Nieuwe schaatsen, voor serieuze schaatser maar met zwakke enkels...

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Dammes, 5 nov 2014.

  1. Dammes

    Dammes New Member

    Hallo mede schaatsers,

    Ik heb een vraag. Ik ben vorig jaar begonnen met schaatsen. Ik heb toen, als beginnende schaatser, les genomen bij duosport. Mijn huidige schaatsen zijn de comfortnoren ( hoge variant). Heb vorig jaar twee keer in de week geschaatst. Nu het seizoen weer begonnen is volg ik wederom lessen. Nu echter in het gevorderde klasje, en het schaatsen gaat inmiddels stukken beter. Ik heb de techniek en de afzet op het rechte stuk redelijk onder de knie alleen de bochten willen nog niet helemaal lukken ( het is meer overstappen dan overglijden). Nu ben ik aan het kijken naar andere schaatsen. Ik ben tot op heden een binnen schaatser ( nu 3x per week), nog nooit een toertocht gereden.

    Op de ijsbaan zie ik bijna iedereen of met klapschaatsen ( viking, maple ed.) of met de salomon ( kluunschaatsen) schaatsen. Ik weet alleen niet welke type schaats nu voor mij het beste geschikt is. Ik heb hele zwakke enkels ( allerlei soorten enkel versterkende oefeningen al gedaan). Ik heb de schaatsen van een vriend geprobeerd, die de comfortnoren lage variant heeft, maar dat was geen succes. Zodra mijn enkels geen steun hebben staan ze onder 45graden.

    Ik heb zelf ook al wat rond zitten kijken en zag ook de Salomonschaatsen ( goede steun rond de enkels) maar vaak wordt gezegd dat deze perfect zijn voor buiten en niet voor binnen op de baan? Ook heb ik de vraag wel of geen klapschaatsen. Uiteindelijk hoop ik bij de rondrijdende treintjes aan te gaan sluiten en netjes te kunnen overstappen. Ik heb ook al een flink deel van het forum afgepluisd maar ik kom er niet uit.

    Ik hoop dat jullie met goede ideeën komen welke schaats bij mij zou passen. Alvast bedankt voor jullie eventuele reacties.

    Groeten,

    Dammes
  2. schaatsbart

    schaatsbart Member

  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Tot nu toe, iedereen die tegen mij zegt ze zwakke enkels te hebben maakt zijn enkelhoek niet klein genoeg. Hierdoor komen de enkels niet op slot te staan en moeten je spieren heel hard werken om je enkels recht te houden tijdens de zijwaartse afzet. Hier zijn de enkelspieren niet echt voor gemaakt. De enkelspieren zijn tamelijk kleine spieren en zijn bedoelt om kleine oneffenheden in de ondergrond op te vangen. Er zijn maar weinig mensen die echt zwakke enkels hebben. Hoe vaak ben jij het afgelopen jaar tijdens gewoon lopen door je enkel gegaan? 0 of 1 keer? Dan is er niets mis met jouw enkels.

    Om je enkelhoek te verkleinen moet je goed doorzakken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je afzet ook veel efficiënter wordt. Het doorzakken vergt echter veel kracht in de bovenbenen. Gelukkig zijn je bovenbeenspieren de grootste spieren in het menselijk lichaam en zeer goed te trainen. Je traint ze voornamelijk door gewoon laag te gaan zitten tijdens het schaatsen. Begin met setjes van 3 ronden tot de verzuring intreed en breid dit steeds verder uit. Daarnaast kun je ook naast de schaatsbaan oefeningen doen zoals bijvoorbeeld squads en kniebuigingen. Mijns inzien heb je hier meer aan dan aan het trainen van de enkelspieren.

    Combinoren geven veel steun aan de enkels, maar belemmeren je vaak in het verkleinen van je enkelhoek. Je kunt hierdoor ook rechtop comfortabel schaatsen, maar je afzet wordt hierdoor wel minder efficient. Dit kan een goede keuze zijn voor mensen die niet zo vaak/fanatiek schaatsen en dus kleinere bovenbeenspieren hebben, maar wel lange toertochten willen schaatsen. Mensen die 2 tot 3 keer in de week op de baan schaatsen hebben de mogelijkheid om genoeg bovenbeenspieren te kweken zodat ze voor langere tijd de schaatshouding kunnen aannemen en hun enkels op slot kunnen houden. Dit vergt echter wel wat inzet en vooral in het begin spierpijn, maar zorgt er wel voor dat je (vooral op de baan )veel harder kunt schaatsen. In dit geval zijn gewone noren de enige optie.
    VVA, Lammert, Dammes en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Antwoord op de vraag of je klapschaatsen wil of gewone schaatsen is iets ingewikkelder omdat dit afhangt van een aantal factoren. Een klapschaats stelt je in staat veel makkelijker hogere snelheden te halen. Je zal dus sneller mee kunnen draaien in het treintje. Dit geeft extra stimulans en de mogelijkheid af te kijken bij deze schaatsers. Daarnaast schaatst een klapschaats veel comfortabeler dan een vaste schaats omdat je in staat bent je enkel te strekken. Je kunt hierdoor je antagonist (tegenwerkende spier) ontspannen wanneer je agonist (meewerkende spier) aanspant. Hierdoor stroomt er meer bloed door je been en verzuur je minder snel.

    Een klapschaats is wel veel vergevensgezinder dan een vaste schaats. Wanneer men met een vaste schaats zowel op het rechte stuk als in de bocht te veel op de punten komt te staan dan boren deze direct in het ijs waardoor je afremt. Je wordt dus gedwongen goed achterop te gaan staan en met je hakken af te zetten. Wanneer men met een klapschaats te veel op de punten staat dan klapt deze open. Er bestaat dus de kans dat je een verkeerde techniek aan het inslijpen bent. Het is veel makkelijker om een goede techniek aan te leren dan om een slechte techniek af te leren. Met een vaste schaats kan je dus sneller een goede techniek leren.

    Een ander nadeel van een klapschaats is dat ze veel kwetsbaarder zijn dan een vaste schaats. Dit is vooral een probleem op natuurijs met veel scheuren en oneffenheden. Wanneer een klapschaats in een scheur komt loop je het risico dat het ijzer buigt of zelfs breekt of dat het scharnier stuk gaat. Dit is deels te voorkomen door een goede techniek. Als je goed achterop zit klapt je schaats minder open en loopt hij makkelijker uit een scheur. Daarnaast heb je meer controle over je plaatsing en kan je makkelijker over scheuren heen stappen.

    Daarnaast is budget een factor. Een klapschaats is veel duurder dan een vaste schaats.
    Dammes vindt dit leuk.
  5. Dammes

    Dammes New Member

    Beste schaatsbart en dsdevries,

    Bedankt voor de reacties. Hier kan wat mee.

    Het klopt dat ik met lopen bijna nooit door m'n enkels ga, misschien is wat je zegt de enkelhkoek een probleem. Hier zal ik eens op gaan letten en gaan trainen.

    Bedankt voor de reacties,

    Groeten.
    schaatsbart vindt dit leuk.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    is dat zo?

    als ik gewoon loop heb ik er nooit last van dat ik door mn enkel ga. 0 keer per jaar klopt bij mij vrij aardig.
    Bij hardlopen gaat het wel vaker mis. Toen ik als kind voetbalde stelde de club een 2-jaarlijkse keuring verplicht. Die sportarts zei ook elke keer weer dat ik zwakke enkels heb.
    Bij schaatsen heb ik een harde schoen, zodat de enkels extra steun hebben. Dan is overstappen in de bocht wel wat lastiger, maar dat accepteer ik .Sta ik op schaatsen waarbij mijn enkels geen steun hebben, dan haal ik die eerste bocht niet eens. En ach, op natuurijs heb je toch weinig bochten (en dáár gaat het me om).
    Joris180 vindt dit leuk.
  7. Octopus

    Octopus New Member

    Als je redelijk stevige lage schoenen hebt, valt dat omklappen wel mee, hoor. ;) Heb zelf sinds 2 weken Evo Adore (vaste) schaatsen en ondanks dat ik wel zwakke enkels heb (met gewoon lopen ga ik weleens door mijn enkels en met rennen gebeurt dat nog vaker) zijn mijn enkels nog helemaal niet omgeklapt met deze schaatsen. Ben er nog wel ietsjes wiebeliger op dan met combinoren, maar het gaat best soepel. Je hoeft denk ik niet bang te zijn dat je met lage schoenen echt snel omklapt, mits je een goede techniek hebt en niet van die slappe schoenen zoals Viking Junior oid. ;)
  8. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    Ik heb zwakke enkels en slappe schaatsen, maar door mijn techniek heb ik daar weinig last van.. alleen starten vind ik lastig want na mijn enkeloperatie 2 jaar geleden lukt dat pas sinds 2 weken weer een beetje..

    In mijn lessen laat ik ook het verschil zien tussen een goede enkelhoek en niet.. Als je je knieën goed boven je teen brengt en daarmee dus de enkel op slot zet lukt het mij zelfs op mijn oude versleten schaatsen te schaatsen..

    Met gewoon lopen ga ik meerdere keren per jaar door mijn enkel, zit rond de 5 a 6 keer per jaar.. en toch heb ik er met schaatsen geen last van...
    Tsuki en dsdevries vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina