1000 meter vrouwen, woensdag 14 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door leenstrafan, 13 feb 2018.

?

Op basis van het verleden, wie VERDIENEN de drie medailles

  1. Heather Richardson-Bergsma

    28 stem(men)
    62,2%
  2. Brittany Bowe

    26 stem(men)
    57,8%
  3. Karolina Erbanova

    3 stem(men)
    6,7%
  4. Vanessa Bittner-Herzog

    3 stem(men)
    6,7%
  5. Nao Kodaira

    28 stem(men)
    62,2%
  6. Marrit Leenstra

    8 stem(men)
    17,8%
  7. Jorien ter Mors

    11 stem(men)
    24,4%
  8. Miho Takagi

    6 stem(men)
    13,3%
  9. Ireen Wüst

    2 stem(men)
    4,4%
  10. iemand anders, leg uit in de comments

    1 stem(men)
    2,2%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ik hoop ook dat Bowe en Richardson een medaille halen, maar om een andere reden. Zij zijn allebei nu al jaren (okee, Bowe laatste 2 jaar niet) constant zo onzettend goed dat ze het gewoon echt verdienen om een medaille te halen. Ik snap dat iedereen het hier heel leuk vindt voor Nederlandse subtoppers als Leenstra en Achtereekte dat ze een keer een medaille halen en heel leuk voor Wüst dat ze nog een keer wint, maar Bowe en Richardson hebben de laatste jaren zoveel bereikt en betekent voor het schaatsen dat ik hun een medaille toch nog meer gun.

    Frappant als het niet zou lukken: Richardson heeft sinds Sotsji minstens 2 medailles per WK afstanden en sinds 2013 op elk WK sprint een medaille. Bowe heeft sinds 2013 op elk WK afstanden waar ze aan mee heeft gedaan een medaille. Je zou toch zeggen dat ze dus wel kunnen pieken.
    Laatst bewerkt: 13 feb 2018
    strawbale, tkwouter, Lorca en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dit is trouwens de afstand waarbij mij het minst kan schelen wie er een medaille haalt. Van de Nederlanders hebben er al 2 hun medaille (voor beide is de OS al geslaagd) en Ter Mors heb ik gewoon erg weinig mee. Maar ik heb hier ook niet echt een buitenlandse favoriet. Ja, Bittner vind ik wel leuk en het zou misschien ook het schaatsen in Oostenrijk weer groter kunnen maken.
    Elina vindt dit leuk.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik gun het kodaira. Zij heeft het wereldrecord verbeterd dit seizoen en ik vind haar een leuke schaatster. Natuurlijk hoop ik op Nederlands succes, maar als Kodaira wint ben ik ook tevreden.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  4. Koen

    Koen Well-Known Member

    als Marrit weer een medaille pakt ben ik tevreden.
    ZeeKoei, Elina en leenstrafan vinden dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, verdienen....degenen die winnen op de OS verdienen het ook wat mij betreft (behalve als een betere schaatser domweg pech heeft door bijv. in een scheur te trappen of omver gereden/gehinderd worden). Tot nu toe heb ik bij Bergsma het idee dat de OS voor haar meer nervositeit opleveren dan WKs. De 1500 was gewoon echt heel slecht. Ik heb dan ook meer vertrouwen in Bowe voor een medaille dan Bergsma. Maar ik laat me graag verrassen.

    Eigenlijk kan het me niet zo heel veel schelen, behalve dan dat ik Kodaira graag zie winnen. De 500m mag ook.
  6. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Wel opmerkelijk dat Ter Mors zo weinig een medaille wordt gegund... op de overige afstanden hoopte iedereen op een volledig NL'se podium...nu is het: mwah, Kodaira, Bergsma.... zelfs Bittner.

