Maarten van der Weijde, lichttherapie

Discussie in 'Techniek & training' gestart door diepdiep, 5 feb 2015.

  1. diepdiep

    diepdiep New Member

    Ik las afgelopen dinsdag een artikel in de volkskrant over de invloed van het bioritme op sportprestaties. Met daarbij een lovend interview met Maarten van der Weijde over zijn lichttherapiebril.

    Vanochtend krijg ik een mailtje met het nieuwe dagaanbod van ibood.nl (een dagaanbiedingen site). Staat die lichtbril er vandaag op tegen een leuke afprijzing.

    Ik heb er een gekocht. Ben heel benieuwd.

    Hebben andere hier ervaring met lichttherapie? Ik heb altijd een moeilijke start in de ochtend.

    zie ook de omschrijving op ibood, er staat daar ook een link naar de artikelen in de volkskrant.

    (en nee, ik plaats hier een tip, maak geen reclame. Heb geen ervaring met lichttherapie of de bril en ben ook niet verbonden met het bedrijf of zo)
  2. Hallo Diepdiep

    Ik heb ervaring met lichttherapie. In 1999 ben ik overdag gaan werken (daarvoor werkte ik ploegen dienst waardoor ik veel vaker in de winter overdag buiten was {dit werkte mij beter ondanks de nachtdiensten}). Ik voelde me toen in de winter wat gedeprimeerd, kon me minder concentreren en kwam snel aan in gewicht. Toen ik een artikel las over lichttherapie heb ik een lamp thuis aangeschaft en ging ik er 3 keer per week 30 minuten voor zitten. Dit werkte bij mij goed, klachten weg. Daarna een lamp op mijn werk boven mijn buro gehangen, dat werkte goed. Vorig jaar van baan veranderd (geen lamp boven mijn nieuwe buro) en deze winter weer klachten gehad. Toen maar weer thuis achter de lamp die ik al jaren niet meer had gebruikt. En weer hielp het.

    Wat betreft het sporten. ik kan me niet alleen beter concentreren, ik heb ook het gevoel dat ik conditoneel sterker ben als ik licht therapie volg.

    Dus probeer maar uit. Het is niet een soort spectaculair iets, maar een paar procent beter zou je, je kunnen voelen. Echter in Nederland heeft ongeveer 10% van de mensen echt last van een winterdip, vooral bij deze mensen helpt het.

    Groeten
    Pieter
  3. VVA

    VVA Member

    Volgens de wetenschap is depressie nauw verbonden met een vitamine D tekort. Vit. D is mede verantwoordelijk voor de vorming van serotonine, het stofje dat je een fijn gevoel geeft. Zonlicht vormt vitamine D in je huid. In de winter met veel minder zonlicht loop je snel een vitamine D tekort op met voor sommige mensen als gevolg een (winter) depressie. In plaats van een dure daglicht lamp te kopen kun je ook eens proberen om een vitamine D supplement te nemen. Een kuurtje onder de zonnebank kan ook helpen, maar dat is natuurlijk alleen maar UV-A licht en niet het hele daglicht spectrum. Het gaat dus niet om licht in je ogen, maar licht op je huid. Lichtbrillen zet ik een vet vraagteken bij, vaak gaat om dan blauw LED licht... bij lange na geen daglicht spectrtum dus. Maar zoals met heel veel dingen: als je er van overtuigd bent dat het werkt, werkt het.
    Bewijst maar weer de kracht van de menselijk geest.
    Dit heeft ook niets te maken met bioritmes, dat is weer een heel ander hoofdstuk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bioritme_(theorie)
    Als je optimaal wilt trainen op je bioritme is hier een rekenhulp: http://www.runinfo.nl/bioritme.htm of: http://www.procato.com/biorhythm/
    Als je je biologische klok wilt resetten (omdat je moeilijk start 's-morgens) kun je dat ook googlen...
  4. diepdiep

    diepdiep New Member

    Net langs mijn buurman (internist) langsgeweest voor wat aanvullende info naar aanleiding van jouw post VVA.

    Volgens hem is er geen enkele relatie tussen vitamine-D en serotonine en/of depressie. Dachten ze eerst van wel naar aanleiding van een studie, maar de bevindingen konden nooit gereproduceerd worden door andere studies. Vitamine-D is voornamelijk van belang voor je botten en ter voorkoming van osteoporose. Een tekort wordt je voornamelijk aangepraat door de fabrikanten van de pillen. Voor een echt tekort moet je de bloedwaarden meten. En dat doet bijna niemand.

    Lichttherapie is goed, wordt aanbevolen in behandelrichtlijnen van artsen. Het gaat niet om het hele spectrum van licht maar de biologische klok van het lichaam wordt voornamelijk aangestuurd door licht tussen de 460 en 510 nanometer (groen en blauw). Dus 'daglicht' is niet het criterium, maar aandeel blauw en groen licht. Blauw licht in de ochtend is ok (melatonine onderdrukking), maar liever niet in de avond omdat je dan je inslaapmoment gaat uitstellen. Puur blauw licht zoals in de philips lampen is niet ok vanwege een gevaar voor de ogen. Groen is wel goed. Mensen worden minder vatbaar voor blauw licht naar mate men ouder wordt en de ogen vergelen? Vandaar dat men liever kiest voor groen licht omdat dit wel werkt bij ouderen.

    Ook nog ff gekeken op de website van goodlite lichttherapie. Volgens deze site zijn brillen erg goed omdat de afstand tussen de ogen en de lamp constant is itt een lamp waarbij je moet zitten. Zit wat in.

    Anyway. bril gekocht en ga het allemaal meemaken. Ik laat het wel weten hoe het gaat. Ik verwacht geen wonderen maar een paar procent kan net het verschil uit maken.
    VVA vindt dit leuk.
  5. VVA

    VVA Member

    Bedankt voor de update! Je kunt nooit genoeg info hebben dat is duidelijk. Ik hoor graag je bevindingen.

Deel Deze Pagina