Alweer een bochten vraag.

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Jolanda Mol, 28 okt 2015.

 1. Jolanda Mol

  Jolanda Mol New Member

  Dus alweer een bochten vraag.....

  Nu net op les begonnen met overstappen. Ik kan op links glijden, ik breng mijn rechter been over mijn linker. Mijn rechter schaats blijft mooi recht zoals het hoort. Tot op het moment dat ik hem weg zet......en dan staat mn schaats schuin. Zo schuin dat mijn punt de bocht uit wijst en het een soort directe noodstop wordt ipv overstappen.

  Iemand enig idee waarom ik dit doe? En hoe ik dit kan verbeteren?  Verstuurd vanaf mijn SM-A500FU met Tapatalk
 2. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik ga er vanuit dat je op vaste schaatsen rijdt?
  Eerste tip afzetten met meer druk op je hiel. Oefenen door de bocht te steppen met rechts.
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Hoi Jolanda,
  Lastig om te beoordelen zonder het gezien te hebben. Op welke baan heb je schaatsles? Heb je het "prblerm" met je instructeur besproken en zo ja wat zegt die er van?
 4. Jolanda Mol

  Jolanda Mol New Member

  Hey bedankt voor jullie reacties. Ik heb inderdaad een vaste schaats met lage schoen. Ik schaats bij duosport in breda. Ik heb de bochten geoefend met mijn instructeur. Ik wil het niet alleen doen dus ik hou zijn hand vast. Ik merkte ook wel dat ik erg bang ben om te vallen. Maar ik denk ook dat ik bang ben omdat ik mn schaats dwars zet en er iedere keer overheen val.

  Ik had al wel als feedback: dieper zitten en rustiger stappen. En mijn vriend die al heel lang goed schaatst zei dat ik misschien minder moet stappen en meer moet schuiven.

  Ben benieuwd naar jullie inzicht en tips.

  Verstuurd vanaf mijn SM-A500FU met Tapatalk
 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Zoals gezegd is het erg moeilijk om aan de hand van jouw omschrijving te begrijpen wat je precies verkeerd doet. Zodoende heeft advies geven over wat je beter kan doen dan ook weinig zin. Wel gaf je aan bang te zijn om te vallen. Nu zorgt angst bij schaatsen vaak voor een enorme blokkade om verder te komen. Ook ga je hierdoor nog verkrampter schaatsen en neemt het risico op blessures alleen maar toe. Schaatsen leer je nu eenmaal door vallen en opstaan en die enkele blauwe plek zo nu en dan hoort erbij. Niet voor niets wordt er bij kinderen steeds meer aandacht besteed aan het "IJsvrij maken". Er worden allerlei spelletjes gedaan de aandacht af te lijden van hun angsten en zodoende de kinderen uit te lokken meer risico te nemen dan ze normaal zouden durven. Denk bijvoorbeeld aan tikkertje, schipper-mag-ik-overvaren, hoedje van de koning, mini slalom, maar ook wie de langste buikschuiver kan maken en noem maar op. Deze aanpak heeft een drievoudige werking. De kinderen raken bekend met vallen en vallen gecontroleerder, de kinderen worden minder bang om te vallen en ongemerkt neemt hun techniek sterk toe.

  Nu zie ik op de ijsbaan veel ouderen die op latere leeftijd zijn begonnen met schaatsen en die door hun angst om te vallen nooit het stadium bereiken dat ze echt durven te hangen in hun slag (zowel in de bocht als op het rechte eind). Mijn advies aan hen is: ga lekker schaatsen met je (klein)kinderen. Leer ze op hun schaatsen te staan, ga tikkertje met ze spelen, duw ze voort op een sleetje enzovoort. Voor dat je het weet doe je ongemerkt een overstap. En al gauw doe je er 2 of 3.
 6. Jolanda Mol

  Jolanda Mol New Member

  Hey.

  Bedankt voor je reactie.

  Tikkertje spelen met kinderen gaat m niet worden denk ik zo. Ik ben 25.....geen kind meer en heb zelf ook geen kinderen.

  Maar ik ga zondag weer schaatsen en het weer proberen.

  Verstuurd vanaf mijn SM-A500FU met Tapatalk
 7. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Het had ook nooit overstappen genoemd mogen worden, maar onder doorhalen.. Je haalt je linkervoet onder je rechter door. Misschien dat het helpt.

  Schuiven moet je niet doen op schaatsen, zodra je dat lukt zijn ze helemaal bot.

Deel Deze Pagina