Daikin Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2023-2024

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 21 okt 2023.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vandaag was in Groningen de aftrap van het nieuwe marathonseizoen. Tijd dus voor een nieuw discussietopic.

  Bij de dames werd het weer eens een 1-2tje voor Marijke Groenewoud en Irene Schouten van AH-Zaanlander. Halverwege de wedstrijd braken ze de wedstrijd volledig open door kop over kop het tempo steeds meer op te voeren. Ze reden niet weg, maar het aantal dames in hun rug werd steeds kleiner totdat ze nog maar met hun tweeën overbleven. Ik denk niet dat ik dat ooit eerder heb gezien. Ze lijken steeds sterker te worden. Na wat overleg onderling werd in de finale besloten om getweeën naar de streep te rijden, waar Groenewoud leek te mogen winnen. Enerzijds jammer dat ze er niet om hebben gesprint, aan de andere kant verwacht ik dat Groenewoud dan duidelijk had gewonnen. Schouten oogt loeisterk, maar heeft duidelijk nog wat snelheidstrainingen te doen.

  De andere ploegen laten AH Zaanlander de koers maken, maar ze hebben gewoon geen antwoord op deze twee dames. Het positieve: de enige concurrent die de Zaanlanders vorig seizoen aan het werk kon zetten - Esther Kiel - was er vanavond wegens een schorsing niet bij. Ik verwacht dat zij de komende maanden meer partij kan bieden. Het tweede positieve: Schouten en Groenewoud zullen wegens de World Cups er vaker niet dan wel zijn. De andere Zaanlanders, Verweij en Pruisscher, zijn wegens blessureleed kwetsbaar. Dul zal er ook niet altijd bij zijn. Dan gaan we dus hele andere wedstrijden zien en valt er voor de andere ploegen zeker wat te halen.

  Bij de heren een veel competitiever beeld. Harm Visser (JV) klopt Swings (OKAY) ternauwernood in de sprint van een kopgroep van een man of 12. Daarbij mag Visser vooral superknecht Stoltenborg bedanken die aanvallen van A-ware continu neutraliseerde of terugreed. Bart Hoolwerf (Reggeborgh) kon Visser en Swings niet bijbenen in de sprint en wordt derde. Hoolwerf lijkt zich zodanig op de MS te richten dat het benodigde duurvermogen voor de marathon daaronder te leiden heeft (over minder duurvermogen gesproken: Bergsma viel ook nogal tegen). An sich niet erg, nu de ambities van Bart 100% bij de MS liggen, maar dat betekent wel dat broer Evert en Hekman er een stapje bij moeten doen. Zij, maar ook de andere rijders van Reggeborgh, leken scherpte te missen.

  Bij de kopgroep van 12 zaten liefst vier mannen van A-ware, die opvallend sterk oogden en de koers vanaf halverwege (nadat Stoltenborg de wedstrijd na een lange aanval had opengebroken) compleet overnamen. Zelfs Tjerk de Boer zat er tot het einde nog bij. Positieve verrassing. Echter blijkt, net als vorig seizoen, dat Anema niet de man heeft voor het supersnelle werk om partij te bieden tegen Visser, Swings en Hoolwerf. Den Hertog is snel, maar net niet van dat kaliber. Misschien Stolz eens lief aankijken als hij nog eens in Nederland verschijnt dit seizoen ;) Verder vond ik de aanvallen van A-ware (de enigen die het nog probeerden op een vroege aanval van Kruijer na) in de finale niet super overtuigend. Ik had het idee dat Harink in zijn aanvallen nog inhield, maar onnodig bleef wachten op Stoltenborg. Die reed echter overduidelijk op reserve nu hij de sprintkaart van Visser kon trekken. Niettemin interessante verhoudingen die perspectief bieden voor de rest van het seizoen.

  Mooi dat we weer los zijn. Op naar Utrecht volgende week.
  Duif en SprintMaster vinden dit leuk.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Swings ging wel erg vroeg aan en verslikte zich wat in de wat krappere laatste binnenbocht (Groningen is krapper dan Heerenveen) met een handje aan het ijs terwijl Visser daar vlekkeloos door kwam.
  Bij de dames jammer dat juist de sterkere rijders als Dedden en Van Maaren de kopgroep misten waardoor Groenewoud en Schouten de anderen stuk voor stuk er af konden rijden.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Schouten en Groenewoud gewoon aan de start in Utrecht. Geen Dul. Gaan ze zich erg inspannen?
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Makkelijke ronde voorsprong voor Schouten al voor de helft van de wedstrijd met 7 dames. Peloton reed op een gegeven moment ronde 42 en toen pakte de kopgroep al 7 seconden. Vervolgens knalt Schouten in drie rondes naar de achterkant van het peloton.
  Later sluiten nog drie dames aan. In de sprint weet van Maaren goed in de rug van Schouten te blijven maar komt er niet meer naast. Groenewoud sprint in ronde 28.1 naar de 12e plek.
  Lorca vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eenvoudige intervaltraining voor de Zaanlanders. Schouten smoort met overmacht ieder aanvalletje in de kiem in de laatste 10 rondjes en maakt het betrekkelijk eenvoudig af. Van Maaren inderdaad knap in de slipstream gebleven met haar kleine aërodynamische postuur. Gaan we morgen ook op de TP terugzien.

  BDM koos vandaag weer voor de tactiek om Kiel als schaduw van Schouten in te zetten, maar net op dat ene moment dat Schouten en co dat rondje pakken zit Kiel in de rug van Groenewoud die daardoor stug in het peloton blijft zitten.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij de heren geen Bergsma en Bart Hoolwerf. De andere vijf team pursuiters van RB en AZ wel. JV met maar drie man.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Morgenavond een keertje geen marathon. De marathon van Hoorn - de Sjoerd Huisman Bokaal - wordt ditmaal aanstaande zondag gereden. Dit, zodat de NOS live verslag kan uitbrengen van de wedstrijden (al heb ik er nog weinig over gelezen op de website van de NOS).

  De dames beginnen zondag vanaf 14.30 uur aan hun 80 rondjes. De heren starten rond 15.45 uur (beiden onder voorbehoud).
  Duif vindt dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Duif vindt dit leuk.
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Wat een drama was de livestream. Gelukkig nu op TV.
  Ik mag toch hopen dat Groenewoud die een thuiswedstrijd rijd nu een keer voor eigen kans mag gaan.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  voorlopig zitten Schouten en Groenewoud niet op de juiste plek voor de titel
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  en nu zit Schouten weer voorin en denk ik niet dat Groenewoud nog het podium gaat halen
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kat in het bakkie voor Schouten. Tactisch precies op het juiste moment in haar eentje naar de kopgroep gesprongen en daarmee de wedstrijd naar zich toe getrokken.

  Mooi dat Mossinkhoff nog een medaille pakt tussen de Zaanlanders. Geweldige wedstrijd gereden. Verweij tweede. Mooie plek na een moeizame zomer. Pruisscher vierde door een hele slechte laatste 50 meter in de sprint. Vond dat AH Zaanlander het niet echt handig uitvoerde achter Schouten (al snap ik dat je normaliter wel tegen Mossinkhoff durft te sprinten). Ik had toch geprobeerd om de overtalsituatie beter uit te spelen.
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik denk dat Schouten op elk denkbaar moment naar een kopgroep kan springen.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Niet zonder de rijdsters van BDM-BTZ (zoals Kiel) op de bagagedrager mee te nemen en de eigen kopgroep te neutraliseren. Dit was, door die aanval van Groenewoud, precies het moment om alleen de jump te maken en de overtalsituatie te vergroten. Kiel was haar even kwijt.
 15. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Schouten kan im haar eentje alles wel kapotrijden vrees ik. Dat er bij AH Zaanlander teleurstelling van de gezichten af te lezen is nadat ze het 'slechts' met de plekken 1 en 2 moeten doen en er op de achtergrond enorm gejuich opstijgt bij een ander team nadat duidelijk wordt ze brons hebben, zegt veel over de huidige staat van het damesmarathonschaatsen.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Luc ter Haar na een hectische sprint
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  flinke chaos zeg
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Waarom hield Hoolwerf helemaal aan de binnenkant van de bocht zijn benen ineens stil?
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Om de overige sprinters te blokken zodat z'n kopman Hekman buitenom vrij z'n sprint kon inzetten.

Deel Deze Pagina