Klapschaatsen studentenbudget

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Bartschaatst, 12 jan 2018.

 1. Bartschaatst

  Bartschaatst New Member

  Hallo Allen,

  Ten eerste, hoi! Ik ben Bart, nu 21 en fanatiek windsurfer! Nu vind ik dat de dagen dat het waait nogal tegenvalt in Nederland, maar slecht weer om te windsurfen is perfect weer om te schaatsen! (Lekker koud, windstil enzo) schaatsen dus opgepakt en ga nu 2x per week, naast een gemiddelde 2x per week windsurfen en 4x per week hardlopen. Sport zit er dus wel in.

  Van kinds af aan geschaatst, ook tochten gemaakt van 30-40km rond mn 13-14e. Toendertijd vaak wisselen met mn moeder en omstebeurt op de oude wiebelnoren. Nu schaats ik op Viking combinoren (van die verhuurunits maar dan van mezelf met een mooi krom ijzer aan de rechter kant van een scheur in natuurijs een tijd geleden, en al 6 jaar niet geslepen) en heb daarmee afgelopen week op de GPS 37,5km/h gedaan. Verder loop ik goed in de bocht (verlies geen snelheid en voel soms zelfs versnelling naar mijn idee) en van schaatsvrienden (50+km/h strak in pak mannetjes) gehoord dat ik een hele nette techniek heb. Kan met de wat langzamere mannen op de binnenbaan één of twee rondjes aansluiten, dan ben ik weer moe ;).

  Ik heb zelf het gevoel dat ik om door te leren beter klapschaatsen (of in ieder geval echte noren) kan kopen. In de bocht ligt de laatste tijd ook vrij regelmatig mijn schoen op het ijs. Er zijn alleen 2 dingen waar ik tegenaan loop:
  1. Die krengen zijn duur! Ik moet over iets als 50€ al best wel goed nadenken, en dan is 300€ voor een tweedehands paar schaatsen echt een hoop geld. Kan dit ook voor een studentenprijs? Zijn er instapmodelletjes? In veel van de topics hier worden gewoon aan mensen de schaatsen van Sven aangeraden, ik herken dit als windsurfinstructeur ook heel erg (100% carbon spullenboel vaart gewoon beter, wel 3% als een net iets goedkoper alternatief, dus dat moet iedereen hebben).
  2. Ik sta met mijn linker voet te veel nog op de binnenkant van mijn voet. Niet alleen op de schaats, maar ook bij het hardlopen, of in mn gewone motoriek zelfs al. Ik probeer hier op te trainen door "eieren te leggen" zoals mijn vader dat noemt, of op 1 schaats te blijven staan. Heeft iemand hier nog andere tips voor?

  Heel erg bedankt voor alle info!
  Groetjes,
  Bart

  P.S. mn schaatsen liggen nu bij de winkel om te laten slijpen/fixen etc.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2018
 2. Eelco

  Eelco Active Member

  Wat is je maat? Ik heb nog een setje 2ehands schaatsen (Viking Nagano 2000) liggen.

  Schaats-/ enkels niet laten knikken is een kwestie van je knieën zo ver mogelijk naar voren duwen (kleine enkelhoek maken). Dan zou je al stabieler moeten worden. Dit geldt zowel op het rechte eind als in de bocht.
 3. Bartschaatst

  Bartschaatst New Member

  Maatje 46 schoenen / combinoren, dan heb ik wat ruimte (halve cm ofzo)

  Het is niet dat mn enkels knikken ofzo, ik heb ook mn combinoren laatst met het bovenste bandje los gereden en dat ging prima, ik sta alleen op mn linker schaats een beetje op de binnekant, ik land op de buitenkant, maar eigenlijk zodra ik mn gewicht erop heb verschuift mn gewicht meer naar de binnenkant van mn voet. Bij mn rechtervoet voelt het wat natuurlijker. Ik kan wel prima op beide voeten makkelijk de helft van het rechte eind op één schaats blijven staan.

  Ik vraag me dus eigenlijk af of ik dit uit mn techniek moet pielen voor ik de overstap maak naar echte schaatsen of dat dat juist beter gaat als ik al op klapschaatsen rij.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2018
 4. SchaatsDaan

  SchaatsDaan New Member

  De Maple RL-7000 met een blizzard ijzer is misschien wel iets voor je. Dat is de instapschoen van Maple, maar toch al best goede kwaliteit. Ik weet niet of hij nog nieuw te koop is, maar je kunt hem vast nog wel ergens 2e hands vinden.

  Je kunt ook een 2e hands ijzer kopen, en er dan een nieuwe schoen op zetten. De pasvorm van de schoen is erg belangrijk, als hij niet goed zit krijg je blaren, wondjes en kramp. Ik zou adviseren om wel een thermoplastische schoen te kopen.
  Als je dit doet moet je er wel op letten dat het ijzer onder de schoen past, ook qua maatvoering.

  Je kunt ook meteen een Viking gold kopen, maar ik denk niet dat dat nodig is om echt goed te schaatsen. Het is belangrijker dat de schoen goed past, dan dat het een dure schoen is. Succes met je keus.

  Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Volgens mij is dit precies wat @Bartschaatst bedoeld met verkeerd advies. Deze schaats is nieuw 450 euro en tweedehands 250 euro ongeveer. Een advies waar iemand met een kleine portomonnee dus niets aan heeft. Voor mij zou dat ook geen optie zijn. Volgens mij heeft Bart veel meer aan een antwoord op de vraag of schaatsen van onder de 100 euro ook kunnen voldoen. Zoals die van Zandstra of de Viking unlimited, nieuw 250 euro, tweedehands wel te vinden vanaf 75 euro. Of kleine merken als Dutchy. Voldoen die schaatsen, of zijn die echt heel erg slecht?

  Een vraag waar ik ook wel benieuwd naar ben en ik denk veel meer zoekers. Voor een heleboel mensen is 250 euro meer dan 2 maanden aan eten en drinken, niet iets wat ze zo maar uit kunnen geven aan een hobby. Is er wat te vinden voor maximaal 75 of 100 euro?
  Laatst bewerkt: 13 jan 2018
 6. Bartschaatst

  Bartschaatst New Member

  @Hakkie2 wat je zegt klopt inderdaad, maar als dat gewoon niet is dan is dat niet natuurlijk ;). In dat geval wordt het wachten op mn verjaardag en hopen dat mn ouders wat bijleggen ;)
 7. SchaatsDaan

  SchaatsDaan New Member

  Dan heb ik het denk ik verkeerd begrepen, sorry.
  Voor minder dan €100 zou ik persoonlijk geen 2e hands klapschaatsen kopen via marktplaats o.i.d., maar heel af en toe komt er wel eens een goede deal voorbij. Je zou kunnen kijken voor een 2e hands paar (vaste) Viking marathons of iets vergelijkbaars. Die staan soms op marktplaats voor €50-€75. Ik weet niet of die er nu zijn in jou maat.

  Over de RL-7000, deze is er nieuw al voor €350, en 2e hands soms ook voor €100, maar ik snap dat dat ook nog veel geld is om zomaar even uit te geven.

  Als je budget nu maximaal €50-€100 is zou ik een 2e hands paar noren kopen, of nog even doorsparen. Als je nog even door spaart, kun je ook op https://www.bikon.nl/ice-skates?price=1,100_2,100 kijken, hier hebben ze veel low budget schaatsen die ook van goede kwaliteit zijn.
  Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.


  Edit:
  De Viking unlimited en de Zandstra schaatsen zijn volgens mij allebei aandelen lage kant. Daarmee is het probleem van het ijs raken met de schoen in de bocht nog niet opgelost. Je kunt hier zeker op schaatsen, maar ik denk dat je beter een paar hoge noren kunt kopen, omdat deze schaatsen toch dicht in de buurt van de cimbinoren zitten. Voor het geld dat je betaald voor een tweedehands paar Viking unlimited of Zandstra, kun je ook een leuke hoge noor kopen, waar je meer aan hebt als je je techniek wil verbeteren.
  Laatst bewerkt: 14 jan 2018

Deel Deze Pagina