Transfertopic 2018-2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 6 mrt 2018.

  1. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Ik neem toch aan dat het ook bij de knsb inmiddels code rood is. Wat er achter de schermen allemaal precies gaande is kom je niet achter, maar er zal ongetwijfeld heel wat af vergaderd worden ook met huidige en potentiële sponsoren. Het valt wel op dat iedereen (knsb, ploegen, trainers, rijders, sponsoren) op dit moment zijn kaken stijf op elkaar houdt. Uit de oprichting van de trainingsgroep kun je echter concluderen dat hoewel de tijd dringt er op korte termijn nog geen oplossing in zicht is.
    Laatst bewerkt: 18 apr 2018
  2. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Dat klopt wel. Ik ben lid van de NSSV maar dat is al jaren eenzelfde groep mensen die ook elk jaar hun verjaardag vieren en waar er nauwelijks tot geen jonge mensen bijkomen.
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik denk dat dat wel tegenvalt. Bij de KNSB is er heel lang geen algemeen directeur geweest, de top van de marketingafdeling is vorig jaar vertrokken, Arie Koops (directeur topsport) vertrekt binnenkort, bondscoach Kuiper houdt er mee op, en ik dacht dat degene die de lange baan doet (Emiel Kluin) ook stopt. Volgens de nieuwe filosofie moet de KNSB vooral doen wat de commerciële ploegen en de gewesten willen. Jong Oranje is daarom ook opgeheven: dat zouden de gewesten best zelf kunnen.
    Daarom is het oprichten van deze nationale noodploeg ook best verrassend. Je zou zeggen dat de sporters bij de gewesten moeten aankloppen.

    Maar goed, sinds vorige week is er een nieuwe algemeen directeur bij de KNSB. Hopelijk kunnen er nu van boven naar beneden nieuwe mensen aangesteld worden, en komt er weer wat vaart in.
  4. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Dat iedereen weggaat en die nieuwe filosofie komen denk ik vooral voort uit de financiële problemen bij de knsb. De nationale noodploeg is er volgens de berichten in de media ook gekomen op aandringen van NOC/NSF dat kennelijk bang is dat een deel van de toppers het anders zo meteen voor gezien houdt.

    Dat de sporters bij de gewesten moeten aankloppen is in theorie juist. Het probleem is echter dat de rijders daarmee hun inkomen kwijt zijn. De meesten kunnen zich geen topsport op amateurbasis veroorloven, zeker de rijders van 25+ hebben vaak een gezin en zullen dus aan het werk moeten. Vroeger in de amateurtijd waren de meeste topschaatsers om die reden ook student of zelfstandige (boeren hadden bijv. 's winters veel vrije tijd).
    Laatst bewerkt: 19 apr 2018
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    Al die toppers hebben toch de A-status van NOC/NSF en zijn daardoor verzekerd van een volwaardig inkomen ? Of is die regel inmiddels veranderd ?
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Klopt, zie hier: https://www.nocnsf.nl/athleteservices/stipendium. Je wordt er niet rijk van, maar je kunt er van leven.

    En volgens mij kun je daarnaast maximaal 200 euro per maand aan kosten declareren zolang je geen ander inkomen dan het stipendium hebt.



    Kan me wel voorstellen dat bij sommigen de WW een hoger bedrag is dan het stipendium, maar dan zit je natuurlijk wel met inspanningsverplichtingen om (ander) werk te vinden. En met lezingen e.d., daar doet Wüst bijvoorbeeld ook aan.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

  8. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    https://www.nocnsf.nl/athleteservices/stipendium

    Dat klinkt leuk maar voor degenen onder de 25 is het wel erg minimaal aangezien de bedragen ook nog bruto zijn (en daar dus nog behoorlijk wat af gaat) en je soms ook nog moet verhuizen om te kunnen trainen. Als het alternatief de kassa van de Jumbo is dan kan ik me er nog wat bij voorstellen maar iemand als bijv. Esmee Visser kan beter haar studie aan de VU gaan afmaken en aan het werk gaan want dan verdient ze een veelvoud.
    Laatst bewerkt: 19 apr 2018
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Voor onder de 25 is het vaak voor iemand alleen die ook nog een studie doet. En zo veel gaat er dan niet van af. Wel iets, maar als je alle toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag) aan vraagt valt dat reuze mee. De belastingdruk is bij zulke bedragen vrij laag.

    Je kunt naast schaatsen ook prima studeren, dat is echt wel te combineren.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Die bedragen vallen me eigenlijk alles mee als ik eerlijk ben. Als je als A-sporter ook persoonlijke sponsoring van je uitrusting hebt (wat toch meestal zo is neem ik aan), dan kun je van dit soort bedragen prima leven. Nee, rijk word je er niet van, maar je hoeft je ook niet van alles te ontzeggen.

    Maar goed, zoveel zijn er nu ook weer niet die de A status hebben.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  11. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Ik gaf het voorbeeld van Visser, die moest in november nog een bedelactie houden om materieel aan te kunnen schaffen. Het is niet zo dat iedereen zijn materiaal maar cadeau krijgt van gulle gevers.
  12. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Visser krijgt haar materiaal nu wel kado denk ik zo ;-)
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nee, maar dat zijn dus schaatsers zonder A status. Dan bestaat er voor topsporters nog steeds die kostendeclaratie bij NOC*NSF van 200 euro per maand, maar ik weet precies niet wat voor eisen daar verder aan 'topsporter' zijn gesteld.

    https://www.nocnsf.nl/athleteservices/kostenvergoeding
  14. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Ook voor die regeling moet je een A-status of HP-status hebben zo blijkt uit het regelement. Verder worden uitsluitend reis-en verblijfskosten vergoed (dus geen materiaal) en moet je ongeveer een kilo aan begeleidende formulieren inleveren.

    Overigens vraag ik me af welke schaatsers een A-status hebben. Ik krijg hier de indruk dat dat er maar een handjevol zijn.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Uitgangspunt om in aanmerking te komen voor een A-status is een mondiale top-8 prestatie tijdens een WK, Olympische Spelen, Paralympische Spelen of een ander internationaal topsportevenement dat wat betreft deelnemersveld en geleverde competitie gelijk is aan een WK.

    En ook heb je een A Status als je je hebt gekwalificeerd voor de Olympische of Paralympische Spelen, maar dat telt volgens mij alleen tussen moment van kwalificeren en de Spelen zelf in, gewoon om iemand de kans te geven zich goed voor te bereiden.
  16. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    OK, dat schept wat duidelijk. Overigens neem ik aan dat die top-8 prestaties ook maar een beperkte geldigheid hebben.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Volgens de berichten in de krant gaat het om schaatsers met een A status (top 8 OS/representatief WK), HP status (supertalent dat snel de aansluiting met de wereldtop zal maken) of iemand die recent top drie in de World Cup reed.
    Kijken we naar het laatste jaar dan volgt dit lijstje:

    Topschaatsers.jpg

    Naast de dames die nog ergens terecht kunnen, zijn Wüst, Ter Mors, Visser, De Jong en Van Beek zeker van de A status. Letitia de Jong is een grensgeval, 8e bij WK sprint waar Kodaira wegviel en niet hoger dan 5e in de World Cup. Nauta hoort normaal gesproken ook tot de top 8 maar kon zich dit seizoen niet bewijzen. Komt Wijfje in aanmerking voor de HP status?
    Bij de heren zijn het Verweij, Verbij, Ronald Mulder en Blokhuijsen. Otterspeer en Ntab reden bij de World Cup finale in de top 3. Michel Mulder in Erfurt en Krol in Stavanger. Is dat recent genoeg?
    Als de vijf heren van de ploeg Van Velde doorgaan met een nieuwe sponsor en degenen in onderhandeling en met vraagteken ergens hun plek vinden, zouden er maximaal 11 schaatsers overblijven.
    Duif, fransvanbakel, Hakkie2 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  18. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Mooi overzicht, dat maakt ook duidelijk waarom er voor het werklozenteam een omvang van maximaal 12 is gekozen.

    Wat mij dan toch wel heel erg blijft verbazen is dat Jumbo/Orie beweert een budget voor 10-12 plaatsen te hebben maar er daarvan nog steeds maar 5 heeft ingevuld. En dat terwijl er gezien het bovenstaande toprijders genoeg beschikbaar zijn en het trainingsseizoen over enkele weken al gaat beginnen. Mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt in dat hele Jumbo-verhaal.
    Laatst bewerkt: 20 apr 2018
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @SprintMaster: ik ga er niet van uit dat Wijfje de HP status heeft, dat is een status die echt alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gegeven. Eisen daar voor zijn er niet echt, maar NOC*NSF heeft als voorbeeld staan:

    Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat Wijfje daar bij hoort. Zelfs al heeft ze wel dat perspectief op top 8, dat hoge perspectief op top 3 zie ik niet. Zelfs al had ze dat wel bij haar overstap naar de profs, ik denk niet dat ze dat toen heeft aangevraagd bij de KNSB.

    Verder heb ik wel eens begrepen dat de HP status vooral ook is voor sporten waar we niet zo goed in zijn of waar in elk geval niet makkelijk geld mee te verdienen is in Nederland, om te zorgen dat die talenten kunnen doorbreken en zo een sport aantrekkelijk kunnen maken voor sponsors.
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik neem aan dat Jumbo vooral wacht of Plantina doorgaat. Als die stoppen, kan Jumbo een aantal toppers daar overnemen voor veel minder geld dan als ze nu al zouden onderhandelen. En zo kunnen ze bovendien ook nog een Nuis aan het lijntje houden. Hoe zou de ideale Jumbo ploeg er uit zien?
    Ik zou gaan voor Verbij, Ntab, Smeekens, Nuis, Roest, Huizinga, Kramer, Bosker; Ter Mors, Beune, A.de Jong.
    fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina