Mooie techniek om je ijzers over te zetten op andere schoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door dsdevries, 1 jun 2017.

 1. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Na wat denk- en probeerwerk ben ik op de volgende methode gekomen om mijn ijzers van mijn oude schoenen op exact de zelfde plek over te zetten onder mijn nieuwe schoenen. De techniek is geïnspireerd op de shoe-cleat-rigs uit de wielerwereld. Het ijzer heb ik bovenop mijn slijpblok klem gezet. Vervolgens heb ik op kritieke punten lijmklemmen tegen de schoen aan gezet. De lijmklemmen staan op de punten waar de schoenen niet afwijkend kunnen zijn en waar geen extra padding of andere verdikkingen in de schoen zitten. Zo staan ze rond de hiel en de hak, bij de bal van de voet en bij de grote teen.

  Daarnaast wil ik benadrukken bij het schaatsen de stand van de voet ten opzichte van het contactpunt van het ijzer op het ijs belangrijk is en niet het montage punt onder de schoen. Vandaar dat ik voor deze opstelling gekozen heb en niet simpel weg de montagepunten onder de schoen heb opgemeten. De hoek waaronder het ijzer op de schaats staat kan namelijk verschillen tussen de schaatsen. Door de schaats zo hoog mogelijk op het slijpblok te bevestigen maar je dit verschil zo klein mogelijk.

  Uiteraard is het plaatsen van het ijzer precisiewerk en deze opstelling blijft een benadering van de oude situatie. Fine tunen zal dus nog wel nodig zijn. Gelukkig biedt het zomerijs in Thialf uitkomst!
  Groet,

  Daan

  IMG_0353.JPG IMG_0354.jpg IMG_0355.jpg IMG_0357.jpg

Deel Deze Pagina