 2007 dat van het EK allround. Leuke manier om de plek te bepalen, mits het WK allround nog bestaat...

    -

    En als we vanavond nu allemaal heel hard Duncan aanmoedigen, dan gaat het Songfestival volgend jaar naar Nederland. Dan organiseren we dat in Thialf en dan mag Marrit Leenstra een lied komen zingen over haar liefde in Italië. Ik weet wel een lid op het forum dat voor is.

    Beetje shitposten mag hoop ik wel. Het is mei, anders is het hier zo stil.
    Voor ik het vergeet: #longliveallround
    Laatst bewerkt: 18 mei 2019
    Camila, mi, sysya en 2 anderen vinden dit leuk.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    https://www.schaatsen.nl/nieuws/2019/juni/wedstrijdkalender-langebaan-2019-2020-is-rond/

    Er komt wederom een nieuwe opzet voor de nationale competitie Mass Start. De opzet klinkt vooralsnog goed. Zullen vast wel weer haken en ogen aan vast kleven, maar het afschaffen van rijden op teamlicenties, de nieuwe regel dat rijders voor de inschrijving zelf koppeltjes kunnen maken, én vooral het inplannen van meer wedstrijden is een grote stap in de goede richting.

    Vooral benieuwd of dit koppeltjes gaat opleveren met rijders die voor verschillende teams uitkomen. Zeker een Hekman zal dit aanspreken.
  11. sysya

    sysya Well-Known Member

    Op zich goed dat ze de team licenties laten varen, maar hoe lastig is die kwalificatie? Als je een oneindig aantal rijders van dezelfde ploeg mag laten mee doen aan een kwalificatie wedstrijd dan eindig je toch weer gewoon met teams van 5 die elkaar mee helpen? Stel Jumbo stelt Kramer, DDV, Huizinga, Roest en Jansman op in de kwalificatie wedstrijden dan krijg je toch hetzelfde gedoe als tijdens het NK met het team van Anema? Zolang je dat toelaat krijg je nooit goed zicht op welke schaatsers in een echte MS (waarin ze dus echt niemand anders hebben dan die ene teamgenoot) goed kunnen functioneren. En het is een groot nadeel voor jonge talenten die gewoonweg veel minder snel een goede partner zullen vinden voor een NK dan een bekende schaatser als Roest, Bergsma of Kramer, terwijl ze misschien wel meer geschikt zijn voor een echte MS.

    Waarom wordt er niet een kernploeg samengesteld met schaatsers die de MS willen rijden (let's say, maximaal 10 rijders), de Bondscoach begeleid die groep, laat verschillende combi's rijden tijdens wb's en stelt uiteindelijk het beste tweetal op tijdens het WK. Desnoods organiseer je nog een paar trainingswedstrijden waarin alle rijders van de kernploeg in duo's tegen elkaar strijden. Op die manier kun je ook iedereen die met een ego of ploeg gezeik rondloopt (Schouten/Hekman, Kramer/Bergsma etc.) er gewoon uit sodemieteren want ze functioneren dan niet in de kernploeg.
    Laatst bewerkt: 17 jun 2019
  12. mi

    mi Well-Known Member

    Groot voorstander van een dergelijk plan voor alle teamonderdelen!
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Volgend weekend is er de - in goed Fries - Thialf Summercup. Gezien de huidige deelnemerslijst staan daar ook jongens en meisjes aan de start die deelnemen aan een ISU-ontwikkelingsproject. Met daarbij een groepje Letten en Fransen, een duo uit Ierland met prachtige Keltische namen (Saoirse Nic Coitir en Siún Ní Dhúgáin; die laatste lijkt me echter gewoon Sjonnie...) en een jongen en meisje uit Servië. En daarmee zal dan waarschijnlijk het eerste NR van dit seizoen wel gaan sneuvelen.
    Nu kun je er hele discussies over opzetten of de Joegoslavische records uit de jaren '80 over zijn gegaan op Servië of niet. Bij de Spelen in Sarajevo is destijds een schaatsprogramma opgezet (met de Nederlandse coach Ab Garritsen), maar daaraan deden vooral schaatsers uit Sarajevo (Bosniërs dus) aan mee. De schaatsstatistici hebben zo goed en zo kwaad als het kon de tijden uit die tijd toegewezen aan de huidige landen. Tijdens de burgeroorlog is het Olympisch stadion in Sarajevo kapotgeschoten en is het langebaanschaatsen in de Joegoslavische landen weer verdwenen (op die ene in Canada wonende Rajko Ristic eind jaren 90 na).

