Sigtunarannet 17 februari 2019

Discussie in 'IJs' gestart door Bor, 2 sep 2018.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  kogel door de kerk: we gaan met een groepje de Sigtunarannet schaatsen. En daarna door naar Falun voor de 200km op dinsdag.
  Quarantenove, Lorca, ZeeKoei en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 2. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  heb er paar jaar geleden 100 gedaan in Ostersund, maar dat was volledig op eigen tempo op deftig ijs, de Nederlanders die er ook waren wilden er 200 doen en heb ik vanaf de start al laten rijden. De afstand is dus geen probleem, maar sommige tochten hebben nogal een strakke tijdslimiet (inline marathon van Berlijn bv, daar kom ik er niet met mijn 15km/u). Maar goed, schaatstochten vaak relaxter, ook deze dan, dus prima zo.
  Bor vindt dit leuk.
 3. Bor

  Bor Active Member

  Mooi nieuws uit Sigtuna. Veelvuldig schaatsmarathonwinnaar Richard van Kempen en de organisatie van de Sigtunarännet hebben elkaar gevonden.
  Richard, die sinds enkele jaren in Zweden woont, is de afgelopen weken op verkenning geweest in Sigtuna en is onder de indruk geraakt van de (schaats-)mogelijkheden die Sigtuna te bieden heeft. Hij is graag bereid zijn kennis van het marathonschaatsen te delen met de mensen achter de Sigtunarännet. Vandaar dat hij is "benoemd" tot ambassadeur van de Sigtunarännet .
  zie ook:
  https://www.facebook.com/sigtunarannet/
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 4. Bor

  Bor Active Member

  De ijsgrens komt steeds zuidelijker te liggen in Zweden en nadert Sigtuna. Hieronder een foto van een schaatstocht op het Dalkarlskärret meer, een ondiep meer iets ten zuiden van Uppsala. Ook het Garnsvikenmeer, net boven Sigtuna, is inmiddels bevroren maar heeft nog een paar dagen vorst nodig voordat hier geschaatst kan worden. Het Garnsvikekmeer is "optie b" voor de Sigtunarännet. Mocht het grote Malarenmeer niet vertrouwd zijn dan wijkt men uit naar het Garnsvikenmeer. Maar we hebben nog ruim 3 maanden te gaan, dus dat moet wel goed komen lijkt me.

  Bijgevoegde bestanden:

  ZeeKoei vindt dit leuk.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  de eerste mooie plaatjes uit Zweden komen al op Facebook. Dat is mooi. Hopen dat er eind februari zowel bij Sigtuna als bij Falun een prachtige ijsvloer ligt :)

  reis en overnachtingen zijn hier geboekt. Runn200 is ingeschreven. Alleen de inschrijving van de Sigtunarännet lukt niet, want de site vindt mijn geboortedatum geen geboortedatum... heb al bericht gedaan, komt vast ook goed.

  duurt nog 3 maanden, maar nu al zin in!
 6. Bor

  Bor Active Member

  De "bug" in het inschrijfscherm van de Sigtunarännet is verholpen. In plaats van je geboortedatum hoef je alleen maar je geboortejaar in te vullen. Ik heb mijn inschrijving afgerond.
  Schaatsen is mooi, schaatsen op natuurijs nog mooier, maar schaatsen op Zweeds Natuurijs is fantastisch:


  (Geluid op 10 en genieten maar)
  Quarantenove en EenBrabander vinden dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, ik had ze daar over gemaild. Aan het systeem is niks veranderd. Het was de hele tijd al de bedoeling alleen je geboortejaar in te vullen. Alleen stond dat in het Engels verkeerd vertaald waardoor er verwarring ontstond...

  In die mails stond al dat ze de vertaling zouden aanpassen. Dat is dus blijkbaar gebeurd inmiddels. Was voor mij niet meer nodig, ik had me gisteren al ingeschreven.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 8. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Op het Garnsvikenmeer zijn er intussen schaatsers gesignaleerd.
  https://www.instagram.com/p/BqusipTCqgk/?utm_source=ig_web_copy_link
  Bor en Quarantenove vinden dit leuk.
 9. Bor

  Bor Active Member

  Goed bezig daar bij de Sigtunarännet. Ambassadeur Richard van Kempen heeft zijn eerste bijdrage geleverd aan het bekender maken van Sigtuna als schaatsgebied in Zweden. In een paginagroot interview in het grootste gratis schaatsmagazine van Nederland SchaatsNL vertelt hij hoe hij betrokken is geraakt bij deze tocht en welke ambitieuze plannen hij en de organisatie van de Sigtunarännet allemaal hebben voor de toekomst. Mooi artikel!!
  https://issuu.com/schaatsnl/docs/schaatsnl_december_2018/19

  ( het laden van het artikel duurt even, het + teken gebruiken om de tekst groter te maken)
 10. Bor

  Bor Active Member

 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  hele handige site inderdaad. En leuke man ook die dat doet. Ik heb hem ontmoet bij mijn eerste keer Zweden. Heeft hij me even de baan laten zien, omdat dat jaar niet alles veilig was. Een dag later nog een tocht samen gemaakt: met wat andere Nederlanders onder leiding van locale Zweden het meer over, van de gebaande paden af. Prachtig!

  Dat was bij Falun. Waar inmiddels ook de eerste fijne beelden vandaan komen. Nu Sigtuna nog. Gezien de weersvoorspellingen moet dat ook lukken binnenkort.
  [​IMG]
  [​IMG]
 12. Bor

  Bor Active Member

  Laatste nieuws uit Sigtuna is dat ze nu (nog steeds) schaatsen op Garnsviken het kleinere meer net boven Sigtuna, maar dat ze de komende week flinke vorst verwachten waardoor schaatsen op het grotere Sigtunafjärden mogelijk wordt. Hopelijk blijft de sneeuw nog even weg uit Sigtuna. We hebben nog een dikke maand :)
 13. Rinze Anne

  Rinze Anne New Member

  Mag ik vragen waar jullie overnachten? Ik zit te denken om me nog in beschrijven voor beide tochten.
  In Falun zit het First hotel, vlakbij het treinstation. Vraag is alleen even hoe je 's ochtends bij de start komt (is bijna 4 km)
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  in Sigtuna: Hotell Kristina

  bij Falun: STF Hostel Vassbo. Dat is 20 minuten rijden naar de start, maar daar hebben we wel met ons zessen een hostel. En we gaan met de auto, dus dat komt wel goed.

  Ga je de Runn200 rijden? Of in een andere week voor jezelf lekker schaatsen? In dat laatste geval kan ik STF Vandrarhem Falun aanraden. 500m lopen naar het ijs.
  Anders zou ik een taxi regelen.
 15. Bor

  Bor Active Member

 16. Rinze Anne

  Rinze Anne New Member

  Ik zit te denken aan Runn200 ja. Heb vorig jaar Weissensee geschaatst. Ik vind een huurauto ook wel makkelijk en flexibel. Ga er nog even nachtje over slapen.
 17. Rinze Anne

  Rinze Anne New Member

  Ook hier is de kogel door de kerk : zojuist voor beide tochten ingeschreven...
  Bor en proeme vinden dit leuk.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  iemand enig idee hoe het ijs er bij Sigtuna bij ligt? Is het parcours al dichtgevroren? Ik kan, zelfs met behulp van Google Translate, niet zo veel wijs worden uit het Zweeds...
 19. Camila

  Camila Active Member

  Volgens de site is het ijs 10-15 cm dik. Op sommige stukjes is het wat bobbelig en hard en op sommige plekken ligt wat sneeuw, maar over het algemeen is het prima. In de richting van Skarven is het open, maar aan de oostkant is het beter. Dit weekend begint de gemeente waarschijnlijk met de voorbereidingen.
  Overigens is dit voor zover ik het begrijp. Ik kan slechts een heel klein beetje Zweeds en heb verder vertaalsites gebruikt, dus het kan zijn dat het niet klopt.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  ok, dank. Een zinnetje "is het open" vind ik wel zorgelijk... Als dat nu nog niet dicht is terwijl het daar best wel vriest, lukt dat over 3 weken dan wel?

Deel Deze Pagina