Ervaring 1x keer lage noren

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door PatrickSchaatser, 28 nov 2021.

  1. PatrickSchaatser

    PatrickSchaatser New Member

    Hi allemaal,

    na al heel wat berichtjes gelezen te hebben op dit forum, nu toch even mijn eigen ervaring delen en hopelijk wat goede adviezen te krijgen.

    Allereerst, ik ben behoorlijk onervaren. Sinds 4 weken 1x in de week les. Ik heb over de afgelopen jaren wel af en toe geschaatst en vroeger altijd heel veel op skeelers gestaan. Ik ben in het bezit van Viking combinoren.

    Na les 2 ging het best aardig. Pootje over bocht rond en de trainer was best tevreden over hoe het ging en adviseerde lage noren ipv de combinoren. dus ik marathon 1 schaatsen gehuurd. Nou….. wat een drama! Ik kwam de 1e 10 minuten amper vooruit. Wat een verschil! Na een anderhalf uur ging het allemaal gelukkig beter en begon ik de slag weer terug te krijgen.(pootje over net aan, maar niet bocht door helemaal). Maar voor de goede orde, echt niet heel goed.

    Bij inleveren schaatsen had ik even een kort gesprek met de verhuurder en die liet ook weten dat die marathons weinig steun bieden en adviseerde thermoplastische schoen. Hij pakte die thermoplastische schoenen erbij en voelen inderdaad veel steviger aan.

    wat moet ik nou? Ik kan eigenlijk nog helemaal niet schaatsen maar vind het wel heel leuk en wil door.

    opties die ik heb:
    Terug naar combinoor en meer op die dingen oefenen(die heb ik al in bezit)

    Nog aantal keren huren(marathon 1) maar wel met gevolg dat je elke keer geld uitgeeft aan huur.

    Nieuwe schaatsen kopen zonder thermoplastische vorming

    of

    meteen goeie thermoplastische schoen met mindere ijzers?

    Wat adviseren jullie?

    bedankt alvast voor de adviezen!
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Als je het budget hebt dan zijn goede schoenen altijd het beste. Thermoplastische schoenen geven meer steun. Ga naar een goede winkel en pas diverse merken-/ modellen. Als een schoen al behoorlijk goed aanvoelt nog voordat hij vervormd is dan past de leest het best bij je voet.

    IJzers kan je altijd nog upgraden.
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Blijf niet te lang doorrijden op schaatsen die niet goed zitten of passen: dat kan blessures opleveren.
  4. PatrickSchaatser

    PatrickSchaatser New Member

    Bedankt voor jullie reactie! Dus terug naar combinoren of nog door huren adviseren jullie niet? Indien budget toereikend gelijk naar thermoplastisch is in feite de strekking?
  5. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ja
  6. Dennly

    Dennly New Member


    Idd investeer met name in de schoen, en ga meteen voor thermoplastisch indien het budget het toelaat. Sommige schaats winkels verkopen ook 2e hands schoenen en ijzers (bv Jan van der Hoorn in Ter Aar).
  7. JJS

    JJS Active Member

    Lage schoenen is even wennen. Mijn zoon is ooit begonnen op van die skischoenen met een ijzer eronder. Lekker stevig, snel veel vertrouwen. Vervolgens is hij op lage (goedkope, slappe) Zandstra noren gaan rijden. Echt, troep. In het begin verlangde hij terug naar die skischoenen (comfort dingen). Maar na wat doorzetten ging het al snel een stuk beter. Voor de gein heeft hij na een paar weken weer eens die oude schaatsen geprobeerd.... een rondje... die wilde hij echt niet meer. En dat met het slapste wat er onder de lage schoenen te koop is!

    En idd met thermoplastische schoenen is enorm veel te winnen. Veel stabieler zonder dat je je voeten af hoeft te knijpen door de veters op hoogspanning te zetten. (Voor mijn kinderen vond ik dat als krenterige vader een beetje te veel van het goede, nu hun voeten minder snel gaan groeien wordt de tweedehandsmarkt wel een optie voor ze als ze het schaatsen serieus op gaan pakken - overigens zie je ook heel wat mensen heel netjes rondrijden op hele slappe schoenen, het kan dus wel!)
  8. PatrickSchaatser

    PatrickSchaatser New Member

    Bedankt allemaal voor de reacties!!
  9. Ronald Kramer

    Ronald Kramer Member

    Een paar weken geleden op natuurijs op m'n oude zandstra comfortnoren geschaatst. Niet echt geweldig comfortabel dus nieuwe schaatsen geprobeerd. In eerste instantie Salomon schoenen met Free skate ijzers. Op de rechte stukken heel behoorlijk, bochten was een heel andere ervaring. Puur drama. Afgelopen week op Viking bronze schoenen overgestapt. Vanmiddag ouderwets anderhalf uur op rond gereden. Absoluut een aanrader om op goede thermoplastisch vormbare schoenen over te stappen.

Deel Deze Pagina