    Maar niet alleen uit Sarajevo kwamen ze Bij de eerste selectie deden er ook ijshockeyers mee. Waaronder die uit Subotica, in de provincie Vojvodina (nu Servië). Dat ligt tegen de Hongaarse grens. Bij het begin van het langebaanschaatsen hoorde dat natuurlijk allemaal bij de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. En ook toen werd er al gereden in Subotica (of Szbadka in het Hongaars of Maria Theresiapolis in het Duits). Er liggen uitslagen van 22 januari 1888 op het Palicsmeer (de Plattensee), waar Todor Domokos een 500 meter won in 95.0 en Erwin Kiss de 10 mijl (16 km!) won in ruim 38 minuten.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De Plattensee is natuurlijk de Duitse naam voor wat de rest van de wereld het Balaton noemt, Palić-meer is gewoon Palić-See in het Duits, verder goed verhaal hoor! :D
  15. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Overview of the outdoor rinks of season 2019/20 (because I'm an outdoor rink geek and I'm sure you are as well and we need more outdoor rinks involvement in the international competitions)

    Jaap Eden IJsbaan, Amsterdam will host
    KPN Marathon Cup 1 - 19 Oct 2019
    KPN Marathon Cup 11 - 18 Jan 2020
    FISU World University Games: 10-13 Mar 2020

    Baselga di Piné, Italy will host
    1st "Grand Prix"- 9-10 Nov 2019
    14th Master Revival - 14-15 Dec 2019
    3rd "Grand Prix" - 25-26 Jan

    The Roseville Skating Center in Roseville, USA will host
    AmCup #2 - 6-8 Dec 2019

    Collalbo, Italy will host
    2nd "Grand Prix" - 7-8 Dec 2019
    38th Junior Meeting - 11-12 Jan 2020

    Risenga, Norway will host
    Norwegian Cup 4 - 7-8 Dec 2019

    The Olympic Ice Sport Centre in Munich, Germany will host
    International Nikolaus Sprint - 7-8 Dec 2019
    Internationaler MEV Pokal - 7-8 Mar 2020

    Tor Cos in Zakopane, Poland will host
    Sport School Trophy - 17 Dec 2019
    Tatra Cup (Juniors A/B/C and Neo-Seniors) - 20-21 Dec 2019
    Tatra Cup (Juniors D) - 21-22 Dec 2019

    Olympia Eisstadion in Innsbruck, Austria will host
    Austrian Open - 21-22 Dec 2019
    Winter World Master Games 2020 - 16-19 Jan 2020
    Austrian Junior Open - 1-2 Feb 2020

    Lake St. Moritz, Switzerland will host
    Winter Youth Olympic Games 2020 - 9-22 Jan 2020
    National Championships/Swiss Open - 25-26 Jan 2020

    Weissensee, Austria will host
    KPN Grand Prix 1 - Aart Koopmans Memorial - 23 Jan 2020
    KPN Open Dutch Championships Natural Ice - 25 Jan 2020
    KPN Grand Prix 3 - 27 Jan 2020
    KPN Grand Prix 4 - 29 Jan 2020
    Maier Arena in Tønsberg, Norway will host
    Vikingløpet 2020 - 25-26 Jan 2020

    Flevonice Biddinghuizen will host
    Open Marathon National Championships (Masters) - 7 Feb 2020


    Prestberget, Norway will host
    Norwegian Cup 7 - 8-9 Feb 2020

    Luleå, Sweden will host
    KPN Grand Prix 5 - 20 Feb 2020
    KPN Grand Prix 6 - 22 Feb 2020
    KPN Grand Prix Final - 23 Feb 2020

    Lake Narach, Belarus will host
    Narach Lake Marathon - 22 Feb 2020

    Lake Baikal, Russia will host
    Baikal Skating Marathon - 20 Feb-1 Mar 2020

    There is one more event for which the hosting rink hasn't been announced yet - KPN Grand Prix 2.

    Feel free to contribute to the list in case I've missed something.
    fransvanbakel, Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Lake Hailar, Hulunbuir, China will host
    Juniors A/B/C – Single Distances - 14-15 Sep 2019
  17. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    'The biggest obstacle in popularizing sports [in Hailar] is the lack of an indoor stadium' says the article dating back to 15 Feb 2013.

    'Hailar is an indoor/artificial rink', says ISU Communication 2272.

    Who to believe?
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Even een Chinese site met heel erg precieze cijfertjes door Translate gehaald.
    Lijkt erop dat de baan in Hailar inderdaad nieuw en overdekt is met het oog op de Chinese Winter Games. Volgens SSN ligt de oude baan op 614m boven zeeniveau - het meest te vergelijken met Inzell dus.
    Schermafbeelding 2019-08-01 om 13.43.33.png
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Inimene vindt dit leuk.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Marcel van Dieren vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina