Wedstrijden oktober 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 30 sep 2022.

  1. Duif

    Duif Well-Known Member

    Het is mij wel bekend ja. Is al iets van een jaar of 20 geleden. Volgens mij in het kader van "Wetten das"
    Je moet overigens wel heel goed kunnen schaatsen om dit te kunnen. En dan ook nog met de snelheid waar zij het mee doet.
  2. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Pechstein nog een jaartje door! Een ramp voor de schaatssport. Iemand van 50 jaar met haar huidige niveau maakt de schaatssport belachelijk. Ook onbegrijpelijk voor mij dat zo'n sportvrouw haar eigen prestaties op deze manier zo naar beneden haalt.
    Rebbelin bij het wielrennen idem dito. Als je prestaties nog oké zijn valt er niets van te zeggen. Maar op dit niveau zit niemand te wachten volgens mij. Maar serieus: Gaat ze echt nog een jaartje door?
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als Pechstein het schaatsen nog leuk vind en ze plaatst zich voor de world cups, wat is er mis mee? Ik vind het erg knap dat ze nog zo goed is op deze leeftijd, ze rijdt alle Masters Bests aan gort. Maki Tabata is maar 2 jaar jonger en schaatst ook nog en rijdt de limiettijden voor de massastart, maar die plaatst zich niet meer omdat er in Japan wel concurrentie is.
    Eelco vindt dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat wou ik ook al zeggen. Stel dat Chad Hedrick nog 6:40 zou rijden in SLC, wie zijn wij dan om hem tegen te houden? Stel dat Erben Wennemars er het grootste plezier uit zou halen om 1:55 te rijden bij de Holland Cup, wie zijn wij dan om hem tegen te houden?

    Het ding is alleen dat Claudia Pechstein nog altijd de vaandeldraagster van het Duitse schaatsen is. Dat komt omdat het niveau in het Duitse vrouwenschaatsen net zo dun is als die speld die altijd ergens in een hooiberg ligt. En als ze dan eens een goede schaatsster hebben, dan mag ze niet naar de Olympische Spelen, zoals Scholz, die zich volgens de ISU-eisen plaatste voor de 1500m maar niet mocht gaan volgens de Duitse eisen. Of ze stopt er helemaal mee, zoals Roxane Dufter.

    Het Duitse schaatsen is daarbovenop ook nog eens erg gefragmenteerd. Waar heel schaatsminnend Europa jaarlijks op bedevaart naar Inzell trekt om van de meestal geweldige trainingsomstandigheden te genieten, is wat overblijft van de Duitse top verdeeld over Berlijn, Erfurt en Inzell. En ik zie niet dat de man van Pechstein, die de Duitse bond inmiddels voorzit, daar heel veel verandering in heeft gebracht.

    Yuya Oikawa rijdt nog 35,35 in Nagano. Voormalig Canadees World Cup-deelnemer Jeff Kitura 2:02 op een buitenbaan. Jan Friesinger rijdt nog wedstrijden, net als Johan Röjler. Øystein Grødum rijdt nog onder de 15 minuten. En Maki Tabata reed nog 4:24. Er zijn wel meer oud-schaatsers die lang doorgaan. Maar er is er maar een die nog World Cups, WK's en Olympische Spelen rijdt.
    En dat is Pechstein.
    Knap, heel knap, ontegenzeggelijk. Maar ook desastreus voor de ontwikkeling van het Duitse vrouwenschaatsen.
    ZeeKoei, proeme, strawbale en 3 anderen vinden dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik stoor me er niet aan dat een schaatser lang doorgaat; mensen moeten vooral doen waar ze gelukkig van worden. Het niveau dat Pechstein al zo lang tentoonspreid is enorm respectabel.

    Waar ik me echter wel - gigantisch - aan stoor is dat stomme gedrag naast en rondom de baan tijdens wedstrijden. Dat tenenkrommende aandachttrekkende gedoe. Verschrikkelijk. 9 van de 10 keer viert zij een groter feest dan de medaillewinnaars die haar op een halve ronde zetten.
    G1ant, leenstrafan, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het verval van Pechstein zette duidelijk in na het vorige Olympische jaar. Daarin won ze voor het laatst een individuele afstand door op de mass start in Calgary met de Deense Moller-Rigas te ontsnappen en de sprint te winnen net voor het aanstormende peloton. In hetzelfde seizoen ook haar laatste top drie plek, een week later in SLC op de 3000m.
    Laatste top 8 plek 3000m: World Cup 6 in 2019. Laatste top 8 plek 5000m: WK afstanden 2020. Laatste top 8 plek mass start: World Cup 2 (gedevalueerd) in 2021. Daarvoor World Cup 6 in 2020. Nu ze ook op de mass start de top 8 niet meer haalt, zou ze toch eens de eer aan zichzelf kunnen houden.

    Pechstein_verval.jpg

    Ik heb goede hoop dat er een schaatser in Duitsland op staat die haar uit de mass start gaat rijden. Al weet je maar nooit of ze dat met haar man gaat frustreren. Net zoals ze waarschijnlijk Mareike Thum het plezier in schaatsen hebben ontnomen.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Die heeft de limiettijd niet gereden, dus die mag niet mee. Fiola, de nummer 3, heeft hem wel gereden en mag dus wel mee.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Duitsland heeft in de wereldbeker bij de dames 4 plekken op de lange afstanden. En zijn er al 4 Duitse dames sneller dan Pechstein op de 3000 en/of de 5000 meter? We hebben notoir grillige rijdsters als Behlau en Uhrig. Josie Hoffmann lijkt inmiddels ook sneller. Maar dan: Ehseluns, Bachl, Stirnemann? De jonge Maira Jasch?
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Nope. 2e op de 3000 en nog geen enkele Duitse vrouw heeft de 5k gereden.

    upload_2022-10-17_21-29-43.png
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Pechstein werd nog wel 7e op het EK afstanden 3km.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met de tijd van die race zou ze 17e zijn geweest op de OS. Winnende tijd was vrijwel gelijk.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Mijn opmerking ging over schaatsters die Pechstein er potentieel af kunnen rijden. En dat zijn er inmiddels toch al een paar. Ik zag inmiddels wel de Duitse selectie-eisen. In principe beslissen de kwalificatiewedstrijden over 2 weken in Inzell daarover. Maar ook de Duitse bond heeft aanvullende eisen. Zo gaat de nummer 1 van de wedstrijd sowieso, de nummer 2 alleen als ze dit of vorig seizoen de limittijd heeft gereden, en de nummers 3 en 4 alleen als ze tijdens die kwalificatiewedstrijd de limiettijd rijden.
    En die limiettijd op de 3000 meter staat scherp, gezien de tijden die de Duitse dames tot nu toe gereden hebben, nl. op 4.13.10.
    Voor de 5000 meter mag de nummer 1 alleen als die tijdens de wedstrijd harder gaat dan 7.18.00.

    Maar goed, er zijn nog achterdeuren als een achtervolgingsteam of zo.

    Ergens in het begin van dit topic heb ik een Youtube-filmpje van een single van dit jaar (!?) gepost die gaat over Claudia Pechstein, dat ze de hele tijd maar schijnbaar zinloos ("Und gewinnt nicht mal den Preis") in cirkels rond rijdt en dat dat niet eens zoveel afwijkt met wat we zelf doen ("Doch irgendwo sind wir uns ähnlich" ) en daarmee schenkt ze ook troost.
  13. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Wat Pechstein tegenwoordig doet heeft niets meer met schaatsen te maken. Ze hangt een beetje de clown uit met filmpjes zoals we hier hebben gezien. Verder na een wedstrijd doen alsof ze kampioen is. En het ergste vind ik nog wel dat ze samen met haar partner het Duitse schaatsen naar een zeer bedenkelijk peil heeft gebracht door zeer demotiverend aan het werk te gaan met jonge schaatsers.
    Erik Bouwman (voormalig coach) weet daar alles van. Ik begrijp echt niet dat dit in een land als Duitsland allemaal kan.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    We zagen al een matrix bij de Canadezen en de Duitsers hebben dit gedoe. Wat zijn de Nederlandse selectie-eisen dan toch heerlijk simpel! (afgezien van calamiteitenplekken en teamonderdelen)

