Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Jij krijgt blijkbaar alleen de schaatsberichten binnen. Maar ze doen zeer veel onderzoekjournalistiek en hebben zo al menig schandaal of misstand blootgelegd. Echt, qua onderzoeksjounalistiek is er niet veel beters in NL. Misschien is alleen hun sportafdeling inderdaad wat ondermaats.
  chicagodude vindt dit leuk.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Maar dit is toch niet de schuld van Nieuwsuur? Wij gaan er nu vanuit dat van Enst op eigen houtje dit bedacht heeft, oké dan kun je zeggen misschien hadden ze het moeten dubbel checken met JV, maar dat ze dat niet hebben gedaan is echt niet een grote fout, dat gebeurd namelijk eerder niet dan wel in de journalistiek. Daarbij weten we eigenlijk niet eens of dit wel klopt, JV kan net zo goed na de publieke verontwaardiging het beleid hebben aangepast en zou van Enst sowieso al weg gaan.

  Het is absoluut niet goed voor de sport, maar dat is voor een keer niet de schuld van de media, zij geven deze sportartsen de kans om iets te vertellen, dat die sportartsen dat vervolgens op deze manier doen kun je Nieuwsuur niet kwalijk nemen. Die sportartsen moeten gewoon eens gaan doen wat ze met elkaar afspreken, dat protocol is een prima uitgangspunt en dat kun je als ploeg gewoon als beleid gebruiken. Medicatie als Thyrax wordt alleen voorgeschreven in samenwerking met bepaalde specialisten en dus niet door alleen een sportarts, als je dat hanteert is het gauw afgelopen met het misbruik. De enige manier waarop schaatsers dan nog aan het middel kunnen komen is online zonder doktersverklaring, een ploeg kan met de medische testen die tegenwoordig gedaan worden dit makkelijk signaleren en zo'n sporter uit de ploeg bonjouren.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Van media als nieuwsuur verwacht ik wel een betere check en een rectificatie als hun nieuws niet blijkt te kloppen.
  Maar heeft niet alleen met dit bericht te maken. Als het gaat over onderwerpen waar ik zelf meer van weet valt op hoe vaak ze trachten een onderwerp relatief zwart wit te framen terwijl het dat niet is in de praktijk. Kan ik gewoon niet zo goed tegen.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Rectificatie had ik idd ook wel verwacht, maar daarvoor zijn ze natuurlijk wel afhankelijk van Jumbo, als Jumbo zegt doe maar niet want dan komt er juist aandacht voor iets wat wij snel willen vergeten dan doen ze geen rectificatie. Ben het ook niet altijd eens met Nieuwsuur hoor, maar ik vond dat ze hier in principe niets fout hebben gedaan, een uitgebreidere check was natuurlijk beter geweest, maar ik snap dat ze er gewoon vanuit gaan dat een teamarts weet wat hij zegt.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  upload_2019-4-9_19-3-46.png
  De Duitser die doping gebruikt zou hebben is bekend en zijn naam is Robert Lehmann als ik het goed heb.
 6. Duif

  Duif Well-Known Member

  En kunnen alle theorieën over het niet openlijk op social media reageren van Dufter dus meteen de prullenbak in...
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De huidige bondscoach Coopmans heeft in het verleden deze Lehmann getraind en ook succes gehaald op de WK team pursuit met deze Lehmann in het team. Verder is deze Duitser NR-houder met een inmiddels vrij schamele 1:45.03. Hij heeft 4 wereldbekermedailles gehaald, allemaal op de TP. Goud zat daar nooit bij.
 8. Monique

  Monique Well-Known Member

  Fijn dat we nu een naam hebben. Vooral fijn voor de andere Duitsers die natuurlijk ook in het verdachtenbankje zaten.
 9. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Oei.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ten minste, hij was in dienst bij de Duitse bond en trainde o.a. het Duitse ploegenachtervolgingsteam. Die ploeg haalde 4 WB-medailles (met Lehmann) en WK-brons (zonder Lehmann).
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Denk echt niet dat Lehmann dit met de coach van het achtervolgingsteam heeft overlegd....
  Duif vindt dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Volgens Speedskatingnews waren zijn coaches Andre Unterdörfel (2010-2014) en Bart Schouten (2006-2010).
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik was even verward bij het zien van dit bericht, want het ging toch om een deelnemer in Pyeongchang?

  Even nagezocht hoe dat zit en het misverstand zit bij de NOS. In het artikel van de ARD wordt gesproken over een schaatser die aan de Olympische Spelen heeft meegedaan en wordt daarnaast genoemd dat er ook atleten die meededen in Pyeongchang betrokken zijn. De NOS heeft dat gecombineerd tot een schaatser die meedeed in Pyeongchang, maar dat was dus verkeerd begrepen. Journalistiek is een vak van goed lezen en luisteren blijkt maar weer...
  ZeeKoei en mi vinden dit leuk.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Voor mensen die meer van arthouse-speelfilms over gedopeerde wielrenners houden, komende donderdag gaat de Belgische film Coureur in première. In zeker 19 steden te zien...

 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Vandaag op de ISU-site een uitspraak over een dopingbeschuldiging tegen Vitalij Mikhajlov tijdens het WK allround van vorig jaar.
  Hij had in Canada spul (een pre-workout complex, wat dat ook zijn moge) gekocht, waarin een stof higenamine bleek te zitten die op de dopinglijst staat.
  Hij had het spul aangegeven op zijn formulier, niet wetende dat het higenamine bevatte. Bij testen kwam dat er dus uit, maar in zo'n lage dosering dat het eigenlijk niet vermeld had hoeven te worden door het laboratorium. Laboratorium heeft dat dus wel gedaan (omdat hij het zelf aangegeven had). Dan volgt heel veel juridisch gepruts met het Wada of dat nu wel of niet moest. Maar uiteindelijk is er dus niets aan de hand, en treft Mikhajlov geen enkele blaam.
  strawbale vindt dit leuk.
 16. Groetjes

  Groetjes New Member

  Ik weet dat dit een bericht is van heel lang terug maar ik heb ook een erfelijke afwijking die op hoogte en in vliegtuigen kan opspelen naar mijn weten is dit nog nooit gebeurd bij mij en ik heb ook al vaak genoeg in een vliegtuig gezeten maar die kans blijft altijd wel aanwezig dat het een keer kan gebeuren. Dus in die zin slaat het altijd niet op het feit dat het elke keer zal gebeuren maar op het feit dat de kans dat het gebeurt altijd aanwezig is in die situaties
 17. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Zijn de russische schaatsers nu uitgesloten van het EK/WK?
 18. mi

  mi Well-Known Member

  het lastige binnen de sport/dopingcontroles blijft wel hoe je dit dan interpreteert.
  Armstrong had wellicht een lager testosteron na zijn kankerbehandelingen, Semenya is een buitenbeentje, een schommelend hematocriet kan een gevolg zijn van een aandoening maar daarmee is niet gezegd dat je er op de dag van de wedstrijd niet voordeel van hebt.

  inmiddels zijn we zo goed in onderzoeken dat we kleine verschillen kunnen opsporen, die zijn echter zeker niet allemaal terug te voeren op een zak bloed of een spuit hormonen. Dat maakt de hele discussie nog veel ingewikkelder wat mij betreft.
  Doping is in principe te definieren als iets externs en onnatuurlijks. Dat is an sich eenvoudig en dus ook te verbieden.
  Maar voeding, vitamines, genetische aanleg (voor bijv een uitzonderlijk hoog testosteron) spelen er allemaal doorheen en daarin onderscheid maken kan bijna niet. Komt er in de basis toch op neer dat sport altijd al oneerlijk is vrees ik.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Daar komt nog eens bij dat je ergens de grens moet trekken. Vitaminepillen vind ik vrij onnatuurlijk maar het wordt niet als doping beschouwd. Je zou kunnen beredeneren dat als vitaminepillen mogen dat andere supplementen die je niet krijgt in je normale voeding ook moeten mogen. Er is altijd een grijs gebied en als sporter wil je zo dicht mogelijk tegen de grens van het toegestane aanzitten, want als je dat niet doet heb je nadeel ten opzichte van degenen die dat wel doen.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De ISU zegt in een verklaring dat ze nu rustig gaan afwachten of de Russen in beroep gaan, en naar de verdere specificaties van de WADA. In ieder geval mogen Russische schaatsers nog gewoon aan de Jeugd Olympische Spelen in Sankt Moritz meedoen.
  De ISU loopt in ieder geval niet voorop (met een Russische vice-president en een Russische voorzitter van de Technische Commissie Langebaan).

Deel Deze Pagina