Bezuinigingen KNSB

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 22 sep 2016.

  1. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Maar zijn nieuwe optrekje in Amstelveen moet toch ergens van bekostigd worden?
    EenBrabander vindt dit leuk.
  2. Davey

    Davey Active Member

    De grootste winnaar is toch gewoon Kramer. Bondsgeld hoort gewoon eerlijk verdeelt te worden. Start en bonusgelden zouden gewoon vast moeten staan ongeacht de status. Zonder inschrijvingen door de bond krijg je geen status, zonder status geen vette contracten van de sponsoren. Zijn status moet hij bij de commercie verzilveren, niet over de rug van jeugdschaatsers en hele hordes vrijwilligers.

    Een startgeld van EUR1000 voor een world cup, 2000 voor een EK en 3000 voor een WK lijkt mij gewoon beter. En het bonusgeld gewoon eerlijk verdelen. Worden er 2 schaats(t)ers wereldkampioen en de rest niks dan gewoon prijzengeld 50/50 verdelen. Zijn de Kramerachtige figuren er niet mee eens dan blijven ze toch lekker thuis en dan trekken we gewoon met de Dassen en van der Weijden's ter oorlog. Kijken hoe lang Kramer van zijn status kan genieten als hij geen wedstrijden rijdt.
    JohnZero en proeme vinden dit leuk.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik las het hier ook al inderdaad: http://www.schaatsen.nl/nieuws/2016/met-zes-man-in-commissie-of-anders-helemaal-niet/

    Volledig belachelijke woorden uit de mond van Nijhof. “Waarom we niet met één afgevaardigde per onderdeel genoegen nemen? Er is het afgelopen jaar iets gegroeid, er is een visie. Als we ondervertegenwoordigd zijn in deze commissie, dan wordt de boel alleen maar vertraagd. En kijk naar hoeveel schaatsers wij als gewesten vertegenwoordigen. Of de merkenteams, die 7 miljoen per jaar binnenbrengen. Als je zo belangrijk bent, mag je wel met zijn tweeën in zo’n belangrijke commissie, lijkt mij.”

    Hoeveel schaatsers wij als gewesten vertegenwoordigen? Nijhof en de andere gewestelijke voorzitters waren trots op het akkoord van enkele weken geleden, waarmee de schaatsverenigingen extra worden belast. Hij hoort al die schaatsers te vertegenwoordigen, maar dat is niet de realiteit. En dan heb je naast deze man ook nog twee vertegenwoordigers van de merkenteams en twee atleten die rijden voor merkenteams. Dat noem ik geen evenwichtige commissie.

    We moeten niet vergeten dat de begrotingscrisis is veroorzaakt door het afnemend ledenaantal, waarbij met name volwassen recreanten afgevallen zijn. Als je nu verenigingen zwaarder gaat belasten, maar je dat probleem alleen maar groter. Je zou toch denken dat een commissie die gericht is op een 'duurzame schaatssport' dat ook wel zou zien.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De hele geschiedenis van de KNSB leest als een eeuwige strijd over de macht tussen het hoofdkwartier en de gewesten. Ik dacht dat we daar in de 21e eeuw wel klaar mee zouden zijn en dat het niet handig is om in zo'n kleine sport expertise te laten versnipperen bij goedwillende amateurs in de regio. Maar goed, elke generatie heeft het recht om weer dezelfde fout te maken. Wel jammer dat het gebeurt nu het schaatsen mondiaal in een crisis zit.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  6. Globeskater83

    Globeskater83 Member

    Ik ben dit topic aan het teruglezen en wil hier even op reageren. Ik denk dat het schaatsen helemaal niet leeft en bloeit als nooit tevoren. Het schaatsen is keihard een ijskoude natuurijswinter nodig om zo te zorgen dat weer meer mensen gaan schaatsen. De verenigingen groeien niet meer en krimpen eerder. De jeugdafdelingen van veel verenigingen worden kleiner. En als deze mensen dus niet meer op KNSB uren schaatsen komt er ook minder geld in het laatje..
  7. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Ik heb even getwijfeld waar ik dit neer zou zetten, maar ondanks het subtiteltje langebaan lijkt me dit topic wel geschikt:

    Wat ik erg jammer vind is dat de livestreams van de marathons op youtube gestopt zijn. Naar wat ik vernam is er geld te weinig om dit door te zetten. Het aantal views varieert van ongeveer 6000-10000, en hoewel dat niet super veel is, zul je als je de marathons aan de man wilt brengen toch een wat langere adem moeten hebben dan één half jaartje. Ter info: één livestream kost ongeveer 2000 euro.

    De marathon is en blijft een ondergeschoven kindje van de KNSB. Teun Breedijk schreef op de facebookpagina van marathonschaatsen het volgende:
    Het is een pittige conclusie. Uiteindelijk denk ik dat het grootste probleem is dat er gewoon geen geld is voor het marathonschaatsen. Maar ja, dan zit je wel een beetje in een vicieuze cirkel, omdat je de sport nu ook niet verkoopt en maar aan de kant blijft schuiven, dus ook geen inkomsten genereert. Totdat er een elfstedentocht/natuurijs is natuurlijk, dan staat de KNSB voorop om aan de hand van het marathonschaatsen hun slag te slaan.

    Dat is jammer, want met Jorrit Bergsma die er regelmatig verschijnt en nu zelfs soms Kramer en Roest, biedt de marathon best een aardige amusementswaarde. Aan de andere kant: 125 of 150 ronden zijn misschien wat veel voor een breder publiek, en is het wellicht leuker om de marathons in te korten naar 100 rondjes die dan sneller gaan. Maar het lijkt alsof de KNSB er helemaal niet over nadenkt. Scroll eens door deze beleidsnota: er staat praktisch niks in over de marathon, of ontwikkeling van de verkoopwaarde ervan. Het lijkt er eerder op dat de KNSB vastgeroest zit in kantoortermen als doelstellingen/speerpunten/activiteiten. Er zit vast wel een verschil in, maar is dat allemaal zo belangrijk?

    Over het algemeen lees ik niks over het beeldtechnisch aan de man brengen van het schaatsen. En dat is gewoon jammer. De marathon werd prima in beeld gebracht en voorzien van leuk commentaar (dat de commentatoren zelfs gratis deden!). Ik vind het op zijn zachts gezegd opmerkelijk dat schaatsen.nl maarliefst 16 keer wordt genoemd in de nota terwijl het woord marathon slechts 5 keer voor komt. Langebaan overigens slechts 4 keer. Dat soort dingen snap ik nou niet.

    En dat allemaal terwijl de opbrengsten uit de marathonlicenties € 12.500 hoger waren dan begroot (pagina 23). Dat zegt wel dat het aantal marathonsschaatsers groeiende is en dat blijkt ook wel uit de toenemende multidisciplinaire benaderingen van jongens als Bergsma, de Vries, Roest, Kramer. Je ziet het vooral veel bij de jeugd. Ik sta nu 3 jaar op de ijzers en rij nu twee jaar marathon en ik heb de pelotons in die jaren zichtbaar zien groeien. In Utrecht hebben ze zelfs een hele nieuwe categorie op weten te zetten waar wekelijks 30 man starten. Het wielrennen ook neemt een enorme vlucht, dus waarom zou de koersvariant van het schaatsen niet verkocht kunnen worden? Juist met de toenemende kritiek op de langebaan is het misschien eens goed om te kijken of het marathonschaatsen wel aan slaat. Dan hoef je die teamsprint ook niet meer te verrijden.

    Nou ja, dat dus. Hoewel de KNSB ongeveer 3,5 miljoen euro (!) aan de posten marketing & communicatie en commercie uit geeft, is er niet eens 36.000 (14x KNSB-cup en 4xvierdaagse) euro beschikbaar om nou eens een echt effectieve actie op te zetten: namelijk beeld maken van je sportevenement. En dat terwijl de rondjes 35 tot 38.9 van Rigas op het EK allround wel worden uitgezonden...
    Hakkie2 en fransvanbakel vinden dit leuk.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Interessant verhaal....Lijkt er inderdaad op dat de marathon-discipline zich beter verzelfstandigt, aangezien vanuit de KNSB niet veel verwacht hoeft te worden. En dat terwijl er toch echt wel heel wat meer gedaan kan worden om de sport aan de man te brengen. Zeker met de komst van de MS liggen er mogelijkheden om het marathonschaatsen te verkopen in het buitenland, en inkomsten gaan daarbij hand in hand.
    Patrick510 en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Persoonlijk denk ik dat het marathonschaatsen nooit zo zal leven als het langebaan/sprint.
    Het marathonschaatsen zal overigens ook wel een Nederlands dingetje blijven want als de 10km al niet meer aanslaat in het buitenland, is te saai en langdurig, dan zal een marathonwedstrijd al helemaal niet tot de verbeelding spreken.
    De Keizer vindt dit leuk.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Is die 2000 per wedstrijd niet gewoon op te hoesten door de sponsors van de ploegen, die hebben toch ook voordelen bij rechtstreekse beelden?

    De KNSB heeft gewoon weinig geld. Aangezien Kramer nu met zijn vriendjes een flink deel van de pot leeg eet, zijn logischerwijs Kunstschaatsen, Marathon, de kinderprogramma's en evt ook shorttrack de dupe.
    Patrick510 en De Keizer vinden dit leuk.
  11. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Marathonschaatsen is totaal niet te vergelijken met een 10k. Het is een koers, terwijl een 10k een tijdrit is. Juist daarom kan een marathon erg leuk zijn om te zien. Maar dan misschien wel onder de voorwaarde dat hij teruggeschroefd wordt naar 100 ronden. Nu heb je iedere koers, als de kaarten geschud zijn, een serie ronden waar wel doorgereden wordt maar niks gebeurd. Laten we het gecontroleerd uitrijden noemen. 100 ronden hoeft niet per sé saaier te zijn: ik denk dat nog steeds niemand met Hekman de sprint aan wil gaan. Nederland is niet moe van dit soort type wedstrijden, want de marathon van Rotterdam met hardlopen wordt live uitgezonden en het wielrennen krijgt helemaal een hoop zendtijd.

    Nou ja dat is wat ik mij dus ook af vraag. Ik weet niet precies hoe het zit, maar met de begroting uit de beleidsnota (pagina 18) kom je wel een eindje. Er wordt door de merkenteams in totaal al 6 ton aan zogenaamde 'merkenteam licenties' betaald. Dat is een behoorlijk bedrag. Daarnaast genereert de KNSB maarliefst € 5,65 miljoen aan sponsorinkomsten. Dat vind ik helemaal een fors bedrag. Waar dat geld naartoe gaat weet ik niet, maar het lijkt me dat je wel verplicht bent aan zowel de merkenteams, waarvan de sponsoren dus indirect een hoop geld betalen aan de KNSB, en aan de zelf gecontracteerde sponsoren om zoveel mogelijk exposure te genereren. Door middel van de livestreams bereik je zo al pak hem beet 150.000 man.

    Daarnaast kun je met behulp van de beelden makkelijk een kleine samenvatting in elkaar knippen en plakken en deze opsturen naar Studio Sport, want als die het korfballen uitzenden dan lijkt me dit ook wel een interessante. De NOS is bovendien gebaat bij wat meer interesse in het schaatsen, want dat levert dan waarschijnlijk ook weer wat meer interesse op voor de langebaan uitzendingen.

    Ik vind alleen niet dat de sponsoren van de merkenteams dit moeten betalen. De meesten sponsoren toch wel voornamelijk vanuit een maatschappelijk oogpunt en persoonlijke verbinding met de schaatssport. Je kunt beter een paar keer jaar een paginagrote advertentie in de Telegraaf zetten dan een schaatsteam sponsoren, daar bereik je meer mee voor hetzelfde geld. Met dat idee betalen de schaatsers zelf indirect mee aan het uitzenden van de marathons, omdat het geld hoogstwaarschijnlijk wordt verrekend met de sponsorbijdrage.

    Ik zie eigenlijk geen andere manier dan de livestreams op youtube om het marathonschaatsen echt populairder te maken. Dat televisierechten wat duur worden snap ik wel, maar dit is echt een prima alternatief. Ik hoop dat juist dit initiatief niet wordt wegbezuinigd, want dit is nou een idee waar we wat mee kunnen. Verder zie ik eigenlijk ook, op wat posters in bushokjes na voor een kampioenschap, niets van de promotionele activiteiten van de KNSB, terwijl er toch een miljoen euro aan marketing en communicatie wordt uitgegeven.

    UPDATE: precies voordat ik dit wilde posten zie ik dat de wedstrijd in Rotterdam weer wordt uitgezonden. Eindhoven hebben ze overgeslagen, wat daarna gebeurt weet ik nog niet. Maar over daarna is nog iets bekend. Nog even het bericht van 5 januari, vanuit de organisatoren van de streams:

  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Eigenlijk is dit een vrij bizarre zin om te lezen.

    Nederland.
    Schaatssport.
    Krimpt?
    Zeer snel nog wel?
    Ammehoela!

    In Nederland staat op iedere hoek van de straat een ijsbaan, Nederlandse schaatsers halen zowel op de langebaan als in het shorttrack meer medailles dan ooit, Nederlandse coaches worden nagenoeg alle andere landen aangetrokken, Nederlandse marathonrijders hebben ieder jaar een pelgrimstocht naar de Weissensee en in Nederland is veruit de meeste aandacht voor en sponsoring van langebaanschaatsen.

    En uitgerekend hier moet bezuinigd worden op de schaatssport.
    Als hier al geen geld meer is voor schaatsen, waar dan nog wel?

    Qatar? :rolleyes:

    Voor de internationale ontwikkeling van de schaatssport zou je kunnen zeggen dat het goed kan zijn als er minder geld voor de sport in Nederland is, maar minder geld hier betekent natuurlijk niet meer geld in de rest van de wereld. Bovendien draait het schaatsen op de uitzendingen van de NOS en de sponsoring uit ons land. Ondertussen zien we dat Olympisch kampioenen hier zonder ploeg zaten / zitten. Hebben we nou zo veel succes dat we het niet meer kunnen betalen?????
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member



    Ja, de schaatssport krimpt zeer snel in Nederland. Al die schaatsbanen draaien op subsidie. In bijvoorbeeld Leiden zijn ze dat al zat en dus wordt de baan waarschijnlijk gesloten. Andere plaatsen zijn ze al voor gegaan of zullen waarschijnlijk zeer snel volgen. Schaatsen is qua kijkers en qua beoefenaars steeds meer een sport van ouderen. Zeker het langebaanschaatsen, jongeren gaan dan nog eerder ijshockeyen of misschien shortttacken. In Leiden wordt de ijshockey ook als hoofdreden genoemd om de baan misschien te redden.

    De uitzondering is slechts als er natuurijs ligt.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    KPN wil alleen nog maar de krenten uit de pap. Eerder lieten ze het inline-skaten al vallen. Hiermee creëren ze een hoop onrust.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar dat laatste heeft KPN niets mee te maken. Die moeten gewoon hun geld zo besteden dat ze er maximaal profijt van hebben. Ofmdat prettig is voor de schaatsbond heeft KPN geen boodschap aan.
    De Keizer vindt dit leuk.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Tja, de oorzaak lijkt me toch vooral te liggen in alle plannen die er voor zorgen dat de commerciële teams minimaal hoeven bij te dragen en maximaal exposure krijgen. Dan zou ik als KPN ook denken dat het prettiger is om een commercieel team te sponsoren in plaats van de hele KNSB. Wat dat betreft heeft Orie ook boter op zijn hoofd. Met de rest van de commerciele teams in coalitie met de gewesten zijn ze toch doelbewust de KNSB aan het slopen?
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is het dus volkomen normaal dat KPN de KNSB onder druk zet door dit (proefballonnetje??? met Telegraaf en Kramer aan hun zijde) keihard in de media te knallen? Ik weet niet of het gebeurd is, maar ik denk dat men eerst eens met de KNSB had kunnen overleggen over hun toekomstplannen. Het gegeven dat de KNSB en KPN later met een gezamenlijke persverklaring kwamen, lijkt erop te wijzen dat er geen overleg heeft plaats gevonden.

    Slechte communicatie vanuit de KNSB is denk ik de oorzaak. Vorige zomer kwamen ze ineens met een dictaat om het prijzengeld bijna te halveren. Logisch dat men daarvoor past.
    Laatst bewerkt: 24 jun 2017
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, ik denk dat dat in de zakenwereld en zeker in het reclamegedeelte volkomen normaal is. Dit zou bijvoorbeeld ook een dreigement kunnen zijn om te laten zien dat de nationale sponsor belangrijk moet blijven en dat KPN dus zijn plek op het pak verdedigt. Een redelijk normale strategie in de zakenwereld. Voor KPN staat het belang van het schaatsen natuurlijk niet centraal, maar alleen het belang van KPN. Als die belangen botsen heeft het schaatsen gewoon pech, wat betreft de KPN.

Deel Deze Pagina