WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

  1. Jimmy123

    Jimmy123 Member

    WK sprint overbodig? Dat is wel een heel subjectieve uitspraak. Als jonge schaatsfan is het wk sprint mijn favoriete toernooi. Ik snap dat er nostalgische gevoelens bij het wk allround om de hoek komen, maar dat maakt het niet per se ‘beter’. Kan prima naast elkaar bestaan en voor ieder wat.
    Ko Savabli, Khlebnikov en Duif vinden dit leuk.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Natuurlijk is het wat zwart-wit wat ik zeg. En ik heb ook mooie herinneringen aan WK sprints. Bos versus Wotherspoon in Berlijn, Wennemars en Timmer in Nagano en Stefan Groothuis in Calgary, onder andere. Maar als je heel rationeel kijkt naar waar het WK sprint ooit voor is opgezet, dan heeft het nu eigenlijk geen echte functie meer. Als de WK afstanden eerder waren bedacht, was niemand op het idee van een WK sprint gekomen.
    Wolfman vindt dit leuk.
  3. Wolfman

    Wolfman Active Member

    En ik denk dat hij dat WK sprint nog wel een paar keer wint. Ik denk dat hij bij het wk allround nu als jonkie de meeste kans heeft (aangenomen data hij de kortere afstanden niet opgeeft de komende jaren). De combinatie zal steeds moeilijker worden als je ouder bent
    G1ant, Marcel Vos en Yuskov vinden dit leuk.
  4. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    Ik kan zelf niet inschatten hoeveel energie het kost om op halve kracht een sprintvierkamp te rijden of alleen de tweede dag zo te rijden. Want op volle kracht zou Stolz na dag 1 al wel een punt voorstaan op concurrenten. Daarom leek mij de combinatie niet onmogelijk. Maar goed, dat zegt iemand vanaf de bank die nog nooit op schaatsen heeft gestaan.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het scheelt maar 1 klank: Scholz rijdt wel beide toernooien.

    Ik kan me niet herinneren dat er ooit iemand voor een WK heeft afgezegd omdat hij het toernooi toch wel zou winnen en dat dus geen uitdaging voor hem was. (* En daar gelijk in had*). Het blijft eeuwig zonde om de 2 toernooien zo dicht op elkaar te organiseren dat het vrijwel onmogelijk is om beide te winnen. Zelfs voor een Stolz, zelfs voor een Takagi.
  6. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Jij zegt Scholz, ik denk aan Ostlender. Ik ben benieuwd wat zij kan laten zien. De 21-jarige Duitse heeft dit seizoen leuke stappen gemaakt en op de 500m, 1000m én de 1500m een PR neergezet. Haar 500m PR was één jaar oud, maar haar 1000m én 1500m PR stamden uit 2021 (!), toen ze dus slechts 19 jaar oud was. Hopelijk kan ze de stijgende lijn van 2024 doorzetten en een paar leuke uitslagen noteren!
    Ko Savabli vindt dit leuk.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Eerlijk gezegd denk ik eerder dat op dit moment het WK sprint simpelweg geen echte mooie uitdaging is voor Stolz, en gezien de 3 titels op het WK afstanden ook geen meerwaarde heeft voor hem. Hij heeft al laten zien op dit moment veruit de beste te zijn op de combinatie 500 + 1000, hij heeft geen WK sprint nodig om dat te bewijzen. Het WK allround echt is wel echt een uitdaging en voegt echt wat toe aan zijn CV. Bovendien zal wellicht ook meespelen dat Stolz dit jaar echt goede kansen ziet voor hemzelf om te winnen, iets wat nog maar de vraag is in de toekomstige jaren.

    Of het WK sprint echt overbodig is in het algemeen, lijkt me wat sterk geformuleerd, maar ik ben het er wel mee eens dat het dit jaar, voor Stolz persoonlijk, overbodig is.
    G1ant, VorstM en Yuskov vinden dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Vorig seizoen werden bij het NK sprint de twee laagste puntenaantallen op de sprintvierkamp dames gereden op een laaglandbaan. Leerdam 147.135 en Kok 148.610. Takagi had het record met 148.870 (Hamar 2020). Eens kijken hoe de lijst er uit ziet na de gebruikelijke luchtdrukcorrecties. Lagere luchtdruk t.o.v. gemiddeld is aangegeven in groen en hogere luchtdruk in rood. Hoe donkerder de kleur hoe groter de afwijking. De verschillen worden alleen maar groter achter de top 2. Duidelijk is ook dat Kodaira haar vierkamp in 2019 van plek 7 naar 3 stijgt. De hele top 10 is nu gereden in Heerenveen. Takagi heeft nog steeds de beste buiten Heerenveen.

    Om te kijken waar ze uit zou kunnen komen, heb ik haar 2e 1000m gelegd over haar race van de World Cup finale dat jaar. Haar eerste 1000m is dan nog wat beter maar wel iets minder dan de twee beste races van Leerdam dat seizoen (EK + WC finale). Hieruit volgt een correctie van 0.6% over het puntentotaal. Daarmee zou ze op plek 3 uitkomen, vlak achter Kok. Deze 'Hamar' correctie zet ik door naar andere banen. Uitgezonderd Changchun wat een nog veel tragere baan is. Wat verder opvalt zijn twee dingen: Kok en Leerdam zouden hun eigen beste totaal met 0.845 (0.6%) en 1.775 (1.2%) hebben verbeterd. Dat is wel erg veel voor schaatsers die al aan de top staan. Verder haalde Leerdam een week later bij het EK een veel slechter puntenaantal, nl. 2.48 punten (1.7%) erbij. Dat is een gigantisch verschil. Het roept de vraag op over de omstandigheden bij het NK sprint eind 2022.

    Vorig seizoen viel het NK sprint precies tussen het WCKT (eind oktober) en het NK afstanden (begin februari). Logischerwijs zou je verwachten dat de tijden er dan ook ongeveer tussenin moeten liggen. Pakken we de races er bij en berekenen we daaruit de puntentotalen dan levert Leerdam iets meer dan 1 punt in en Kok zelfs 1.3 punten. Leerdam zou nog steeds bovenaan staan maar Kok valt ver terug, richting plek 20. Tel je er 1 punt bij voor Kok dan komt ze rond haar tweede beste vierkamp uit. Daarmee worden de verhoudingen een stuk beter weer gegeven. Van de andere vierkampen buiten Heerenveen zouden Bowe, Astana 2015 en Ter Mors, Changchun 2018 de top 10 halen. Overigens haalt Leerdam met haar WK 2022 de top 20 niet eens...

    Sprintvierkamp_dames_alles.jpg
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij het NK sprint werden zelfs de laagste drie puntentotalen op laagland gereden. Allemaal heel leuk natuurlijk maar het geeft geen goed beeld van de echte krachtsverhoudingen. Dat blijkt al snel. Hier komt Hamar met Shinhama en Dubreuil de top binnen. Met dezelfde correcties als de dames ziet de lijst er als volgt uit:

    Sprintvierkamp_heren_alles.jpg
  10. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Overigens wordt Zurek niet vervangen door landgenoot Piotrowski, maar staat Stefan Emele nu op de startlijst. Hij reed op het WK nog naar plek 11 op de 1500m in 1.44,41! Tot zover het goede nieuws. In SLC reed hij 1.09,09 op de 1000m en dat is al aan de karige kant, maar op de 500m is het helemaal niet best, waar 36,8 (Erfurt) en 36,7 (Quebec) staan.
  11. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Mensen mensen, nu er nog maar 1 echt internationaal meerkampweekend per 2 jaar is, is de dag van aanvang misschien niet het meest geschikte moment om te beargumenteren welk van de twee toernooien er het minst toe doet ;).
    Ko Savabli en Jeronimo1 vinden dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @Marcel Vos en ik zijn in Inzell! Het lukt niet om een foto te uploaden omdat het bestand te groot is, maar dat maakt niet uit. We zijn er we hebben van een grote afstand @Lisan al gespot.
    Ko Savabli, Mcat, chicagodude en 5 anderen vinden dit leuk.
  13. Duif

    Duif Well-Known Member

    Veel plezier daar !
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Fix die tijdwaarneming nu even!
    Ko Savabli vindt dit leuk.
  15. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Voorspellende gaven! En voor haar een mooi PR!
  16. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ostlender is een mooie verrassing. Goed gezien door de commentatoren, mag ook wel eens gezegd.
    Ko Savabli en G1ant vinden dit leuk.
  17. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Zo winnares sprinttoernooi si bekend.
    Ko Savabli, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  18. VictorP

    VictorP Well-Known Member

    Femke Kok BR! :)
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Kok duidelijk vals.
    Duif en chicagodude vinden dit leuk.
  20. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Hold your horses!;)

Deel Deze Pagina