Adviesvraag Marchese 525, EVO LT PM of VIKING PM Sprint

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Spanker84, 12 jan 2014.

 1. Spanker84

  Spanker84 New Member

  Na als junior een aantal jaren lekker mee te hebben geschaatst ben ik er sinds mn 17e wel uit geweest. Ik ben nu 29 en heb dit seizoen de draad weer opgepakt. Ik geef nu 3 uur in de week les, krijg 1 uur in de week training en schaats op eigen gelegenheid een keer of 3 per week.
  Al met al maak ik dus aardig wat ijs uurtjes en komt m'n techniek en met name de specifieke schaatsconditie weer aardig terug. Na de winterstop/ kerstvakantie waarin ik fanatiek heb doorgereden kon ik afgelopen woensdag weer met de snelste mannen mee en ze zelfs een beetje opduwen.

  Dit alles doe ik op mn oude vertrouwde Marathon special (thermo) schoenen met, jawel Marathon 1 buizen met een serie I klapset uit het jaar des heren 1997/98. Ze zijn, mag ik wel zeggen, altijd met veel liefde en aandacht goed onderhouden, netjes geslepen en daardoor heb ik ze slechts 2 keer hoeven ronden.

  Ik heb, nu ik weer wat meer snelheid in de benen heb, behoefte aan een stel nieuwe maar vooral snellere ijzers, ik ben nog steeds tevreden over m'n M1's maar ik heb dus zo'n beetje alle innovatie aan me voorbij laten gaan en wil nu graag een inhaalslag maken.

  Ik zie binnen de vereniging en de schaatsschool behoorlijk wat nikkelen Nagano's rondrijden en hoor dat men daar vooral te spreken is over de hardheid en slijpvastheid van het ijzer en natuurlijk de esthetiek van het gebeuren (het ziet er gewoon g**l uit is de geldende mening). Nu spreekt mij vooral het extra gladde van de pm ijzers aan. Daarnaast is de rode brug sterk en licht en ook dat is een sterk punt en natuurlijk de naam en faam van Viking (je kunt eigenlijk niet mis). Nadeel van deze ijzers voor mij zijn met name het gebrek aan innovatie, ja je kunt zeggen dat ze zó goed zijn dat ze niet verder hoeven maar daar geloof ik niet in. Slechts de nanofex is de echte innovatie en daarin laten ze zien dat de brug/veer constructie van de Nagano ingehaald is door de tijd. En ik heb geen zin om nu Naganos te scoren en over een jaar met ouwe meuk rond te rijden. Daarnaast zijn de nanoflexen behoorlijk duur en dus boven mijn budget.

  Nu heb ik gister in Ter Aar de Marcheses vastgehouden en het verhaal daarvan spreekt me zeer aan. Ook de open pijp en de lasergelaste verbinding naar het (bijna) net zo harde ijzer als van de Viking PM is een belangrijk punt.
  Waar ik nu vooral mee zit is het zelfde als met de EVO LT PM, ik ben vrij zwaar 1,95 en 100+ kg en ook nog eens vrij sterk (legpress ruim 200 kg in de sportschool) en ik ben bang dat ik ze krom of simpelweg stuk trap. En in die zin is de Viking dus weer favoriet omdat die zich juist in mijn ogen heel goed bewezen hebben, zowel op de baan (open, half open en dicht) als op natuurijs van wisselende kwaliteit.

  Maple is voor mij geen favoriet/ shortlist kandidaat ivm collega's met afgebroken brug (binnen 6 weken 2 bruggen kapoet). En daarnaast het prijsbeleid, het ziet er allemaal prachtig uit maar is met gemak 100 euro of zelfs 200 euro duurder dan de concurrent.

