Vermoeidheid linkerbeen tov rechts

Discussie in 'Techniek & training' gestart door handjesopderug, 30 nov 2012.

  1. Hoi,

    Vraag me af, is bij jullie ook altijd je linkerbeen als eerste eraan of is dat alleen mijn probleem? Zou kunnen, want mijn linkerbeen is juist wat minder sterk dan rechts door intensieve andere sportbeoefening in mijn groeitijd (lang geleden :D ). Ik heb er in ieder geval hier nog niks over gelezen, maar als ik links al voel zeuren, heb ik het gevoel dat ik met rechts nog wel even door zou kunnen.

    Schaatsen lijkt me een zwaar asymmetrische sport, of gaat dat vanzelf over?

    Zijn er manieren om je linker te ontlasten / bij te laten komen misschien ? (behalve iedereen vragen andersom te gaan rijden dan :) )
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik denk dat het bij jou (afgaande op je skeelerfoto) een technisch probleem is. Als ik naar je foto kijk dan zie ik dat je linkerschoen naar achteren wegloopt. Voor zover ik kan beoordelen lijkt rechts goed te lopen. Dus dat asymmetrische zit in je techniek. Ik weet niet of je dat ook met schaatsen hebt. Je zou hier wat aan kunnen doen. Er zijn voldoende topics hier over het lopen van de bocht. Even de zoekfunctie gebruiken en anders in zo'n topic je vraag even voorleggen.
  3. Ja, die foto is al weer van een tijdje geleden. Sta er nu toch wel weer anders en beter op.

    Vanochtend nog wat geprobeerd;

    -Ritme in de bochten verhogen lijkt gunstig effect te hebben
    -linkerschaats nog meer dan ik voor mijn gevoel al deed, naar rechts richting buitenkant bocht plaatsen. Hierdoor hoef je niet meer met je gewicht over te komen (of schaats 'onder je door te sturen') en sta je een fractie minder lang op links

    Toch kan ik me niet voorstellen dat ik de enige ben met een sterker vermoeid linkerbeen.... links doet toch ietsje meer in de bocht dan rechts ??
    schaatsbart vindt dit leuk.
  4. Rinus

    Rinus Member

    Toen ik nog in Leiden schaatste (200m) had ik altijd veel meer last van links dan van rechts. Tegenwoordig rij ik op Haarlem en zijn beide benen even moe. Ook in de bocht zet ik met beide benen sterk af. Mijn linker been is wel wat meer in balans op het rechte eind dan de rechter.
  5. dwighthooker

    dwighthooker New Member

    Lijkt mij vrij normaal dat je linkerbeen wat eerder moe is, vol zit.

    natuurkundig: het linkerbeen krijgt meer krachten te verwerken in de bocht omdat het moment in de bocht nog wel nagenoeg gelijk is voor bijna benen maar de arm korter (dichterbij de bocht)

    Het linkerbeen heeft dus meer te verduren. Hierdoor wordt deze echter wel steeds sterker, mijn balans op links is daardoor ook beter dan op rechts.
    Ik zou niet proberen het te gaan ontlasten door je techniek te veranderen. Kans bestaat dan dat je jezelf iets aanleert waar je later nooit meer vanaf komt.
  6. Thanks,

    Daar kan ik wat mee.. Het leek me al sterk dat er geen andere verklaring zou zijn dan mijn techniek alleen.

    Dan heb ik dus de pech dat mijn linkerbeen juist de zwakste is. Ik heb namelijk vroeger op vrij hoog niveau badminton gespeeld waardoor mijn rechterbeen sterker ontwikkeld is dan links. Hopelijk kan ik dat in de loop van dit seizoen rechttrekken.
  7. RichardvdB

    RichardvdB New Member

    Hallo,

    Ik heb exact hetzelfde. Op een gegeven moment zak ik in de bocht soms gewoon door mijn linkerbeen, terwijl ik als wielrenner en hardloper toch wel wat beenspieren gekweekt heb. Inderdaad helpt het mij ook om mijn linkerbeen in de bocht goed naar rechts te plaatsen. Als ik dat niet doe, stuur ik 'm in de bocht alsnog naar binnen en dat geeft nóg meer druk. Maar inmiddels denk ik dat het grootste probleem ergens anders zit, en wel in het feit dat ik op de rechte stukken mijn bijhaalbeen niet goed ontspan. Dat is denk ik een balansprobleem: ik neig naar binnen te vallen, stuur naar binnen om dat op te vangen en bouw daardoor constant druk op, terwijl tegelijk mijn bijhaalbeen niet lekker ontspannen hangt. Steeds druk en geen ontspanning, dat leidt tot verzuring. Nu heb ik een prima conditie - en rechtdoor op natuurijs gaat 't ook urenlang goed - maar op de baan begint dat linkerbeen na een tijdje te protesteren. Zwabberen, trillen, en als ik doorga zak ik er dan gewoon door.
  8. tschaaf

    tschaaf New Member

    Je vermoeidheid in je linkerbeen kan ook te maken hebben met het afknellen van een (te lange) slagader. Het komt vaker voor en een bekende schaatser heeft al eens een verkorting van de slagader ondergaan. De specialist wilde mij echter niet helpen helaas.
  9. BdeB

    BdeB New Member

    dat heeft niks te maken met een te lange slagader, wel dat de slagader dicht wordt geknepen net zoals bij een tuinslang dus dat er minder zuurstof rijk bloed naar de benen gaat, reden van dicht knijpen te diep zitten. Operatie is de oplossing komt veel voor bij schaatsers en wielrenners. Dit is overigens moeilijk te diagnosticeren. Maar meestal komt er het op neer dat de techniek onvoldoende is of uiteraard gewenning.

    mocht je dit hebben heb je er ook last van met fietsen, op een racefiets.

Deel Deze Pagina