NK Afstanden, Heerenveen, 3-5 februari 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 2 feb 2023.

?

Welke afstand gaat de meest verrassende winnaar krijgen?

Peiling gesloten op 3 feb 2023.
  1. 500m mannen

    4 stem(men)
    23,5%
  2. 1000m mannen

    3 stem(men)
    17,6%
  3. 1500m mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  4. 5000m mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  5. 10000m mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  6. 500m vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  7. 1000m vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  8. 1500m vrouwen

    2 stem(men)
    11,8%
  9. 3000m vrouwen

    2 stem(men)
    11,8%
  10. 5000m vrouwen

    6 stem(men)
    35,3%
  1. MAB

    MAB Active Member

    Jawel hoor. Als ze een fout maakt krijgt ze gewoon een DQ. Ik vind dit altijd zulke rare opmerkingen, die scheidsrechters zijn daar gewoon niet mee bezig hoor. Ik ken een scheidsrechter heel goed en die zegt vaak genoeg dat je eigenlijk helemaal niet mee krijgt hoe snel iemand rijd/wie wint omdat ze puur met hun taken bezig zijn. En als de winnaar een fout maakt, krijgt hij/zij een DQ. Voor zo'n scheidsrechter is dit ook iets waar ze naartoe werken he? En als ze hier een fout maken, bijvoorbeeld door iemand geen DQ te geven die dat wel had moeten krijgen, dan mogen zij het volgende seizoen geen NK leiden.
  2. MAB

    MAB Active Member

    Ja zo gaat dat soms met schaatsen. Je zit met twee mensen in de baan en dan heb je soms last van elkaar. Als je dat niet wil dan zou iedereen individueel moeten rijden. En daarnaast het gaat niet alleen om een DQ, maar je loopt zelf natuurlijk ook enorm risico. Leerdam had er nu geen last van, maar dat had net zo goed wel kunnen zijn en dan is jouw race ook naar de knoppen.
    leenstrafan en ArjenK vinden dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    We zullen het hier maar bij laten, maar ik ben het hier niet mee eens.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Inderdaad, er waren geen calamiteiten, geen aanwijsplekken, geen valpartijen van toppers, geen diskwalificaties van titelkandidaten (bijna wel), geen tirades van Jillert Anema en vooral geen matrixproblemen. Maakt het wel saai voor ons ;)
    proeme en leenstrafan vinden dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Met de hoge luchtdruk ook niet supertijd na supertijd, wat ook wel eens verfrissend is. Wel her en der een bijzondere rit, wat het toch wel weer erg leuk maakte.
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    vraagje van mij dan. In dit geval denk ik dat het simpelweg een gevalletje dikke pech was, want ik had niet het idee dat iemand iets fout deed.

    maar even terugkomend op wat je zei over de bocht aansnijden. Natuurlijk, iemand moet de bocht ruim kunnen aansnijden, maar waar ligt de grens? Bijna vanuit de boarding?

    in mijn optiek mag het ruim aansnijden, maar dan wel vanuit de eigen binnenbaan. Zo gauw je de buitenbaan vlak voor de bocht (weer) inwappert door dat ruime aansnijden, dan mag je wat mij betreft een dq krijgen als je daardoor bedoeld of onbedoeld de rijder in de buitenbaan hindert. Daar zit dan wel een stukje subjectiviteit bij, want zijn twee rijders al gewisseld en is degene die hindert de rijder die de binnenbocht te ruim aansnijdt? Of was de baanwisseling, waarbij de buitenbaan voorrang heeft, nog min of meer gaande?

    anyway, in dit geval lijkt me dat er niks aan de hand was, maar het is wel interessant om te weten wat het oordeel zou zijn als Leerdam bv een extra halve meter naar buiten was gewapperd vlak voor het ingaan van de binnenbocht om hem nog wat ruimer aan te kunnen snijden, en dan duidelijk in de buitenbaanvaarwater komt
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat lijkt me ook en dan zou de grens moeten liggen op de lijn tussen de banen. Die overigens niet op het ijs is geverft. Was Leerdam er één centimeter over heen gegaan dan had dat een DQ moeten zijn in mijn ogen. Ik denk dat er nu te veel twijfel was (lang beraad) en dan gaan ze zo'n vergaande beslissing niet nemen.
  8. Roomijs

    Roomijs Member

    Interessante discussie over de kruising tussen Leerdam en Grevelt. Het doet mij denken aan de 10km rit tussen Semerikov en Van der Poel op het WK-allround in Amsterdam.

    Semerikov had daar besloten om elke kruising zo lang mogelijk in de buitenbaan te rijden (vermoedelijk om zo min mogelijk tegenwind te hebben, want het waaide hard en ik heb hem in indoorbanen dat nog nooit zien doen). Dus als hij uit de binnenbocht kwam wisselde hij zo vroeg mogelijk, terwijl als hij uit de buitenbocht kwam wisselde hij zo laat mogelijk. Op een gegeven moment kwam er een kruising waar Semerikov uit de buitenbocht kwam en dus op de kruising aan de buitenkant bleef schaatsen. Van der Poel kwam op achterstand uit de binnenbocht, maar had meer snelheid. Van der Poel was vroeg op de kruising naar buiten gewisseld, maar moest tegen het eind van de kruising inhouden omdat Semerikov nog in de buitenbaan reed (hij had natuurlijk kunnen proberen om hem in de binnenbaan voorbij te rijden en daarna pas te wisselen, maar dan had hij een wel heel groot risico genomen op het hinderen van Semerikov).

    Aan het einde van de rit kreeg Semerikov de schaats een paar honderdsten eerder over de lijn. Hij werd echter gediskwalificeerd wegens het hinderen van Van der Poel. In alle andere ritten kwam niemand meer aan de tijd van Van der Poel (Pedersen had het met een sterk slot kunnen halen als hij niet onderuit was gegaan), waardoor Van der Poel de gouden afstandsmedaille kreeg terwijl hij niet de snelste tijd had gereden.

    Hoe zou jij bovenstaande situatie beoordelen? Had vdP zich moeten aanpassen aan de manier waarop Semerikov zijn kruisingen reed? Hij deed dat namelijk ook op de kruisingen waar vdP hem niet achterop kwam. Of is bovenstaande situatie dan toch dusdanig anders dan die gisteren met Leerdam en Grevelt?
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Geen échte verrassingen qua tickets. Geen grote namen die erbuiten zijn gevallen of complete outsiders die erbij zitten. Het was het toernooi van de bijna-verrassingen. Krol haalt het nét op de 1000 meter, Schouten haalt het nét op de 3000 meter en ARDJ wordt weliswaar kampioen op de 1500 meter, maar de marge met nummer 4 Beune was niet groot.

    Roest duidelijk de persoon van het weekend.

    Leerdam is op jonge leeftijd een heel degelijke, stabiele schaatsster geworden. Al denk ik dat er op de 1500 meter met wat meer specifieke training nog een stuk meer inzit. Als ze het verval kan beperken tot 2 seconde, in plaats van 3, dan wordt ze onklopbaar. Over wel/niet DQ op de 1000 meter. Vroeger stond daar een pion op de kruising. Ik snap waarom die is weggehaald, maar het voorkwam wel een beetje dat schaatsers de bocht heel ruim aansneden. Leerdam had Grevelt natuurlijk helemaal niet gezien, dus ze reed gewoon de lijn die ze gereden zou hebben als ze alleen had gereden. Maar het is lastig te beoordelen of dat een heel vreemde lijn was.

    De hele ploeg Anema deed niet mee met de massastart bij de mannen. Waarom niet? Uit protest? Of gewoon bij voorbaat kansloos geacht tegen de twee grote blokken?
  10. Trymare

    Trymare Active Member

    What is Leerdam trying to do? She is superior on 1000 meters, so off course she will continue skating that distance. She also do good 500, but not outstanding well. And she also skate 1500, with fast start and slow last lap. Is her goal to be best also on 500 and 1500? Would she be the new Heather Bergsma, winning both 500, 1000 and 1500, or will she choose between 500 and 1500? If she will have to choose, are her chances best on 500? Or 1500? I am not sure if she can improve her 100 meters on 500 to be best on that distance, and at the same time improve her durance skills for the last lap on 1500. What do you think?
  11. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Leerdam heeft aangegeven dat ze voorlopig alles rijdt. Richting de Olympische Spelen zal ze wel zien hoe ze zich ontwikkelt en dan keuzes maken.
    Trymare vindt dit leuk.
  12. Trymare

    Trymare Active Member

    By the way I am 27 and not 15 years old. I have no idea why 2007 is marked as my birth year, and I am not able to change it. Just so you know!
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    "Eens je geboortedatum ingevoerd is, kan ze niet meer veranderd worden. Contacteer de beheerder indien deze foutief is."
    --> You can't change the date of birth, but if it's incorrect, you can contact the administrator. I think that's @mcx.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    https://www.schaatsen.nl/nieuws/2023/februari/schouten-en-bijna-heel-jumbo-visma-afwezig-in-polen/


    Afzegfestijn weer. Van Schouten snap ik het honderd procent, van Jumbo niet echt. Thomas Krol heeft na het NK sprint een maand gehad om te trainen en te rusten. Nu rijdt hij één NK en moet dat weer? Ik zou het eerder logisch hebben gevonden dat de EK-rijders deze wedstrijd zouden skippen. Maar Snellink rijdt wel.

    (Geen Leerdam op de 1000m. Dat biedt ruimte aan anderen. En ik hoop niet dat we nu een winnende tijd in de 1.16 krijgen)
    proeme vindt dit leuk.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, lekker afzeggen. Dan wordt het nog een heel tricky zaak of er wel 2 Nederlandse mannen bij de WK massastart komen. Hoolwerf is safe, maar Bergsma is nu 23e en gaat niet starten. Invaller is de uit-vorm-zijnde Hollaar op de 26e. Geen 2 Nederlanders bij de top-24, dan is er maar 1 plek.
    Giel1 en RodyTur10 vinden dit leuk.
  16. Hans050570

    Hans050570 Member

    Ik ben hier al vaker over begonnen, maar dit is toch weer belachelijk. Hebben ze een cursus " Hoe vernietigen we de schaatssport" gevolgd. Ik snap het gewoon niet.
    En alsjeblieft, laat nou niemand komen dat het niet in hun schema past, en dat het allemaal zo zwaar is. Ik vind dit gewoon niet kunnen. De ISU zou de rijders moeten verplichten. Dit is zo killing voor de schaatssport. Zo zonde.
    chicagodude, Giel1 en RodyTur10 vinden dit leuk.
  17. MAB

    MAB Active Member

    Helemaal mee eens. Ik was afgelopen maand tennis aan het kijken en toen zei ik nog tegen iemand dat die schaatsers eens naar tennissers moeten kijken en hoeveel zij wel niet spelen. Veel schaatsers rijden echt zo weinig wedstrijden maar wel overal over klagen en dat ze het zo druk hebben.
    Het viel mij ook op tijdens het NK dat Thomas Krol maar een 500 meter reed, dat vind ik ook niet kunnen. Een NK is geen trainingswedstrijd, als je het niet serieus neemt en maar een halve wedstrijd rijd hoef je wat mij betreft niet mee te doen. Ik weet niet of er nu nog iemand op de reservelijst stond op de 500, maar misschien was er nog wel een talentvolle junior die dolgraag had willen rijden. Ik zou in ieder geval niet blij zijn als ik eerste reserve had gestaan.
    proeme, Giel1 en RodyTur10 vinden dit leuk.
  18. Kristian

    Kristian Active Member

    What is not ideal, is that when you have parties like NK Afstanden, the rest of the World is left with nothing but jealousy. Its the system! (And): Let the Jumbo Visma skaters and other skaters from other commercial teams making the national selections use their suits and colors in the World Cup and sponsor the whole thing as well. Maybe Jumbo-Visma will show up then?
    PS: I really think that qualification for the Worlds should be made personal through the World Cup. Make a twist. Two seasonal halves. First half Qualification for a EK-week/4CC and WK allround and sprint. Second half qualification for WK Afstanden. You really dont need more than 3 such strenghtened WC Events in the new year to create a difference.
    chicagodude vindt dit leuk.
  19. mi

    mi Well-Known Member

    Ik postte precies dit in het topic over de wedstrijdkalender. Denk overigens dat de KNSB hier ook een rol heeft. Waarom was dit NK niet een week eerder? Beune zegde nu af voor de 5km omdat de 3km in de WC vrijdag al is.
    Maar dit collectief afzeggen van JV vind in een schande voor de sport.
    proeme en chicagodude vinden dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Was het niet Thomas Krol o.a. die klaagde over de kalender en dat er niet genoeg wedstrijden waren?

    Ik word er ook bijzonder moe van, al het afzeggen. Maar ja, schaatsen is echt een trainingssport geworden, en blijkbaar gaat het de sponsors enkel om het presteren bij de WKs, dus dan krijg je dit soort praktijken.

    Hoe dan ook moet die Worldcup echt op de schop. Meest voor de hand liggende zou zijn als individuele sporters zich kunnen plaatsen voor de WKs via sterke prestaties in de world cup, en dan wel zo dat ze niet met 1x winst al zeker zijn.

    Edit: ik zie dat Kristian en ik in dezelfde richting denken :D
    tostiees-31 en Kristian vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina