5000 meter mannen, zondag 6 februari, 09:30

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door EenBrabander, 3 feb 2022.

  1. mi

    mi Well-Known Member

    you don't sound stupid. You sound inspired. And in the end, that's why we all watch and love this sport.
    chicagodude en Palko vinden dit leuk.
  2. Khlebnikov

    Khlebnikov Well-Known Member

    Ik hoop dat veel Noorse en vooral Zweedse kinderen na het zien van deze 5.000 meter beginnen met schaatsen!
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik ben het met je eens dat de breedte minder voelt, maar is dat wel zo?

    De nummer 10 op de 3 kilometer reed 4:03.42, wat 2.74% langzamer dan de winnende tijd van 3:56.93.

    Nils won met een tijd van 6:08.84. Tel je daar 2.74% bij op dan kom je op 6:18.94 voor de tiende plaats. Ted-Jan Bloemen werd 10e in 6:19.11, wat bijna gelijk is aan de voorspelde tijd, dus de beide afstanden hebben ongeveer hetzelfde breedteniveau.

    Het podium zit op de 5000 zelfs dichter op elkaar met 1.04 seconden tegenover de 1.61 seconden op de kortere 3000 meter.
    Laatst bewerkt: 6 feb 2022
    RodyTur10, Sidekick, chicagodude en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wedstrijden waarbij het schaatsforum is gecrasht. Daar zijn er niet veel van.

    Dit was weer ultra spannend. Engebråten en Trofimov schaatsten een schitterend duel. Iedere keer denk je "die Rus gaat nú komen" maar Engebråten hield hem van zich af. Toptijd.
    Roest reed heel goed, maar die 28'ers waren net te gek misschien.

    Kramer en Bergsma konden het allebei niet vandaag. Jammer. Kramer had last van zijn rug. Bergsma kreeg de snelheid gewoon niet. En wat te denken van Bloemen. Het zag er in die eerste rondes zo enorm goed uit. Maar het gebeurt hem niet vaak - ook Bloemen klapt finaal in elkaar.

    Van der Poel komt laat het stadion binnen. Dit keer is hij vast niet wakker gemaakt door Sverre Lunde Pedersen. Zeiknat van het heftige inrijden komt hij de baan op tegen Swings. Een mooie gangmaker voor de eerste paar rondes, meer was Swings vandaag helaas niet. Van der Poel rijdt echt vlak – maar Roest mocht halverwege toch even hopen. Nils bleef maar met die arm los rijden. Hij deed het anders dan voorheen. Twee ronden voor het eind werd de slag breder en haalde hij toch nog ergens die 28'er vandaan. In die laatste ronde wéét je het. Na zilver in 2019, een DQ in 2020 en zilver in 2021 wordt het weer zilver voor Roest. Nils heeft het geflikt. En hoe.

    En met de Zweed en de Nederlander staat er dus een Noor op het podium - een klassieke uitslag. Zweden - Nederland - Noorwegen. Wat geweldig van die Hallgeir "coole naam" Engebråten. Mijn model dichtte hem geen kansen toe. Mijn intuïtie gaf hem een kansje op brons. En in een zinderende strijd om brons doet hij het. Hij is zeker niet de jongste medaillewinnaar op de 5km – maar hij zorgt er wel voor dat Noorwegen voor het eerst sinds 1992 en 1994 twee Spelen op rij een medaile haalt op de 5km.

    Op het podium hijst Nils de vlag voor zichzelf. In het stadion worden misschien geen vlaggen gehesen – dan doe ik het zelf maar, dacht hij.
    USDutchie, alexander79 en VictorP vinden dit leuk.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ding is natuurlijk wel dat 3.56 me een relatief betere tijd lijkt dan 6.08.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Klopt, maar dat was bij de races die ik daarnet noemde meestal ook zo. Tot nu toe heeft ie het altijd net aan gehaald en nooit net aan niet gehaald. Het is speculatie, maar hij lijkt dusdanig goed op schema te kunnen rijden dat hij als het nodig was geweest nog wel wat harder gekund. Niet 3 seconde natuurlijk, maar wel een paar tienden.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik heb wel even zitten vloeken na de finish van VDP, hoewel ik het hem heel erg gun en dit natuurlijk ook gewoon goed voor het schaatsen is. Maar hij krijgt zijn kans nog wel op de 10km. Roest verdient na de afgelopen jaren een Olympische gouden medaille op zijn palmares en dit was misschien wel zijn grote kans. En dan zo'n klein verschil. Na die 29,3 van VDP na 3800 meter had ik er vertrouwen in. Die ronde daarna in 28,9 was de sleutel. Toen begon ik al met vloeken.

    Roest reed een minder slechte race dan velen dachten, dat vond ik gelijk al. Het verschil met Engebraten en Trofimov vertekende het. Als die 'gewoon' 6.13 en 6.14 hadden gereden, was het gevoel heel anders geweest. Na gisteren en de andere ritten was duidelijk dat het hier zeker wel 3 of 4 seconde scheelt met topomstandigheden in Thialf. En het is ook weer niet zo dat VDP daar heel makkelijk 6.06 rijdt.

    VDP heeft het gewoon verdiend. Knap gedaan, niets op af te dingen. Je kunt misschien zeggen dat hij beloond wordt voor het serieus nemen van de Wereldbekerwedstrijden. Daardoor mocht hij zo laat starten. Dat vind ik wel een conclusie die tot tevredenheid stemt. Van de andere kant vraag ik me af of het anders was geweest als ze andersom hadden gereden. Misschien had VDP dan wel net iets meer vrijuit gereden en was ie op 6.07 uitgekomen en had dat Roest weer verlamd en was die nog meer stuk gegaan.
    RodyTur10, chicagodude, Camila en 3 anderen vinden dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    3:56.93 zit 0.997% boven het geweldige laaglandrecord van 3:54.59. Een tijd van 0.997% boven het eveneens geweldige laaglandrecord van 6:05.14 is 6:08.78, maar 0.06 sneller dan Van der Poel reed. Het is allemaal heel erg vergelijkbaar.
    RodyTur10, chicagodude, Camila en 7 anderen vinden dit leuk.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Daar kun je over twisten. Ik vind dat meevallen. 3.56 is 2 seconde boven de supertijd van 3.54 van Schouten in Thialf, 6.08 is 3 seconde boven de supertijd van 6.05 van Roest in Thialf. 3.56 is 4 seconde boven het wereldrecord, 6.08 is 7 seconde boven het wereldrecord. Ik denk echt dat het vrijwel vergelijkbaar is.

    Maar de echte statistici hier kunnen dat vast beter duiden. De hoeveelste laaglandtijd ooit reed Schouten en de hoeveelste laaglandtijd ooit reed VDP?
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De snelste opening vandaag was 18.86 van Roest. De laatste keer dat op de OS de snelste opening langzamer was dan dat was in 1992, toen Leo Visser 18.97 opende.
    RodyTur10 en EenBrabander vinden dit leuk.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Schouten reed de 5e laaglandtijd:
    upload_2022-2-6_12-43-4.png

    En Van der Poel reed de 9e laaglandtijd:
    upload_2022-2-6_12-43-34.png
    RodyTur10 en G1ant vinden dit leuk.
  12. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Wat ik in internationaal opzicht erg gunstig vind aan deze uitslagen is niet eens zozeer dat Nederland "maar" 2 medailles haalt, maar ook wat er daarachter gebeurt. Vroeger eindigden bijvoorbeeld Sablikova, Bowe en Richardson wel vaak tussen/voor de Nederlanders, maar eindigden de Nederlanders dan wel nog allemaal top 4/5. Dan was het ook altijd het idee dat er 8 verschillende Nederlanders mee konden doen en dat die allemaal wel podium zouden eindigen.

    Nu zie je ook achter het podium dat de Nederlanders niet meer per se boven de internationale subtop rijden. Dat zegt wmb nog meer over de internationalisering van de laatste jaren dan dat een Nederlandse Canadees of een super talentvolle Zweed of Tsjech een keer eerste wordt.
    RodyTur10, EenBrabander en sanghwa _o_ vinden dit leuk.
  13. sysya

    sysya Well-Known Member

    En toch eindigt hij met een rondje 28,9. Denk dat hij echt wel harder had gekund als het nodig was.
  14. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    [​IMG]

    sorry

    just read this and this image came to mind
    chicagodude, VictorP, sanghwa _o_ en 2 anderen vinden dit leuk.
  15. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Zeker, maar als commentator moet je wel bij de les blijven en dus naar de feiten (lees rondetijden) kijken.

    Maar ja, hij ziet wel vaker dingen die er niet zijn en hij ziet dan ook vaak weer dingen niet die hij wel zou moeten zien.
    RodyTur10 en VorstM vinden dit leuk.
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Kramer niet de afsluiting waar hij op had gehoopt. Wat zegt dit voor de TP? Rondetijden waren wel heel erg matig.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Schouten kroont haarzelf gewoon als beste stayer sinds de hoogtijdagen van Sablikova.
    Dus Nils rijdt snelste niet Heereenveen/ Gangneung 5 km. Niet slecht zou je zeggen.
  18. Duif

    Duif Well-Known Member

    Niet zo veel denk ik. Amerikaanse, Canadese en Italiaanse TP rijders die vandaag ook reden waren op één na allemaal nog langzamer dan Kramer. De Russen vielen me mee, de Noren worden heel gevaarlijk, maar Roest is gewoon goed en Bosker had vandaag waarschijnlijk sneller gereden dan Kramer. Zo slecht staan de Nederlandse mannen er dus niet voor wat betreft de TP.
    chicagodude vindt dit leuk.
  19. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    Dan mogen we dus 1.44,0 en 12.40,5 of zoiets verwachten.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zouden de Noren weer precies goed pieken voor de team pursuit? Ze hebben ook een sterke vierde man. Dat kon wel eens beslissend zijn t.o.v. NL en USA.
    RodyTur10, G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina