Slijpprobleem

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Roobbie, 17 jan 2018.

 1. Roobbie

  Roobbie New Member

  Hallo allemaal! Ik schaats met Freeskate Tour MPS-ijzers. Ik heb laatst de stoute schoenen aangetrokken en een aantal diamant slijpstenen besteld:

  - TREND DWS/CP8/FC (300 & 1000)
  - DMT Extra Fine
  - DMT Extra Extra Fine

  De Trend slijpsteen doet aan beide zijden z'n werk erg snel en goed. Maar, als ik daarna verder ga met de DMT-slijpstenen, dan halen die stenen van DMT helemaal niets uit. Het ijzer blijft even dof en onder een vergrootglas blijven de slijpgroeven van hetzelfde formaat.

  Ik slijp met een beetje water en zet weinig kracht, ik laat het gewicht van de stenen vooral het werk doen. Na elke steen veeg ik alles goed schoon. Na afloop van het slijpen zie ik op de TREND-slijpsteen geen krassen van het slijpen, maar op de DMT-slijpstenen zie ik wel heel veel krassen op de stenen zelf. Nog een keer proberen en iets meer kracht zetten, heeft ook geen effect. Ook niet als ik veel langer slijp. Kan het zijn dat deze slijpstenen van DMT te zacht zijn om mijn Tour MPS-ijzers te slijpen???

  Als ik in plaats van de DMT-slijpstenen een polijstdriehoek van Zandstra gebruik, dan krijg ik mijn ijzers wel zonder veel moeite fantastisch mooi spiegelend glad.

  Wat denken jullie?
 2. minilex

  minilex New Member

  Beste Roobbie,

  De TREND met korrel grote 300 en 1000 zullen veel materiaal weghalen, echter de E fine van DMT heeft een korrel van 1200, dat zal niet veel uitmaken met de TREND 1000, de EE fine van DMT is een korrel 8000, wil je daar het effect van zien zul je lang moeten slijpen/polijsten om de "krassen" van de 1200 te verwijderen.
  De polijst driehoek van Zandstra maakt wat meer opeenvolgende slijpstappen die sneller resultaat zullen opleveren.
  De DMT slijpplaten zijn zeker niet te zacht voor je MPS ijzers, niets is harder dan diamant.

  Ik denk dat je een verkeerde set hebt van slijp materiaal, alle platen zijn goed maar de korrel grote volgt elkaar niet mooi op voor een spiegelend resultaat.
 3. Roobbie

  Roobbie New Member

  Bedankt voor je reactie! Ik snap je punt, heb er nog eens goed over nagedacht... Aangezien de overgang op de Zandstra-slijpdriehoek van groen (30 micron) naar roze (3 micron) groter is dan de overgang tussen mijn fijnste slijpstenen (van 15 naar 9 naar 3), vermoed ik dat het probleem hem zit in mijn overgang tussen de grovere stenen.

  De twee grofste zijden van de Zandstra-slijpdriehoek (40 en 30 micron) liggen vrij dicht bij elkaar. De overgang naar de fijnste zijde is veel groter (van 30 naar 3 micron) en deze combinatie van slijpen naar 40 - 30 - 3 micron slijpt dus prima.

  Uitgedrukt in micron, slijp ik van 50 - 15 - 9 - 3 micron en dat werkt dus niet. Ik moet denk ik de grovere groftes rustiger afbouwen, dus eerder een tussenstapje tussen de 50 en 15 micron in plaats van tussen de 15 en 3 micron inderdaad. Heb inmiddels een slijpsteen van 30 micron besteld om te proberen of dat 't is. Ben benieuwd.

Deel Deze Pagina