    Blijft apart.
    Jeronimo1 vindt dit leuk.
  7. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Voorbeschouwing 1000m vrouwen

    De derde afstand voor de dames al weer. Wij vliegen door het schaatstoernooi heen. Een flink aantal schaatssters heeft al geschaatst op andere afstanden, sommigen met succes en sommigen teleurstellend. In principe is het nieuwe ronde nieuwe kansen en 2 dagen later kan alles anders zijn, zeker op de OS.

    Deze keer 31 starters. Dus weer niet een volledig deelnemersveld.
    Mikhajlova heeft de limiet van 1.18.00 niet gehaald, maar dat was al bekend.
    Sang-Hwa Lee rijdt niet, een beslissing die wel te volgen is. Ze heeft op deze afstand niets te winnen en kan nu in alle rust verder bouwen naar de 500 meter.
    Wat ik niet kan volgen is dat Korea niet de andere Kim (Min-Seon) laat starten. Zij is al aanwezig en heeft al gepiekt voor dit toernooi, want zij start wel op de 500m.
    De Canadezen zijn ook in dit geval weer keihard, want Kali Christ mag niet starten, omdat ze de interne limiettijd niet heeft gehaald, maar terug naar de hoofdrolspeelsters.

    Allereerst de grote favoriete, Nao Kodaira. Zij heeft al gereden op de 1500m en dat was geen succes en geen teleurstelling. Gewoon een keurige 6e plaats. Niet overdreven hard gestart en dus ook niet overdreven dood gegaan in de laatste ronde. Het toont in ieder geval dat ze inhoud heeft en dat ze snelheid heeft twijfelt niemand aan. Met die gewonnen inhoud moet ze een plaatsje hoger kunnen eindigen dan vorig jaar, toen ze tweede werd achter Bergsma. Dit jaar won ze alle 1000m die ze uitreed, waaronder een verbetering van een behoorlijk scherp wereldrecord een week na een harde val.
    Door al die overwinningen zal er behoorlijk wat druk op staan en wellicht zullen haar gedachten toch af en toe gaan naar de dood van haar ploeggenote Miyako Sumiyoshi,
    Het kan een motivatie, maar ook een afleiding zijn in de hogedrukpan van de Spelen.
    Op basis van het seizoen verdient ze het goud!

    Haar landgenote Miho Takagi mag eigenlijk niet tevreden zijn oer haar 1500m. Ze reed gewoon minder goed dan eerder in het seizoen en je planning zou moeten zijn dat je nu je topvorm hebt. Ze rijdt al weer derde en laatste individuele afstand van de OS. De druk is minder hoog dan op de 1.500m en misschien kan dat haar helpen om nu wel een echt goede race te rijden. Ze heeft een mooie loting; sowieso is de binnenbocht een voordeel op de 1000m, maar zeker als je een goede tegenstander hebt die waarschijnlijk nog voor je ligt op de 600m, zoals nu Erbanova.

    De Amerikaanse vrouwen stelden zeker teleur op de 1500m. Toch kunnen ze niet worden afgeschreven, daarvoor hebben ze te veel klasse en te veel snelheid. Brittany Bowe toonde op het WK sprint in 2016 al dat ze zelfs per dag kan verbeteren en aan haar winnaarsmentaliteit zal niemand twijfelen.
    Heather Bergsma reed echt slecht op de 1500m, maar misschien is dat juist nu haar redding. De druk is er volledig af, niemand inclusief zijzelf zal nog grote verwachtingen hebben. Een situatie waarin Heather juist kan excelleren. Haar carrière verdient in ieder geval een medaille.

    De dames die juist na een succes gaan starten komen uit Nederland, dus ze kunnen heerlijk zonder druk rijden.
    Toch zie ik ieder geval Ireen Wust geen medaille halen. Haar 1000m is de laatste jaren niet meer van het niveau om medailles te winnen. Op het WK’s afstanden was ze in 2015 nog vierde in 2016 zesde en vorig jaar sloeg ze zelfs over. Op WC-niveau was er sinds het vorige Olympische seizoen maar 1 podiumplaats. In november 2014 was er een 2e plaats achter Leenstra op een gedevalueerde wedstrijd (geen Amerikaanse vrouwen) in Obihiro.
    Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat de boog nog gespannen is na de enorme prestatie sen emoties op de 3km en 1500m, zelfs niet bij Ireen.

