Olympisch Kwalificatie Toernooi 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 22 dec 2021.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ja umm, dat zei je niet. Maar goed, het zal wel.

    Ja dat merkte ik ook op. Voor mijn gevoel was er bij het vorige OKT meer zendtijd en zagen we in totaal gewoon meer. Voelde vandaag als heel weinig extra buiten de races om, maar dat kan ook gewoon aan mij liggen.
  2. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Ter Mors was maar twee tienden langzamer dan Wüst. Dus dat verschil was echt maar heel klein.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Klopt, vraag is denk ik vooral hoe het met haar inhoud zit op de 1500m want daar leek het ook mis te gaan op de 1000m. Haar 1e rondje is gelijk aan die van Wust, opening is een tiende sneller, maar in de slotronde verliest ze een halve seconde door 29.3 te rijden. Kijk dat mag best, maar dan moet haar eerste rondje een 27.0/1 zijn en dat lijkt er niet in te zitten.
  4. sysya

    sysya Well-Known Member

  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dit precies. Een aanwijsplek voor de reserve TP is volgens mij trouwens ook niet mogelijk. Daarom die enveloppe met volgens mij maar drie namen.

    TP gewoon alle races met Roest/Kramer en Bosker. Kan prima. Dan oefenen ze nog wat samen tijdens het toernooi. :) Daarnaast heeeel goed gesprek voeren met Bergsma en hopen dat ie zich beschikbaar stelt als pure reserve voor kalamiteiten. Tegenprestaties: delen in de premie en Bosker die volledig als zijn knecht rijdt op de MS.

    Blokhuijsen is niet goed genoeg meer. Hem een aanwijsplek geven als TP-reserve en MS-2 mag Coopmans volgens mij ook niet. Tenzij hij in de TP-enveloppe of de MS-enveloppe zit, maar dat lijkt me sterk.
  6. blah

    blah New Member

    Zou het een optie zijn om Bergsma te beloven dat ie ook een ronde mee mag schaatsen, en dus deelt in een medaille? Of is hij veel minder dan Bosker op de TP.
  7. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Het niveau bij de mannen TP ligt natuurlijk wel serieus hoog. Ik weet niet hoe het met die loting zit, maar voor hetzelfde geld moet je tegen Italië, Noorwegen en de VS. Of Rusland, Canada en de VS. Dan zou ik geen risico's gaan nemen met cadeautjes weggeven, want dan lig je er zomaar uit. Zoiets gebeurde in 2010 ook.

    De enige 2 landen die op het oog zwakker zijn zijn Korea en China, maar die moet je maar net loten.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De eerste ronde gaat volgens mij op tijd, dus het maakt niet uit tegen wie je rijdt als je maar bij de vier snelste tijden zit.
    G1ant vindt dit leuk.
  9. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    In dat geval moet je al helemaal geen cadeautjes weggeven.
  10. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

  11. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Een aantal vragen straks aan de schaatsstatistici hier. En dan gaat het vooral om de race van Femke Kok.
    Want ondanks dat ze qua eindtijd teleurstelde door zich niet te plaatsen op de 1000 meter vond ik haar race zeer bemoedigend.
    Mijn vermoeden is dat we met een toekomstig meervoudig wereldkampioene sprint te maken hebben.

    Waarom zo optimistisch nadat ze gisteren als 500-meter-specialiste tekortschoot ten opzichte van de allrounders?
    Omdat haar race gisteren eigenlijk helemaal niet zo typisch is voor een 500m schaatsster.
    Oppervlakkig gezien lijkt dat misschien wel: snelste opening => goede 1e ronde => op een hoop gaan in de slotronde.
    Wat we dan missen is de opmerkelijk snelle opening en de kwaliteit van de eerste volle ronde.
    Dat was gewoon 27,0 en daar verloor ze slechts honderdsten op Leerdam (die de snelste ronderijder ter wereld is met Bowe).

    Meestal bij de pure sprinters zie je dat ze in de volle ronde al steken laten vallen.
    Bijvoorbeeld een Ntab die nu en dan aardige 1000 meters heeft gereden verliest in die eerste ronde al flink op een Krol of Nuis.
    Met de eindtijd van Kok 1:15,1 verwacht je eigenlijk een schema als: 17,7 - 27,3 - 30,1.

    Wat ze gisteren deed was gewoon een abominabele slotronde rijden met een verval van 3,4 seconden.
    Dat is buiten proportie en voor verbetering vatbaar. Normaal gesproken moet zelfs een echte sprinter dat verval op ca 2,5 sec. kunnen houden.

    Het schema van Femke Kok was (bron: https://www.schaatsen.nl/media/51709/1-dames-1000m-rituitslag.pdf):

    200m 17.59 (17.59)
    600m 44.65 (27.06)
    1000m 1:15.14 (30.49)

    Mijn vragen aan de schaatsstatistici:

    Hoe hoog staat die opening van 17,59 bij de snelste openingen ooit op 1000 meters op laagland (of zelfs met hoogland)?
    Hoe hoog staat die 600 meter doorkomsttijd van 44,65 op laagland (of zelfs met hoogland)?
    Hoe hoog staat die 600 meter doorkomst van Leerdam in 44,85?
    En vervolgvraag: zijn daar 500m-specialisten bij in de buurt gekomen op een laaglandbaan zonder noemenswaardig palmares op de 1000 meter?
    Hoe hoog staat de 1e volle ronde van 27,06 als laaglandronde in het algemeen of puur op de 1000 meter?
    En daarmee ook meteen de rondes van Leerdam (26,90) en Michelle de Jong (27,08)?
    Laatst bewerkt: 27 dec 2021
    EenBrabander vindt dit leuk.
  12. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Iedereen blij. :)
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat laatste weten we niet, omdat Bergsma al in tijden geen TP meer heeft gereden. Hij kan het absoluut, maar het is een beetje als met de 1500 meter van Kramer of de 10km van Roest: soms gaat het goed, soms minder. Het is voor Bergsma geen automatisme, zoals de langere afstanden dat voor hem zijn. Zeker als Bosker en Kramer gewoon in vorm zijn, zoals gisteren, dan biedt dat een stuk meer zekerheid. Bijkomende nadelen van Bergsma in dit trio: geen teamgenoot bij Jumbo en een ander type schaatser dan de andere drie (geen allrounder).

    Bij de Spelen moet je bij de eerste race meteen bij de beste vier tijden zitten, anders lig je eruit. Daarnaast bepaalt de kwalificatie ook je tegenstander in de kwartfinale. Rijd je de vierde tijd, dan moet je in de halve finale tegen de snelste. Het mannenveld ligt dicht op elkaar met VS, Noorwegen, Rusland, Italië en Canada die allemaal al goede ritten hebben laten zien en die het onderdeel heel serieus nemen.

    Dus: Bergsma laten rijden is een groot risico. Ik zou het niet doen, tenzij je er echt flink op gaat trainen. Bovendien is het voor Bergsma zelf ook wel het best om zich lekker op de 5km, 10km en twee massastart-races te richten.

    Bij de vrouwen is het wel een optie om een vierde persoon de eerste race te laten rijden. Naar verwachting steken Nederland, Canada en Japan daar ver boven de rest uit. Naast het toptrio Wust, De Jong, Schouten zullen er ook anderen zijn die zich plaatsen en die goed genoeg zijn om met Nederland minimaal naar de derde tijd te rijden in de kwalificatie. Achtereekte, Beune, misschien ook wel Groenewoud.
    Laatst bewerkt: 27 dec 2021
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De 17.59 zit 0.03 boven de tiende snelste opening op laagland. De 10e snelste opening inclusief hoogland is 17.44 dus daar zit ze nog wel een eindje vanaf:
    upload_2021-12-27_10-40-26.png

    De 44.65 zit 0.05 achter de 10e snelste doorkomst op laagland, en de 44.85 dus 0.25. Kok is zelf al meerdere malen sneller geweest als 500m specialiste. Hoogland moet je niet aan denken, daar is de 10e snelste 44.06:
    upload_2021-12-27_10-39-24.png

    De 27.06 komt niet echt in de buurt van de 25 snelste laaglandrondes. Ook de 26.90 van Leerdam haalt die niet. Bowe staat hier niet in en zij is ook niet een van de snelste ronderijders. Haar oude baanrecord 1000 meter in Thialf had juist wat nog steeds de snelste slotronde ooit is op laagland:
    upload_2021-12-27_10-41-37.png

    Als je alleen naar 1000 meters kijkt dan zit de 26.90 net achter de top 10:
    upload_2021-12-27_10-42-34.png
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik zou als ik Bergsma was gewoon bedanken voor de TP. Wat heeft zo'n medaille die je alleen krijgt omdat je in de eerste ronde een keer mee reed nou voor waarde vergeleken met de andere medailles die hij kan halen?
    chicagodude vindt dit leuk.
  16. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Bedankt Marcel!

    Was vergeten dat Lee en Wolf gewoon 17,4 konden openen. Echt megasnel.
    Leerdam en Kok domineren de lijstjes wel enorm met hun wedstrijden in het corona-seizoen.
    Dat vertekent de boel wel een beetje vind ik en brengt helaas weinig vergelijkingsmateriaal.
    Maar als je ziet wat Kok dus al heeft laten zien dan is er weinig reden om te twijfelen aan haar kansen om ook op de 1000 meter een wereldtopper te worden.
    En relatief gezien was de 44,65 doorkomst toch wel echt goed als je kijkt naar wat Leerdam daar laat liggen t.o.v. haar snelste tijden.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik zie toch wel de meerwaarde van 4 goede TP-rijders, zodat je kan wisselen. Dat is ook hoe de Noren goud wonnen in Pyeongchang. Die dachten oorspronkelijk dat Pedersen, Nilsen, Henriksen hun beste opstelling was. Daar reden ze de voorrondes dan ook mee. Maar toen had Henriksen wel door dat hij het echt zwaar had, dus wisselden ze hem in voor Bokko. Toen gingen ze in de halve finale ineens drie seconden harder, waardoor ze Nederland versloegen.

