Laten we eerlijk wezen...

Discussie in 'Lange baan' gestart door Jagermeister, 26 jun 2018.

Tags:
 1. Jagermeister

  Jagermeister New Member

  Het langebaan schaatsen is kapot in Nederland, en dat gaat de komende jaren niet opgelost worden.

  De sponsoren zijn als oud vuil behandelt de laatste jaren(corendon) wat ongetwijfeld potentiële bedrijven heeft afgeschrikt.

  En het fossiel de knsb heeft niet de mankracht of de visie om deze sport op de korte termijn te redden. (Dit hadden ze na Vancouver al moeten doen) Wie bovenaan de berg staat wordt lui en voelt zich onaantastbaar, maar wordt inmiddels voorbij gestreefd door de meerderheid van de schaatslanden.

  In de huidige situatie (op het moment van schrijven) hebben we eigenlijk gewoon de knsb kernploeg genaamd lotto jumbo die het grootste deel van haar bestaansrecht haalt uit het wielrennen en de naam Sven Kramer.

  Team iko tel ik niet mee, alleen ter mors is van echt wereldniveau.

  Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die deze mening heeft.

  Ik wil graag horen wat anderen van de huidige situatie in schaatsland vinden!
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Als je heel eerlijk bent is het sportbreed een sponsordrama in Nederland. Alleen wielrennen ontspringt de dans met 2 sponsors (Jumbo en Sunweb) die een contract voor onbepaalde tijd hebben getekend. Maar ook die hebben lang niet het budget van de oude Rabobankploeg. Zelfs de eredivisievoetbal teams hebben moeite sponsors te vinden en bestaan tegenwoordig deels dankzij deals met schimmige eigenaren of buitenlandse teams.

  Als je hier kijkt (let op, pdf) zie je dat de totale sponsorbestedingen in Nederland tussen 2010 en 2016 afnamen van 845 naar 772 miljoen.

  Volgens kenners (zoals Woerts hier) gaat sponsoring niet meer om publiciteit, maar om beleving. Je ziet verschuiving van teamsponsoring naar persoonsgebonden sponsoring en naar sponsoring van evenementen. En bedrijven bereiken steeds makkelijker gericht mensen via social media, dan kun je daar beter geld in steken dan in ongerichte sponsoring. Zeker als je bedenkt dat sport steeds slechter wordt bekeken (veel jeugd kijkt onbegrijpelijk genoeg nog liever e-sports).

  Dit speelt ook op plaatselijk niveau: mede dankzij sportscholen hebben sportverenigingen steeds minder leden. En dus voelen mensen zich steeds minder verbonden met een sport.


  Ik denk dus dat je niet zozeer de KNSB en de schaatsers moet aankijken als veroorzakers van het probleem. In de afgelopen olympische cyclus is het aantal sportsponsors gewoon flink afgenomen, dus dat contracten verlengen lastig ging worden was niet moeilijk te voorspellen.


  Het is ook echt niet zo dat het in andere landen beter gaat. Veel buitenlandse schaatsers zijn part time schaatser met daarnaast een studie. Of ze houden regelmatig sabaticals. Diverse grote landen slaan wedstrijden over, ook afgelopen jaar, omdat er geen geld is. Of ze komen met een kleine afvaardiging en vullen niet alle plekken. Dat gaat ook om schaatslanden als Canada, Amerika en de afgelopen jaren ook Noorwegen wel eens. In het buitenland gaat het absoluut niet beter. Alleen de enorme financiële voorsprong die Nederland had is kleiner geworden. Maar best kans dat buitenlandse bonden nog jaloers zijn op de bedragen die de KNSB van KPN en Daikin krijgt. Nederland is echt nog niet voorbij gestreeft.

  Nederland zal zijn stelsel alleen moeten gaan wijzigen. Geen teams met 1 sponsor meer. Maar diverse bondsteams waarbij schaatsers privésponsors inbrengen. Net als in de andere landen.


  Ik denk dat hier schaatsbonden en schaatsers weinig te verwijten valt. Wel moeten bonden bezig blijven de sport te ontwikkelen om de aansluiting met het publiek te houden. Maar daar is het schaatsen goed mee bezig, ze zijn niet bang te veranderen.
  De Goudsche Doorloper, VorstM, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Met het risico een beetje off-topic te gaan: e-sports is als de 21e eeuwse variant van de denksport. Vergelijk het met schaken of bridge, maar dan (letterlijk) een stuk flitsender.
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Fijn dat we iemand hebben die dingen scherp en helder ziet. Ik wacht met spanning op zijn of haar oplossingen!
 5. Eelco

  Eelco Active Member

  Zie je alles zo helder met Jägermeister dan? Tijd dat ik het ook ga proberen ;)

  Het langebaanschaatsen in NL is niet kapot. Er is een nieuwe realiteit waar iedereen, inclusief de supporters, aan moet wennen. @Hakkie2 benoemt al veel zaken.

  Niet alle sponsoren zijn als oud vuil behandeld. Omgekeerd wordt Ireen Wüst ook bij het oud vuil gezet. Er is wat controverse maar schaatsen is nog steeds een sport waar sponsoren graag worden gezien.

  De KNSB is druk bezig geweest met hen begroting. Laten we hopen nu ze dat op orde hebben dat ze zich weer met besturen bezig kunnen houden. NL staat (voorlopig) nog bovenaan. Of de ingezette structuur werkelijk tot resultaten in de toekomst zal leiden is de vraag.

  Letitia de Jong is afgelopen jaar best aardig bezig geweest. Jutta Leerdam moet ook wel op een hoog niveau kunnen komen. De vraag is hoe hoog.
  ZeeKoei vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina