Wereldbeker Kwalificatie Toernooi, Heerenveen, 27, 28 en 29 oktober 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 23 okt 2023.

?

Mijn favoriete afstand

Peiling gesloten op 30 okt 2023.
  1. 500 meter

    2 stem(men)
    5,7%
  2. 1000 meter

    6 stem(men)
    17,1%
  3. 1500 meter

    15 stem(men)
    42,9%
  4. 3000 meter

    2 stem(men)
    5,7%
  5. 5000 meter

    2 stem(men)
    5,7%
  6. 10.000 meter

    3 stem(men)
    8,6%
  7. Massastart

    4 stem(men)
    11,4%
  8. Ploegenachtervolging

    1 stem(men)
    2,9%
  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Uit de door de KNSB opgestelde bepalingen voor de Mass Start:

    "Het is niet toegestaan dat verschillende teams (elk team is maximaal 2 rijders) elkaar ondersteunen tijdens races. Dit zal als Teamskating beoordeeld worden. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan samenwerking tussen rijders van één sponsorteam, incl. gelieerde marathon- en opleidingsteams, talent teams, gewestelijke teams etc. Bij Teamskating gaat het om duidelijke tactische uitvoering van gemaakte afspraken tussen meerdere teams, afstoppen, terughalen, af laten zakken en overige tactieken die teamskating illustreren. Teamskating is ter beoordeling aan de scheidsrechter. De scheidsrechter kan bij constatering betrokken rijders teams diskwalificeren als Teamskating (TS). Tijdens een Mass start competitiewedstrijd zullen de teams aangemerkt worden met herkenbaar zijn aan een verschillende helmcap, die per race of wedstrijd door de KNSB verstrekt zal worden."

    Het schaatswoordenboek heeft dus weer een leuke toevoeging gekregen: "Teamskating". Rijders die aan 'Teamskating' doen, worden dus gediskwalificeerd. Interessant. Als eerst vraag ik me af of dat überhaupt wel kan. Het WCKT inclusief Mass Start is aangemeld als officiële wedstrijd bij de ISU, waardoor gereden tijden als limiettijd kunnen gelden. Ik vraag me dan ook ten zeerste af of een nationale schaatsbond eigen regels mag toevoegen (of ISU-regels mag weglaten).

    Verder wens ik de scheidsrechter van dienst ook veel succes met het handhaven van deze regel. Hoe wil je dat in godsnaam gaan doen? Stel dat Jumbo twee koppeltjes maakt: Bergsma & Visser, Stoltenborg & Huizinga. Evert Hoolwerf van Reggeborgh demarreert en pakt solo een gat van 50 meter. Dan heeft Bergsma belang om het gat dicht te rijden voor zijn sprinter Visser en Stoltenborg belang om het gat dicht te rijden voor zijn sprinter Huizinga. Als die dan 6 ronden lang kop over kop jacht maken op Hoolwerf, is het dan Teamskating? Of Huizinga maakt een inschattingsfout en gaat veel te vroeg de eindsprint aan, waardoor Visser en anderen de laatste 200 meter over hem heen gaan, dan krijg je al gauw de schijn tegen dat Huizinga instructies zou hebben gekregen om de sprint aan te trekken voor Visser.

    Ik denk niet dat er ooit iemand vanwege deze regel gediskwalificeerd gaat worden, want als scheidsrechter moet je dan kunnen aantonen dat er sprake was van gemaakte afspraken tussen duo's. Dat lukt nooit.
    Lorca en Marcel Vos vinden dit leuk.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Hier was al sprake van in één van de eerste Mass Start-wedstrijden van dit seizoen. Toen reed Marcel Bosker (reed in beginsel als eenling) een gat dicht op een crucicaal moment, waarna Bart Hoolwerf de sprint won. Aanvankelijk werden zowel Bosker als Hoolwerf - wegens teamskating - gediskwalificeerd, maar werd de DQ van Hoolwerf uiteindelijk toch teruggedraaid omdat Reggeborgh marathon protesteerde en ontkende samen te werken met Reggeborgh langebaan.
  3. Kristian

    Kristian Active Member

    Laatst bewerkt door een moderator: 24 okt 2023
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Roest had toch aangekondigd geen TP meer te gaan rijden?
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat is achter de baanrecords TP van Groningen (ja, die zijn er): 3.57 en 3.11 van een wereldbeker junioren in 2009. Uit de tijd dat Nuis nog junior was dus.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Klopt alleen in een WK team. Met zijn eigen ploeg zou hij kunnen laten zien dat ze WK waardig zijn. Maar het zal wel niet.
  7. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Marathon team Port Of Amsterdam was bij de heren verreweg de snelste, maar werd gediskwalificeerd door... (Je raad het nooit) een stukje zichtbare huid bij de enkel. Inmiddels hebben ze dispensatie gekregen en doen ze als het goed is toch ook mee aan het NK.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
    SprintMaster vindt dit leuk.
  8. Kristian

    Kristian Active Member

    No foreign skaters? Then its not a valid International Competition, and if someone without a limit time qualify for the World Cup, those must seek such competition elsewhere ahead of WC1.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Verrassend genoeg heeft Groot zichzelf afgemeld voor de Mass Start. Daardoor schuift Bente Kerkhoff (AH Zaanlander) in.

    Groot liet volgens mij al een aantal wedstrijden schieten in de voorbereiding. Misschien niet helemaal topfit.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Jawel hoor, er staat steeds een ritje met buitenlanders op het programma. Zowel voor de mannen als de vrouwen een 500 (en die zelfs 2x) en een 1000 meter. Nergens is te vinden wie dat zijn. Ik neem aan dat de NOS het ook niet uit zal zenden. Misschien zijn er nog Portugezen blijven hangen na hun NK van maandag. Waarbij er eentje al heel dicht bij een WB-limiet kwam.
    Kristian vindt dit leuk.
  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    dan is een herkansing voor die ene erg interessant lijkt me. Want ook voor die Portugees zal deze wedstrijd geldig zijn om een limiet te rijden lijkt me.


    over TP: is het ploeg tegen ploeg of mag ook een drietal eenlingen zich samen als team inschrijven? (en zo ja, zijn er geïnteresseerden daarvoor?)
  12. VictorP

    VictorP Well-Known Member

    We moeten nog wakker worden uit onze schaatszomerslaap ;)
  13. VictorP

    VictorP Well-Known Member

    De TV-promo zegt: zaterdag. Mijn TV-gids zegt: vrijdag alleen de 1500m vrouwen - daarna voetbal vrouwen.
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zie de evenementpagina op schaatsen.nl:

    Live

    TV - NOS
    Vrijdag 27 oktober:
    16:50 - 19:32 NPO2,
    19:25 - 20:25 NPO3,
    20:20 - 21:50 NOS.nl

    Zaterdag 28 oktober: 13:25 - 17:52 NPO1
    Zondag 29 oktober: 13:10 - 17:50 NPO1 (Sport live)

    Elke dag zijn de wedstrijden te volgen via nos.nl.

    *Tijden onder voorbehoud
    Elina, VictorP en Duif vinden dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Die World Cup was een week na het WK junioren dus de vorm zal nog zeer goed geweest zijn. Dezelfde drie dames van het baanrecord werden toen wereldkampioen, bij de heren met Verweij i.p.v. Roelofs.
    De gereden tijden van zaterdag vielen tegen, misschien ook wel mindere ijscondities. Nog even gezocht naar de rondetijden. Dit waren de rondes van Esther Kiel (BDM-BTZ):

    Rondes_EstherKiel_TPselectiewedstrijd.jpg

    Toch wel veel verval met steeds bijna 1 seconde erbij per ronde. Daar zit meer in.

    En dit waren de rondes van Roel Boek (Skits-Port of Amsterdam):
    Rondes_RoelBoek_TPselectiewedstrijd.jpg

    Hier veel minder verval en een sterk opgebouwde race. De heren die reden hebben allemaal een PR rond de 6:45 (is net onder de 4 minuten op de 3km) staan op de 5 km. De geschatte eindtijd zal rond 3:58 hebben gelegen met 32 sec over de eerste ronde. @SchaatsDaan : weet jij dat?
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het deelnemersveld van de mass-start heeft helaas behoorlijk te lijden onder de verplaatsing naar vrijdag/zaterdag.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik vind het wel meevallen. Het idee was de mass start aan het eind te houden om ook veel langebaan toppers te verleiden. Maar bv. Kramer en nu ook Nuis en Roest gingen/gaan toch nooit rijden. Nu met de team pursuit aan het eind zie je nu al aankomen dat veel langebaners niet zullen gaan rijden.
  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Inmiddels staat er wat meer info bij de inschrijvingslijst van schaatsen.nl. https://inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijd/c48c1da1-159c-4dbe-a5d4-b5e1322b2b7e/deelnemers

    De buitenlanders die mee doen om er een ISU-erkende wedstrijd van te maken, zijn Marten Liiv van IKO en de Portugezen Marco António Abreu Lira, Afonso Henrique Pestana Silva, Francisca Gomes Henriques en Jéssica Carolina Santos Rodrigues. Die laatste drie Portugezen zijn B1-junioren (!).

    Tot op heden heeft zich één van de topteams aangemeld voor de TP en dat zijn de dames van AH Zaanlander (ik vermoed toch sterk dat zij met Schouten - Groenewoud - Dul zullen aantreden).
    Kristian en SprintMaster vinden dit leuk.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Geen Hollaar, geen Bosker, geen Groot, geen JV-dames.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

Deel Deze Pagina