Daikin Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2023-2024

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 21 okt 2023.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Om Visser klem te zetten natuurlijk. Dat werkte perfect. Ik ken de regels alleen niet genoeg om te kunnen concluderen of dit mag.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  zodat Visser niet kon sprinten en Hekman wel
  da's niet heel raar toch?
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Vond het een erg onsportieve actie waar, als het aan mij ligt, een schorsing voor zou moeten volgen. Ik weet dat dit de laatste jaren steeds vaker gebeurt, maar wat mij betreft wordt er nu een grens getrokken.

  Blij dat het plannetje mislukt is en dat er een andere ploeg met de titel vandoor gaat. Wel sneu voor Visser.

  Beresterke Bergsma, trouwens. Wow.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Blokken vind ik niet erg en is een nuttig onderdeel van het tactisch spel. Ik vind het alleen wel erg link wanneer dat blokken en afstoppen op topsnelheid gebeurt. Zeker wanneer gewoon direct compleet op de rem wordt getrapt zoals Hoolwerf nu deed (afstoppen door licht vaart te minderen is bijvoorbeeld al veel minder gevaarlijk). Het is een bekende tactiek van Reggeborgh, maar ook bloedlink en inderdaad wat onsportief. Ze hebben deze afloop wat dat betreft aan zichzelf te danken. Visser weet dat hij direct moet uitstappen als Hoolwerf de handrem erop zet en toen had Hekman eigenlijk al voorbij moeten zijn. Ik weet dat ze Visser echt volledig wilden isoleren en afremmen en dat Hekman daarom bij het ingaan van de bocht naast hem bleef zitten, maar dan neem je het risico op de koop toe dat Visser toch uitstapt om de sprint in te zetten (en er contact kan volgen), maar ook dat anderen in de binnenbocht onderdoor konden komen. Dit leek bijvoorbeeld een ideaal scenario voor Den Hertog te worden totdat hij zelf direct daarna onderuit ging.

  Overigens is Luc ter Haar mijn plaatsgenoot. Wat dat betreft een hele leuke overwinning en met meerdere podiumplekken zat die eerste zege er ook wel een keer in. Eveneens mooi dat het goede werk van Bouwselect (brengen altijd mooie rijders verder richting de top) hiermee flink wordt beloond. Niettemin voelt dit na een schaakspel van 150 rondjes toch wat als een anti-climax.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Niet dat het nog veel aan de uitslag toevoegt, maar Bart Hoolwerf heeft rood gekregen en is gediskwalificeerd.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ja, de finale eindigde in chaos en de kans is natuurlijk groot dat een cleane finale een sprint had opgeleverd tussen Hekman en Visser en we zullen nooit weten waar Ter Haar dan geëindigd was.

  maar laten we niet vergeten: Luc ter Haar zat in die bocht vóór de chaos. Hij ging als eerste de sprint aan en achter hem vielen ze over elkaar heen. Dat heeft hij toch echt heel knap zelf verdiend.
  G1ant vindt dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Precies.

  Ik vond het persoonlijk één van de meest onsportieve acties die ik in het marathonschaatsen heb gezien. Vooral door de manier waarop. Het omkijken, het ineens de benen stilhouden. En dat allemaal op volle snelheid. Bijna ijshockey-achtig.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Voor de liefhebber. De marathonwedstrijden op het natuurijs van de Botnische Golf bij Lulea, Zweden, zijn live te volgen op Youtube met een goede stream (commentaar incluis):


  De doorkomsttijden: http://livemarathon.nl/baan/Lule%C3%A5

  De dames zijn aan de gang met hun 80km. De heren starten om 12.00 uur met hun 100km. Winterse omstandigheden op het Zweedse zee-ijs. Kou, een flinke harde zeewind (wàààiers!) en sneeuw. Heerlijke omstandigheden voor koers!
  SprintMaster vindt dit leuk.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  ziet er uit als heerlijk winterse omstandigheden en dus zware koers
  jammer dat er geen geluid kan op die livestream

  weet je ook of NOS er bij is en een uitgebreide samenvatting maakt? Deden ze andere jaren wel, maar van de Weissensee had ik het idee dat het veel minder was dan anders.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Niet meegekregen eigenlijk, dus ik vrees er een beetje voor.

  Er is wel een commentator, maar dat zal niet continue gedurende de wedstrijd zijn. Ik vermoed dat richting de finale meer commentaar volgt. Daarnaast hoor je op sommige secties van het parcours de speaker beter dan op andere plekken.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  er stond bij de livestream (in de chat, dus misschien terug te zoeken?) dat YT de livestream op zwart zet als er populaire muziek herkend wordt. Want dat mag niet, iets met rechten. En ja, ze hebben in Lulea muziek aan staan, dus dan komt er populaire muziek op de achtergrond en gaat je stream op zwart. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus dan moet je een extra commentator hebben die commentaar geeft zonder dat het achtergrondgeluid te horen is.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ze zijn er toch bij van de NOS. Zéér beknopte samenvatting van de mannenkoers: https://nos.nl/video/2509961-bekijk...de-grand-prix-schaatsen-op-natuurijs-in-lulea

  Dit was een hele mooie koers. Mede dankzij de loeizware omstandigheden. Toch zeldzaam als het van begin tot eind aanvallen blijft regenen en interessant blijft. Het begon al vroeg met bar beuken door kop-over-kop aanvallen van A-ware (die uiteindelijk met Gelling en Harink in de kopgroep overbleven) waardoor vervolgens een select kopgroepje (eigenlijk gewoon het peloton) ontstond die niet stil te krijgen was met volop tempowisselingen en aanvallen tot diep in de laatste ronde. Daardoor werd het een veldslag en bleven er vooraan nog maar 6(!) mannen over en zijn er in totaal slechts 20 mannen gefinisht. Harink bleek het sterkst in de sprint der overlevenden. Hij was al eens Nederlands kampioen op (buitenlands) natuurijs, maar bizar genoeg pakt hij hier pas zijn eerste Natuurijs Grand Prix overwinning. Terwijl hij als pure specialist toch al meer podiumplekken had verzameld dan je op twee handen kunt tellen.

  De top 6 laat wel zien dat het een klassieke zware natuurijskoers was:
  1. Harink
  2. Ter Haar
  3. Ariëns
  4. C. Haasjes
  5. Gelling
  6. Van der Tuin
  fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina