2-4 november World Cup Kwalificatie

Discussie in 'Lange baan' gestart door proeme, 24 okt 2018.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  Deze wedstrijd verdiend wel een eigen topic.

  Welke afstanden worden spannend? Welke talenten gaan een plekje veroveren? Welke grote namen gaan buiten de boot vallen?

  Mjosaman plaatste elders deze startlijst al. Toen was de Holland Cup in Deventer nog niet verreden. Ik doe enkel copy-pasta.

  500m dames:
  Op grond van vorig jaar: Ter Mors, De Neeling, L.de Jong, Smit, Das, Van Beek, Voskamp, Van Tol, Van Hemert, Beuling, Leerdam, vd Brandt:
  Dit seizoen de A-limiet (39.40) al gereden: Van Elst, A.de Jong, Wüst, Drost
  B-limiet doet niet meer terzake, want al 3 rijders met de A-limiet.
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 8 plekken; minimaal 6 plekken

  1000m dames:
  Op grond van vorig jaar: Ter Mors, Wüst, Van Beek, De Neeling, L.de Jong, Van Tol, Van Hemert, vd Schaar, Leerdam, A.de Jong, Das.
  Dit seizoen de A-limiet (1.18.10) al gereden: Smit, Beune, Van Elst, vd Werff, Drost
  B-limiet doet niet meer terzake, want al 3 rijders met de A-limiet.
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 8 plekken; minimaal 6 plekken

  1500 m dames:
  Op grond van vorig jaar: Ter Mors, Wüst, A. de Jong, Van Beek, In 't Hof, Anema, vd Schaar, Wijfje, Beune, L. de Jong, Achtereekte:
  Dit seizoen de A-limiet (1.59.30) al gereden: Leerdam
  Dit seizoen de B-limiet (2.00.50) al gereden: --
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 12 plekken; minimaal 6 plekken

  3000 m dames:
  Op grond van vorig jaar: A.de Jong, Wüst, Schouten, Achtereekte, Kleibeuker, Visser, Anema, In 't Hof, Wijfje
  Dit seizoen de A-limiet (4.10.40) al gereden: Beune
  Dit seizoen de B-limiet (4.12.80) al gereden: Nauta
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 9 plekken; minimaal 4 plekken

  5000 m dames:
  Op grond van vorig jaar: A.de Jong, Kleibeuker, Achtereekte, Schouten, Visser, vd Geest, Anema
  Dit seizoen de A-limiet (7.06.30) al gereden: --
  Dit seizoen de B-limiet (7.10.30) al gereden: --

  500 m heren:
  Op grond van vorig jaar: Ntab, R.Mulder, Verbij, Otterspeer, Smeekens, Nuis, Velema, Hospes, Schipper, M.Mulder, Jorritsma
  Dit seizoen de A-limiet (35.70) al gereden: Romeijn
  Dit seizoen de B-limiet (36.10) al gereden: Esders, Krol. Er zijn er meer, maar B-limiet geldt alleen als aantal rijders met A- en B-limiet maximaal 3 is.
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 10 plekken; minimaal 6 plekken

  1000m heren
  Op grond van vorig jaar: Verbij, Nuis, Krol, Schipper, Otterspeer, Velema, Dijs, Esders, M.Mulder, Ntab, R.Mulder
  Dit seizoen de A-limiet (1.10.10) al gereden: Romeijn
  Dit seizoen de B-limiet (1.10.90) al gereden: Jorritsma, Born. Er zijn er meer...
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 8 plekken; minimaal 6 plekken

  1500m heren
  Op grond van vorig jaar: Krol, Kramer, Bosker, Nuis, Roest, Snel, Janissen, Dijs, Blokhuijsen, Schipper
  Dit seizoen de A-limiet (1.48.80) al gereden: Hollaar, Velema
  Dit seizoen de B-limiet (1.50.00) al gereden: D. de Vries Er zijn er meer..
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 11 plekken; minimaal 6 plekken

  5000m heren
  Op grond van vorig jaar: Kramer, Bergsma, Kooiman, B.de Vries, Blokhuijsen, Roest, Dijkstra, Talsma, D.de Vries, Bosker
  Dit seizoen de A-limiet (6.27.20) al gereden: De Vos, Stoltenborg, Ariens, Jansman
  De B-limiet doet niet meer terzake
  In Deventer te verdelen: Volgens stand nu: 6 plekken; minimaal 4 plekken

  10000m heren
  Op grond van vorig seizoen: Bergsma, Kramer, Kooiman, Blokhuijsen, Hoogeveen, B.de Vries, S.Schouten, D. de Vries
  Dit seizoen de A-limiet (13.18.10) al gereden: Stoltenborg
  Dit seizoen de B-limiet (13.26.10) al gereden: --
  Laatst bewerkt: 24 okt 2018
  SprintMaster en VorstM vinden dit leuk.
 2. IKE

  IKE Active Member

  gaat blokhuisen nog schaatsen dan?
  op de pagina gestopte schaatsers wordt hij ook genoemd
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Even kijken hoor...
  • 500 m dames. De jaren structureel de zwakste afstand in Nederland. Zonder Leenstra en Ter Mors extra veel kansen voor outsiders. Traditioneel zou je zeggen Letitia de Jong, Janine Smit, Anice Das, Floor van den Brandt en Jutta Leerdam, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet het "winnende" vijftal te zijn. De Neeling won vorig jaar nog een NK-medaille bijvoorbeeld en zet Beuling haar progressie door?
  • 1000 m dames. De twee sterkste vrouwen van de afgelopen jaren zijn er niet (meer) bij. Toch nog wel flink wat concurrentie met natuurlijk oudgedienden Ireen Wüst en Lotte van Beek, daarnaast Letitia de Jong, Sanneke de Neeling en Jutta Leerdam. Misschien kan één van de 500m-vrouwen (Das, Smit?) flink doortrekken en dan hebben we wereldrecordhouder Beune nog overgeslagen.
  • 1500 m dames. Olympisch kampioene Ireen Wüst en Europees kampioene Lotte van Beek schrijf ik sowieso op. Daarnaast gok ik op Antoinette de Jong, Joy Beune (WRJ) en door het stoppen van meerdere toppers ligt de vijfde plek vrij open, maar ik zou Melissa Wijfje hier wel bij willen zien.
  • 3000 m dames. Altijd een afstand met veel verschillende vrouwen die aan elkaar gewaagd zijn. Met Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong hebben we het hele olympische podium, met Esmee Visser de winnares van de 5km en opnieuw Joy Beune als wereldrecordhoudster. Maar wat kunnen Schouten, Wijfje en de rest hier?
  • 5000 m dames. Moeilijk te voorspellen afstand, maar ik zou zeggen Esmee Visser, Antoinette de Jong, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte en dan nog Reina Anema (kan ook Kleibeuker zijn, maar die is niet zo jong meer)
  Met deze vrouwen heb je met Schouten+knecht ook de MS en met Wüst/Van Beek/A. de Jong (en reserve Beune) ook een sterke TP. De sprintsters (500+1000) zouden dan twee dubbelaars hebben, de allroundsters (1500+3000) drie.
  • 500 m heren. Met Daidai Ntab, Kai Verbij, Ronald Mulder, Michel Mulder, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Jan Smeekens heb je hier zeven wereldtoppers en dan heb ik de outsiders nog niet genoemd. Misschien dat Nuis niet alle 500's gaat rijden omdat hij prioriteit geeft aan de duizend en de 'mijl', maar dan nog valt er minstens één weg. Ik durf niet expliciet te zeggen wie, maar ik vrees een beetje voor Michel.
  • 1000 m heren. Kjeld Nuis, Kai Verbij, Thomas Krol en Hein Otterspeer wil ik graag bij de wereldbekerwedstrijden in actie zien. Resteert nog één plek, specialist Schipper? Sprinters Mulder, Mulder of Daidai Ntab? Doet Van Alphen nog mee? Is Jorritsma weer op zijn topniveau?
  • 1500 m heren. Van Kjeld Nuis, Patrick Roest en Thomas Krol zou het een gemis zijn als ze er buiten vallen. Dan hoop ik op een mooie plek voor allrounder Marcel Bosker en laat papa Sven Kramer ook maar meegaan. Van Alphen of Huizinga mag mee als Kramer niet alles rijdt.
  • 5000 m heren. Zonder Sven Kramer en Jorrit Bergsma is deze selectie hopeloos incompleet. Mijn sympathie ligt hier toch meer bij de allrounders dan bij de marathonners, dus ik zeg verder Patrick Roest, Marcel Bosker en Erik-Jan Kooiman. Talent Talsma wordt dan zesde.
  • 10000 m heren. Een mooie afstand voor wat cultrijders, en de vraag is natuurlijk of er geen toppers de wedstrijden in Polen gaan overslaan. Dus zelfs als Kramer hier top vijf rijdt, gaat hij misschien niet rijden. Wie wel gaan rijden? Jorrit Bergsma, Erik-Jan Kooiman, Bob de Vries, Jouke Hoogeveen en Mats Stoltenborg.
  Massastart wordt toch weer Jorrit Bergsma met een snelle man (geen Verweij, dus misschien Simon Schouten?). Bij de ploegenachtervolging zal op de allrounders worden teruggevallen dus Kramer/Roest/Bosker. De sprinters (500+1000) hebben in mijn scenario drie dubbelaars hebben, de allrounders (1500+5000) ook drie.

  Disclaimer, het allemaal speculatie, er gaan zeker grote verrassingen komen, plus misschien afzeggingen en/of blessures en dan zien ook Mass start, Team pursuit en kwalificatie sprint & allround er ook ineens heel anders uit.
  mi en Camila vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En een aanvulling wie zich bij de Holland Cup in Deventer nog hebben geplaatst valt hier na te slaan:
  https://www.schaatsen.nl/nieuws/201...atst-voor-het-world-cup-kwalificatietoernooi/
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wat gokjes (met soms wat out-of-the-box denken, al vallen pre-season resultaten moeilijk te negeren):
  Vrouwen
  500m: 1) L. de Jong 2) Leerdam 3) Drost 4) Das 5) Beuling
  1000m: 1) Van Beek 2) Wüst 3) Leerdam 4) Van Elst 5) De Neeling [Dul sluit ik niet uit]
  1500m: 1) Wüst 2) Van Beek 3) Beune 4) A. De Jong 5) De Neeling
  3000m: 1) Wüst 2) A. de Jong 3) Schouten 4) Visser 5) Beune [ieder van deze namen kan ook worden ingewisseld voor Achtereekte en Wijfje. Die laatste schaatst overtuigend rond)]
  5000m: 1) Visser...............2) A. de Jong 3) Schouten 4) Kleibeuker 5) Achtereekte [verre outsiders zijn Anema en Van der Geest, maar die moeten dan wel heel veel progressie boeken. Toch kunnen ze wel stuivertje wisselen met Kleibeuker, daar zij nu 40 en niet meer fulltime prof is).
  MS: Schouten (ja, duh)
  stiekem zijn Wijfje en eigen teamgenote Groenewoud best bedreigingen voor Schouten hoor. Ze spelen echter allemaal niet zo goed het spel als dat Irene dat kan.

  Mannen
  500m: 1) Verbij 2) Ntab 3) R. Mulder 4) Nuis 5) Romeijn [Otterspeer en Smeekens vlak ik ook niet uit natuurlijk. Anderen als Hospes, Jorritsma en Velema lijken niet goed genoeg]
  1000m: 1) Nuis 2) Verbij 3) Krol 4) Velema 5) Otterspeer
  1500m: 1) Nuis 2) Roest 3) Krol 4) Bosker 5) Hollaar [Kramer kan alles of niets zijn. Schaatst Van Alphen eigenlijk nog?]
  5000m: 1) Kramer 2) Roest 3) Bergsma 4) Bosker 5) Kooiman (maar alles kan daar, al ben ik op de eerste 4 wel gerust. De Vos, Douwe de Vries, Schouten, Talsma en Stoltenborg zijn outsiders. Bob de Vries lijkt totaal niet in vorm, maar bij hem weet je het maar nooit hé?]
  10000m: 1) Bergsma 2) Kramer 3) Kooiman 4) Schouten 5) Stoltenborg [laatste twee kunnen ook minder progressie boeken. Kramer kan er ook door heen zakken, maar ik verwacht hem in het begin gewoon weer op topniveau. Hoogeveen is een logische naam voor de top 5. Talsma kan natuurlijk afhankelijk van zijn progressie: grootste 10km talent dat er is. Douwe de Vries kan, maar alleen als iemand van de top 5 er doorheen zakt. Roest en Bosker lijkt mij niet. Die moeten misschien wel 15 sec van hun PR afhalen willen ze überhaupt een kans maken.]
  MS: Stroetinga (of S. Schouten / Hekman / E. Hoolwerf - it's a gamble.)

  ...en over twee weken kan dit lijstje vast weer netjes de prullenbak in :)
  Laatst bewerkt: 24 okt 2018
  Camila vindt dit leuk.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Schulting doet niet mee, die rijdt de WB shorttrack in Calgary hetzelfde weekend.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dan doen we het lijstje nu alvast in de prullenbak ;)
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik zou Jos de Vos eerder op een 5000m-plek zetten dan Kooiman. Jos reed dit seizoen al een PR op de 3km én op de 5km.
 9. Camila

  Camila Active Member

  Een behoorlijk realistisch lijstje denk ik zo. Ik hoop alleen wel dat Sven de 10k wint!
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat zal ik niet uitsluiten. Vaak zie je bij die twee in deze fase van het seizoen dat de loting redelijk bepalend is. Eigenlijk is dat in elke wedstrijd voor februari zo bij hen. Zal hoe dan ook een meer spannende 10km zijn dan normaal voor deze fase van het seizoen. Winst is voor kwalificatie niet noodzakelijk, maar toch zal in het achterhoofd de gedachte lonken om Kramer eens te testen in hoeverre hij alweer diep kan gaan op de 10km.

  Of hij op zo'n uitnodiging in gaat, dat is natuurlijk maar de vraag. 1) niet erg om deze wedstrijd te verliezen 2) plaats hij zich niet, dan mist hij maar één 10km wedstrijd* 3) om hem echter onder druk te zetten zullen er toch wel 5 andere schaatsters onder of rond de 13 minuten moeten rijden. Dat zie ik niet 1,2,3 gebeuren.

  *Ik hoop op enig eergevoel. Met die 10km wedstrijd kun je belangrijke puntjes binnenslepen voor de eindzege 5/10km WB-klassement.

  Jos de Vos rijdt zeker sterk rond. Maar twee PR's in het voorseizoen scoren, staat niet gelijk aan een ticket voor de 5000m. Kooiman reed vorig jaar op ongeveer hetzelfde moment als het komende kwalificatietoernooi in Thialf 6.19 en 6.17. Stel dat, onder de voorwaarde dat de omstandigheden en Kooiman's vorm enigszins gelijk zijn, Kooiman weer een tijd van 6.19 of sneller neerzet, dan zal De Vos zijn nieuwe PR toch wel heel dik moeten verbreken (minimaal 2.5 sec). Het kan, maar het gokje op Kooiman is iets safer. Dit ook gelet op De Vos' vorige prestaties op cruciale momenten.

  (je Inzell PR in Heerenveen met een seconde verbreken is wel straffer dan het eruit ziet hoor, maar het blijft afwachten hoe zoiets op een moment supreme verloopt.)
  Laatst bewerkt: 25 okt 2018
  Camila vindt dit leuk.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik denk niet dat Kramer en Bergsma diep gaan op de 10km. Dat doen ze al jaren niet in deze wedstrijd. Daar op hopen lijkt me een beetje jezelf voor de gek houden. Het interesseert ze ook beide helemaal niets of ze winnen, het gaat om plaatsen.

  En ook denk ik niet dat ze interesse hebben in het WB klassement over 5 en 10km. Dus het kan inderdaad zo maar zijn dat Kramer de 10km in de WB niet wil rijden. En dan kan het ook zo maar zijn dat hij de kwalificatiewedstrijd ook niet mee doet.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat verwacht ik ook niet. Ik bedoelde dan ook niet zo zeer een spannende strijd tussen Kramer en Bergsma. Ik doelde meer op andere schaatsers die nu hun kans ruiken om zich te plaatsen of Kramer denken te kunnen verslaan. Als je zijn 10km tijd in Gangneung in het achterhoofd houdt; er zijn meer dan 5 schaatsers in Nederland die die tijd potentieel aankunnen. Dan heb je gewoon, zoals heus wel vaker, een spannend toernooi waarin alleen Kramer en Bergsma niet het achterste van hun tong laten zien. Maar het kan ook de 10km liefhebber in mij zijn die dat roept ;)

  Verder zal, als Kramer en Bergsma gewoon hun gebruikelijke vorm hebben, de loting weer bepalend zijn, zoals ik al aangaf. En ik verwacht Kramer eigenlijk gewoon weer in goede doen. Al komt dit gevoel niet meer automatisch in mij op, zoals in vroegere tijden.
  mi en Camila vinden dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Team easyJet skipt de WC wedstrijden in Japan. Optelsommetje van budget + recente vaderschappen + goed willen presteren in december aldus Anema en Irene Schouten in het AD.

  Goed nieuws voor de marathonliefhebber :)
  Yuskov vindt dit leuk.
 14. SprintMaster

  SprintMaster Team Marianne's Wave Medewerker

  Jammer, easyJet vliegt zeker niet op Japan. ;) Een herhaling van het vorige na-Olympische jaar toen men ook niet naar Azië ging. De nog te benoemen bondscoach zal nu al hoofdbrekens krijgen m.b.t. de mass start. Misschien wel dé kans voor Gary Hekman. En bij de dames geen Schouten, Schulting en Groenewoud. Wie dan wel? Iris van der Stelt?
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik geloof dat de financiële positie van de KNSB nou niet zo geweldig is, om een zo groot mogelijke ploeg naar Japan uit te zenden. Ik neem aan dat de massastartrijders gekozen worden uit degenen die ook een individuele afstand rijden.

  Ben benieuwd wie er nog meer gaan afzeggen. Het zou me niets verbazen als die andere nieuwe pappa ook in de buurt blijft. En als er veel schaatsers afzeggen, of we dan wel onze quota vol gaan maken.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hekman én Lee!

  Vrouwen zal mogelijk Achtereekte en Wijfje zijn. Achtereekte kreeg vorig jaar al een kans. Wijfje valt in Nederlandse wedstrijden altijd zeer positief op. Persoonlijk hoop ik op snelle kilometervreter Visser. Van der Stelt is tactisch sterk, maar wist de echte snelheid. Visser / Wijfje wat mij betreft.

  Mannen:
  Hersenbreeksels nu inderdaad. Hekman eventueel. Combinatie van Bosker / Stoltenborg lijkt mij een optie. Stoltenborg lijkt mij momenteel goed genoeg om zich te plaatsen op een individuele afstand nu een aantal easyJet rijders sowieso worden doorgestreept. Bewijst in marathons dat hij explosieve demarrages kan inzetten + rijdt een hoog tempo op de 5/10km. Goede optie.
  Laatst bewerkt: 25 okt 2018
  SprintMaster vindt dit leuk.
 17. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Van Alphen is gestopt.

  Krol zou ook zomaar wel eens kunnen verrassen.... :)
 18. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Geen Kramer-Bergsma dus op het WK afstanden. Met de nieuwe WB-klassementen zijn afzeggingen niet goed voor het aantal punten.

  5 november op De Speld: Nederland vult WB-quota niet uit solidariteit met andere schaatslanden ;)

  Koen Verweij staat nog op de lijst, maar van Jan Blokchain geen spoor... :confused:
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  zeg, EenBrabander... jij hebt toch connecties met allerlei schaatsers op Twitter? Is er daar niet iemand die kan vertellen waar Jan uithangt?
  EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina