ISU Congres 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 25 apr 2018.

  1. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Laten we daar eens inhoudelijk op ingaan.
    - Een toernooi op een mobiele ijsbaan op het Rode Plein en Central Park is even waarschijnlijk als een toernooi organiseren op de maan. Behalve dat het Rode Plein relatief smal en niet eens vlak is, gaan ze in die steden dergelijke locaties nooit voor lange tijd af zetten voor zo'n kleine sport. In Davos trek je ook geen publiek.
    - Het stadion in Amsterdam zat de meeste dagen wel vrij goed vol, maar dat was voor een groot deel ook te danken aan het feit dat het om een WK ging. Voor een world cup komen er veel minder mensen. Zeker gezien de hoge ticketprijzen en met lagere prijzen krijg je de exploitatie wellicht niet rond.
    - Wedstrijden op meren. Een krankzinnig idee om schaatsers te laten sprinten op een meer vol scheuren en andere oneffenheden. Dat is vragen om zware valpartijen.
    - Die meren leveren wel mooie beelden op, maar geen publiek. Oostenrijk loopt heus niet uit voor schaatsen op de Weissensee.
    - Prijzengeld is interessant voor de schaatsers maar niet voor publiek. Zeker niet omdat de prijzengelden sowieso laag en dus voor het publiek niet aansprekend zullen zijn in vergelijking met andere profsporten.
    - Je kunt wedstrijden op mooie locaties organiseren, maar er moet wel iets op het spel staan dat het publiek begrijpt en aanspreekt. Ter vergelijking. Ik heb dit jaar beelden met een prachtige omgeving gezien van de wielerkoers Ronde van Kroatië. Het grote publiek heeft er echter geen enkele interesse in, omdat Kroatië geen wielerland is en de massa de Ronde van Kroatië niet kent als belangrijke wedstrijd.

    Ik vind het echt krankzinnig dat een sportbond met zo'n slecht onderbouwde en onderzochte plannen zoveel traditie en haar mooiste evenementen overboord gooit.
    Duif, Paul Lamote en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @De Keizer: ik zie elk jaar de prachtigste (sprint)lamglaufwedstrijden in oude binnensteden. Dit hoeven niet per sé Moskou of New York te zijn, een wedstrijd in Stockholm, Kopenhagen, Oslo, Warschau, Krakow of zelfs kleinere steden als Kassel (Duitsland) is ook schitterend. Genoeg pleinen en/of parken die best op mooie locaties liggen.

    En schaatsen op meren af doen door de scheuren... er zullen dan ook gewoon ijsmeesters zijn die de scheuren kunnen opvullen en dweilmachines. Dus dat is een kulargument.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    één WK vind ik een mooi idee. Elk jaar wat anders is ook wel prima. Krijgen sporters elk jaar een andere focus en heb je in mindere mate van die WK's die minder belangrijk zijn dan andere WK's.

    Maar vrij bizar dat er niet even is vastgelegd dat elk onderdeel eens per x jaar georganiseerd moet worden.
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    Atletiek heeft het ene jaar een indoor-WK en het andere jaar een outdoor-WK. Het zwemmen wisselt zo langebaan en kortebaan af.

    Bij het EK Atletiek heeft de editie in een olympisch jaar geen marathon (2016 wel een halve marathon) en in een niet-olympisch jaar wél.

    Bij turnen weet ik de details niet, maar volgens mij wisselt daar ook per jaar (of per olympische cyclus?) op welke onderdelen er medailles te halen zijn.

    Afwisselen is dus niet erg. Doen andere sporten ook.
    Maar dat er niks vast ligt is, zoals ik hierboven ook al noemde, "vrij bizar". Die andere sporten hebben er wel een duidelijke logica in...
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ja, dat bedoelde ik ook (turnen heeft trouwens wel altijd alle onderdelen, dacht ik). Een WK niet jaarlijks houden is helemaal niet zo gek. En eens een onderdeel schrappen omdat het niet past in een olympisch jaar ook (iedereen zal snappen dat je geen WK Afstanden gaat houden in een olympisch jaar, nogal mosterd na de maaltijd of een slecht bezet voorafje). Maar dit?

    Worst case scenario: Stel dat Bosker nu allround gaat trainen en de 4/5 jaren dat hij op zijn best is (vanaf zijn 26e tot zijn 31e) besluiten alle organisatoren dat ze geen zin hebben in allround...
  6. Kristian

    Kristian Active Member

    The idea of deciding the content of the new WK 2 years ahead at the latest EACH TIME was so strange to me that it didnt get through. Sorry for creating any confusion taking about cycles. It still could happen, but it will now be "pending"in the hands of the Council. The predictability will suffer from this system. No good.
    Laatst bewerkt: 7 jun 2018
    Camila en EenBrabander vinden dit leuk.
  7. Kristian

    Kristian Active Member

    ...BUT then - a little bit confused - I listened to Kibalkos presentation the day before again, and he is talking about concencus-orientated solutions: If everybody wants SDC each year thats what will be decided (bye, bye allround), if everybody wants a fixed two year cyclus thats whats going to happen. Sounds like working towards a single, specific decision that implicates a little more predictability for the future after all?
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik heb het nu een paar dagen zitten terugkijken, en ik ben erg geschrokken van het niveau. Ik weet niet of het vroeger ook zo was - dit is pas de eerste keer dat het online te volgen is - , maar ik zie vanuit de zaal toch niemand die een gloedvol betoog kan houden. Dat je als land een voorstel indient, maar daar niet even de achtergrond en de beweegredenen uiteenzet. Of dat je al draagvlak voor je voorstel probeert te hebben gekregen. Daardoor konden alle suggesties vrij simpel van tafel worden geveegd.
    De Canadese Susan Auch leek de enige te zijn die haar inbreng had voorbereid, en dat ook kon overbrengen. Daardoor lijkt het 4-continententoernooi er toch te komen. Hoewel..in de meesting van de hardrijdsectie is het niet gegaan over de financiën. Ik heb zo het idee dat dat vrijdag tijdens de definitieve, grote vergadering opeens nog aan de orde wordt gesteld door de ISU, in de hoop dat de kunstrijdleden het dan misschien nog afschieten.

    En dan schrik je toch wel even. In de traditionele schaatslanden holt het aantal actieve schaatsers achteruit, de trainers daar hebben niet meer de kennis en de middelen om de concurrentie aan te gaan, en ook de bobo's hebben blijkbaar niet meer het niveau om dat tij te keren. Nu hoopt de ISU volgens mij dat een instroom van inliners het tij gaat keren, maar dat zal nooit een structurele oplossing kunnen zijn. De exoten zijn even snel verdwenen als dat ze opkomen, zonder dat er een schaatsstructuur in hun land is opgebouwd.

    Natuurlijk is de hele setting niet OK. Dat ze dagen bezig zijn met juridisch detailniveau, waardoor je de grote lijnen volledig uit het oog verliest. Terwijl je de verzamelde kennis en ervaring op zo'n moment ook kan gebruiken om eens goed na te denken over sponsoring, marketing, de kalender, nieuw formats, etc.
    Camila, De Keizer en Skøyteranking vinden dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Mjøsaman: ik heb hier niet naar gekeken, maar wel al een aantal keren beelden van de vergaderingen van de UCI gezien (altijd tijdens het WK wielrennen op de weg, op de rustdag). Daar is het niveau ook niet best. En volgens mij zie je dat in elke sportbond. Mensen die goed zijn in gloedvolle betogen gaan veel geld verdienen in het bedrijfsleven of (als ze idealist zijn) hoog de politiek in. En dan komt nog driekwart van de kwaliteit van hun betogen uit ondersteuning met heel veel assistenten. Hier zitten vooral een groep sportliefhebbers bij elkaar uit bonden die het lowbudget moeten houden. Ik zou daar qua kwaliteit niet teveel van verwachten. Als ze maar liefhebbers zijn en het beste voor hebben met de sport, dat lijkt me het belangrijkste.

    En wat dat betreft doet de ISU het prima. Ze proberen steeds wat. Invoering van nieuwe, spectaculairdere, onderdelen omdat het publiek af haakt. Aanpassingen van de kalender omdat veel schaatsers teveel wedstrijden overslaan. Eigenlijk zijn ze prima bezig. Alleen de onduidelijkheid over de invulling van de WKs is vervelend en als de uitkomst is "elk wk mag het zelf invullen" zelfs erg raar, maar daar zullen ze denk ik volgend jaar wel verder over praten?
  10. Kristian

    Kristian Active Member

    Personally I doubt that one WK per season is benefitial at all. At least it has become a strange idea that this will solve everything. Speedskating should instead try to build interest for two WK-highlights per season as mentioned earlier. Why cant speedskating have an alternating model within each season cutting the season in two halves? The problem now is that skaters can shop their opportunities from week-end to week-end. I.e. choose to try to win a distance cup on the 1500 instead of participating in allround the next week end... the qualification for WK allround is hidden in a single distance Event... etc and so on.
    In my opinion it is likely that the talks of one WK per season will be a waste of time anyway unless decisions are forced upon its members and fans. We already saw a few examples of it regarding proposal nr. 89: Small nations wants mass start each season, and it is very difficult to unite in not having either WK-allround OR SDC each season.
    So why all this talk about just one WK per season?
    Laatst bewerkt: 7 jun 2018
    Skøyteranking vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Twee jaar gelden moest het EK langebaan zo nodig gered worden, ook al stelde het toen al niets meer voor omdat de kwalificatie voor het WK er al niet meer van af hing. Nu begrijp ik dat dat een politieke keuze was omdat het EK shorttrack het financieel nog veel slechter doet. Het enige verstandige besluit was om de WK's niet overhoop te halen. Nu gaan ze daar ook een rotzooi van maken.
    Vanwege het voortbestaan van het EK krijg je dus nu dat de andere vier continenten ook hun speeltje willen hebben en ziedaar het vier continenten kampioenschap en ook maar meteen bij het shorttrack want ja, politiek hè. Weg kans om een volwaardige World Cup finale neer te zetten. De echte hete aardappel, het WK/ de WK's wil men aanpakken maar weet nog steeds niet hoe. Is het niet beter om bij twijfel geen verandering door te voeren?

    Wat er met het WK('s) gaat gebeuren raad zich raden als men naar 1 WK toe wil. De WK afstanden zijn te belangrijk gemaakt en zullen altijd op e.o.a. manier terugkomen. WK allround is de grote verliezer want lastig/niet in te passen vanwege teveel zware afstanden in korte tijd (wat bij shorttrack wel werkt, werkt hier niet!) voor een aantal rijders. O.a. Kramer en Pedersen zouden dan wel 7 afstanden moeten rijden binnen 10 dagen tijd, ik zie het ze niet doen. WK sprint zou nog in een bijprogramma kunnen. Het voorstel van Noorwegen met precies gespecificeerd welke onderdelen op het WK was dan nog iets waar je wat mee zou kunnen.
  12. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Je kunt natuurlijk best één WK rijden met WK kampioenen per afstand en dan en passant ook een sprintklassement en een allround klassement opmaken. Met dan uiteraard wel meer rijders per afstand dan nu, maar dat is geen bezwaar bij een meerdaags evenement. De selectie wordt dan voor ieder land een OKT puzzeltje.

    Een van mijn grote bezwaren tegen de huidige allround opzet is dat er vrijwel helemaal geen wedstrijden meer zijn voor echte stayers (die worden genekt met de 500 meter op een allround kampioenschap) waardoor die allround kampioenschappen in de praktijk zijn voorbehouden aan alleen de middenafstanders. Een bijkomend gevolg daarvan is dat de langste afstand steeds meer de nek wordt omgedraaid omdat de echte langeafstand specialisten nergens aan bod komen.
    Laatst bewerkt: 7 jun 2018
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het effect van de veranderingen van de ISU is tegenovergesteld aan hun verwachtingen ervan.

    Ik vraag me bij een Super-WK wel af: valt dat wel te combineren allemaal? Zeker lange-afstandsschaatsers moeten dan heel veel keuzes gaan maken. Rij ik de massastart en de TP of toch het allroundtoernooi? Nu hoeven ze die keuzes nog niet te maken. In een WK-week van alle ISU-sporten wordt multidisciplinair zijn helemaal een ramp. Jorien ter Mors zou dan haast onmogelijk haar twee sporten kunnen combineren. Op de Olympische Spelen kon dat wel, maar dat kwam omdat ze niet alle onderdelen reed die ze wilde rijden door mindere prestaties bij het kwalificatiemoment.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Tja, allround wordt dan misschien iets als de meerkamp bij atletiek: iets met zijn eigen specialisten. Maar in principe zou het rijden van een 1500, 5000 en een TP in de week voor het allroundtoernooi best kunnen. Als de afstanden in het eerste weekend (vr-zo) zitten, de teamonderdelen (TP, MS en TS) in de week (di-do) en dan sprint en allround de laatste za en zo heb je best een programma wat prima te doen is.
    Laatst bewerkt: 7 jun 2018
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Als je de 500m uit de allroundwedstrijd haalt is het toch niet meer een allrounder die wint? Voor de stayers is het WK Afstanden uitgevonden. De 500m zit er al sinds de invoering van het WK allround in 1889 in. En het is ook al altijd zo geweest dat pure stayers het moeilijk hebben het allroundtoernooi te winnen. Je zoekt dan ook geen stayer, maar een allrounder.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Misschien werk ik in een bepaalde branche, maar de doorsnee stagiair hier presenteert zijn verrichtingen beter dan de mensen in de zaal. En dit zijn wel de mensen die mee moeten denken met tv-stations, het IOC, dopingartsen en andere professionals.
    En ja, de ISU probeert steeds wat. Maar zonder te definiëren wanneer iets een succes is, zonder te evalueren of bij te sturen. De ISU vond de OS heel positief, omdat er zoveel landen meededen. Ja, als we het moeten hebben van exoten die een half jaar op het ijs staan en zich dan al weten te kwalificeren, denk ik dan.
    Kortom: veranderingen uitproberen vind ik positief, maar je moet wel evalueren en bijsturen. Want de resultaten tot nu laten -volgens mij- zien dat we steeds verder afraken van de kern die het langebaanschaatsen uniek maakt en die een grote groep van mensen aantrekkelijk vindt. Of moet ik al zeggen: vond.
    kernploegfusie en Skøyteranking vinden dit leuk.
  17. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    En die 500 meter is juist wat allrounden zo interessant maakt. Het is dat Sven relatief snel is op de kortste afstand en eigenlijk nooit fouten maakt, anders waren allroundtoernooien de afgelopen jaren een stuk spannender geweest. Hij is een vrij unieke allrounder, met een relatief goede 500, een redelijke 1500, een wereldklasse 5 kilometer en meestal ook nog eens een uitmuntende 10 kilometer. De meeste 5 kilometerspecialisten hebben een veel mindere 500 of zijn überhaupt een stuk wisselvalliger. Ik ben ervan overtuigd dat we over twee jaar, of misschien al dit jaar, veel spannendere allroundtoernooien gaan zien tussen mannen als Roest, Pedersen en Bosker. En wie weet wie er in de toekomst nog opstaat. Wellicht een nieuwe Sighel?
    Skøyteranking vindt dit leuk.
  18. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Wedstrijden per afstand brengen meer specialisatie en daarmee betere prestaties. Nu hangt de langste afstand er maar een beetje bij. De allround toernooien leven in Nederland en een beetje in Noorwegen maar de rest van de wereld vindt het eerder raar dan interessant.

    Dat het sinds 1889 al zo is geen argument. Handbal was vroeger ook een pure buitensport, bij hockey hebben ze de regels ook grootschalig aangepast aan de moderne tijd, bij alpineskiën is ook de hele opzet van evenementen en kalender veranderd maar het schaatsen leeft nog in 1889.

    Overigens ter vergelijking, bij de atletiek organiseren ze toch ook geen toernooi met 100m, 400m, 1500m en 10.000 meter als één geheel. Als de IAAF dat zou invoeren zou iedereen vragen of ze niet goed bij hun hoofd zijn.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat doen ze dus wel, al hebben ze de 10 kilometer vervangen door verspringen, kogelstoten, hoogspringen, discuswerpen, polstokhoogspringen, speerwerpen en hordenlopen. ;)

    Als je dat in het schaatsen zou doe, krijg je een wedstrijd met op dag 1:
    - 100 meter schaatsen,
    - verglijden*
    - 500m shorttrack
    - een korte kür
    - 500 meter schaatsen
    En op dag 2:
    - 110 meter klunen
    - 1000 meter shorttrack
    - een lange kür
    - crashed ice
    - 1500m schaatsen

    *eigen interpretatie mogelijk over wat dat is
    Laatst bewerkt: 7 jun 2018
    Nickel, kernploegfusie en Duif vinden dit leuk.
  20. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dat komt omdat er al een meerkamp bestaat, waar overigens al 3 van de 4 afstanden die jij noemt in zitten. Alleen de 10.000 meter niet, maar die is ook niet echt vergelijkbaar met de 10.000 meter schaatsen. Eerder een 20 kilometer.
    Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina