Daikin Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2023-2024

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 21 okt 2023.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vandaag was in Groningen de aftrap van het nieuwe marathonseizoen. Tijd dus voor een nieuw discussietopic.

  Bij de dames werd het weer eens een 1-2tje voor Marijke Groenewoud en Irene Schouten van AH-Zaanlander. Halverwege de wedstrijd braken ze de wedstrijd volledig open door kop over kop het tempo steeds meer op te voeren. Ze reden niet weg, maar het aantal dames in hun rug werd steeds kleiner totdat ze nog maar met hun tweeën overbleven. Ik denk niet dat ik dat ooit eerder heb gezien. Ze lijken steeds sterker te worden. Na wat overleg onderling werd in de finale besloten om getweeën naar de streep te rijden, waar Groenewoud leek te mogen winnen. Enerzijds jammer dat ze er niet om hebben gesprint, aan de andere kant verwacht ik dat Groenewoud dan duidelijk had gewonnen. Schouten oogt loeisterk, maar heeft duidelijk nog wat snelheidstrainingen te doen.

  De andere ploegen laten AH Zaanlander de koers maken, maar ze hebben gewoon geen antwoord op deze twee dames. Het positieve: de enige concurrent die de Zaanlanders vorig seizoen aan het werk kon zetten - Esther Kiel - was er vanavond wegens een schorsing niet bij. Ik verwacht dat zij de komende maanden meer partij kan bieden. Het tweede positieve: Schouten en Groenewoud zullen wegens de World Cups er vaker niet dan wel zijn. De andere Zaanlanders, Verweij en Pruisscher, zijn wegens blessureleed kwetsbaar. Dul zal er ook niet altijd bij zijn. Dan gaan we dus hele andere wedstrijden zien en valt er voor de andere ploegen zeker wat te halen.

  Bij de heren een veel competitiever beeld. Harm Visser (JV) klopt Swings (OKAY) ternauwernood in de sprint van een kopgroep van een man of 12. Daarbij mag Visser vooral superknecht Stoltenborg bedanken die aanvallen van A-ware continu neutraliseerde of terugreed. Bart Hoolwerf (Reggeborgh) kon Visser en Swings niet bijbenen in de sprint en wordt derde. Hoolwerf lijkt zich zodanig op de MS te richten dat het benodigde duurvermogen voor de marathon daaronder te leiden heeft (over minder duurvermogen gesproken: Bergsma viel ook nogal tegen). An sich niet erg, nu de ambities van Bart 100% bij de MS liggen, maar dat betekent wel dat broer Evert en Hekman er een stapje bij moeten doen. Zij, maar ook de andere rijders van Reggeborgh, leken scherpte te missen.

  Bij de kopgroep van 12 zaten liefst vier mannen van A-ware, die opvallend sterk oogden en de koers vanaf halverwege (nadat Stoltenborg de wedstrijd na een lange aanval had opengebroken) compleet overnamen. Zelfs Tjerk de Boer zat er tot het einde nog bij. Positieve verrassing. Echter blijkt, net als vorig seizoen, dat Anema niet de man heeft voor het supersnelle werk om partij te bieden tegen Visser, Swings en Hoolwerf. Den Hertog is snel, maar net niet van dat kaliber. Misschien Stolz eens lief aankijken als hij nog eens in Nederland verschijnt dit seizoen ;) Verder vond ik de aanvallen van A-ware (de enigen die het nog probeerden op een vroege aanval van Kruijer na) in de finale niet super overtuigend. Ik had het idee dat Harink in zijn aanvallen nog inhield, maar onnodig bleef wachten op Stoltenborg. Die reed echter overduidelijk op reserve nu hij de sprintkaart van Visser kon trekken. Niettemin interessante verhoudingen die perspectief bieden voor de rest van het seizoen.

  Mooi dat we weer los zijn. Op naar Utrecht volgende week.
  Duif en SprintMaster vinden dit leuk.
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Swings ging wel erg vroeg aan en verslikte zich wat in de wat krappere laatste binnenbocht (Groningen is krapper dan Heerenveen) met een handje aan het ijs terwijl Visser daar vlekkeloos door kwam.
  Bij de dames jammer dat juist de sterkere rijders als Dedden en Van Maaren de kopgroep misten waardoor Groenewoud en Schouten de anderen stuk voor stuk er af konden rijden.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Schouten en Groenewoud gewoon aan de start in Utrecht. Geen Dul. Gaan ze zich erg inspannen?
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Makkelijke ronde voorsprong voor Schouten al voor de helft van de wedstrijd met 7 dames. Peloton reed op een gegeven moment ronde 42 en toen pakte de kopgroep al 7 seconden. Vervolgens knalt Schouten in drie rondes naar de achterkant van het peloton.
  Later sluiten nog drie dames aan. In de sprint weet van Maaren goed in de rug van Schouten te blijven maar komt er niet meer naast. Groenewoud sprint in ronde 28.1 naar de 12e plek.
  Lorca vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eenvoudige intervaltraining voor de Zaanlanders. Schouten smoort met overmacht ieder aanvalletje in de kiem in de laatste 10 rondjes en maakt het betrekkelijk eenvoudig af. Van Maaren inderdaad knap in de slipstream gebleven met haar kleine aërodynamische postuur. Gaan we morgen ook op de TP terugzien.

  BDM koos vandaag weer voor de tactiek om Kiel als schaduw van Schouten in te zetten, maar net op dat ene moment dat Schouten en co dat rondje pakken zit Kiel in de rug van Groenewoud die daardoor stug in het peloton blijft zitten.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Bij de heren geen Bergsma en Bart Hoolwerf. De andere vijf team pursuiters van RB en AZ wel. JV met maar drie man.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Morgenavond een keertje geen marathon. De marathon van Hoorn - de Sjoerd Huisman Bokaal - wordt ditmaal aanstaande zondag gereden. Dit, zodat de NOS live verslag kan uitbrengen van de wedstrijden (al heb ik er nog weinig over gelezen op de website van de NOS).

  De dames beginnen zondag vanaf 14.30 uur aan hun 80 rondjes. De heren starten rond 15.45 uur (beiden onder voorbehoud).
  Duif vindt dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina