Advies: Afstellen ijzers nieuwe schoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Lawrencio, 5 mrt 2018.

 1. Lawrencio

  Lawrencio New Member

  Hallo allemaal!

  Ik ben Lawrence, 23 jaar en ik woon in de omgeving van Groningen. Ik ben 3 jaar geleden gestopt met voetbal en zoek sindsdien naar een nieuwe sport om te beoefenen. Vorige week veel geschaatst op natuurijs en ben van plan om schaatsen iets serieuzer op te pakken als sport.

  Ik wil de komende periode wat meer trainen gericht op het schaatsen, om dan in het schaatsseizoen minimaal 1x per week het kunstijs (Kardinge of Thialf) op te zoeken.

  Ik hoop hier veel tips te kunnen krijgen over materiaal en schaatstechniek, tips die me kunnen helpen om een betere en completere schaatser te worden!

  Ik denk dat ik zelf redelijk kan schaatsen, althans op de rechte stukken (het bochtenwerk gaat nog erg slecht...). Ik wil ook wekelijks lessen nemen om beter te worden! Op dit moment heb ik een paar oude Viking Unlimited Basic comfortnoren, maar ik denk dat ik een beter paar schaatsen wil aanschaffen (waarschijnlijk augustus/september dit jaar).

  Ik denk dat ik een paar goede schoenen nodig heb (thermoplastisch, aangezien ik vrij brede voeten en een hoge wreef heb), waar ik later eventueel een klapsetje onder kan monteren. Misschien dat iemand hier wat voor weet? Ik heb een budget tussen de 400 en 500 euro.

  Alvast bedankt voor de reacties en bedankt voor het toevoegen!

  Gr. Lawrence
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Hoi Lawrence,

  goede schoen is erg belangrijk. Pas verschillende schoenen en kijk welke als een pantoffel zitten. Voor jouw budget kan je ook een complete set van bijvoorbeeld Evo aanschaffen.

  Qua techniek zou ik zeggen kijk eens of je nu al bij een schaatsvereniging aan kan sluiten. Zij kunnen je voldoende helpen. Daarnaast zijn er voldoende schaatsers hier die uit de omgeving Groningen komen.
  Lawrencio vindt dit leuk.
 3. Lawrencio

  Lawrencio New Member

  Hoi Eelco, bedankt voor je reactie! Ik ga zeer zeker naar de speciaalzaak om schoenen te passen. Wat raad je aan qua onderstel, een vaste of klapset? Ik hoor en lees dat sommigen adviseren om op vaste ijzers te beginnen, maar ik hoor ook dat het eigenlijk helemaal niet uit maakt?

  Wat betreft techniek; ik ben inderdaad op zoek naar een schaatsvereniging! :)

  Bedankt!
 4. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Volgens mij kan @dsdevries je wel helpen met een schaatsvereniging in Groningen.

  Ik zou persoonlijk een klapset nemen. Een vaste set dwingt je meer zijwaarts af te zetten maar een goede trainer leert je dat ook aan.
 5. Lawrencio

  Lawrencio New Member

  De EVO Neon schoenen lijken me wel wat, met standaard EVO klapset chroom eronder. Eerst verschillende schoenen passen natuurlijk ;). Enig idee of EVO wat is? Ik ben niet zo bekend met alle schaatsmerken...
 6. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  EVO is zeker een goed merk. Alleen hopen dat de leest op je voet geschoeid is;)
 7. Lawrencio

  Lawrencio New Member

  Ik ga morgen naar Fabersport in Heerenveen om daar ook even om advies te vragen en wat schoenen te passen. Oosterhaven Sport in Groningen had niks meer op voorraad zeiden ze...
 8. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ik, Groningen?!?! Nou nee hoor! ;)
  Ik woon in Amsterdam
  Lawrencio en Eelco vinden dit leuk.
 9. dsdevries

  dsdevries Active Member

  huh? Die zin klopt niet helemaal. Een schoen wordt op een leest geschoeid, niet andersom. Maar als ik je een beetje begrijp, probeer je te zeggen dat je hoopt dat die EVO's goed om de voet van Lawrencio past. ;)
  Eelco vindt dit leuk.
 10. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik schreef het bewust andersom op, ook om verwarring te stichten. Dat is dus toch nog gelukt :p. Maar je uitleg klopt!
 11. Lawrencio

  Lawrencio New Member

  Het is gelukt! Ik ben vandaag bij Faber Sport in Heerenveen geweest, waar ze me heel duidelijk alles uitgelegd hebben over alles van de schaats. Het zijn Maplez MV1's geworden met Maple Blizzard onderstel! Ben er superblij mee en nu maar even mooi uitproberen :)

  Maplez MV1.png
  Laatst bewerkt: 10 mrt 2018
  De Goudsche Doorloper en Eelco vinden dit leuk.
 12. Lawrencio

  Lawrencio New Member

  Nou, ze schaatsen heerlijk! Ik sta alleen wat teveel naar binnen op de schaats. Vandaag naar Heerenveen geweest naar Faber Sport om ze in de winkel even aan te laten passen... In de winkel erachter gekomen dat de carbon kuip is gescheurd rond het voorste bevestigingspunt van het ijzer (aan BEIDE schoenen!!!). :( Nu het seizoen voorbij is, is dat dus niet echt een probleem, ze liggen nu in de winkel en gaan voor inspectie terug naar de fabrikant. Pas 5 keer op geschaatst dus... Hopelijk is er wat aan te doen!

  Maplez Kapot.png

Deel Deze Pagina