    Marrit Leenstra maakt in mijn ogen wel een kans op een medaille, zij zit altijd wel in de buurt op deze afstand en nu zij eindelijk een medaille heeft is ze misschien wel helemaal los en vrij in haar hoofd.

    Van de dames die hun eerste afstand op deze OS rijden is Jorien ter Mors de grootste kanshebster. Zij heeft nog niet veel krachten hoeven verspelen en heeft op de vorige OS bewezen dat ze kan toeslaan op het moment dat het moet. Ze reed een erg goede trainingswedstrijd een week geleden en heeft de ideale loting; voor de andere favorieten uit in de binnenbaan tegen Bowe. Zij wordt het grootste gevaar voor Kodaira.

    Karolina Erbanova heeft een anoniem voorseizoen gehad. Niet goed en niet slecht, in Noord Amerika reed ze geen PR’s en een tegenvaller was haar ziekte op het EK.
    In Erfurt was er een mooie 1e en 2e plek op de 500 meters. Weliswaar waren er geen Aziatische dames, maar ze reed wel twee 37ers.
    Op de 1000m wil het echter niet lukken, dus zal ze echt nog een flinke stap moeten maken om na haar bronzen medaille op het WK afstanden in 2015 weer een medaille te halen.

    Vanessa Herzog reed na een teleurstellend seizoen vorig jaar absoluut geen anoniem voorseizoen. Zij reed wel PR’s in Noord-Amerika, werd Europees kampioen op de 500m, haalde een 2e plaats op de 1000m (net achter Sjikova, maar voor Leenstra) en won op de WC in Erfurt zowel een 500m als een 1000m.
    De 1500 meter liet ze schieten met het oog op haar sterke afstand, ze heeft echt dus de focus op een medaille.

    Deze keer toch maar weer een volledige voorspelling: Kodaira voor Ter Mors en Amerikaans brons.
    Laatst bewerkt: 14 feb 2018
    Duif vindt dit leuk.
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Verwacht:
    1. Kodaira
    2. Bergsma
    3. Ter Mors / Leenstra

    Hoop:
    1. Bergsma
    2. Bowe
    3. Kodaira

    Het Amerikaanse podium omdat die twee dames de afstanden tot en met 1500m echt glans hebben gegeven de afgelopen jaren. Bergsma ietsje meer omdat zij ook de afgelopen anderhalf jaar echt goed was. Vooral die race tegen Wüst vorig jaar op het WK was schitterend. Kodaira is favoriet op deze afstand, maar is wmb net zo sympathiek als de Nederlandse dames. Medaille verdient ze zeker en het zal vast goud worden.

    De Nederlandse dames hoeft van mij niet zo meer. Maakt de komende Nederlandse medailles (10km!!) weer mooier. Wüst heeft haar 10e en das een mooi rond getal. Leenstra heeft eindelijk een medaille, maar ik zal heus een nieuwe medaille haar niet misgunnen. Ter Mors ook niet, maar doet mij zoals eerder al aangegeven niet heel veel. OS is echter wel degelijk een landenstrijd voor mij, dus ik zal haar wat meer aanmoedigen dan ik normaliter zou doen.

    Verder leuk die voorspellingen, maar ik kan tientallen variaties bedenken qua podium. Wat nog te denken van Takagi en Herzog. Die rijden de kilometer vanuit twee heel verschillende stijlen (allround en vanuit de 500m). Vooral Herzog lijkt mij een linke. Rijdt hele sterke 500m trainingen, een goede 1000m op het EK en beschikt vanuit de MS op aardig wat inhoud.Wordt echt een spannende strijd.
  9. tkwouter

    tkwouter Active Member

    Kodaira
    Bowe
    Ter Morse
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Kodaira - Bergsma - Bowe
  11. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Jij bent dus ook een twijfelaar. Sorry niet aardig. Twijfelen heeft niets met mentaal als zondanig te maken, meer met terugkomen van tegenslagen. Dat heeft ze bij OKT 2014 op de 1500 bewezen door in de laatste ronde alsnog derde te worden. Na een "mislukte" 1500ST de volgende dag goud te winnen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  12. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Inderdaad zijn dat goede voorbeelden maar die had Ter Mors dus ook in 2013 met OKT en 2014 met de Spelen op beide 1500m.
    Dan zou je Verweij dus als mentaal zwak kunnen inschatten, gisteren kon hij "blijkbaar" de druk niet aan.
    Maar de manier waarop hij zich dit seizoen weer in de schijnwerpers zette zou op het tegengestelde kunnen duiden.
  13. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Dit is 1 van de mooiere afstanden. Internationaal volwaardig met wel 7-9 kanshebbers op een medaille. En dan missen we er helaas ook nog twee uit Rusland. Ik verwacht dat Kodaira gaat winnen maar ik hoop op Takagi. Zij verdient na een geweldig seizoen een individuele gouden medaille. Herzog als nummer drie zou perfect zijn.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, kwalitatief is het een goede afstand. Beter dan de 1500m van gister, bijvoorbeeld. Ik verwacht ook een mooie strijd, het zou wel eens heel dicht op elkaar kunnen zitten in de top 6/8. Ik heb alleen geen sterke voorkeur (al zou een medaille voor Wüst leuk zijn).
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De stand van zaken:

    Dames_1000m.jpg

    In een testwedstrijd op deze baan was Ter Mors heel snel met 1:14.30 en Bokko met 1:14.93, zonder extra correctie.
    Op basis van de 1e en 2e volle ronde op de 1500m had Kodaira na 1000m de beste doorkomsttijd, 0.01 voor Leenstra, 0.19 op Bowe en 0.31 op Bergsma. Dit wordt waarschijnlijk de tweede keer dat de Olympisch kampioen roemloos ten onder gaat: vorige keer werd Nesbitt overklast door Hong Zhang. Laatstgenoemde was vorig jaar al niet meer top.
    Laatst bewerkt: 14 feb 2018
    strawbale vindt dit leuk.
  16. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Met problemen bij de kruising bedoel ik dat ze gelijktijdig bij de kruising en de binnenbaan in moet houden. Ja dan ben je weg. Mocht de buitenbaan soepel voorlangs kruisen dan geeft dat in ieder geval geen nadeel voor de binnenbaan. Bovendien profiteert de buitenbaan niet van de slipstream. Integendeel de binnenbaan profiteert. Hoe vaak is er niet over Fabris (en ik dacht ook Davis) heengekruist. De snelle opener gaat altijd kapot en op laaglandbanen eerder dus de langzame opener is zeker niet kansloos, mits ze niet hoeft in te houden bij de kruising.
  17. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Zonder druk rijden kan ook averechts werken.
    1980 Ria Visser
    1988 Jan Ykema
    2002 Renate Groenewold
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @Patrick John (en een aantal anderen): het is Kodaira i.p.v. Kodeira
  19. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik zou Erbanova wel een medaille gunnen, al is de kans daarop erg klein. Maar het zijn de spelen en dan gebeuren er vaak onverwachte dingen.

    Mijn voorkeurs top3 zou zijn; Bowe,Erbanova en Leenstra, in willekeurige volgorde.
    Wat de echte uitslag zal zijn vind ik lastig te voorspellen al is Kodaira wel topfavoriet voor goud.
  20. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik hoop op Leenstra voor goud, maar ik verwacht Kodaira of Ter Mors als winnares. In de Amerikaansen geloof ik niet meer, hoewel ik Bergsma in mijn VSS de 1000 heb laten winnen.
    leenstrafan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina