Oscar Mathisen award 2017/2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 23 mei 2018.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  En de Oscar van 2018 gaat naar.......

  Håvard Lorentzen voor zijn 500 meter in Gangneung.

  Volgens de geheel Noorse jury.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ach, why not. Ik had 'm eerder aan Kodaira gegeven of Nuis (1000m). Of de 1500m van Ter Mors - ook prachtig.

  En hoewel ik liefhebber ben van de 10km, heb ik er best vrede mee dat de award een keertje niet naar die afstand gaat. Al moet het geen gewoonte worden :D
 3. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Heel mooi!
  Vooral omdat de Noren deze trofee eindelijk weer eens aan een Noor durven en kunnen geven.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Maar dan was de op-een-na-meest-indrukwekkende prestatie van het jaar dus voor die ene Koreaan wiens naam me nu even niet te binnen schiet. Die zat er immers maar een honderdste achter.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Mmmm ik had wel wat andere opties gehad?
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Gun die Noren hun feestje, voor mij gaat hij naar de Japanse ploegenachtervolgingsdames.
  Nickel, ZeeKoei, G1ant en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 7. Paul Lamote

  Paul Lamote Active Member

  Je moet de waarde van zo'n prijs ook niet overschatten.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik zou voor Kodaira zijn gegaan, objectief gezien. De eerste 36'er op laagland en eindeloos dominant op de 500m zonder dat het saai wordt, omdat ze zichzelf keer op keer verbetert.
  TP zou heel mooi zijn, maar volgens mij kan de prijs maar aan één persoon tegelijk gegeven worden. Maar dat hadden ze ook kunnen veranderen voor deze keer. Dan had het Noorse ploegenachtervolgingsteam van de mannen waarschijnlijk gewonnen... :rolleyes:
  Ik denk dat je de prijs misinterpreteert. De Oscar wordt niet per se uitgereikt aan de beste, als wel aan de meest bijzondere prestatie van het jaar. Als Lorentzen een Nederlander was geweest had waarschijnlijk iemand anders gewonnen; niet alleen omdat de jury Noors is, maar ook omdat Lorentzen een legendarische prestatie heeft geleverd: onder de grote druk, met de binnenbocht, voor het eerst in 20 jaar schaatsgoud voor Noorwegen en voor het eerst in 70 jaar 500m-goud voor dat land. Zo is Lorentzens race objectief gezien niet de beste en is Cha Min-kyu dus niet de nummer twee van het seizoen, maar het is eerder de meest memorabele race van het seizoen, volgens deze Noren, als ik hun gedachtegang goed volg.
 9. Jaco

  Jaco Active Member

  Ik kan er mee leven (tja, het zal wel moeten...), maar de 1.500 meter van Kjeld Nuis op de Spelen was toch ook van Hele Grote Klasse.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @EenBrabander: het gaat over de meest bijzondere prestatie/rit. Hij wordt niet aan een persoon, maar aan een rit toegekend (Lorentzen krijgt hem niet voor het seizoen, alleen voor die ene rit). Die rit kan dus best zijn: de TP van Japan bij de dames op de OS. Wat mij betreft van een hoger niveau dan alle TP ritten bij de heren en de meest bijzondere prestatie van het jaar. Er is geen enkele reden om hem niet aan een TP toe te kunnen kennen.
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Misschien vond ik de mooiste race van een Noor het afgelopen seizoen wel de 1500m van Sverre Lunde Pedersen op het WK Allround. De manier waarop hij zijn grootste concurrent in een uitzinnig Olympisch Stadion te grazen nam was werkelijk fantastisch. De afloop van het toernooi wel iets minder... Al was het kloppen van Sven Kramer op een 10km in een race met val ook best bijzonder.
  kernploegfusie en EenBrabander vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De fabuleuze 1:07.64 had ook op mijn shortlist gestaan, mocht ik in dat comité hebben gezeten.
 13. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Sven Kramer verslaan is inderdaad bijzonder, maar dat kwam niet doordat Lorentzen zo'n geweldige 10k reed. Zijn race was erg goed, maar dat hij won lag vooral aan Kramer.
 14. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  De 1500 van Nuis?? Aangezien de beste 1500-meterrijder van het seizoen die dat jaar nog het wereldrecord had gereden niet mee mocht doen had Nuis toch minstens een WR laagland moeten rijden om met zijn 1500 meter aanspraak te maken op die prijs. Ik vond juist de 1500 meter van Nuis een vrij doorsnee olympisch kampioenrace.
  kernploegfusie en VorstM vinden dit leuk.
 15. Jaco

  Jaco Active Member

  Wie er niet is, kun je ook niet verslaan.
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Geen reactie op mijn opmerking. Ik zeg niet dat Nuis onterecht Olympisch Kampioen is, maar om de Oscar Mathisenprijs te krijgen moet je een absolute topprestatie neerzetten. Stel Kramer, Bergsma en Bloemen doen alle 3 niet mee met de 10 kilometer waardoor iemand anders met 12:50 en 8 seconde voorsprong op de nummer 2 Olympisch Kampioen wordt, dan is dat goed maar geen wereldprestatie. Net als Nuis zijn 1500 op de spelen.
 17. Jaco

  Jaco Active Member

  Met bijna een seconde voorsprong op de nummer twee doe je het zeker niet slecht en Lorentzen won met een honderdste.
 18. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Noorse prestaties worden extra gewaardeerd dat vind ik prima.

  De 1500 van Nuis was goed maar ook niet super, ik was ee vanuit gegaan dat het olympisch record er aan zou gaan.

  Wat mij betreft is de 500 van Kodaira of de 1000 van Ter Mors eerder de discussie waard dan Nuis.
  fransvanbakel en SprintMaster vinden dit leuk.
 19. Forza

  Forza Active Member

  Het wereldrecord 5km van Bloemen vind ik ook wel in dat rijtje passen. Die had ik echt nooit zien aankomen.
  kernploegfusie en SprintMaster vinden dit leuk.
 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  De 500m van Lorentzen was een OR, nadat de tot dan toe snelste tijd van Cha al de snelste laaglandtijd in jaren was, en die tijd was dan ook stukken sneller dan de rest van het veld. In de 'gevreesde binnenbocht'. En een PR, al hoeft dat niet zo zwaar te tellen. Je zou voor minder een schaatsoscar uitreiken. Van de overige olympische races zouden denk ik, zoals al door anderen gezegd, enkel de 500m van Kodaira en de 1000m van Ter Mors in de buurt komen.

  Ze zouden ook Takagi die prijs kunnen geven voor haar WK Allround, maar zo werkt die prijs geloof ik niet, of Pedersen als ie had gewonnen, maar dat deed ie niet eens, dus dat wordt wel heel hypothetisch.

  En ik vond Joeskov's WR op de 1500 ook machtig mooi, maar een WR alleen zal wel te weinig zijn in een Olympisch jaar.

  Voor volgend jaar tip ik vast Allan Dahl Johansson, die op het WK Afstanden de 1500m wint met rondjes 24.0, 26.4, 26.5, 26.4.
  McSmit en EenBrabander vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina