Kan onderstel Viking thermo breed veranderd worden?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door nooropnoren, 6 feb 2017.

  1. nooropnoren

    nooropnoren New Member

    Hoi!

    Een week geleden ben ik begonnen met schaatslessen en ik heb zo'n typische beginners vraag :)

    Voor diegenen met enige haast, mijn vraag in het kort: kan het klap onderstel van een tweedehands Viking Thermo Breed worden vervangen voor vaste lage ijzers?

    Dan voor diegenen die ook de achtergrond van mijn vraag willen weten:
    Voor mijn eerste les een week geleden huurde ik combinoren. Ik was er niet weg van, mijn voeten werden afgekneld en ik vond de beperkte bewegingsruimte niet fijn. Mijn tweede les huurde ik een paar Viking Marathon Mids om te proberen. Wel al een stuk beter, maar nog steeds naar mijn idee te smal. Ik had verkrampte voeten. Niet heel aanwijsbaar drukpijn (had ik bij bij de combinoren wel), maar zo'n algeheel gevoel van slechte doorbloeding. Toen ik mijn voeten er einde les uithaalde, voelde ik de tinteling van het bloed wat weer terug in mijn voet kon lopen. Het is me ook niet vreemd, heb met loopschonenen ook vaak het probleem dat een schoen snel te smal valt.
    Uiteindelijk wil ik gaan kopen en ik ben dus gaan kijken naar geschikte schoenen voor een brede voet en kom uit op bijvoorbeeld Viking Thermo Breed. Nieuw is nog een te grote investering, maar tweedehands zie ik een paar in de juiste maat (op basis van mijn ervaring met de Marathon Mid: één schoenmaat kleiner). Alleen... er zit een klap onderstel onder :( Nu, dat kan ik echt nog niet. Het lijkt me te hoog en bovendien leer ik het liever op vaste ijzers, zodat ik dat eerst goed door heb. Kan ik dit onderstel laten vervangen door vaste lage ijzers?

    Elk ander advies wat jullie op basis van mijn verhaal kunnen geven, hoor ik ook graag!
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Antwoord op jouw vraag: Ja, onder Viking thermo xbr kan je elk ijzer zetten zowel vast als klap.

    Op basis van jouw verhaal zou mijn advies zijn: Ga naar een gerenommeerde schaatswinkel en laat je daar helpen/informeren door een expert.
    In jouw verhaal valt mij namelijk een aantal misvattingen op. Een aantal daarvan zou ik gelijk willen betwisten.

    1. Alleen dure schaatsen zitten goed.
    Dat jij slechte ervaringen heb met een paar goedkopere schaatsen, betekend niet dat er geen goedkope schaatsen zijn die jou goed kunnen zitten. Bij een goede schaatswinkel hebben ze vaak een breed scala aan schaatsen waarvan er vast wel een paar goed zullen zitten. De beslissing om goedkope, of duurdere schaatsen te kopen zou niet moeten afhangen van of ze goed zitten of niet, maar van wat jij van jouw schaatsen verlangt. Wat zijn jouw ambities? Wil je voornamelijk op de baan of op natuurijs schaatsen? Wat is jouw huidige niveau? Welk niveau wil je bereiken? Hoe lang wil je op jouw nieuwe schaatsen blijven schaatsen? etc.

    2. Online kopen is goedkoper dan in de winkel.
    Hoewel dit waar is voor veel dingen in het leven, geldt dit niet voor thermoplastische schaatsen! Het voordeel van thermoplastische schaatsen is namelijk dat je ze helemaal naar jouw voet kan laten vormen. Dit kan je echter niet zelf! Het thermoplastisch vervormen is een specialistisch werk dat veel ervaring vereist. Bij veel fabrikanten vervalt ook gelijk de garantie wanneer je dit zelf gaat proberen te doen. Als je je schoenen online hebt aangeschaft zul je er dus altijd alsnog mee langs een winkel moeten om ze te laten vervormen. Zij zullen hier een vergoeding voor vragen. Daarnaast nemen zij vaak oude schaatsen in die zij vervolgens voor een redelijke prijs weer doorverkopen. Ook bij deze tweedehands schaatsen zullen ze ervoor zorgen dat ze helemaal goed zitten.

    Tot slot kunnen zij jou ook elke combinatie van schoen en ijzer aanbieden zowel nieuw, als tweedehands. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor tweedehands schoenen met nieuwe vaste ijzers, of voor volledig tweedehandse klapschaatsen. Zo hoef je niet moeilijk te doen met het bij elkaar zoeken van onderdelen en weer verkopen van onnodige onderdelen.

    3. Klapschaatsen zijn moeilijker om op te schaatsen dan vaste schaatsen.
    De waarheid is eerder andersom. klapschaatsen zijn veel vergevensgezinder dan vaste schaatsen. Als je met vaste schaatsen niet helemaal achterop zit, prikt je punt in het ijs, val je, krijg je kramp en/of kom je vrijwel niet vooruit. De meeste mensen die voor het eerst op klapschaatsen staan, schaatsen daar zo mee weg en ervaren veel minder last van kramp of pijn in de schenen. Stap je daarentegen over van klapschaatsen naar vaste schaatsen, dan is dat voor de meeste mensen weer flink wennen. Dit is de reden dat er vaak gezegd wordt je op vaste schaatsen moet leren schaatsen. Ik ben het hier niet mee eens. Een goede leraar ziet ook wat je verkeerd doet op klapschaatsen. En hoewel je zelf misschien niet direct voelt dat je het verkeerd doet, kan je het in ieder geval wel veel duidelijker horen! Het verschil in hoogte maakt, mits je schoenen goed zitten en voldoende steun bieden, vrijwel niets uit.

    In het midden van Nederland (Ter Aar) zit Jan van der Hoorn. Een prima winkel waar ze, ongeacht jouw budget, altijd uitgebreid de tijd nemen om je goed te helpen. Andere Forumleden kunnen je misschien helpen met een goede winkel in andere delen van het land.
    Groet,

    Daan
  3. nooropnoren

    nooropnoren New Member

    Hoi Daan, dank voor je antwoord!

    Ik denk dat we elkaar niet helemaal goed hebben begrepen. Ik zeg volgens mij nergens dat dure schaatsen beter zitten dan goedkope. Echter, ik ben op zoek naar een schaats voor brede voet, en kom uit op opties die nieuw boven mijn budget uitvallen. Als er andere mogelijkheden zijn, hoor ik die graag.

    Het gaat me ook niet zozeer om het online versus fysieke winkel. In vond nou eenmaal op marktplaats een schaats die aan mijn zoekopdracht voldeed en ben zeker van plan om elke aanpassing daaraan (nieuw onderstel en het opnieuw laten vormen) door een gespecialiseerde winkel te laten uitvoeren. En daarvoor te betalen. Dat er ook fysieke zaken zijn waar tweedehands schaatsen te koop zijn, heb ik eigenlijk niet bij stil gestaan, maar is zeker ook een optie. Ik ben vooral mijn opties aan het onderzoeken.

    Wat betreft klapschaatsen moeilijk of niet. Dat weet ik natuurlijk nog niet. Maar ik ben een absolute beginner (2x les gehad). En van de verschillende argumenten die ik vóór of tegen klapschaatsen voor beginners heb gelezen, spreekt het argument van beter leren op vaste ijzers mij het meest aan. Bovendien vind ik het zelf super eng om nu al zo hoog op m'n schaatsen te staan als bij een klapstel het geval lijkt te zijn.

    Ondertussen heb ik een schaatsspeciaalzaak hier in Amsterdam gemaild met de vraag of zij de benodigde aanpassingen doen aan een niet-daar-gekochte-schoen. Nu afwachten wat ze antwoorden.

    Als je denkt dat een schaats voor brede voet goed mogelijk is voor minder dan €300,- dan hoor ik graag waar je aan denkt.

Deel Deze Pagina