    Stel je voor dat het op het WKKT zo ging:
    "De nummer 5 op de 1000 meter gaat alleen als hij harder rijdt dan 1.08,53 bij het WKKT of als hij eerder in het seizoen harder heeft gereden dan 1.08,93. Zo niet, dan sturen we de beste schaatser van de nummers 6 tot 8 die vorig jaar harder reed dan 1.07,46. Is die er niet, dan sturen we de nummer 13. Heeft die geen zin, dan wordt Gerard van Velde geselecteerd, tenzij de nummer 18 onder de 16,25 opende, dan gaat er helemaal niemand."
    mhp1988, Marcel Vos en diploma vinden dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als de hal temperatuur dan net zo laag is als afgelopen weekends (7 graden) dan wordt dat gezien haar tijd van vorig jaar nog kantje boord. Want 7:06.67 plus 2.5 % geeft 7:17.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Gisteravond trainde ik op de ijsbaan van Eindhoven. Het was 16 graden, het ijs was wit uitgeslagen en het was zo mistig dat je soms minder dan 50 meter voor je uit kon zien. Als je op de startstreep van de 500m zou staan, had je de finish van de 1000m niet eens kunnen zien. Het was best gevaarlijk, omdat het erg druk was. Maar Kjeld Nuis zou er van hebben gesmuld. Alles beter dan die koude hal in Inzell!

    /s
    Eelco en Duif vinden dit leuk.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Paar conclusies nog na afgelopen weekend:

    AH Zaanlander staat er, afgaande op hun eerste wedstrijden, goed op. Hebben dermate weinig schaatsuren in de benen zodat er waarschijnlijk amper een fatsoenlijke snelheidstraining is gedaan. Dan valt het des te meer op dat een aantal lieden al bijzonder goed rijden;

    -> 3 van de 4 nieuwkomers rijden PR's. Terwijl er in totaliter maar 4 PR's werden gereden in Deventer (de 4e was van Kayo Vos). Wierda haalt op de 5000m 12 sec (!) van zijn Thialf PR af en wint uit het niets de 5km in De Scheg. Heel bijzonder. Gelling rijdt een Erfurt PR uit de boeken en Pruisscher schaaft 14 sec van haar oude 3km tijd af. De enige die geen PR behaalde heeft te scherpe PR's staan voor Deventer (Talsma);
    -> de dames hebben een heel sterk team. Groenewoud met een verrassend vlakke 3km (een baanrecord van Schouten afpakken is ook maar weinigen gegeven), maar Pruisscher, Dul en vooral Verweij reden ook erg sterke 3 kilometers. Verweij heeft vorig seizoen nog kritiek in het ziekenhuis gelegen, dus haar vorm is misschien nog wel het opmerkelijkst;
    -> Wijfje staat er minder goed voor. Misschien nog wat meer rust nodig na de harde trainingsweken in Italië.
    -> bij de heren is het, naast Wierda, goed zoeken naar de betere langebaners nu De Vos is gestopt en Bergsma en Ramler zijn vertrokken. Talsma en De Boer waren al geplaatst en alleen Wierda en Den Hertog voegen zich bij die heren op het WCKT. De rest moet zich maar op de Mass Start en marathons focussen.

    Reggeborgh staat er ook prima op. Met name Hollaar, Fledderus en Westenbroek lijken een stuk sterker dan vorig seizoen. Daarnaast plaatsen zich nog drie rijders uit het marathonteam voor de 5km (Ariëns en de Hoolwerfjes). De toppers lijken verder ook prima in orde. Ramler en Dijkstra vallen wel nog wat tegen (vooral dat Ramler niet eens de 5000m op het WCKT haalt). Verder lijkt alles daar heel soepel te verlopen.

    JV:
    Nog goed zoeken naar hoogtepunten. Vooral Huizinga, Yoro, Conijn en Vijn reden heel moeizaam dit weekend. Positiever: Bergsma reed een hele vlakke 5km in Thialf; Wennemars had een goed weekend en Leerdam was snel op de 1000m in Thialf. Misschien is Remo Slotegraaf wel het lichtpuntje. Groot talent, maar had een verschrikkelijk seizoen verleden jaar. Een tweede plaats in Deventer op de 5000m en een aardige 1500m zijn dan ook hele beste opstekers.

    IKO:
    Kayo Vos. De rest reed wel oké. De podiumplekken van Groot en Speijers zijn op zijn minst bemoedigend. Verder loop ik nog niet direct over van enthousiasme. Ze staan bij IKO al vrij lang op het ijs. Primair omdat naast Beune en Visser niemand nog geplaatst was voor het WCKT. Dit was dan ook noodzakelijkerwijs een klein piekmomentje voor hen en dan vind ik het allemaal niet enorm sprankelend. Met zo'n jonge ploeg mogen er wel wat meer PR's uitrollen.

    Gewest Fryslan
    De damessprintploeg is weer prima in vorm. 1-4 op de 500m in Deventer. Grevelt is best wel een revelatie. Van de generatie Kok-Fledderus. Reed ook geregeld achter hen podium bij de World Cups, maar een doorbraak liet lang op zich wachten. Dit weekend was bijzonder overtuigend. Vooral de tweede plaats op de 1500m mag langer bij stil gestaan worden. Dat gebeurd niet zo vaak met pure sprinters op een baan als De Scheg.
    Laatst bewerkt: 18 okt 2022
    Duif vindt dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De Koreaanse kampioenschappen zijn begonnen, in Seoul natuurlijk. De 500 meters zijn verreden. Met een zeer verrassende uitslag bij de mannen!

    1 Jun-Ho Kim 35,47
    2 Tae-Yun Kim 35,97
    3 Cheol-Min Kim 36,03
    4 Kyeong-Min Koo 36,14 PR
    5 Soo-In Kweon 36,18
    -
    12 Min-Kyu Cha 36,65

    Correctie!
    Een zeer verrassend langzame uitslag bij de mannen.
    Want oh jee, maar twee mannen onder de 36 is ook voor Seoul-begrippen echt bagger. Jun-ho wint met overmacht. Olympisch medaillewinnaar op de 1000m van 2018 Tae-yun rijdt zich er netjes tussen. Cheol-min completeert het podium met drie Kimmen. Dat is best gek, want deze man haalde nog Olympisch zilver op de ploegenachtervolging in 2014. Nu is hij dus sprinter. Op 4 en 5 komen twee mannen van wie ik nog nooit heb gehoord. En Min-kyu Cha, met 34,39 nog de zilveren man op de Spelen in Beijing, heeft waarschijnlijk een enorme misslag gehad en hij wordt slechts twaalfde. Het harde Koreaanse selectiebeleid kennende, vrees ik ervoor dat we hem dit seizoen niet veel meer in actie gaan zien...
    Gaat lekker met de Koreaanse medaillewinnaars. Min-seok geschorst en Min-kyu langzaam.

    Junior Koo plaatste zich vorig jaar niet voor de WB's junioren, en nu wel voor de WB's senioren (als junior). Apart. Kweon heeft de afgelopen jaren ook alleen maar in Seoul gereden.

    Dan de vrouwen.

    1 Min-Sun Kim 38,33
    2 Hyun-Yung Kim 39,36
    3 Na-Hyeon Lee 39,47
    4 Chae-Eun Park 39,52
    5 Min-Jo Kim 40,33

    Dit is dan weer een heel logische uitslag. Min-sun is goed in vorm. Hyun-yung is al langer de nummer 2 van Korea. B-Juniore Lee wordt derde, met achter haar twee vrouwen die inmiddels seniore zijn, maar ook als juniore hard reden.
    Duif vindt dit leuk.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Gert Wierda en Marijke Groenewoud reden allebei erg hard bij de IJsselcup, en op osta.nl kunnen we nu zien dat ze ook een erg goed schema hadden.

    Groenewoud reed een erg vlakke 3 kilometer met minder dan een seconde tussen haar snelste en langzaamste ronde:
    upload_2022-10-19_14-35-10.png

    Gert Wierda reed zelfs een aflopend schema, met de snelste ronde aan het eind:
    upload_2022-10-19_14-35-56.png

    Dit belooft veel goeds voor het WCKT.
  20. proeme

    proeme Well-Known Member

    ja, of niet, want nu wordt het voor Wijfje nóg lastiger om plekjes te pakken...

    *ontkent Wijfje-fan*
    strawbale en Marcel Vos vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina