Afbramen, voor, tijdens of na het slijpen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 19 nov 2022.

Tags:
  1. JJS

    JJS Active Member

    Een vraagje over het afbramen. Ik volg eigenlijk altijd het verhaal dat je met het braamsteentje de bramen ombuigt om ze vervolgens met de slijpsteen te verwijderen. Ik braam dus enkele malen tijdens het slijpen af en eindig altijd met de grote slijpsteen.

    Ik lees ook veel opmerkingen over afbramen NA het slijpen. (zonder verdere motivatie) Wat ik wel als nadeel van mijn manier van afbramen zie is dat ik mijn braamsteentje altijd op de tiende milimeter nauwkeurig exact op dezelfde plek tegen de ijzers zet (ik schuif hem immers over de tafel) en dat daardoor een groef ontstaat precies waar ik die niet wil hebben.

    Hoe doen jullie dat eigenlijk?
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik heb vorige maand een slijpcursus gevolgd om de kennis over slijpen op te frissen en daar was de instructie grofweg: eerst met de grove kant van de grote steen, dan afbramen, dan de fijne kant, dan weer afbramen, en eventueel nog polijsten met een polijststeen of polijstdriehoek.
  4. senior

    senior Member

    Dat lijkt mij ook de meest logische gang van zaken.
  5. JJS

    JJS Active Member

    Mijn indruk, na een beetje proberen de afgelopen weken... Na afloop nog even afbramen biedt een beter resultaat. Tussendoor in plaats van slijpen even snel de braamsteen langs de ijzers houdt de boel ook scherper en maakt dat je minder vaak hoeft te slijpen.
  6. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Ik braam altijd tussendoor af. Je moet de braam vaak even moe maken voordat ie afbreekt. Dat laatste kun je overigens duidelijk horen. Als ik grover slijp moet ik vaker afbramen voordat hij er helemaal af is omdat de braam dikker is. Ik beoordeel tijdens het slijpen dus altijd op basis van wat ik zie op het glijvlak / hoe soepel de steen over de ijzers voelt glijden ook of ik de braam nog af hoor breken tijdens het afbramen bij het besluit of ik nog een rondje slijp / braam. Daarom maakt het voor mijn eigen gevoel dan ook niet uit of ik na afloop nog afbraam, ik stop namelijk pas nadat de volledige braam is afgebroken.

    Daarnaast heb ik mezelf geleerd om de braamsteen niet in de hoek te duwen tussen het ijzer en de tafel, maar net iets los van de tafel enkel tegen het ijzer aan te duwen. Mijn ervaring was dat de braamsteen anders net niet perfect tegen het ijzer loopt wat het afbramen bemoeilijkt. Het is zeker in de beginperiode vaak voorgekomen dat het braamsteentje over de scherpe kant van het ijzer klapte en dus de schaats bot maakte, maar met enige oefening en leren waar je precies moet duwen heb ik dat volledig onder de knie gekregen en gebeurt het me nooit meer. Zodoende raakt mijn braamsteen vaak op een andere plek het ijzer en krijg ik ook geen groeven.
  7. HA01761

    HA01761 Active Member

    Gelukkig hebben je ijzers een ronding ;)
  8. Niels de Kruijk

    Niels de Kruijk New Member

    Ik slijp zelf voor elke ijstraining, en dan zorg ik er van tevoren voor dat er geen bramen op zitten, door met een 25 micron diamant afbraamsteentje (al wel in het blok) een paar keer langs de schaatsen de glijden. Daarna slijp ik met een 9 micron diamant slijpsteen, en braam ik met een 9 micron diamant afbraamsteentje af na het slijpen. Daarna polijst ik mijn schaatsen en braam ik uit het blok nog een keer af met een keramisch afbraamblokje. Nooit last van bramen of botte plekjes!

Deel Deze Pagina