    Zeker met Kramer is het wel handig als je zou kunnen wisselen, omdat zijn rug nu eenmaal niet betrouwbaar is. Bergsma voor de TP zou wel ideaal zijn, maar dan niet met de status van 'reserve', maar gewoon als teamlid met de intentie om gewoon per rit op de OS te bekijken wat de beste opstelling is. Klinkt nog logisch ook. Dat Bergsma een goede TP kan rijden, daar twijfel ik eigenlijk niet aan. Zijn historie op dat onderdeel is goed in de jaren 2013/2018 toen hij de ploegenachtervolging regelmatig reed en ik denk dat hij nog steeds alle kwaliteiten heeft die hij toen had. Een keer oefenen kan geen kwaad, maar dat zou dan op het EK Afstanden kunnen. Maar ja, Bergsma heeft natuurlijk het volste recht om dat te weigeren.

    Overigens is het inleveren van die enveloppe vóór het OKT wel net wat anders gegaan dan in de selectieprocedure staat: "De Bondscoach legt na de laatste wedstrijd van het OKT zijn beoogde team voor Team Pursuit (3 schaatsers per sekse) en Mass Start (2 schaatsers per sekse) ter goedkeuring voor aan de SCL. De SCL stelt vervolgens vast welke schaatser(s) daadwerkelijk opgesteld zullen worden voor deze onderdelen en welke Aanwijsschaatsers hiervoor nodig zijn;"

    Het voordeel van het inleveren van de enveloppe voor het OKT is dat je schaatsers meer beoordeeld op basis van hun TP-kwaliteiten en minder op basis van het OKT. Het nadeel is dat er daardoor een rijder in die enveloppe kan zitten die als een natte dweil rijdt bij het OKT. Coopmans heeft dus min of meer een gok moeten nemen met Kramer. Heeft hij Kramer wel of niet opgeschreven? Als hij Kramer niet heeft opgeschreven, dan zou dat nog best een tricky situatie op kunnen leveren.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat krijg je als je 10.1 kan openen op de 500 meter. Het heeft ze helaas nooit een echt goede tijd opgeleverd. Lee kon nog wel eens 1:15 op laagland of 1:13 op hoogland rijden, wat nog wel aardig is, maar Wolf is nooit verder gekomen dan 1:14.95 op hoogland en 1:17.06 op laagland.
  19. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Alle laaglandlijstjes worden gedomineerd door het nieuwe Thialf. Heeft inderdaad als voornaamste waarde dat je kan zien wie de laatste jaren vaak in Thialf reden.
    strawbale vindt dit leuk.
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Feit is wel dat de kans groot lijkt dat Bergsma de enige geschikte vierde persoon gaat worden voor de TP binnen de vaste matrix-plekken, tenzij Verweij óf Blokhuijsen gaat stunten op de 1500 meter. Dus je hebt hem dan gewoon nodig als backup. Na de Sotchi-affaire heeft Bergsma nog meerdere keren de TP nog gereden, dus hij heeft nooit bedankt voor het onderdeel. Ik zou niet goed weten waarom dat nu anders zou zijn.

    Als hij beschikbaar is als reserve voor calamiteiten dan zijn er twee mogelijkheden:
    - Hij hoeft niet in actie te komen. Dan verliest hij er niets mee richting de massastart en deelt hij ook nog eens mee in de premie. Prima toch?
    - Hij komt wel in actie. Ook geen groot probleem richting de massastart, want er zitten een paar dagen tussen. Niemand kan dan grootste daden van hem verwachten. En misschien rijdt hij toch heel sterk en pakt hij nog een extra medaille.

    Ik zie het probleem niet zo. Zeker als je goede afspraken maakt. Misschien ook financieel. Voor de MS moeten ook afspraken gemaakt worden als je met Bergsma en Bosker gaat rijden, waar het nu naar uitziet. Dan kun je die gesprekken mooi combineren. Het is een beetje zoals afspraken maken bij het WK wielrennen, als iedereen ineens in het belang van de nationale ploeg moet gaan denken. Coopmans moet gewoon om tafel gaan zitten met alleen de bewuste rijders (zonder Anema en Orie!) en duidelijk vastleggen wat er wordt afgesproken. Bergsma heeft geen groot ego en Bosker en Roest ook niet. Kramer wel, maar die heeft maar één belang: goud pakken op de TP. Als dat eventueel met Bergsma moet, dan vindt hij dat ook prima. Dus daar moet je echt wel uit kunnen komen.
    mi, HaagscheBluf en Lorca vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina