2-4 november World Cup Kwalificatie

Discussie in 'Lange baan' gestart door proeme, 24 okt 2018.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  Eens, meer schwung dan op het WK allround (ok, daar reed hij als een hark). Kop stond ook ontspannen.
 2. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Dat is waar.

  Gaan de baanrecords van Wüst en Sábliková er ook aan geloven?

  Overigens:

  Laaglandwereldrecord 3 km gereden in Berlijn (Sábliková): 3.58,11 (De Jong of Visser)
  Laaglandwereldrecord 5 km gereden in Heerenveen (Sábliková): 6.49,31 (te doen)
 3. mi

  mi Well-Known Member

  https://nos.nl/l/2257586

  Bij de nos hebben ze niet naar de wedstrijd gekeken. De bijna-crash van Wüst zit niet in de samenvatting of in het artikel terwijl dat toch best relevant is.

  Oh en wat zitten de broers Mulder elkaar heerlijk te dissen op instagram! :D
  HaagscheBluf en Camila vinden dit leuk.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Lastig te zeggen of het onderstel het verschil maakt, maar het is zeker hot-topic in schaatsland. Een paar jaar geleden moest je bij Maple zijn voor het onderstel. Die produceerden het materiaal waarmee bijvoorbeeld Davis en Sang-Hwa Lee overwinning na overwinning haalden. Sapphire van Viking kwam twee jaar geleden op de markt en daar hebben onder andere Verweij, Yuskov en Kodaira heel hard mee geschaatst. ICON is pas net op de markt. Bijna alle sprinters rijden nu op Sapphire: Mulder, Mulder, Verbij, Smeekens, Ntab, Otterspeer.

  Als je de toppers ziet rijden dan zou je dus zeggen dat Sapphire het onderstel is voor de sprint en ICON voor de langere afstanden. Ik blijf het even in de gaten houden, omdat ik voor mezelf ook nieuw materiaal ga aanschaffen.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb navraag gedaan en Martin Hersman gaat op onderzoek uit. :)
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Misschien zit ik ernaast. Misschien niet. We zullen het zien. :)
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Even wat rekenen met gecorrigeerde tijden:
  - bij het WK allround 2017 in Hamar zat Roest op een niveau van 6:16 of iets sneller.
  - bij het WK allround 2018 in Amsterdam zat hij 3 sec achter Pedersen die daar Kramer klopte. Kramer zat bij de OS op een niveau iets onder de 6:10. Dus Roest zou toen rond niveau 6:13 kunnen rijden.
  Dit jaar heeft Roest duidelijk een stap gemaakt. Echter ook met nieuw materiaal. Eigen progressie een kleine 1% (3 sec.) wat al vrij veel is, zou hem rond niveau 6:10 brengen. Blijft over 2.5 sec. voor het materiaal. Verschil is wel dat je nu aan het begin van het seizoen zit. Dus misschien toch meer voordeel door materiaal.

  Dan Antoinette de Jong:
  Vorig jaar bij OKT 1:56.9, nu 1:55.1. Winst 1.8 sec. Deels eigen verbetering, deels materiaal.
  Ook hier denk ik dat het materiaal toch wel 0.5 sec. winst per kilometer oplevert.
  Laatst bewerkt: 2 nov 2018
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ook leuk om in de gaten te houden: Roest begon dit jaar als 35ste op de Adelskalendrn (bizar laag voor iemand met goud en zilver op het WK Allround). Waar staat hij na dit jaar. Op 1?
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Roest... wat een mega race. Hopelijk is dit niet zijn piek, maar meer een voorproefje. Kramer... is zelden( NOOIT?) dat hij zou verslagen is op zijn 5 km. Als het zo erg gaat worden dat hij het nu zelfs op de 5 km laat lopen en niet de strijd wilt aangaan... maar seizoen is nog jong.

  Bergsma zit in 10 km vorm.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Loting van morgen bekend. Laatste twee ritten 3km:

  Visser - Schouten
  A. de Jong - Wüst

  De rit daarvoor met Wijfje tegen Beune zal vast net zo goed een mooie race blijken.

  Op de 1500m komen Roest, Nuis en Krol achtereenvolgens in de laatste drie ritten aan bod. Krol rijdt tegen Kramer.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Met zijn tijd op de 5 kilometer komt Roest uit op 148.176. Op de Adelskalendern stijgt hij daarmee van 33 naar 25. Zijn persoonlijke records zijn echter alleen maar laaglandtijden !!! Op de laagland-adelskalender gaat hij Shani Davis voorbij, die op hoogland nog altijd aan de leiding staat. Roest staat nu tiende op die ranglijst, achter nummer 1 Kramer, Hedrick, Bøkko, Blokhuijsen, Pedersen, Bloemen, Verweij, Yuskov en Skobrev. Al deze mannen hebben een (veel) snellere 10 kilometer in de benen en Roest moet, getuige dit PR, ook richting de 13 minuten kunnen.
 12. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik kan er nog niet over uit. Mensen, dit is toch ongelooflijk.

  Jarenlang hebben kroonprinsen opgestaan om de koning van de troon te stoten. Jarenlang ging de een na de ander neer. Soms al in de 3e ronde, soms pas in de 5e en heel af en toe pas in de 9e of 10e. Maar ze gingen altijd neer. Goed, af en toe had je er één tussen zitten die eventjes voor een sensatie zorgde. Maar al snel was daar de koning om de orde te herstellen.

  En dan komt nota bene zijn eigen ploeggenoot en die...

  Slaat hem binnen 5 seconden KNOCK OUT.

  Al die jaren dat Blokhuijsen 'steeds een beetje dichterbij' kwam, dat Bergsma 'Sven nu toch echt op de hielen zit' en nu komt er een Roest die in één minuut de koning van de troon stoot. Eerst symbolisch tijdens het prachtige WK Allround vorig seizoen, maar nu waar het hem het meest raakt. In een rechtstreeks duel op de afstand waar hij nota bene in 'woont'. Het maakt Kramer namelijk helemaal niet uit of het een NK of EK of WK of IJsselcup is. Koning Kramer wil altijd winnen.

  Reken maar dat hij hier slecht van slaapt. Eerst z'n wereldrecord vorig jaar en nu ook nog z'n baanrecord. Z'n THUISBAAN! Dat doet hem echt wel wat. Maar nu, nu gaan we zien uit wat voor hout Sven Kramer is gesneden. Een groot winnaar is ook een groot verliezer. Iemand die niet bij de pakken neerzit, maar terug komt, sterker dan ooit. Hij gaf aan het begin van het seizoen al aan dat ie de focus echt op het allrounden ging leggen en ik kan nu al niet wachten op de bittere strijd tussen Koning, kroonprins en de schaatsgod uit het hoge noorden in een schilderachtig winters Klobenstein. Dat wordt een waar spektakel!
  VictorP, fransvanbakel, Monique en 9 anderen vinden dit leuk.
 13. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ik denk dat hij de plek van Beckert overneemt op nr24. Ik kan er een plekje naastzitten, maar het gaat wel hard zo. Op de 10 km kunnen er zo 20 seconden af bij hem denk ik.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Prachtig gezegd @DeGoudscheDoorloper. Waar zit nou die knop "Vind ik meer dan leuk"?

  Het bijzonderste aan de hele situatie rond Roest vind ik dat hij binnen de ploeg van Keizer Kramer zelf zit. Jarenlang dachten alle andere Nederlanders dat ze buiten TVM moesten zitten. Behalve WOH, maar hij bleek te blessuregevoelig om ooit echt Kramer uit te dagen. In december 2012 was Blokhuijsen er bijna, dat bijzondere NK allround, maar een paar maanden later was hij TVM af en zo'n snelle vierkamp heeft hij nimmer meer gereden. We weten inmiddels ook hoe het met Verweij is afgelopen.

  Sven kreeg het natuurlijk ook aan de stok met buitenlanders. Eerst Fabris, dat prachtige toernooi in Collalbo, maar op een baan onder 1000 m bleek Fabris geen partij. Daarna kwam Bøkko, die Kramer uitdaagde, maar met wie Kramer speelde. Oh, die 10 kilometers in Kolomna en Hamar... er is zelfs een forumgebruiker die zich ernaar heeft vernoemd @Rondje27 9. Als je daaraan terugdenkt, wordt De Wissel alleen maar erger, en de rijzende ster Seung-hoon onbegrijpelijker. Hoe dicht die bij in een half jaar schaatsen bij De Sven kwam...

  Kramer kwam terug en sindsdien was hij nooit meer verlost van Jorrit Bergsma. De tijd dat Kramer WK's afstanden op de 10 kilometer met 20 seconden voorsprong won, was voorbij. Jorrit dreef Kramer tot het uiterste en was hem in de aanloop naar Sotsji af en toe te snel af. Het allrounden bleef van Sven, net als de 5 kilometer, met grote verschillen. De 10 ging uiteindelijk naar Jorrit. Hij was de eerste die Kramer in al die jaren tot het uiterste dreef op de 10 kilometer. Sven ging sneller dan ooit, maar dat was niet snel genoeg.

  Die tijd in het allroundschaatsen was een vreemde. Misschien was het de schijn die niet uitkwam. Rond 2013 stond een nieuwe generatie te trappelen om aan de stoelpoten van Sven te zagen. Blokhuijsen! Verweij! Swings! Lunde Pedersen! Yuskov! Het kon niet op. Maar Sven sloeg iedereen af. Of eigenlijk, durfden de meesten niet eens de ambitie uit te spreken. Hij was zo'n held, dat de rest eigenlijk meteen voor plek 2 reed. Vooral uit het buitenland was er die houding. Men durfde niet eens de ambitie uit te spreken om Sven te verslaan.

  Ik was altijd een echte Svenfan, ik hoopte dat hij alle records uit het verleden omverreed. Maar nadat hij de meeste allroundtitels ooit eenmaal bij elkaar had geschaatst, had ik een beetje genoeg van de voorspelbaarheid in het allrounden. De 10 leek ten onder te gaan. En dat mijn favoriet Pedersen maar niet de nieuwe Bøkko werd, hielp niet mee. In seizoen 16/17 was Kramer beter dan ooit leek het, alweer records aan diggelen, de overmacht in het allrounden groeide als kool, Pedersen en Swings gingen in niveau achteruit en Kramer ging zelfs de 1500 meter beheersen.

  Niets duidde erop dat het seizoen erna een van de minste uit Svens imposante carrière zou zijn. Of toch? Bloemen reed een WR 10km op onvergetelijke wijze. En er was een Falko-lookalike, die zomaar in de slipstream van Sven een serieus goede vierkamp reed in Hamar. Toch won Sven alle WB's die hij reed richting de OS in Korea, al had hij meer moeite dan ooit met WR-man Bloemen. En op het OKT was er plots de zege van Boer'n Bob. Een van de zeldzame eendagsmomentjes dat iemand Sven versloeg op de 5. Nooit was dat echter op zo'n belangrijk moment.

  Roest nam op de 1500m het voortouw voor Kramer en hield zijn ploegmaat van de Olympische 1500m. Was dat een teken? Pedersen reed Svens baanrecord in Erfurt aan diggelen. En dat? Hoe dan ook, Kramer won "gewoon" weer het Olympische goud op de 5 en leverde een absoluut historische prestatie. Roest gleed naar zilver op de 1500 meter en bevestigde zijn status als Talent Super de Luxe. Twee dagen later was de 10 kilometer. We weten allemaal hoe dat ging. Ik wijd er geen extra woorden aan. En op de TP haalden Bøkko en SLP onverwacht hun gram.

  De 10 km, die Kramer ontnomen was, maar die hij in Gangneung 2017 weer in zijn greep had, was verder weg dan ooit. De TP was in handen van de Noren gekomen. Maar Sven had zijn Vijf nog. En het allrounden. Tot Amsterdam kwam. Een onvergetelijk toernooi. Allrounden als een regendans. Maar om te dansen, moet je souplesse hebben. Kramer had zijn laatste beetje verbruikt op die 5 kilometer. Pedersen klopte Kramer op de 5. De eerste buitenlander sinds... Fabris? Een dag later op de 1500m. En ook die 10 ging hij winnen.

  Val.
  Boem.
  Weg.
  Noor.
  Roest. Wint. Goud.

  En toch, toch won Pedersen die rit nog. Hij gaf niet op. Hij reed zonder dat brilletje door en ging door met het rijden van rondetijden, zo vlak een Nederlands veld met (Ted-Jan) Bloemen. Kramer ging niet mee. Gaf hij op? Was het de rug? Hij werd vierde, misschien wel weloverwogen, om niet als zuurpruim op dat podium te hoeven staan. Alles of niks. En dan liever geen medaille, dan eentje zonder enige persoonlijke waarde. Was dit toernooi de omslag? Kramer was het allemaal kwijt. Allround, 10km, TP. De Vijf had hij nog. Al ware het niet meer een zekere factor.

  Zomer verder. Kramer fit. Roest ook. Drie kilometer. Baanrecord Roest. Maar gelukkig gingen ze ook naar de Konditorei in Inzell, en voor ieder gebakje dat Kramer daar eet, gaat het baanrecord daar een halve seconde naar beneden. Kramer nam er eentje als voorschot op Kae en hupsakae, 6:10. Patrick was geklopt, orde hersteld, niks aan het handje. Althans, voor ons. Want Sven Kramer moet het geweten hebben, dat Falko Roestra in bloedvorm verkeerde. Iedere dag samen. Dit moet Sven aan hebben gevoeld, een zege in de lucht. Maar 6:08? Eh...

  "Ik ga door zolang ik kan winnen," zei Sven toch laatst?
  Nou, op deze manier gaan we nog zien hoelang het wordt.
  De oppositie komt toch uit de eigen ploeg, en wel snel ook.

  En nu is het hek van de dam.
  Nu heeft iedereen gezien dat Kramer te verslaan is.
  Want als hij wordt verslagen, gebeurt dat in het groot.

  Als Kramer verliest, wordt hij niet meer tweede.
  Hij wordt derde, vierde of zelfs zesde.
  Geeft dat hoop voor de rest van de wereld?

  Geeft dat een extra drijfveer voor Kramer, of juist toch dat gevoel van het-moet-het-moet?

  Of geeft dat juist een nieuwe stelling aan de top, met Roest die keer op keer iedereens aanval afslaat de komende tig jaar?

  Eén ding is zeker: we zitten in een nieuw tijdperk.
  Een bewogen era, van 2006 tot 2018, met Kramer, Davis, Wüst, Sáblíková en Sang-hwa Lee, die stuk voor stuk meer dan twaalf jaar aan de top stonden, lijkt nu toch definitief voorbij te gaan.
  En zo is een na-Olympisch seizoen op zijn best, net als in 06/07.
  Toen werden de muren van het Fort van Keizer Kramer voor een dozijn jaren bestendig gemaakt.
  Nu gaat het fort van eigenaar wisselen, en voordat de ruïnes betwist kunnen worden, wil Baron Patrick het zich toeeigenen, en wel in de volgende drie veldslagen:

  De eerste veldslag vindt plaats in de Alpen. Niet de Rode, maar de Gele Baron tegen de allicht scheidend Keizer. Het heeft er alle schijn van dat Collalbo 2019 net zo memorabel wordt als de editie in 2007.
  Veldslag twee: ook in de Alpen, naast de Konditorei, waar Kramer zich o-kae voelt.
  En tot slot veldslag drie: de beslissing valt in de Rocky Mountains, op de baan van 6:03.32, waarmee Kramer zich tien jaar lang van buitenlandse concurrentie ontdeed. Daar vestigde Kramer zijn ultieme macht, die hem nu net zo goed schier definitief ontnomen kan worden.

  Dit wordt een wonderlijk schaatsseizoen.
  Duif, fransvanbakel, Camila en 11 anderen vinden dit leuk.
 15. Giel1

  Giel1 Well-Known Member

  Stream van dag 1 op het kanaal van Denis Yuskov:

 16. mi

  mi Well-Known Member

  Tjonge! Ik ben ook nog aan het nagenieten hoor! Fantastische dag gisteren! Ik ben verder nog enthousiast over Joy Beune! Schaatst prachtig en is in interview hyperblij en bescheiden. Prettig om te zien ook!
  Wat wordt het een mooi jaar nu de clash tussen gevestigde orde en jonge garde écht is begonnen!
  Natuurlijk ging het een keer gebeuren dat Sven zijn meerdere moet erkennen. Dat is een kwestie van tijd (waarbij zijn hegemonie absurd lang geduurd heeft!). Ik vond hem de eerste jaren van zijn carriere soms arrogant maar WAT een SPORTMAN is dit! Echt heel diep respect.
  (Waarbij is wel een beetje moest lachen: we hebben nog net niet geturfd hoe vaak men over baby’s begon tijdens de ritten en in het interview met Bert zegt Sven: ‘ik weet niet wat er gebeurd is maar 2 weken terug ging het veel beter’. Laat ik nou denken wel te weten dat er iets gebeurd is wat je hoofd en dus je lijf wat uit zijn ritme kan brengen?)
  Hij zal zelf nooit iets zeggen over blessures of andere zaken omdat hij er geen verhaal van wil maken.
  Camila vindt dit leuk.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @EenBrabander: schitterend geschreven.

  Kleine kanttekening: we gaan nog zien of dit een opmerkelijk seizoen wordt of dat dit een opmerkelijke race was... ten slotte was dit, ondanks dat het ook altijd een gevecht om de apenrots is, wel maar een kwalificatiewedstrijdje waar geen verschil is tussen 1e en 5e worden.

  Dat Kramer hier groot verliest en zelfs geen tweede wordt ben ik het dan ook niet mee eens, hij kon harder. Niet 6 seconden harder, maar wel harder dan dit (Bergsma trouwens misschien ook wel).

  Dit was een zeer opmerkelijke race. Een geweldige aanval van Roest op de koning. Maar voorlopig was dit wel maar een eerste schermutseling, Roest is nog lang niet bij de troon.
  ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Eens dat dit een schermutseling is en dat het Kramer echt geen fluit interesseert of hij 2e of 5e wordt. MAAR: zijn baanrecord kwijt op zijn thuisbaan is wel een prikkel hoor! Ook al is het november. De volgende 5 km in Heerenveen waarbij hij zich goed voelt zal hij voluit gaan.
  strawbale vindt dit leuk.
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ben heel benieuwd of Sven dit seizoen als koning afsluit of niet. Met zijn rug en de jaren die wat gaan tellen ben ik er bang voor dat hij langzaam maar zeker gaat strijden om het podium, maar niet meer voor de eerste plaats. Wat hoop ik dat ik het mis heb .....
  Camila vindt dit leuk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, natuurlijk had Kramer van Roest willen winnen en ook graag zelf een BR gereden. Een opmerkelijke race was het dus zeker.

Deel Deze Pagina