  Tl;dr, zijn er grote sterke mannen die ervaring hebben met Marcheses en of EVO's en kan mij wat slims zeggen over aandachtspunten bij de aanschaf van mn nieuwe onderstellen.

  met groet,

  Sven
  Laatst bewerkt: 12 jan 2014
 2. BP

  BP Active Member

  Als je groot en sterk bent zou ik niet zo gauw denken aan de 525 maar zeker wel aan de Marchese 853. Een betere constructie en een prachtige set!
 3. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik mag mijzelf tot de lomperiken noemen... Momenteel een krappe 110kg. Rij op Viking Skeelerschoen met PM sprintbuizen.
  Geen centje pijn zijn perfect bestand tegen mijn misbruik.
 4. Spanker84

  Spanker84 New Member

  De kogel is alweer even door de kerk, ik ben voor de Marchese 525 gegaan.
  Juist omdat de innovatie bij Viking ontbreekt of op zn minst te lang op zich laat wachten en Marchese een high tech oplossing in de markt zet. Daarnaast zie ik hoe veel ze gebruikt worden in het marathon veld zowel op kunst- als natuurijs.
  Maples waren eigenlijk op voorhand al geen optie. Wat mij betreft te duur, te hard/ stijf en niet elegant qua technische oplossing (aluminium heeft voor dezelfde stijfheid veel meer materiaal nodig).

  Ik heb erg mn best moeten doen om ze goed onder de schoen te krijgen, de stel mogelijkheden zijn erg ruim zeker ten opzichte van de 1 dimensionale stelmogelijkheid van viking. Nadat ze er recht onder zaten heb ik de veer nog een tikkel meer spanning gegeven (kent 3 standen). Daarna had ik nog een paar uurtjes nodig om te wennen aan de rechte voorkant, ik ben nogal een luie schaatser en zet blijkbaar vrij vroeg in, en met de afgeronde voorkant van de viking heb je dan nergens last van maar met de rechte voorkant is dat ff anders. Dus in die zin heb mn slag aan moeten passen naar meer normaal gedrag

  De flexende en meebuigende ijzers zijn echt geweldig, ik ben in een paar uur zoveel makkelijker gaan schaatsen. Het beter en iets later inzetten wat ik nu doe dwingt me natuurlijk wat meer achterop de schaats maar ik merk daarnaast dat ik veel makkelijker inzet, overkom en in de afzet val. Daarmee heb ik vanaf het moment van inzetten druk tot aan het uiterste puntje van de afzet. En dan natuurlijk de bocht, daar merk ik ook een flex gevoel en met name hoe de schaats mee stuurt (ik heb met terugwerkende kracht de ronding gecheckt en zowel mn oude Viking als de nieuwe Marchese zijn prima rond op 22 meter) en dat is echt een machtig gevoel.
  Nu schaats ik inmiddels 22 jaar, en sinds ik op de Marchese rondrij heb ik voor het eerst het gevoel ook echt alle kracht kwijt te kunnen in het ijs.

  Al met al een bijzondere ervaring.
  Spits vindt dit leuk.
 5. Joost s

  Joost s New Member

  @Krizz op welk type skeelerschoennschaats jij dan, option ?
 6. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Dat is de VIKING SK 2002 schoen.
  [​IMG]
 7. Joost s

  Joost s New Member

  Prachtige schoen !! Ben in maart di jaar begonnen met skeeleren. Eerst op 100mm wielen, na paar maand 110 mm wielen eronder gezet. Superleuk om te doen. Heb echter powerslide half hoge boots erop staan. Veel steun en bevallen erg goed. Misschien dat na een paar jaar oefenen lagere schoenen ook voor mij haalbaar zijn.
 8. HA01761

  HA01761 Active Member

  Mooie schoen inderdaad, en als schaatsschoen erg stijf, maar als 'skeelerschoen' toch echt wel achterhaald.
  Laatst bewerkt door een moderator: 6 dec 2015
 9. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Inderdaad... voor mij de perfecte schaatsschoen.
  Ik skeeler zelf niet meer actief geef alleen maar training en daar is hij nog goed genoeg voor.

Deel Deze Pagina