Wegglijdend gevoel midden op het glijvlak

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Miekusss, 6 dec 2017.

 1. Miekusss

  Miekusss New Member

  Ik heb sinds een paar maanden schaatsles en ik ga best snel vooruit qua techniek. Naast schaatsles sta ik 1 tot 2 keer per week op het ijs.
  Het enige waar ik geen antwoord op weet/krijg is het volgende:
  Als ik schaats heb ik voor mijn gevoel soms geen grip meer, mijn voet met schaats doet wat anders dan ik in gedachten heb, net alsof ik op een rond vlakje sta (alsof het ijzer bol is). Heb dit al een paar keer gehad, maakt niet uit of het rechtdoor is of als ik de bocht in ga.

  Schaatsen zijn scherp, ik slijp zelf, mijn instructeur heeft ze gecontroleerd en die kan er niet echt iets anders van maken. Nieuwe steen en haakse tafel. Polijsten doe ik met een oude krant om mijn steen dus kan niet door een polijstdriehoek komen.

  Het onderstel is een viking, ik weet niet precies wat voor onderstel maar even opgezocht op de website van viking lijken het nagano specials (met zwarte brug).
  Ik heb een set tweedehands viking gold 2005 en dit onderstel gekocht bij een schaatswinkel . Onderstel is dus ook 2ehands.
  Slijpen is zo om ongeveer de 5x schaatsen met de fijne kant van de steen.

  Mijn vraag is of dat aparte gevoel een gebrek aan techniek is of zou het aan de ijzers kunnen liggen?
  Als het aan de techniek ligt gewoon lekker door oefenen op de specials ;):D

  Ik ben overigens rond de 1.80m en weeg ca 85kg en heb best kracht in mijn benen.
 2. Eelco

  Eelco Active Member

  Om de 5x slijpen is best wel weinig. Ik slijp na elke training.

  Wegglijden kan te maken hebben met de scherpte van je ijzers, een verkeerde houding, een verkeerde techniek, ijzers die niet goed onder je schoenen staan of iets anders waar ik nu niet aan denk.

  Al deze zaken kan je trainer beter beoordelen dan wij zonder je te zien schaatsen.
  Miekusss vindt dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voor een beginnende schaatser lijkt iedere 5 trainingen slijpen mij een prima hoeveelheid. Ik zelf (topsnelheid rondje 39) heb geen slijpmachine thuis en laat ze zo nu en dan eens slijpen bij de schaatswinkel (RONO sport). Ik rijd op de semi-overdekte baan in Eindhoven.

  Net als Eelco kan ik de situatie niet inschatten omdat ik er niet bij ben. Waar het aan zou kunnen liggen is een niet optimale houding. Zorg ervoor dat je goed achterop zit en dat je gewicht zit boven je been waarop je staat. Als je zwaartepunt niet boven je ijzer is, kun je er minder goed mee afzetten, heb je minder balans en stabiliteit en heb je minder controle over het ijzer. Net zoals bij veel andere technische zaken bij het schaatsen, kun je dit niet meteen oplossen. Wat wel kan helpen, zijn balansoefeningen thuis, en shorttracktrainingen doen. Daar krijg je nog wat meer finesse in je techniek. Ik combineer zelf shorttrack en langebaan, door in de zomer te shorttracken en in de winter te langebanen en kan zeggen, dat shorttracken niet alleen de bochten, maar ook de algemene balans en controle verbetert.
  Miekusss en Eelco vinden dit leuk.
 4. HA01761

  HA01761 Active Member

  Iedere 5x slijpen en dan alleen met de fijne kant... Goede kans dat je ze op die manier toch niet echt scherp krijgt.

  PS ook een gigantische braam kan bij onjuist voelen onterecht worden aangezien voor 'vlijmscherp'
  Laatst bewerkt: 8 dec 2017
 5. Miekusss

  Miekusss New Member

  Dank jullie voor de adviezen.

  Ik heb mijn schaatsen laten beoordelen door mijn trainer en die vond ze best erg scherp voor iemand die net begonnen is met slijpen.
  Ik schaats vooral in Leeuwarden.

  Misschien is het inderdaad een idee om eerst eens te gaan testen met meer achterop zitten. Het schaatsen ging al een heel stuk beter toen ik eenmaal de ijzers wat meer in het geheel naar binnen had geplaatst tov toen ik ze heb gekocht. Misschien moet dat dan ook nog een klein stukje verder.
 6. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Het is lastig om hier inhoudelijk op te reageren als je iemand niet ziet schaatsen. Ik schat in op basis van wat je schrijft dat je bezig bent om technische stappen te maken.

  Uiteraard is het voorwaarde dat je ijzers goed onder de schaatsen staan. @dsdevries schreef daar in een ander topic het volgende over (ik kan het zelf niet beter uitleggen):

  In de één na laatste zin benoemt hij wat wel eens jouw probleem zou KUNNEN zijn. Echter, ik wil je waarschuwen om het te veel in je schaatsen te zoeken. De techniek is minstens zo belangrijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je door balansoefeningen rechter boven je schaatsen komt. Als je precies op de bovenkant staat heeft het ijzer in principe geen grip en ook daar kan dit gevoel vandaan komen. Het ijzer heeft namelijk alleen grip als je op een zijkant staat.

  Zorg dus voor een juiste plaatsing van de ijzers zoals hierboven beschreven en vervolgens vanuit de juiste plaatsing van de ijzers werken aan techniek. Desnoods kun je voor de plaatsing naar een schaatswinkel. Ik zou daar persoonlijk eerder advies vragen dan aan een schaatsinstructeur.
  Miekusss en dsdevries vinden dit leuk.
 7. Miekusss

  Miekusss New Member

  Even een update: de tips ter harte genomen.
  Ik heb mijn schaats aan de achterkant wat verder naar binnen gezet zoals beschreven in het linkje. Daardoor sta ik een heel stuk rechter op de schaats.
  Het wegglijdende gevoel is zo goed als weg cq ik ben eraan gewend/ techniek is vooruit gegaan.
  Inmiddels naar de 3e (van 4) groep van de schaatslessen gegaan dus die ik iets goed .
  Ik hou dus gewoon lekker deze ijzers.
  Laatst bewerkt: 28 jan 2018
  Patrick510 en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb dat ook laten doen. Met gunstig effect.
  Miekusss vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina