KNSB gaat nog meer investeren in opleiding talenten langebaa

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lisan, 16 mei 2007.

  1. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Tja, pietje precies hoor!!! Ik bedoel die twee 16 jarigen hebben ze genomen omdat die waarschijnlijk hun ontwikkeling vooruit zijn. Dus die moeten het zeker aankunnen. Ik weet niet of je weet waarover we het hebben. Het is geen uit huis zetting!! We hebben het hier over topsport en de mensen die daarvoor kiezen moeten dit kunnen. Ik werk zelf in de topsport en heb genoeg ervaring ook in het buitenland. Als je als sporter dit niet wilt of niet aankan, dan twijfel ik zo en zo of je dan moet deelnemen aan jong oranje. Ik bedoel jong oranje is niet verplicht. Iedereen kan die keuze zelf maken of ze dat willen of niet. Een goede topsporter weet de goede keuze wel te maken. Waarom kan dit systeem over de hele wereld en waarom doen we hier in nederland hier zo zielig over. Bij turnen, kunstrijden gaan de kinderen met 10, 11 uit huis. Kijk dat is wat heel anders. Daar hoor ik niemand over!!! En hier spreken we over (16) 17 tot 19 jarigen. Kom ff he, deze kerels en meiden rijden niet voorniets heel hard, omdat ze talent hebben en dat weten en daar wat mee willen doen. Dan kies je voor de best mogelijke situatie. En deze jongens en meiden zijn meestal ver voor hun ontwikkeling uit en kunnen dat aan. Twee jaar geleden heb ik niemand gehoord over Sven Kramer en Ireen Wüst. Die waren de hele winter van huis. Reizen hier, reizen daar. Die hebben het hele seniorencircuit gereden + junioren circuit. Dan kom je uit op ongeveer 250 dagen van huis. Dan kun je er vanuit gaan dat in de winter misschien 10 dagen thuis waren. Was voor niemand een probleem.
    Dan nederland is een suppie klein land. FF gas geven en je bent in 2 uur in Heerenveen. Kom als je echt ff naar huis wilt dan doe je dat. Ik heb zelf gestudeerd en was met 17 op mijn eigen. En met mij nog duizende anderen. Tja misschien moeten we een watje cultuur maken hier, dan weten we zeker dat er in 2014 goede prestaties zijn :cry:

  2. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Het verschil was dat Sven en Ireen wel lekker naar hun eigen nest terugkonden. Laurine van Riessen en Sjoerd de Vries zijn ook veel van huis weggeweest, vooral de eerste. Nou volgens mij waren die maar wat blij als ze weer ff lekker op hun oude nest konden zijn! en hebben die slecht gepresteerd? Maar is het bewezen dat je, als je idd dichterbijHeerenveen gaat wonen en daar dus een gastgezien krijgt, dat je beter gaat schaatsen?
    Ik weet niet of de lichting uit JO hierdoor nou zoveel beter gaat worden. Het heeft ook ermee te maken of je de druk wel aankan en het vele trainen.
  3. bart1

    bart1 New Member

    bij jong oranje word je daar denk niet veel zelfstandiger van.. alles word geregeld voor je.. en roxanne en koen zijn nog jonger
  4. Ina

    Ina New Member

    Ik vind het wel een verschil of je een aantal weken achter elkaar weg bent, of 'voorgoed' uit je vertrouwde omgeving weggehaald wordt. Iemand uit mijn omgeving doet ook aan topsport en heeft ervoor gekozen gewoon elke dag heen en weer te rijden (wat uiteraard wel een beetje moeilijk wordt als je in Limburg of Brabant woont), omdat ze graag nog even de steun van haar familie wilde en haar school af wilde maken. Dat je daar op het moment niet aan toe bent, wil niet zeggen dat dat over 1 of 2 jaar ook het geval is.
  5. Monique

    Monique Well-Known Member

    Er staat toch geen straf op als je niet naar JO wil? Ik vind het echt een keuze hoor, en degenen die er niet aan toe zijn het ouderlijk huis te verlaten, moeten dan maar niet voor JO kiezen maar nog een paar jaar in het gewest blijven schaatsen totdat ze er wel aan toe zijn. En degenen die het geen probleem vinden gaan dan wel naar JO. Neem Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen, die hebben volgens mij nooit in JO gezeten maar hebben tot lang in het gewest getrained, en zijn toch nog doorgebroken. Het is dus niet zo dat als je niet voor JO kiest, je dan per definitie niet meer kunt doorbreken als topsporter. Maar ik denk dat de meerderheid het geen probleem vindt, en voor diegenen is het dus een fijne ontwikkeling.
  6. Nick Name

    Nick Name New Member

    Pietje precies? Het lijkt mij essentieel, als ik er twee jaar af zou halen ipv twee erbij zou doen zoals jij doet, maak ik ze 14 jaar oud! Ik weet heel goed waar 'we' het over hebben, waardoor impliceer je dat dit niet zo is?

    Nogmaals 'topsportkenner' het gaat niet om het wel of niet aankunnen. Leven als een topsporter is intensief. Zeker als je ernaast studeert. Daarbij nog eens het allerbelangrijkste: je hebt te maken met stress, wedstrijdspanning. Dat is anders dan op je 17e op kamers gaan en het 'gewone leven' leiden. Dat moet jij met je topsport kennis ook weten. Dan is het toch een grote stap om bij vreemden thuis te zitten. Af en toe moet je ruzie maken, af en toe moet je een scheet laten. Het gaat hier om flink jonge mensen. Die op deze manier gedwongen worden te kiezen. Voorheen ging het toch ook goed, met vaker op trainingskamp zijn, maar wel in je vertrouwde omgeving thuiskomen. Waarom dan nu ouders op extra kosten jagen door een gastgezin of eventueel zelfs kamerhuur?

    'Even gassen naar huis' kan ook niet op die leeftijd, want als a1 heb je nog geen rijbewijs.


  7. bart1

    bart1 New Member

    goeie punten :wink:
  8. coen

    coen New Member

    Nick Name heeft gelijk.

    Maar dat verschilt per persoon natuurlijk. Maar iemand die nog een jaar middelbare school te gaan heeft moet je denk ik niet zomaar in een andere plaats stationeren.

    Mij leek het destijds geweldig daar niet van. Maar toen was er geen sprake van gastgezinnen maar zelfstandig in een rijtjeshuis. En ik was toen 18.

    Maar eigenlijk geeft het een triest beeld van het aantal banen in top schaatsland Nederland waar je fatsoenlijk kan trainen. Dat is er eigenlijk maar eentje! Tijd voor een nummer twee en drie!
  9. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Waarom maken wij nu ons zo druk om topsporters die 16, 17 of 18 jaar oud zijn. Bij turnen kan het, bij kunstrijden kan het, bij voetbal kan het. Denk maar aan die voetbalscholen (vb. Ajax met zijn bekende opleiding), daar wonen heel veel in gastgezinne en die zijn veel jonger. Waarom kan het in het buitenland, maar waarom moeten wij in nederland ons toch weer zorgen maken en het wiel opnieuw uitvinden. Die jeugdopleidingen hebben zich in het verleden bewezen. En eh. in een gastgezin heb je ook privacy!! Alleen heb je mensen die je helpen met je maaltijden en je wegwijs maken. Bij het reizen gaan veel topsporters verloren, omdat dat heel veel energie vraagt. Verder is het oneerlijk tegenover de mensen die in zuiden van het land wonen. Die krijgen anders nooit de kans op professioneel te werken. Het is natuurlijk belachelijk dat er eigenlijk maar 1 topsport accomodatie is en die ook nog veel te noordelijk ligt.

  10. bart1

    bart1 New Member

    dat is ook per persoon verschillend maar er zijn er genoeg die naar jong oranje mogen maar het toch niet waar kunnen maken. en die mischien harder hadden gereden als ze gewoon bij t gewest hadden gebleven
  11. Mark

    Mark Active Member

    Re: KNSB gaat nog meer investeren in opleiding talenten lang

    Voor optimale trainingsomstandigheden mogen ze eerst wel weer gaan verbouwen. Sinds dat ze lichtdichte deuren hebben geplaatst komt er geen daglicht meer in de hal.

    En of het zo handig is om alleen in Heerenveen te trainen, ik denk het niet. Het aanpassen aan andere omstandigheden kan je daar niet trainen.

    En nog meer investeren?, daar ze inkrimpen in OL en RT denk ik eerder aan een andere verdeling. Bovendien waarom moeten rijders die op een bepaalde leeftijd een voorsprong hebben extra worden bevoordeeld boven mensen die op een later moment goed worden? De papieren kalenderleeftijd is wel erg doorslaggevend boven de fyssieke leeftijd.

Deel Deze Pagina